ELAC hi-fi reprosoustavy

2019 15 08 TST JVC DLA N7 1

Ačkoliv pojem domácí kino vzbudí nějakou asociaci v téměř každém člověku, valná většina si dost možná představí několik porůznu rozestavených reprosoustav (patrně v rozích místnosti, kam se je zrovna podařilo vtěsnat), kdesi schovaný A/V receiver a běžnou televizi. Poslední roky ale čím dál více i k nám proniká ve světě už poměrně dlouho zavedený trend "opravdových" domácích kin, postavených nejen kolem excelentní audio aparatury, ale také výjimečné obrazové části.

Ta se pak u oněch "opravdových" kin točí kolem projektoru a odpovídající projekční desky nebo plátna. Měli jsme možnost osahat si referenční instalaci v plzeňském showroomu firmy Audio-Visual Technology, kde krom multikanálové audio sestavy elektroniky a reprosoustav RIHA svítil projektor JVC DLA-N7 ze středních pater firemní nabídky a aby byla laťka dodržena úplně, byla použita projekční deska Grey Vision Multi-Layer, která díky svému šedému vícevrstvému povrchu jednak pohlcuje nežádoucí odrazy denního světla a jednak nabízí vyšší než obvyklý kontrast a odrazivost, takže je použitelná i při neúplném zatemnění (což je jedna z věcí, kvůli které leckdo při výběru zobrazovače dá přednost televizi).

Projektor DLA-N7 disponuje v obrovském těle (bezmála 20 kg při šířce 49,5 cm, hloubce 50 cm a výšce 23,4 cm), optimalizovaném pro tiché (byť v reálu bezhlučné není) chlazení přes dva postranní předozadní kanály, patrně všechno, co si pro reprodukci (nejen, ale zejména) moderního obrazového materiálu můžete přát.

2019 15 08 TST JVC DLA N7 2

Zásadní součástí je samozřejmě optika se sedmnácti skleněnými členy v patnácti skupinách o průměru 6,5 cm, kdy díky 4K D-ILA čipům s úhlopříčkou 0,69 palce vyzáří nativní 4K obraz (tedy s plným rozlišením 4 096 x 2 160 pixelů v nativním poměru stran 17:9, respektive 1,9:1). O obraz se stará na každém barevném kanálu jeden čip.

Za zmínku stojí celková světelnost 1 900 lumenů a nativní kontrast 80 000:1 s dynamickou špičkou až 800 000:1.

2019 15 08 TST JVC DLA N7 3

Projektor je pak ověnčen prakticky všemi zkratkami, které v dnešním světě obrazu něco znamenají - je tu podpora HDR10 (projektor se dokonce automaticky přepne do správného režimu), podpora HLG (Hybrid Log Gamma) atd.

V projektoru je devět různých režimů, takže si můžete přizpůsobit jeho obraz, respektive celkové nastavení v optimálně nastaveném režimu. Projektor má také technologii vyhlazování pohybu, která funguje i ve 4K60P (4:4:4), DLA-N7 se také chlubí nízkou latencí, takže by měl být vhodný nejen pro filmy, ale také pro hraní her. Že je možné k projektoru připojit také bezdrátové 3D brýle, to je dnes spíše zajímavý bonus.

2019 15 08 TST JVC DLA N7 4

Instalovaný projektor byl profesionálně zkalibrovaný, což sice rozhodně není služba zdarma, ale během jednoho dne technik nastaví nejen dokonale přesné barevné podání (gamut projektoru je mimořádně široký a odpovídá specifikaci DCI / P3), dokonalou ostrost i referenční chování při zpracování HDR signálu (kupříkladu). Díky motorizované optické soustavě si pak během minuty můžete přepínat třeba i mezi 4:3, 16:9 nebo 2,35:1 a snadno si užít jakýkoliv obrazový materiál v ideální kvalitě.

Často opomíjenou a přitom nosnou součástí je pak plocha, na kterou projektor promítá. V tomto případě šlo o Grey Vision Multi-Layer, která je k dispozici od minimální úhlopříčky 2,3 m. V ose obrazu je projekční plocha stříbřitá, při pohledu z úhlu se mění do lehce šedého odstínu, pointou je ale to, že nejde o klasickou bílou plochu.

2019 15 08 TST JVC DLA N7 5

Vrchní vrstva materiálu GVML je částečně propustná pro světla, což spolu s dalšími hlubšími vrstvami pomáhá zachovat jas, kontrast a zejména hloubku černé složky obrazu. Zjednodušeně řečeno každá vrstva zajišťuje zachování jedné ze zmíněných kvalitativních složek. I díky tomu plně využijete potenciál třeba u záznamů ve standardu HDR10.

Aby nebyl degradován kontrast obrazu, k tomu (zjednodušeně) slouží u GVML onen stříbrný / šedý odstín. Mimořádně přesvědčivé je živé srovnání bílého klasického plátna s deskou GVML - v plně zatemněné místnosti je rozdíl minimální, stačí ale jediný zdroj světla, ať jde o lampu, lustr nebo okno a klasické plátno přestává "fungovat".

2019 15 08 TST JVC DLA N7 6

Rozhodně zajímavé a v praxi výtečné je to, že vlastnosti desky GVML vám dovolí sledovat i 3D bez toho, abyste získali pocit, že je obraz příliš tmavý nebo nekontrastní.

Vzhledem k tomu, že jde o desku, která bude instalovaná v interiéru napevno, nabízí Grey Vision možnost osazení rámem dle výběru (v podstatě na škále typů i barev podobně jako u obrazů - základem je hliníkový rám s oblým profilem a zbytek je na vás). Deska je vyráběna zakázkově od úhlopříčky 90" až do 205".

2019 15 08 TST JVC DLA N7 7

Celý kinofilmový zážitek jsme absolvovali v novém plzeňském showroomu firmy Audio-Visual Technology a to na domácím kině RIHA - zdrojem byl Panasonic UB9000, pak se hrálo přes DC filtr, LINE M7.1-2 a B200 od RIHA, reprosoustavy byly Terra Plus jako hlavní a centrální, Nano D Plus jako efektové a zadní a SUB120 Plus po obou stranách předních kanálů. Kabeláž byla také značky RIHA.

Tento text si mimochodem neklade za cíl vyčerpávající zhodnocení vše aspektů projektoru nebo plátna a už vůbec ne kompletní sestavy reprosoustav a elektroniky pro prostorový zvuk. Jde spíše o popis zážitků z celku, který vlastně není oproti leckterým instalacím "opravdových" domácích kin, zase tak finančně nedostupný.

2019 15 08 TST JVC DLA N7 8

Ve tmavých až černočerných pasážích v "Harry Potter a Relikvie Smrti" byla imponující čitelnost právě černé barvy. I v momentě, kdy černou plochu rozčísne prolétávající efekt barevného kouzla, zůstává v obraze čitelnost, neztrácíte detail; černá prostě není jen temná velká skvrna, ale je to plynulý gradient, v němž jsou jasně zřetelné obrysy předmětů. Zapnete-li pak ještě navíc funkci adaptivního HDR, detaily ještě více vystoupí a černá je ještě lépe prokreslená, takže obraz přímo vtahuje, aniž by černá sklouzávala k šedé. Připočtěte homogenně obklopující a nelimitovaný zvuk a máte zážitek, který vám nedá ani leckteré velké kino v moderním multiplexu.

Stejně tak je fascinující byla barevnost, na šedém plátně jako kdyby vybuchující barevné efekty, neony a mlhy v klipu ke "Gravity" od Kill J byly plnější a barevnější, sytější a ani rozsvícení stropních světel vás o ten pocit nepřipraví. A to přitom lampa v projektoru pracovala v šetrném režimu, tedy s tak o 10% menší než maximálně světelností (ač to bylo hlavně kvůli chlazení - v tomto režimu je projektor tichý, jinak má tendenci být slyšet).

2019 15 08 TST JVC DLA N7 9

V klipu "The Pines" od Roses & Revolutions, který je natočený trochu syrově přímo v nahrávacím studiu a pod ostrým umělým světlem, můžete zase obdivovat, jak autenticky projektor s plátnem po kalibraci prezentují onu často problematickou "pleťovku", tedy barvu kůže, která může být až moc růžová, nebo jaksi pobledlá. JVC s plátnem Grey Vision (a kalibrovaným profilem právě pro danou místnost a kombinaci) nabízí autenticitu a můžete se soustředit jak chcete - pleť je pleť bez přibarvení.

Famózní pak byla celková ostrost bez pocitu přeostření - to si užijete třeba v animovaných moderním filmech typu "Despicable Me 2". Třeba ve scéně, kdy hlavní hrdina přichází do skrýše padoucha, která je plná uvězněných Mimoňů, má krásně čitelnou každou konturu, každou drobnost. Všechno je skvěle zřetelné, aniž by to však působilo dojmem nějakého doostření, je to přirozená ostrost.

2019 15 08 TST JVC DLA N7 10

U všech ukázek, které jsme si pouštěli, hrál velkou roli také mimořádně dynamický a plnokrevný, super energický přednes multikanálového systému RIHA, který měl také svou jistou kalibraci - v přehrávači Panasonic definovaná zpoždění a velikosti reprosoustav, díky čemuž skvěle fungoval onen kýžený pocit prostorovosti.

Pravdou je, že kompletní domácí kino s projektorem JVC DLA-N7 a projekční deskou Grey Vision se dotýkalo mety milionu Korun, nicméně s podobnou konfigurací se není problém u jiných řešení pohybovat na dvou, tří nebo i čtyřnásobné sumě, respektive není zase takový problém dostat za stejnou sumu jaksi "méně zvuku i obrazu". Obrazově fascinující byla každopádně kombinace kalibrovaného projektoru za vlastně (ve světě high-endu) rozumnou cenu a projekční desky s unikátním řešením odrazné plochy; obé patří k tomu nejlepšímu, co jsme kdy kde potkali. Nevýhodou projekční desky je tu a tam viditelná textura u statických světlých obrazů (prostě plocha není krémově hladká, ale u tmavších ploch a u pohyblivého obrazu je to na hranici registrovatelnosti), velikou výhodou pak ale to, že lze mít skvělé výsledky i v běžném obýváku za jen malého zatemnění. Pokud se tak hodláte věnovat opravdu velkému domácímu kinu se vším všudy, návštěva plzeňského showroomu by měla neodmyslitelně patřit k výběrovému procesu.

Kč 199 990,- - projektor JVC DLA-N7

Kč 49 990,- - projekční deska Grey Vision Multi-Layer GVML-HC.120 v úhlopříčce 120"

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá čitelnost projekční plochy pod běžným osvětlením

+ skvělé podání černé barvy

+ rychlý, hladký obraz i u prudkých pohybů

+ u zkalibrovaného obrazu přesvědčivá barevnost

ZÁPORY

- někomu by mohla vadit mírně patrná textura plochy

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies