ROTEL Michi zesilovače

2021 10 31 TST NAD C 700 1

Kanadský NAD si svou pověst vybudoval na výrobě vzhledově skromný, nicméně zvukově zábavných zesilovačů (a posléze samozřejmě i dalších komponentů), přesto v posledních letech otočil o prakticky 180 stupňů a svůj katalog staví hlavně kolem moderních přístrojů, ať už jde o streamovací zázraky Bluesound nebo „chytré“ komponenty hlavní značky NAD, typicky modely jako M33 nebo M10. Právě k poslednímu jmenovanému se chce přiblížit nový model C 700, který ovšem spadá do série Classic, mezi ony komponenty jednoduchého, leč zábavného střihu.

Že se C 700 inspiroval u M10 je jasné – jde o prakticky identickou „kostku“, jejímuž zasklenému přednímu panelu dominuje velký barevný displej s konfigurovatelným zobrazením, multifunkční kruhový ovládací prvek a dvě maličká tlačítka pro pohyb tam, kde kroucení ovladačem nestačí. I tady jsou zaoblené hrany a šasi bez viditelných šroubů, prostě veskrze moderní styl – přesto C 700 vypadá jednodušeji a techničtěji, než M10, v reálu pak je hezčí než na fotkách.

Zadní strana není také nijak složitá, nevymýšlí vymyšlené. Ve spodní části najdete dva páry reproterminálů a napájecí zásuvku, v horní řadě vysázené konektory v lehce skromnějším, ale dostačujícím počtu. Jsou tu dva analogové cinchové vstupy a paleta digitálních – koax a optiku doplňuje praktický eARC HDMI vstup, je tu ale i USB pro datové paměti a ethernetový konektor pro připojení do sítě (je tu ale i Wi-Fi pro ty, kteří chtějí minimalizovat počet kabelů). Jsou tu i výstupní rozhraní – jeden plnohodnotný cinchový pre-out (pro koncové zesilovače, aktivní reprosoustavy nebo dvojici subwooferů) a jeden sloučený subwooferový výstup. To vše doplňuje čtveřice „praktických“ rozhraní – jsou tu USB port a 3,5 mm jack pro servisní účely a další dva 3,5 mm jacky, kdy jedním můžete spouštět externí zařízení a druhým přijímat signály z externího čidla dálkového ovládání.

2021 10 31 TST NAD C 700 2

Základem C 700 je streamovací firemní platforma BluOS, jejíž univerzálnost je úžasná – česká aplikace vám snadno a stabilně otevírá lokální (síťové i Bluetooth) i internetové streamování a poradí si s rozlišením až do 24 bit / 192 kHz a formátem včetně MQA. Vynikající je také možnost ovládat 63 nezávislých zón s BluOS kompatibilními zařízeními. Výhodou BluOS je také česká lokalizace, která je mimo jiné také v ovládacím menu přístroje (tak jako u M10 a M33).

Výkon pak dodává řešení HybridDigital UcD - jde o moduly holandské firmy Hypex, konkrétně o spínaný analogový zesilovač. Nemůžete si ho ale koupit sami pro sebe, na rozdíl od jiných modulů Hypex, tento konkrétní je navržený a vyladěný právě a jen pro NAD. Bez ohledu na zátěž umí dodat 80 Wattů, ve špičkách až 120 Wattů na kanál. NAD uvádí u C 700 hodnotu THD+N v celém audio pásmu pod 0,04%, odstup signálu a šumu přes 84 dB a tlumící faktor přes 90 při 8 ohmech.

2021 10 31 TST NAD C 700 4

Zbývá definovat velikost přístroje – základna má rozměry 21,8 x 26,6 cm a na výšku dorostl NAD na 9,6 cm, přičemž hmotnost zůstává díky spínaným zesilovačům kousek pod 5 kg.

NAD C 700 jsme poslouchali ve dvou redakčních sestavách – jak v té hlavní s Xavian Quarta Evoluzione (přes kabely Nordost Heimdall 2 a filtr GMG Power Harmonic Hammer 3000P) proti Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, tak v systému s Fischer&Fischer SN-70, kde se srovnávalo proti Teac NT-503 / Cambridge CXA81 na kabelech Dynamique Audio Horizon 2. O detailech jednotlivých sestav se dozvíte více v pravém sloupci -->.

2021 10 31 TST NAD C 700 8

Krásně medovou, houpavou podobu klasických kousků NAD měl hustý basový základ Ellingtonovy „The Mooche“ v podání John Harle Band („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2). Basu je o něco víc co do poměru, tvoří výrazný, ale ne nepřiměřeně přebujelý základ, navíc má poměrně dobré kontury a pevnost, jakkoliv váha a hutnost jsou tu základními atributy. Tóny bublají s ladností a pohodovostí a je to na danou cenovou úroveň solidní bas, zejména v kontextu typu zesilovače.

Zpěv pětice vokalistů z King’s Singers v „Now is the month of maying“ Thomase Morleyho („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) byl velmi organický, opět v duchu klasického zvuku kanadské značky. C 700 nepřekypuje křehkými detaily a nějakým analytickým vhledem do nahrávky, hraje si trochu po své, ale velmi příjemně, laskavě a přitom se slušnou srozumitelností, díky čemuž vzniká kombinace jaksi „normálního a příjemného“ přednesu.

2021 10 31 TST NAD C 700 10

I cinkot činelů v „Blowin‘ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) byl naprosto neagresivní, hladký, ale přitom tak nějak plný života a šťavnatosti. Objemu je tak akorát, aby výšek bylo citelně dost, ale přitom ne tolik, aby byly příliš dominantní. Opět je třeba říct, že analytičnost je v rámci dané kategorie spíše standardní a audiofilských nuancí se tak úplně nedočkáte, čitelnost ale není špatná, ba naopak – celkovým pojetím odpovídají výšky dobrému standardu kategorie 30 – 40 tisíc.

Díky až maličko efektně tučnému přednesu působí dynamika v Loussierově verzi Handelovy „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437, Variation No.2“ („Baroque Favorites“ | 2001 | Telarc | 0089408351624) vlastně úžasně – je to silný zvuk s důrazem, má váhu a pořádnou „naducanost“, rázné basové tóny jsou sice trochu vypolstrované a měkké, ale mají tak líbezně pojaté barvy, že je radost je poslouchat. Bas je přeci jen trošku dominantní, ale nezdá se, že by se dalo takového zvuku rychle přejíst – v tom je koneckonců kouzlo NADu už desítky let.

2021 10 31 TST NAD C 700 14

Pokud ovšem jste spíše na detaily, jiskřičky a jemnůstky, ze stejného důvodu možná nebude C 700 tak úplně pro vás. Nicméně v kontextu cenové relace se zesilovač neztratí ani v komplexním materiálu, jako je „Finaletto: Di si felice innesto“ z Rossiniho „Il barbiere di Siviglia“ (Neville Marriner / Academia of St. Martin in the Fields“ | 1995 | Philips | 446 448 2). Je to ale samozřejmě stále zvuk v kontextu relativně dostupného hi-fi, NAD umí zahrát přehledně, ale přitom ne extrémně do detailu, takže hlasy kupříkladu vyvstávají do popředí samozřejmě a přirozeně, přitom ale srozumitelnost odpovídá dobrému standardu, ale třeba na CXA81 vyniknou jemné odstíny práce s vokály trochu lépe. C 700 ale hraje tak hezky, že na to skoro nemyslíte.

Rozprostření hráčů z Moscow Radio & TV Symphony Orchestra v Mussorgského „Noci na Lysé hoře“ („Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502) bylo dobré, scéna sama nebyla obří do šířky, měla nicméně už náznak hloubky a jakousi nenucenou přehlednost. Lokalizace jednotlivých elementů je slušná, celkově ale zvuk spíše než hologram plný syrově realistických jednotlivostí připomíná elegantní barevné plátno s propojenými barvami – nakonec i při živém vystoupení to není zase tak jiné.

2021 10 31 TST NAD C 700 13

V čem se ovšem NAD C 700 s klidem pohybuje na vrcholu své třídy, to je muzikálnost a schopnost zahrát ne nutně s puristickou autenticitou, ale rozhodně s notnou porcí hudební podstaty. „Christmas Day“ z nádherně nahraného „Titanic Requiem“ Robina Gibba (2012 | Rhino | 2564661065) zněla prostá jakékoliv nepříjemnosti, ostrosti nebo jiného prvku, který by odváděl pozornost od pohody. Hudba je sytá, barevná, na jednu stranu poklidně bublající, na druhou stranu pevná a silná. Možná to není zvuk stoprocentně realistický, ale v zábavnosti se ale minimálně vyrovná premiantům třídy jako je Marantz PM7000N nebo Cambridge CXA81, přitom ale nabízí zvuk sytější a tučnější.

Že NAD umí vyrobit kvalitní klasické zesilovače, to prověřily uplynulé dekády víc než dobře, že se firma zorientovala i v moderních trendech a technologiích, to zase potvrzují zařízení jako jsou „krabičky“ Bluesound nebo NAD M10 a NAD M33. Teprve s C 700 se ale prolnuly obě tváře NADu a vznikl tak přístroj s poctivou výbavou moderního střihu (i když je velká škoda, že tu nefiguruje Dirac, i kdyby jen jako příplatek), ovšem se zvukem velmi blízkým tomu oblíbenému klasickému NADu s tučným basovým základem, celkovou sytostí a harmonickou barevností. Pokud tak hledáte síťový dvoukanálový zesilovač s trochu jiným, jednoznačně na zábavu laděným zvukem a přijmete jednoduché křivky šasi modelu C 700, pak za dané peníze nabízí víc než poctivou porci muziky.

Kč 39 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ muzikální projev v duchu klasického NADu

+ šasi nakonec vypadá lépe než na fotkách

+ solidní konektivita pro běžného uživatele

+ možnost ovládání přes Roon i aplikaci

+ pěkný bas

ZÁPORY

- je škoda, že tu není možnost zakomponovat Dirac

- přísným okem hodnoceno tu bas přeci jen poměrně dominuje

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies