ROTEL Michi zesilovače

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 1

Francouzská značka Audiomat přišla na svět v roce 1986, kdy ji v krásném jihofrancouzském kraji založili dva bratři - Denis a Norbert Clarisse. Od té doby přibyla továrna v Kanadě pro zásobování mimoevropských trhů, ale rozhodně zůstala trochu svébytná podoba zesilovačů a charakter malé společnosti, která dělá své věci s chutí a rozhodně nepodléhá moderním trendům. Model Adagio je nejnovějším přírůstkem do katalogu.

Jde vlastně o prémiověji pojatou evoluci populárního modelu Solfége Référence, který přišel na svět před rovnými 20 lety. Stále tu najdete klasický obdélníkový čelní panel, tentokrát v tmavém transparentním provedení, díky němuž v příhodném tlumeném osvětlení prozařují své hřejivě oranžové světlo osazené elektronky - jsou tu 12BH7A (což je variace na ECC82) a KT 88, vše z portfolia slovenského výrobce JJ Electronic.

Čelní panel je pak velmi jednoduchý - jsou tu dva mohutné a netypicky dopředu čnějící ovladače - ten vlevo pro hlasitost, ten vpravo pro výběr vstupů. Mezi nimi jsou dvě tenké a dlouhé páčky, jedním se celý stroj zapíná, druhým se ztlumí výstup. Stroj působí jednoduše a čistě.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 2

Zbytek zesilovače je vyveden tak nějak jednoduše, ale to trošku patří ke svébytnosti podobně malých výrobců. Adagio má na zadní straně tři patra a dva sloupce reproduktorových terminálů řekněme standardních kvalit (u elektronkových strojů tradiční řešení, kdy si volíte výstup dle adekvátní impedance reprosoustav), v každém sloupci jsou pro levý i pravý kanál vždy dva terminály. Je to trochu chaotické řešení, nicméně můžete si díky tomu užít třeba bi-wiringového zapojení.

Obdobně matoucí je trošku i sestava konektorů, seřazených vertikálně po levé straně - je tu čtveřice klasických cinchových linkových vstupů a jeden signálový výstup - jeden další pár RCA konektorů pak slouží jako vstup i výstup podle potřeby. I přes absenci phono modulu je tu zemnící kolík, což může u elektronkového stroje přijít vhod.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 3

Mimochodem, zesilovač je i přes svou trochu obyčejně působící konstrukci poměrně robustní díky uvnitř schovaným transformátorům - váží 27 kg při šířce 44,5 cm, hloubce 38 cm a výšce 18 cm, která zahrnuje i tři brutálně ostré nožičky (takže pozor při umisťování na měkké povrchy).

Uvnitř zesilovače najdete dostatečně dimenzovaný 400 VA transformátor, i díky tomu nabízí zesilovač výkon 45 Wattů na kanál, 25 Wattů je dodáváno dokonce v čisté třídě A; výrobce k tomu dodává, že vhodným partnerem jsou reprosoustavy s citlivostí alespoň 90 dB.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 4

Audiomat Adagio jsme měli možnost poslouchat ve všech redakčních sestavách - hrál tak s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30, hrál s Cambridge CXC a Teac NT-503 spolu s Fischer&Fischer SN-70 nebo také s Teac NT-503 a KEF LS50. O použitých kabelech a filtrech se můžete dozvědět více v pravém sloupci -->.

Hluboké tóny violoncella a kontrabasu v Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) byly neupejpavě mohutné, napnuté a na lampové poměry až nečekaně pevně konturované. Pokud už v něčem cítíte stopu přítomným elektronek, je to teplost a vstřícnost zvuku, který má tu jemně sametovou, harmonicky "krásnou" kvalitu. Přitom ale nemáte pocit, že je to pozlátko, které se občas objevuje u levnějších strojů, kde je cílem na elektronku upozornit. Zesilovač také nešetří na plnosti basů, možná jim dává o dýchnutí více prostoru, ale ne zase přespříliš. Ani s méně citlivými reprosoustavami se nezdá, že by se elektronky zadýchávaly a ztrácely kontrolu.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 7

Lampová harmoničnost pak velice sluší středním tónům a vokálům zejména, Audiomat v tomto pak patří premianty své třídy - jeho elektronky dodaly zpěvu Doris Day v "Ovet the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) nádherně "lidský" rozměr, takové to až tekuté plynutí, hlaďounké, slaďounké a zcela prosté jakékoliv stopy techniky. Hlas je velký, vřelý a poddajný, vznáší se vzduchem s lehkostí a uvolněností. Není to reprodukce, která by se hnala za detailem, která by se snažila být hyperdetailní - všechno se tak nějak nenásilně a nekomplikovaně skládá dohromady.

Energie zesilovače je - vlastně trochu kupodivu - nebojácně dostatečná i na složitou a mnohovrstvou syntetickou Floexovu "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158). Cinkání mnohých kovových perkusí je tu živé, přitom ale jemňoučké, lehoučké, krásně hladké a znělé, nijak dramaticky pronikavé, ale ani uťápnuté v pozadí. Výšky jsou jednoduše řečeno příjemné - ani tady se zesilovač nehoní za zdůrazním detailů a vytažením těch nejdelikátnějších informací, ale nemáte vůbec pocit, že by něco scházelo, celek je velmi pěkně propojený a celistvý.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 6

Ve Stravinského "Ptáku Ohnivákovi" v podání Utrechtsch Studenten Concert a Base Pollarda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) bylo trochu cítit, že na dynamických špičkách je zesilovač přeci jen trošku měkčí, trošku méně důrazný, ale energie mu vlastně neschází, dokáže zvuk kupředu poslat s příjemnou živostí, neuspěchanou a přesto citelnou. Dynamika je dobrá, byť přednes akcentuje spíše tu klidnou kultivovanost a plnyulost, s citlivějšími reprosoustavami si pak samozřejmě umí poradit lépe.

Podobně tak třeba u "Pie Jesu" se zpěvem Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) cítíte, že zesilovač hraje tak trochu starosvětsky, bez ambicí vyextrahovat jeden každý jemný detail, ale naopak poskytnout organicky propojený celek, který funguje právě jako hudební celek. Jistě, stále slyšíte to zašustění papíru támhle, zavrtění se někoho tuhle nebo echo velkého nahrávacího prostoru, přesto jsou to tak jaksi detaily v pozadí, které jen podporují hudební celek. Líbilo se nám nicméně, že Adagio umí hrát vlastně pěkně vzdušným způsobem. Přes vlastní způsob, kterým Audiomat k hudbě přistupuje, zůstává ale hudba jaksi přirozeně čitelná a srozumitelná.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 11

Poměrně zajímavé pak je to, jak zesilovač podává hudební scénu a je to způsob, který se projevuje na většině nahrávek - třeba v "Dream about you" ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) se hudba rozlila hluboko, hluboko za ozvučnice, celé se to odehrávalo na velké ploše a i pokud máte reprosoustavy poměrně daleko od sebe, scéna zůstává spojitá a jaksi skoro hmatatelná. Spousta vzduchu, spousta prostoru, je to velký zvuk a hlavně - vší čitelnost dostanete už při opravdu velmi nízké poslechové hlasitosti.

V "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) se Audiomat ukázal jako mimořádně muzikální, s tendencemi hrát "do krásna", ale bez přehnané "elektronkovosti", dá-li se to tak nazvat. Cítíte, že hudba je prezentovaná s chutí, bohatě, barevně a vlastně je to taková trochu rozmáchlá, příjemná prezentace, která má solidní kontrolu, solidní čitelnost a vůbec, budete-li hodnotit jednotlivosti, je vše ok, ale teprve smíchané v celku, zdá se, překračují části svůj očekávaný součet, někde něco zaklapne a je strašně příjemné Adagio poslouchat.

2018 09 30 TST Audiomat Adagio 12

Elektronkový "drobeček" Audiomat Adagio staví na dlouhé firemní tradici a nenechává ji padnout - možná má místy trochu obyčejnější provedení, možná je v něm cítit jistá měkkost a možná má trošku limitovanou schopnost zcela precizně rozhýbat méně citlivé reprosoustavy, ale to je tak nějak samozřejmé, víte-li jak se běžné elektronkové zesilovače chovají a jak je třeba s nimi žít. Adagio pak navíc není v kontextu podobných strojů vlastně příliš komplikovaný na soužití - to hlavní je ale jeho mimořádně hezký zvuk, mimořádná dávka muzikálnosti a schopnosti hrát příjemně vstřícným a uvolněně zábavným způsobem.

Kč 130 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ medově sladký zvuk

+ skoro "nelampová" pevnost a jistota

+ až tekutě plynulý zvuk

ZÁPORY

- v dané ceně by výrobní kvalita na některých místech mohla být lepší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Milan Weber | www.audiomat.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies