HIFIStyl

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 1

Dánská značka Scansonic HD (neplést s týmž jménem bez přídomku HD - obě značky patří pod křídla koncernu Dantax, ale ta bez "HD" v názvu vyrábí jen levnou audio "bižuterii", zatímco ta HD má reálné ambice) by se dala charakterizovat jako "zjednodušené Raidho", k čemuž svádí už pohled na její reprosoustavy - je to ostatně i pravda, neb nejen, že patří do stejné stáje, ale navíc se na vývoji podílí i stejní lidé.

Nejblíže produkci high-endové sesterské značky Raidho se zdá být série MB, která ve sloupové podobě začíná modelem MB-2.5. Jsou to hlavně jejich štíhlé, vzad nakloněné ozvučnice tvaru U (nebo spíše téměř V), které blízkost evokují. Ozvučnice je z boků vyvedena v bílém či černém matu, horní plocha a přední stěna jsou pak v přiznaném uhlíkovém vlákně, jen kolem měničů v horní části se nachází bytelná kovová deska.

Kov je pak přítomen i vespod, je tu relativně velká kovová základna s do stran čnícími nožkami, skrze něž pronikají masivní hroty. Skrze základnu pak vede i obdélníkový výdech bassreflexu. Na zadní zakulacené ploše se nachází malý výklenek s dvojicí vertikálně rozložených terminálů od WBT.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 4

Ozvučnice je vyrobena z klasických MDF a má mnohé vnitřní výztuhy, byť tweeter má vlastní uzavřenou pracovní komoru a vnitřní objem tak používají výhradně dva přítomné woofery MB-2.5 jsou snadno skladné - s výškou 99,8 cm, šířkou 17,8 cm a hloubkou 28,6 cm se vejdou všude, váha 15,6 kg není nikterak dramatická.

Výrobce sice nespecifikuje blíže použité měniče, ale je-li to tak jako u Raidho, jedná se o v Dánsku vyvinuté a vyrobené reproduktory. Výškám je věnován obdélník páskového reproduktoru ve výrazném zvukovodu, používá sendvičovou membránu z kaptonu a hliníku. Pod ním pracují dva identické 4,5 palcové kónusy z uhlíkového vlákna. Jejich zajímavostí je absence středové kopulky a poměrně výrazný závěs.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 3

MB-2.5 mají udávaný frekvenční rozsah 40 - 40 000 Hz (bez specifikované tolerance), impedanci "nad 4 ohmy" a o citlivosti výrobce mlčí - odhadem se ale bude blížit 90 dB. Dělící frekvence pasivní výhybky jsou nastaveny na 250 a 3 500 Hz, koncepce je (jak název napovídá) dvou a půl pásmová.

Scansonic HD MB-2.5 jsme poslouchali zejména v sestavě s Norma Revo IPA-140 a OPPO UDP-205, kde jsme poměřovali s Harbeth Monitor 30, v této sestavě jsme také prohodili zesilovač za YBA IA350. Zkoušeli jsme také Cambridge CXA80 s Cambridge CXC (což nebylo tak nějak úplně ono) nebo Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250 (což také nebylo úplně ideální). Scansonic si zaslouží čas, který věnujete hledání optimální amplifikace. Zesilovač, který je přesný a dobře kontroluje zejména na basech je žádoucí. Porovnávali jsme krom Harbeth také s Fischer&Fischer SN-70 nebo Xavian Perla.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 2

Na to, jak štíhlý sloupek s relativně nevelkými měniči MB-2.5 představuje, byla podoba Hadenova kontrabasu ve "Spiritual" ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) překvapivě velká a solidně pevná. Nemáte pocit, že se reprosoustavy ženou do bůhvíjaké hloubky, ale rozhodně vás neochudí o objem - máte hlavně pocit, že všechno je velmi akurátní, je to přesné, utažené, svižně vyříznuté a možná trošičku školometsky šušší. Na druhou stranu, k rychlosti, energii a důraznosti sotva můžete něco říct - basové tóny jsou jako vystřelené z praku, razantní a velmi pevné.

I hlas Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl zformovaný s vysloveně výtečnou konkrétností, zvuk je velmi transparentní, konkrétní a až monitorově přesný, ovšem bez pocitu nějakého chladného odstupu. Scansonic to ani tady nepřehání s nějakým velkým objemem, vše je mnohem spíše zaměřené na kontrolu, přesnost, jasnost a civilní, nenačančanou přirozenost - je to velmi uměřený (ale ne odměřený) přednes, ctící organizaci a detail nad barevností nebo rozmáchlostí.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 5

Na nejvyšších tónech zvládá páskový měnič udržet až "nepáskovou" plnost a pocit hmotnosti - zejména je to znát na podání vibrafonu v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530). I tady je zvuk excelentně rychlý a to bez té typické páskové éteričnosti či tenkosti. Je to zařezávající, konkrétní, velmi "neutrální" podání, ve zvuku jsou pečlivě zaostřené mnohé jemné detaily a dozvuk setrvává na danou třídu ve vzduchu velmi dlouho a je cítit, že reprosoustavy jsou skutečně velmi svižně reagující.

Dynamickým peakům v McLaughlinově "Thieves and Poets (Part 2)" ze stejnojmenné desky (2003 | Glenray | 0602498010754) jsme museli pro plné prožití jejich energie přeci jen trošku otočit hlasitostí doprava. MB-2.5 nejsou reprosoutavy, které by si kladly za cíl rozklepat vám tabulky v oknech a zatlačit vás silou svého zvuku do křesla. Na druhou stranu, stíhají působivě vystihnout makrodynamické nuance a transienty jsou prezentované jako šlehnutí bičem napříč pásmy. Hudba tak není hřmotně velká a mocná, ale zato má kvality co do přesnosti, energie a pevnosti celkového přednesu, je to neobvykle semknutý a konkrétní zvuk.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 7

MB-2.5 je vlastní také analytičnost, díky své rychlosti a transparentnosti vám umetou velmi přehlednou cestičku k detailům a je to vlastně až monitorový charakter reprodukce. V "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) vnímáte skvělou kompaktnost, zvuk je bohatý na informace, slyšíte je jasně a konkrétně - reprosoustavy na vás detaily ale nechrlí s technickou strohostí, zvládají být vlastně umírněné a klidné, snad je prokreslení dílem jejich snad maličko tenčího, ale o to svižnějšího zvukového charakteru. Pokud tak rádi sondujete kdejakou tu drobnost ve svých nahrávkách, tohle je pro podobnou zábavu mimořádně vhodný zvuk.

Snad to bylo kompaktními rozměry ozvučnic i měničů, ale možná jsme tak úplně nečekali od Scansonic HD MB-2.5 úplně velkou scénu - Stingova "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) nás nicméně v tomto ohledu zřetelně překvapila. Reprosoustavy ve své rozteči definují scénu v reálném prostoru velmi širokou a bez ztráty pocitu propojenosti, navíc zvládají v klidu odprezentovat i pocit hloubky, protože nástroje jsou rozložené jasně i v předozadním směru. Celé to má jediný háček - MB-2.5 nestačí jen tak prostě postavit a hrát, stojí za to jimi posunovat jak co do vzdálenosti od zdí, tak od uší a chce to najít pečlivě i správné úhly. Není to o jednotkách stupňů, ale to správné "zaklinutí", kdy se prostor spojí tak jak má, to musíte chvilku hledat.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 11

Díky své energii nepůsobí MB-2.5 dušně ani při reprodukci komplexnější orchestrální hudby, jako je třeba Lisztova "Faustovská symfonie" v podání Eliahu Inbala řídícího RSO Berlin (1995 | Denon | CO-78826). Není to opulentní ohňostroj velikosti a mocnosti, ale s nadhledem a citem pro analytické proniknutí do hloubky reprodukované "civilno". Hudba zní přirozeným, čistým a maximálně spořádaným způsobem, chce se říci maximálně "profesionálně", takže nic neschází a vše dává smysluplný hudební obrázek.

Menší sloupečky Scansonic HD MB-2.5 nabízí svěže moderní design, kompaktní a snadno skladné rozměry (které ale zase ne tak snadno musíte umístit na to správné místo v prostoru) a to vše pak ústí v analytický, přesný, pevný a velmi konkrétní zvuk, který vám svěžím, svižným a sebevědomým stylem odprezentuje jakoukoliv hudbu, dá jí řád a čitelnost a také pěkně úderné dynamické špičky. Není to mohutný, plnotučný zvuk, který by měl tendenci rozvlnit vám podlahu či vyrazit okna, je to vlastně až monitorově soustředěná reprodukce s decentní basovou extenzí, neztrácející organizaci ani v náročných pasážích - tedy pokud MB-2.5 podržíte adekvátně rychlým a výkonným zesilovačem. Troufáme si říct, že zvuk MB-2.5 není úplně pro každého, ale za zmíněných správných podmínek toho správným uším nabídne ve své ceně opravdu hodně.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 9

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 m1

Pohled na frekvenční odpověď reprosoustav v nás zprvu vyvolal poněkud rozpaky - naměřené hodnoty totiž neodpovídají pocitově velmi rovné a přímočaře přesné reprodukci. Jde zejména o útlum vyššího pásma mezi 1 a 10 kHz. Na druhou stranu, nevelký sloupek pracuje zjevně v klidu už od nějakých 50 Hz, od 65 do 300 Hz pak trochu "přifukuje" energii. Je to poměrně zvláštní naměřené chování, ale vlastně ne nepodobné tomu, v jakém rozporu je měření a pocity z poslechu u modelů sesterské značky Raidho.

2018 08 30 TST Scansonic HD 2.5 m2

Impedance (červená) evokuje svým průběhem spíše podobu s uzavřenými reprosoustavami, nicméně je prostá prudkých změn či nespojitostí, které by evokovaly vibrující kabinet. Propad ke 4 ohmům by neměl zesilovači v očekávané kvalitě jakkoliv zkomplikovat situaci. Elektrická fáze ve svém výkyvu na 110 Hz nabádá k použití zesilovače s dostatečnou proudovou rezervou, ale to ostatně říká už i výrobce ve svých doporučeních. Celkově nejsou MB-2.5 úplně jednoduchými partnery pro zesilovač, ale nejsou nijak dramatickou zátěží.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 74 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi svižný, utažený zvuk

+ pěkná, elegantní a moderní stavba

+ schopnost načrtnou překvapivě velkou scénu

+ velmi transparentní a "nestranné"

ZÁPORY

- úplně potichu jim trochu chybí tělo

- nehrají jen tak s ledajakou elektronikou

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Image Audio Studio | www.imageaudio.sk 

PRODÁVÁ: Roth Audio | www.rothaudio.eu   

DOVOZCE: 4CE Distribution | www.hifi4ce.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies