ROTEL Michi zesilovače

2018 12 21 TST Hegel H190 1

Značka Hegel Music Systems má už od založení v roce 1988 naprosto nezpochybnitelně svou vlastní cestu světem věrné reprodukce zvuku - esteticky, zvukově i technologicky. A ať už si o Hegel myslíte co chcete, jednoznačně si zaslouží ocenění za to, jak autentičtí jsou a jak dělají právě to, čemu věří. Charakteristickou cestou jde i integrovaný zesilovač H190, prostřední model v nabídce.

Nebyl by Hegel Heglem, kdyby čelní panel jejich přístroje nebyl organicky hladký a prostý ostrých hran a rohů - navíc je i tady cítit snaha o maximální vizuální čistotu. Centrální víceřádkový OLED displej má krásně jemnou kresbu a dobrou čitelnost; nad ním je jen decentní logo firmy a po jeho stranách dva identické otočné prvky s tradičními funkcemi výběru vstupu a úpravy hlasitosti. Nebýt otevřeného 6,3 mm jacku pro sluchátka v pravém dolním rohu, byl by panel dokonale symetrický. I spínací tlačítko je z estetických důvodů ukryto na spodní straně zesilovače.

H190 se svými 19 kg vtěsnanými do šířky 43 cm, hloubky 41 cm a výšky 12 cm (včetně robustních nožiček) trochu klame tělem, jeho křivky celkovou robustnost velmi dobře zakrývají.

2018 12 21 TST Hegel H190 2

Podívejte se dozadu a oceníte moderní konektivitu - digitálních vstupů je požehnaně a je jich široká škála. Krom klasického koaxiálního a trojice optických vstupů je tu plnohodnotné asynchronní USB pro spojení s počítačem a také ethernetový konektor, který představuje u zesilovačů Hegel silný argument. Streamování ve vysokém rozlišení bez nutnosti mít další komponent je bezpochyby lákavá možnost.

Analogový svět reprezentuje jeden pár symetrických XLR vstupů a jeden pár nesymetrických cinchů - krom toho je tu ještě přes další pár cinchů možnost pustit signál naplno do koncového stupně (zejména v kombinovaných stereo / multikanálových sestavách se takové řešení hodí). Krom toho, že H190 může fungovat jako čistý koncák, můžete z něj udělat i čistý předek pomocí variabilního cinchového výstupu. Spíše pro formu (nebo druhou zónu nebo nahrávání a podobné účely) je tady i linkový výstup.

Zesílený signál vystupuje přes dva pár robustních a velmi příjemně naddimenzovaných reproduktorových terminálů.

2018 12 21 TST Hegel H190 3

Tak jak je Hegel nenápadný zvnějšku, tak se snaží být "nabušný" zevnitř - tak jako všechny zesilovače Hegel, i H190 využívá oddělení napěťové a proudové části do dvou modulů (a říká tomu DualAmp), čímž zajišťuje nejmenší možný průnik rušení z proudové části do citlivé napěťové. Ve stejném duchu je oddělené i napájení, byť základním prvkem je veliký toroidní transformátor - má ale několik nezávislých vinutí. Obvodové řešení SoundEngine2 kombinuje charakteristiky třídy A a třídy A/B, jde zejména o to (alespoň to tak vysvětluje Hegel), že zesilovač téměř nemá přechodové zkreslení, příznačné pro třídu A/B, aniž by se využívala jakákoliv celková zpětná vazba, naopak se používá adaptivní lokální řešení.

Ani D/A převodník tu není jen tak do počtu - využívá plně symetrické zpracování signálu, soustředí se na minimalizaci jitteru a to mimo jiné za pomoci synchronního upsamplingu.

2018 12 21 TST Hegel H190 4

Výrobce udává u H190 velmi poctivý výkon 150 Wattů do 8 ohm a 250 Wattů do 4 ohm, což by mělo bohatě stačit pro každou příležitost, stejně jako udávaná stabilita až do 2 ohm. Obvody pracují ve frekvenčním rozsahu 5 - 100 000 Hz (bez udané tolerance) a mají odstup signálu a šumu "přes 100 dB". Intermodulační zkreslení s maximální hodnotou 0,01% (19 kHz + 20 kHz) a zkreslení (patrně harmonické, byť Hegel to nijak blíže nepojmenovává) pod úrovní 0,01% (25 W / 8 ohm / 1 kHz) jsou realistické. Působivý pak je tlumící faktor s hodnotou přes 4 000.

Hegel H190 jsme poslouchali ve všech našich sestavách - tedy s OPPO UDP-205 místo Norma Revo IPA-140 a s Harbeth Monitor 30, pak s VPI Scout a Grandinote Celio místo Grandinote Shinai s týmiž reprosoustavami. Pak s KEF LS50 místo Teac NT-503 a Emotiva XPA-DR2 a nakonec s Cambridge CXC místo Cambridge CXA80 s Fischer&Fischer SN-70. O použité kabeláži, filtrech a dalším příslušenství se více dozvíte v pravém sloupci -->.

2018 12 21 TST Hegel H190 6

H190 už patří mezi zesilovače, které nabízí důstojnou a přitom neokázale "normální" kontrolu pěkně odspodu. Rytmická houpavost basové linky v "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla uvolněná, poddajná a vřelá a přitom odvážně hluboká a udržující velmi pěkné oddělení jednotlivých tónů i jejich zakulacenost. Zesilovač umí zabrat pěkně odspodu, ale zůstává přitom pocitově v klidu, neuspěchaný a bez jakékoliv extravagance odkrajuje jeden plný tón za druhým. Je to zvuk neefektní, ale má sílu, má údernost a má řád. Hegel se drží mnohem více než ostatní důstojné nestrannosti a nepřikrášlenosti, na což si možná leckdo bude muset zvyknout. Ale ve výsledku je to velmi, velmi korektní a realistický bas.

Posledních pět slov se dost dobře hodí i na popis středního pásma. Jemný a intimní hlas Julie Stone, klenoucí se v "I´m not yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132), byl čistý, tak akorát plný, tak akorát sytý, nepředvádějící se a přitom moc pěkně hladký, pěkně hebký. Srozumitelnost je velmi nekomplikovaná, hlas zní uvolněně a jemně, je tu vzduch a klid a dobře vnímáte i tichý zpěv Juliina bratra Anguse v pozadí. Je to ale celé naprosto neokázalé, velmi netechnické a přitom ani v jakémkoliv ohledu zdůrazněné. Prostě zvuk s nohama na zemi.

2018 12 21 TST Hegel H190 8

Přehršel cinkotu a břinkotu činelů a dalších perkusí v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) byla svěží, výtečně integrovaná a nepřikrášelná co do tonality i co do detailů, cinknutí má jasný tón a citelný dozvuk, sebekomplexnější moment nevyvede elektroniku z konceptu a zvuk tak zůstává učesaný, hladký a jasný. Zdálo se, že daný charakter působí příjemněji s ve výškách jemnějšími reprosoustavami, jako jsou Fischer&Fischer nebo Harbeth, spíše než s kovovým třpytem KEF - ale ani tam není problém.

Hegel H190 má přes svůj klidný projev a celkově neokázalou reprodukci sil dost, aby uřídil i výbušné rány v Coplandově "Gun Battle" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139). Zesilovač umí dát najevo rozdíl mezi klidnou pasáží a špičkou, umí ji uřídit a dát jí solidní objem. Všeho je tak akorát, hudba je uvolněná, mírná, civilní a přitom nemáte pocit, že by byla v jakémkoliv ohledu nedostatečná, nebo naopak zbytečně exponovaná. Prostě plyne, tam kde má být důraz, tam se Hegel nadechne, ale nepřehání. Je ale fuk, jaké reprosoustavy H190 řídí, s každými si poradil se stejným nadhledem.

2018 12 21 TST Hegel H190 9

To bylo patrné i u "Don´t cry it´s only rhythm" Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143). Syntetické basové pulsy zvládl zesilovač odehrát pevnou rukou, dal vyniknout jejich struktuře a už pěkně od podlahy byly tóny artikulované, aniž by realistická, civilní samozřejmost a přehlednost polevila cestou k nejvyšším výškám. Zvuk je organicky integrovaný, nic z něj nečouhá, nikde v něm není "mezera" a přestože je hlavním krédem Hegelu neúnavná uvolněnost, když se zaposloucháte, objevíte všechny detaily, které jen můžete chtít.

"Thus saith my Cloris bright" Johna Wilbyeho ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) dokázal zesilovač vyprostit z ozvučnic a spojit bezešvě v pravolevém směru, přičemž nástrojům zvládl dát kolem dokola prostor naplněný vzduchem a lokalizaci nenásilnou, s celkovou velmi nekomplikovanou přehledností. Nemáte pocit, že před vámi vyrostl vycizelovaný hologram, ale naopak organický, živý prostor s hezkými proporcemi.

2018 12 21 TST Hegel H190 11

Že v klidném zvuku Hegel H190 může ve správné kombinaci chytnou i živoucí jiskra, to dokázal ve "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" od Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) - dokázal prodat její mohutnost, ty hluboké basové ornamenty, bohatost barev i zemitost celku, zvuk byl měkce klidný a příjemně vyrovnaný, bez pyšnosti a efektu podaný a ve výsledku tedy - přirozený.

Zesilovač Hegel H190 je seversky elegantní co do vzhledu a technicky spořádaný co do zvukového podání, kterému ale nechybí kontrola a zátah pěkně odspodu nebo realisticky přímočaré a nenačančasné podání všeho ostatního. Navíc rozhodně oceníte to, jak snadno se s H190 (ale vlastně se všemi Hegel zesilovači) žije - možná je tu pro někoho málo analogových vstupů, ale budoucnost koneckonců nepatří aluminiu, ale právě digitálu s čestnými výjimkami a těm bude rozsah v H190 patrně postačovat. Na konci všeho je Hegel H190 realistickým ztvárněním toho, co by "neutrální zvuk" měl být. I díky tomu nemusí sednout ideálně do každé kombinace, ale tam kde sedne, tam se dočkáte high endově ztvárněné hudby, která se blíží ideálu věrnosti tak, jak to jen laťka 100 000,- Kč dovoluje.

Kč 93 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantní vzhled

+ široký záběr konektivity

+ dobře fungující streaming

+ přirozený, neutrální a čistý zvuk

ZÁPORY

- ne v každé kombinaci vyznívá ideálně živě a příjemně - na to je Hegel příliš neutrální

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Image Audio Studio | www.imageaudio.sk 

DOVOZCE: 4CE Distribution | www.hifi4ce.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies