ROTEL Michi zesilovače

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 1

Norští Electrocompaniet možná stojí trochu mimo hlavní proud high-endové elektroniky, ale mají za sebou velmi slušnou historii (jsou na světě od roku 1976) a snaží se dnes krom ortodoxních komponentů navrhovat a vyrábět i řekněme lifestyle pro náročné pod značkou EC Living. Spíše z toho klasického konce portfolia ale pochází integrovaný zesilovač ECI-6 - byť i ten lze vybavit třeba D/A převodníkem a / nebo streamerem, takže se ani v moderním světě neztratí.

Na první pohled je ECI-6 naprosto typickým firemním výrobkem - stroj je o něco větší než standard, ale ne nesmyslně (týká se to zejména šířky 46,5 cm, hloubka 40,5 cm ani výška 12,8 cm ve světě high-endu nevybočují z běžných mezí) - o bytelnosti stroje hovoří jeho čistá hmotnost 20 kg.

Kdyby vás snad na příslušnost k severskému výrobci neupozornil až neskromně velký nápis za akrylovým čelním panelem, jistě to zvládnou bronzově zbarvená tlačítka (ať už to spínací dole uprostřed, nebo do kříže rozmístěná čtveřice, která slouží k přepínání vstupů, regulaci hlasitosti i pohybu v nabídkách) nebo kolem loga se do kruhu vinoucí linka, která pohybem světélka v jí vymezeném prostoru indikuje hlasitost. Electrocompaniet sází na čistotu a jednoduchost a přitom naprostou svébytnost.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 2

Zadní panel velkého a příkladně zpracovaného, důvěryhodně fortelného zesilovače je pak jednoduchý a vlastně velmi klasický. Po pravé straně je krom napájecí zásuvky čtveřice velkých a pro pohodlnou práci dostatečně od sebe vzdálených terminálů, uprostřed se nachází analogová konektivita - čtyři vstupy (1x XLR a 3x RCA) a dva výstupy (1x XLR a 1x RCA) s regulací. Úplně vlevo jsou konektor RS232 a vstup a výstup 12 V spouště v podobě klasických 3,5 mm jacků. V levé části je také místo, kam lze osadit modul digitální konektivity v několika variacích.

I vnitřní konstrukce působí příkladně, čistě a odolně jako ta vnější - je tu mohutný toroid a vůbec celá napájecí sekce působí velmi dobře dimenzovaným dojmem. Regulaci hlasitosti má na starosti motorizovaný potenciometr Alps, obvody jsou plně symetrické. Vstupní část pak využívá řešení z diskrétních součástek, pracujících v čisté třídě A.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 3

Výstupní část je potom osazena dvěma páry komplementárních tranzistorů na každém kanále, svůj výkon odevzdávají ve třídě A/B a s - dle slov výrobce - průměrně velkou celkovou zpětnou vazbou. Bližšími specifikacemi se ale výrobce nezabývá.

Dozvíte se nicméně třeba to, že předzesilovač má šum na úrovni -135 dB (1Vrms v pásmu 20 - 20 000 Hz) nebo THD+N (za stejných podmínek) jen 0,004%, což jsou hodnoty vynikající. Ani koncový stupeň, pracující v rozsahu 1 - 150 000 Hz není nijak ostýchavý - dokáže dodat špičkový proud až 100 A, má tlumící faktor 350 / 8 ohm nebo THD pod 0,004%. Výstupní výkon zesilovače je 125 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive 200 Wattů do 4 ohm - výrobce udává i 370 Wattů do 2 ohm, kde by měl ECI-6 stále bez obtíží pracovat.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 4

Integrovaný zesilovač Electrocompaniet ECI-6 jsme poslouchali v běžných redakčních sestavách, tj. spolu s OPPO UDP-205 místo Norma Revo IPA-140 a s Harbeth Monitor 30, s týmiž reprosoustavami také místo Grandinote Shinai spolu s Grandinote Celio a VPI Scout Jr., ale také spolu s Cambridge CXC a převodníkem Teac NT-503 v sestavě s Fischer&Fischer SN-70, kde zesilovač nahrazoval Cambridge CXA80 a v druhé variaci se stejným převodníkem nahrazoval koncák Emotiva XPA-DR2 a rozhýbával KEF LS50. Použitou kabeláž, filtraci a další příslušenství objevíte v pravém sloupci -->.

Bylo zajímavé poslouchat, jak se zesilovač až mazlí se spodními frekvencemi, s hlubokými tóny kontrabasu a violoncella v Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152). Zvuk jako by každou temnou notu převaloval jako nugátový bonbónek, basy jsou jemné, laskavé, kulaté a bohaté co do barev a vlastně i co do objemu, nejsou ale přitom těžké či zbytečně hutné. Cítíte, že elektronika nemá problém řídit jakékoliv reprosoustavy a vytlačit z nich i řádný impuls, hodný zesilovače stotisícového světa. Činí tak ale s kulatostí, lehkostí a uvolněností, chcete-li, s celkovou nenuceností a provázaností.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 5

Ona jemná sladkost obstoupila i zpěv Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) - ten zněl něžně, lehce a nenásilně, byl to intimní a hlaďounký zážitek, který ale navzdory všem těmto charakteristikám nepostrádal jiskru. Vlastně naopak, protože v každém okamžiku cítíte tu těžko definovatelnou rezervu kdesi v pozadí, cítíte, že zesilovač zůstává suverénní a uvolněný. Charakteristický zvuk zesilovače je tak příjemný, že skrze jakékoliv reprosoustavy protlačí hudebnost a bohatost, v níž je snadné se rozplynout a činí tak s klidem a nenucenou autoritou. Z řečeného pak vyplývá i to, že neuspěchaný zvuk je dobře čitelný a i když jemné nuance nijak nezdůrazňuje, můžete si užít už opravdu high-endové jemnůstky.

Množství všemožných perkusí v "Prenatal Hunters" od Floexe ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) zesilovač nechal pěkně rozeznít, kov měl pěknou lesklost a dlouhý, dlouhý, plynulý dozvuk, přesto zvuk nebyl nijak vtíravě nacinkaný. I tady je totiž zvuk bohatý a poměrně mocný, který na odlehčení snese hodně výšek, aniž by to porušilo příjemnou vyváženost. Tak jako v celém frekvenčním spektru, i tady má Electrocompaniet takový ne úplně obvyklý styl prezentace, kombinující výraznost s nadhledem a jemností.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 6

Je zajímavé, že přes onu uvolněnost, přes až jemný způsob zacházení s hudbou umí zesilovač skutečně přetvořit onu číhající sílu v pozadí v konkrétní činy - díky tomu zvládá řídit jakékoliv reprosoustavy s elegancí na poměry integrovaných zesilovačů více než solidní a umí také v klidu odprezentovat svižné dynamické důrazy ve Stravinského "Ptákovi Ohnivákovi" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139). Nemáte pocit, že by se elektronika nějak namáhala, je to uvolněný, ale přesto agilní zvuk, neuspěchaný, ale bohatý, ve svém tempu sebejistý a rytmický, s nadhledem šeptající i schopný výbuchu. Jinými slovy, dynamika je prostě dobrá a umí se už poctivě nadechnout.

Se svým hladkým, celistvým a poměrně velkým zvukem nepatří ECI-6 mezi nějaké analytické hledače mikronuancí, ale pusťte si "Pie Jesu" se zpěvačkou Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) a zjistíte, že zvuk je dobře srovnaný, usazený a bez nějaké nervozity dobře prokreslený. Je to uvolněný zvuk, ale nerozkolísaný, je cítit high-endovou jistotu a slyšíte třeba už i takové ty lehké dozvuky místnosti, podtrhující autenticitu živého nahrávání v reálném kostelním prostoru s velkými rozměry a tak všeobecně prostě dobrou čistotu a srozumitelnost.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 7

Prostor hudební scény se v "Dream About You" ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134), ale nejen v té, prostě tak nějak až něžně rozléval po místnosti, zesilovač zvládá vyprostit hudbu z reprosoustav a dobře načrtnout šířku i hloubku, s nadprůměrnými proporcemi a i když tu nevnímáte nějaký pocit obrovské hromady vzduchu, rozhodně je tu takové zvláštní lehkost s pocitem bezbariérovosti a toho, že nástroje jsou konkrétně zavěšené ve vzduchu před vámi a snadno dosažitelné.

Že ECI-6 nejen působí, ale skutečně má i sílu, to dokázal při reprodukci "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149). Hudba se linula bohatá, pěkně měkce odspodu, uvolněná a rytmická, pevná a přesto poddajná, jistá ve vší té spleti syntetických tónů. Zesilovač můžete nechat jen tak potichu šeptat a už se z něj line strukturovaný zvuk, můžete ho ale nechat i pořádně šlápnout na plyn a ani tehdy neztrácí svůj nadhled - navíc v žádné hlasitosti neunavuje. Snad jen jedno: zvuk to není "na první dobrou" atraktivní, ale o to více ho doceníte v dlouhodobém horizontu.

2018 11 07 TST Electrocompaniet ECI 6 12

Integrovaný zesilovač Electrocompaniet ECI-6 je klasický "analogový" zesilovač, dá-li se takové přirovnání použít. Tedy netechnický, bohatý, poddajný a dospělý, s dostatkem síly i solidní dynamikou, s rytmikou v krvi a se schopností předat hudbu nenuceně. To vše navíc můžete doplnit i moderními digitálními rozhraními, takže zesilovač se stane už opravdu všestranným. ECI-6 má tak trochu svou vlastní zvukovou cestu a charakteristiku, i přesto ale dělá ve své cenové kategorii svému výrobci čest, protože tohle je stroj, který se velmi snadno a velmi neúnavně poslouchá bez ohledu na hlasitost, nahrávku, reprosoustavy či prostě jakékoliv jiné okolnosti.

Kč 104 990,-

Kč 119 990,- - verze s D/A převodníkem

Kč 154 990,- - verze s D/A převodníkem a streamerem

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pocit až přebytku síly a autority

+ hladká jemnost

+ bohatý, barevný zvuk pěkně od základu

+ možnosti vybavit si klasicky analogový stroj i mnohou digitální konektivitou

+ poctivé zpracování

ZÁPORY

- do jisté míry omezená analogová konektivita

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies