2020 08 30 TST Emotiva HC 1 1

Americká značka Emotiva je po patnácti letech existence stále relativně mladou značkou, minimálně v porovnání s tradičními značkami, které se pyšní desítkami let zkušeností, přesto zažívá výrazně pozitivní vlnu zájmu o své produkty. Ta vyvrcholila mimo jiné oceněním skupiny EISA pro nejlepší zesilovač pro model (přesněji skupinu modelů) XPA Gen 3. Právě koncovými zesilovači si firma (prozatím) udělal největší jméno. V tradici dobrých výkonů za velmi dobré peníze má pokračovat i nový přírůstek – monoblok XPA HC-1.

Tento koncový zesilovač navazuje na tradiční linku Emotiva, ať už z pohledu vzhledu nebo z pohledu technologií. Činí tak ale na „polovičním formátu“, kdy se monoblok s šířkou 21,3 cm, výškou 19,4 cm a hloubkou 48,3 cm celkem snadno vtěsná do běžných racků a nábytku, stejně jako třeba přímo vedle reprosoustav (protože výhodou monobloku je možnost využít co nejkratší reprokabel). Stejně tak se s váhou zesilovač drží na nedramatických 9,7 kg.

Elektronika Emotiva se vyznačuje industriálně účelným designem s americky excentrickým šmrncem, který (zejména díky svítivé modři podsvícení) musíte mít buď rádi, nebo pro vás bude nepřekonatelnou překážkou. XPA HC-1 nicméně svými proporcemi dává najevo sílu a hlavně díky čelní stěně s vertikálním orámováním přípravou na rackové uchycení nebo charakteristickým kulatým spínacím tlačítkem design tak nějak celkově „funguje“ na oko snad i lépe než u velkým modelů firmy.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 2

Nečekejte ale nic honosného, černá ploška, kterou byste mohli považovat za displej, má v sobě jen jedinou indikační diodu provozního stavu (pokud by vám nestačila měnící se barva spínacího tlačítka), nic jiného na koncáku nenajdete.

Podlouhlé tělo je slušně zpracované, byť je cítit, že investice putují do použitých vnitřních technologií mnohem více než do opulentně provedených šasi. Zadní panel odkazuje na „modulovou“ technologii zesilovačů řady XPA, konektory jsou rozložené ve dvou vertikálách.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 3

V té levé jsou „praktické“ konektory – napájecí zásuvka, 12 V vstup a výstup spouštěcího napětí, tlačítko, kterým resetujete pojistku nebo šoupátko, jímž můžete vypnout podsvícení předních tlačítek.

Pravý blok zahrnuje signálové konektory – v horní části symetrický XLR a nesymetrický RCA vstup, mezi nimi páčku pro výběr toho kterého aktivního vstupu. V dolní části pak najdete dvojici reproterminálů pěkné kvality.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 4

Modul zesilovače je osazený na velikém chladiči, jehož žebra ale nevystupují ven z šasi, jsou tu použité tři páry tranzistorů a celá konstrukce je zhuštěná na poměrně malou desku plošných spojů. Na chladiči je umístěný také napájecí zdroj, ten pracuje ve třídě H a nestaví tak na žádném velkém transformátoru.

Zesilovače Emotiva kombinují regulované spínané napájecí zdroje s běžným zesilovačem, dodávajícím výkon ve třídě A/B. HC-1 není výjimkou, jeho obvody ale pracují s vyššími proudy. Zesilovač je konstruovaný jako plně diskrétní dvojité diferenciální řešení, řízené mikroprocesorem.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 5

V praxi to znamená výkon 300 Wattů na kanál do 8 ohm (20 – 20 000 Hz, 0,1% THD), respektive 600 Wattů do 4 ohm. Zesilovač pracuje v rozsahu 20 Hz – 20 kHz (+/- 0,1 dB), hodnota THD+N se na 100 Wattech drží pod 0,005%, odstup signálu a šumu je (vážený křivkou A) při plném výkonu přes 120 dB. Zesilovač nabízí tlumící faktor přes 500.

Jeden pár monobloků XPA HC-1 jsme poslouchali ve všech redakčních sestavách – s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30 a to přes kabeláž Nordost Heimdall 2, kdy se porovnávalo s Norma IPA-140, hrály ale hlavně s Emotiva ERC-4, XSP-1 a Teac NT-503 namísto Emotiva XPA-DR2 a to přes KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X, hrály nicméně i s Cambridge CXC a ASUS Xonar Essence One MUSES MKII přes Fischer&Fischer SN-70 a to buď namísto Cambridge CXA80 nebo Grandinote Shinai. O používaných napájecích filtrech, kabelech a dalším příslušenství více v pravém sloupci -->.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 7

Basovou složku „Twist in my Sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) předvedly monobloky s výraznou silou, autoritou a dokonce i čitelností a informativností nad úrovní své třídy. Moc pěkně si díky svému rychlému, suššímu a výtečně definovanému zvuku dokázaly zesilovače poradit s realistickým pocitem švihu, také objemu bylo dost (i když to není žádná masitá exhibice, spíše zařezávající, přesně odměřený zvuk) a jednotlivé tóny jsou prostě pěkně oddělené. Tu a tam už zvuk Emotivy sahá k branám high-endové samozřejmosti, bas má řád a má nadhled.

Střední pásmo pokračuje v maličko sušším a spíše utaženějším zvukovém podání, přesto hlas Franka Sinatry v „Somethin’ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) nezněl neosobně nebo odtažitě, Emotiva nesklouzává ke studené techničnosti, ale drží se kolem „neutrálu“. Rozlišení je vkusné, oba vokály jsou téměř rovnocenně prezentní, což je hezký výsledek – dívčí element Nancy Sinatra bývá leckdy poněkud zanořený v pozadí a HC-1 se svým analytičtějším stylem ho rozkrývá velmi dobře. Třeba XPA-DR2 nicméně vokálům dokáže dát plastičtější podobu a jakousi přirozenější hebkost.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 9

Na nejvyšších frekvencích trochu překvapivě přímočarost HC-1 polevuje a cinkot činelů v „On her way“ od Pat Metheny Group („Speaking of Now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) byl méně důrazný, s kovem spíše lehce ševelivým, byť čitelnost a separace jednotlivých tónů je dobrá. Je zajímavé, že na těchto vysokých frekvencích se Emotiva kloní více k audiofilské kontrole a decentnosti, než k průbojné energičnosti, jakou naopak hýří ve spodních oktávách. Svěžest a znělost kovových tónů je nicméně velmi solidní.

Bubníkům a všelijakým rozličným perkusím v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) dodaly monobloky působivou razanci (minimálně s ohledem na třídu), zvuk HC-1 je rychlý, živý (chvílemi až trochu živelný), generuje pocit síly a energie. HC-1 probudí reprosoustavy už relativně potichu a dokážou bez pocitu blížícího se omezení udržet dynamický švih až do velmi vysokých hlasitostí. HC-1 pak kupodivu „neměkne“ ani u náročných syntetických tónů.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 11

Co se týká rozlišení, tak v „My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) se HC-1 ukázaly jako na přirozenou čitelnost sázející zesilovače, jdoucí cestou prošlapanou stereofonními modely, oproti nim jsou ale ráznější, trochu utaženější a přeci jen nepatrně techničtější, což nicméně ve spodní polovině pásma působí jako lepší kontrola a lepší čitelnost, byť vlastně třeba oproti XPA-DR2 nedostanete vysloveně více detailů, ale spíše jsou předestřeny výrazněji. Zvuk je nicméně dobře zkrocený a otevřený, horní oktávy jsou trochu skromnější než ty spodní co do objemu a prezentnosti.

Slyšitelnou výhodou monobloků je lepší podání hudební scény, než u stereofonních koncových stupňů. „My Romance“ Billa Evanse („Turn Out the Stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) měla skvěle propracovaný prostor, scénu širokou i vykreslenou s jasným pocitem hloubky. Hudební obraz je pak pevný, s dobře oddělenými i zakotvenými nástroji, vzhledem k ceně doslova výtečný.

2020 08 30 TST Emotiva HC 1 in 1

XPA HC-1 vynikají všude tam, kde je třeba svižného a pevného dodání energie, zejména do spodních oktáv – proto byla velká radost poslouchat přes ně ráznou „Heathen Child“ od Grinderman („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299), kdy pulsující baskytara doslova srší energií, má tělo, hutnost a údernost, hudba má tělo a rytmus, přitom ale směrem vzhůru po žebříku frekvenčního spektra zvuk postupně zklidňuje svou razanci a tak třeba už elektrická kytara nemá tu nabroušenou, divokou, punkovou hranu, ale je neagresivní (byť stále výrazná) a muzika šlape velmi slušným tempem, aniž by byla vysloveně zběsilá nebo jste měli pocit, že tlačí na pilu.

Americká Emotiva umí nabídnout dobrý zvuk za dobré peníze, nejnovější monobloky HC-1 nejsou výjimkou. Jsou v tom typicky industriálním, účelném vnějším provedení jako řada XPA, to důležité je ale uvnitř. Jen těžko najdete za TAK přátelskou cenu přístroj, který bude schopen dodat tak nadměrné množství výkonu a přitom nebýt jenom generátor Wattů. HC-1 je také solidní a důstojný zástupce vyšší hi-fi třídy. Faktem ale je, že nejlépe funguje na basové (a možná i střední pásmo), kde překonává svou sebejistotou, důrazností a dynamičností cokoliv jiného se značkou Emotiva (a vlastně pravděpodobně i cokoliv dalšího v podobné ceně), nejvyšší oktávy jsou pak ale na druhou stranu lepší právě u XPA-DR2 (kupříkladu). Pokud tak máte rádi našlápnutější zvuk, jsou monobloky XPA HC-1 velmi zajímavým řešením, jako vynikající se pak jeví možnost bi-ampingu s XPA HC-1 v basové sekci a XPA-DR2 na středech a výškách. Tak či tak, tolik energie v tak malém balením za tak dobré peníze, to je od Emotivy velmi dobrá nabídka.

Kč 25 990,- / kus

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ energický zvuk s důrazem a výbušností

+ příjemně vyvážená charakteristika

+ nadbytek výkonu pro jakékoliv reprosoustavy

+ ideální komplement k XPA-DR2 u bi-ampingových aplikací

+ víc než zajímavá cena za dané výkony

ZÁPORY

- ne tak jemný a přirozený zvuk jako XPA-DR2

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies