2018 03 29 TST Naim Uniti Star 1

Přestože britský Naim lez popsat jako tradiční značku a jejich série Classic je opravdu velmi konzervativně pojatá, na druhém konci firemní portfolia najdete naopak řadu Uniti, která před lety pomáhala mezi prvními definovat dnes extrémně populární trend all-in-one přístrojů, které činí i přes tuto koncepci jen nevelké ústupky v kvalitě jednotlivých částí. Aktuální renovovaná řada Uniti má vlastně čtyři zástupce, největším všeumělem je model Star.

Uniti Star by se vlastně jak svým vzhledem, tak svými funkcemi dalo zjednodušeně popsat jako spojení jednotek Atom (streamer / DAC / zesilovač) a Core (rippovací jednotka / server). A to nejen po stránce funkční, ale víceméně i vizuální. Levou část přístroje v typické firemní antracitové černi s broušenými hliníkovými plochami a ostrými hranami snadno identifikujete jako "Core", tedy jako blok vybavený štěrbinovou CD mechanikou, která zvládne jak disk přímo přehrávat, tak je ukládá na pevný disk (ten ale musíte připojit nejlépe do zadního USB) a odtud je umí streamovat do případných dalších zařízení jako klasický server.

Pravá část pak velmi připomíná model Atom a to hlavně svou lesklou čelní stěnou s velkým barevným displejem s jemnou kresbou (který má i senzor, který umí reagovat na vaši přítomnost rozsvícením přístroje apod.), ale také mohutným a krásně olejovitě rotujícím ovladačem hlasitosti, zapuštěným do horní strany. Obě poloviny pak vizuálně spojuje akrylová základna s prosvíceným firemním logem - celkově působí přístroj jako skvělá kombinace moderny a tradice.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 2

Prohlédněte si zadní stranu a narazíte na typický Naim - v levé části je jen napájecí zásuvka a čtyři reproduktorové terminály, do kterých lze použít výhradně banánky. Tak jak je firemní tradicí, pravý kanál je vlevo a levý vpravo, což leckdy překvapí.

Na druhé straně panelu najdete poměrně širokou konektivitu, zejména s ohledem na to, že vše podstatné už je uvnitř. Je tu dokonce i slot pro paměťové karty, pokud byste z takového média chtěli přehrávat, je tu ethernetový konektor (Wi-Fi je zabudovaná uvnitř bez viditelných antének) a je tu USB pro připojení datových pamětí (byť praktičtější bude použít to na předním panelu). Baterie digitálních vstupů sestává z dvou optických a dvou koaxiálních konektorů, doplněných o BNC variantu pro maximálně přesný přenos signálu. Je tu ale také HDMI konektor pro dokonalou integraci do moderních sestav. Analog zastupují dva vstupy, jeden v podobě standardních cinchů a jeden "retro" pětikolík, kterému Naim stále ještě zůstává věrný. Jeden pár cinchů pak funguje ještě jako pre-out, takže můžete po tradičním firemním vzoru sestavu doplnit - tentokrát ne o napájecí zdroj, ale o koncový stupeň. Poslední přepínač na zadním panelu vás nechá zvolit formu zemnění.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 3

Pohled dovnitř odhalí vnitřnosti až přeplněné součástkami - pravý horní roh okupuje pečlivě stíněná schránka s 2,4 / 5 GHz Wi-Fi modulem, hned vedle je v látce obalený mohutný toroidní transformátor s pěti nezávislými vinutími. V levé polovině najdete dvě desky plošných spojů nad sebou. Ta spodní nese obvody zesilovače, je to typická konstrukce Naim, dávající solidních 70 Wattů ve třídě A/B.

Horní deska pak patří digitálnímu světu v čele s mechanikou Teac a navazujícími obvody (Naim si řeší vlastní software pro zpracování signálu a jeho ukládání). Další kus obvodů patří streamovacímu modulu NP800, který najdete ve firemních streamerech.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 4

Regulace hlasitosti je nejen luxusní navenek, ale pracuje v analogové doméně pro minimální ovlivnění signálu - celé řešení je převzato ze streameru / předzesilovače NAC-N 272.

Uniti Star je přese všechno vlastně stále běžně velkým komponentem, který nebude překážet - jeho 13 kg není nic dramatického, šířka 43,2 cm je standard, stejně jako hloubka 26,5 cm nebo výška 9,5 cm.

Schopnosti Naim Uniti Star pokrývají krom již zmíněného přehrávání a rippování vlastních CD i streaming (k jehož ovládání dostanete velmi dobrou aplikaci, zajišťující i multiroom konektivitu) - je tu platforma Chromecast i AirPlay, samozřejmě nechybí TIDAL, Spotify ani internetová rádia. Přístroje podporuje i skvělý systém Roon, ale umí i standardní protokol UPnP, chcete-li, pak také můžete využít Bluetooth se solidním kodekem aptX HD.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 6

Streamování podporuje formáty PCM (WAV, FLAC ALAC do 32 bit / 384 kHz a 16 bit / 48 kHz pro MP3, AAC, OGG a WMA) i DSD (64 a 128) - všechny formáty i bez mezer.

Naim Uniti Star jsme poslouchali v pražském studiu Long Play Audio - poslouchali jsme je na Dali Epicon 2 (což byl zvuk trochu mohutný, rozmáchlý a temnější) a na Focal Kanta No. 2 (což byl zase velmi zorganizovaný a solidně pevný a čistý zvuk). Srovnávali jsme primárně s Naim Uniti Atom, ale také s Micromega M-One 100 a to přes napájecí lištu a RCA kabely od Atlas Cables a napájecí, signálové XLR a reproduktorové ZenSati Authentica, střídané QED Supremus.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 7

Basové lince v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) udělil Uniti Star snad o něco klidnější charakter než poměrně svižný a razantní Atom, ale zase to byl zvuk dospělejší, lépe definovaný, byť také uvolněnější. Stále je to ale Naim s tím mírně měkkým, hutným, barevně bohatým základem, který je dobře čitelný, ale zejména se vyznačuje houpavou plavností. S Kanta No. 2 ukázal Uniti Star, že se hlubokých, mocně nahraných tónů nebojí, byť je to přednes uvolněný. Na all-in-one řešení nasazuje Uniti Star nicméně velmi vysoký standard.

Ani v podání vokálů a středního pásma vůbec se Uniti Star (maličko na rozdíl od živelnějšího Uniti Atom) neodchyluje od charakteru Naim středních a vyšších modelů. Hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the Night" | 2006 | Telarc | CD-83641) byl plný, barevný, velký a sladce plynulý a přes jistou vzdušnou nadýchanost férově kontrolovaný a dostatečně pevný a konkrétní. Navíc byl opravdu pěkně velký a dominantní, tak jak si jen od vokálu můžete přát. Je to teplý, vstřícný přednes, kterému však neschází pravověrně realistické high-endové kvality.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 9

Množství cinkajících, tepajícím a brnkajících prvků v nejvyšším pásmu v Methenyho "Spirit of the air" ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) vyznělo přes Dali možná trochu moc sladce a jemně, přesto i tam byly linky rozpletené s klidem a lehkostí, na Focalech byl kov kovovější, dá-li se to tak popsat, ale zase o kousíček tenčí. Naim nicméně aspiruje i tady na poklidné, hladké, proporčně velké podání s výtečným pocitem rytmu a vtahující plynulosti. Opět nelze než říct, že v all-in-one kategorii je to výtečný výsledek, rovnající se téměř úplně děleným sestavám.

U Orffovy "O Fortuna" ("Carmina Burana" - Riccardo Chailly + RSO Berlin | 1984 | Decca | 411 702-2) nescházel rozhodně pocit dynamičnosti, razance a mohutnosti, Naim dobře vystihl tu velkolepost, opulentnost a rozmáchlost, ač necítíte, že by v pozadí byla ještě nějaká zřetelná dynamická rezerva. Na druhou stranu tu není ani nepříjemné napjetí či nervozita, zejména asi i díky plnokrevné mohutnosti přednesu jako celku.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 13

V Naimu upřednostňují při zvukovém ladění svých přístrojů spíše celistvost, hudebnost a barevnost před zvýrazněnými detaily a analytičností, nejinak je tomu i u Uniti Star. Davisova "Pharaoh´s Dance" z "Bitches Brew" (1999 | Columbia | C2K 65774) byla zahraná už s nadhledem, se skutečně high-endovým puncem kontroly, rozvrstvení a přehlednosti, aniž by ale z hudebního celku někde něco vystupovalo, nějaký z nástrojů byl výraznější než jiný, nebo naopak některý potlačený. Je to nenásilné prokreslení, nenucené a přitom už je vše pěkně přehledné a čitelné. Ani v jedné sestavě nešlo o mikroskopické hledání jednotlivostí, stále tu prim hraje hudba jako celek, ale můžete se do ní vcelku nekomplikovaně ponořit.

I přes celkově hutnou a velkou prezentaci umí Uniti Star z reprosoustav dostat pěkně prostorovou, vzdušnou a jednoduše trojrozměrnou hudební scénu s tím nejlepším, co bylo na nahrávku zachyceno. Třeba ve "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) byla scéna opravdu hezky oproštěná od pocitu kontaktu s ozvučnicemi, muzikanti měli kolem sebe prostor a vzduch a všechno je poskládané tak lehce a volně, že je radost poslouchat. Možná to není studiový monitor s dokonale zaříznutými konturami, ale přesto je obraz přesvědčivý.

2018 03 29 TST Naim Uniti Star 8

Pokud je něco konkrétního, pro co fanoušci zůstávají věrní značce Naim, je to jaksi "bezstarostná" prezentace hudby, muzikální a příjemně bohatý zvuk, v němž je atmosféra, plynulost a rytmičnost, která si vás získá. Tyto atributy beze zbytku vyznává i Uniti Star, na takhle "koncentrované" řešení je vlastně až s podivem, jak muzikální a samozřejmý přednes umí být. Je to vysloveně hezký zvuk, ale bez efektních pozlátek. Uniti Star má vší výbavu, kterou byste mohli chtít, je to tak opravdu univerzální stroj, na němž je znát péče jednoho z leadrů světa streamování. Naim Uniti Star je geniální kombinace lifestylového stylu a přívětivosti s kvalitou zvuku, který odpovídá vysokým hi-fi standardům. Za dané peníze je to jedna krabice, která prakticky plnohodnotně nahradí dělenou stotisícovou sestavu.

Kč 109 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ všechny funkce pod jednou hezkou střechou

+ výtečné ovládání síťových funkcí

+ solidní kontrola a dynamika i přes papírově standardní výkon

+ velmi muzikální a plný "Naim styl"

ZÁPORY

- síťové funkce jsou rozhodně lepší než roztáčení CD

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Long Play Audio | www.longplay.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies