2022 07 30 TST ELAC BS312 1

ELAC, firma poctivě německá, patří k nejzavedenějším jménům v oboru reprodukce zvuku. 90 let, to už je panečku tradice. Dlouholetou stálicí v katalogu firmy jest série 300, v dnešních dnech obsahující pouze mikroskopický model BS302 a přeci jen větší, ač stále velmi malý a kompaktní BS312. Když pak říkáme „dlouholetou“, znamená to již od roku 1995, kdy vznikl v hlavě tehdy nového vývojáře ELAC Rolfa Jankeho model Elegant 305, při němž byla poprvé nasazena síla počítačových simulací.

Modely této řady poznáte velmi snadno – může za to hlavně ozvučnice z kovu a také proporce, které se soustředí na dosažení co nejmenšího pohledového profilu, což však nahrazují relativně až nezvykle výrazným protažením do hloubky. BS312 vpředu nabízí pohled pouze na dvojici měničů, kolem nichž je jen nejnutnější množství materiálu, středobas se téměř dotýká tří ze čtyř hran obdélníkového čelního panelu v dosti technicistním střihu.

Podlouhlé kovové pouzdro je po bocích okrášleno trojicí horizontálních prohlubní, které trochu připomínají oblíbené „rychlé pruhy“ na automobilech. Dozadu se toho pak také zrovna mnoho nevešlo, což je s ohledem na rozměry logické. Najdete tu vaničku s jedním párem terminálů, ty jsou zato bytelné a příjemné na omak i utahování. Nad nimi je výdech bassreflexového nátrubku, poctivě zaoblený.

2022 07 30 TST ELAC BS312 2

Vnitřní prostor je využit na maximum, horizontální přepážkou je rozdělený na dvě spojené prostory, frekvenční výhybka je také uložena ve dvou patrech, což je ale vlastně dobře a představuje to naplnění známého rčení „z nouze ctnost“.

Malé BS312 jsou samozřejmě koncipované jakou dvoupásmové, na výšky byl zvolen nevyhnutelně firemní Air Motion Transformer reproduktor JET 5, pro středy a basy kónická membrána o průměru 11,5 cm. I ona nese charakteristický rys měničů ELAC – označení AS-XR říká, že jde o hliníkový sendvič (konkrétně vrstvičku hliníku na základním papírovém tvaru) a že má „krystalový“ povrch s mnoha zlomy, které pomáhají optimalizovat pevnost a vůbec celkové chování reproduktoru.

2022 07 30 TST ELAC BS312 3

ELAC udává dělící frekvenci reprosoustav na relativně vysokých 3 200 Hz, celkovou frekvenční odezvu pak od 42 do 50 000 Hz. V jakém tolerančním pásmu to platí ovšem nevíme. Citlivost dosahuje standardních 87 dB při 2,83 V na 1 m při poctivé deklaraci reprosoustav jako čtyřohmových, přičemž jejich impedance prý klesá až na 3,4 ohm na 280 Hz. Reprosoustavy váží nečekaných 7,2 kg a to při šířce jen 12,3 cm, výšce 20,8 cm a hloubce 28,2 cm.

Model BS312 jsme mohli poslouchat v prostorách pražského studia AV Center, kde jim sekundoval zejména MODEL 40n od Marantz a kabeláž ze středu nabídky firmy Cardas, porovnávat jsme mimo jiné mohli s firemními FS247.4.

2022 07 30 TST ELAC BS312 5

Prvním dojmem byl při poslechu ve vlastně dosti nepřiměřeně velkém prostoru naprostý wow efekt v tom slova smyslu, že oči očekávají zvuk malý, adekvátní proporcím ozvučnic a měničů a on z BS312 vylézá přeci jen relativně citelný objem, neočekávaný zejména na nejhlubších oktávách „Remember Hymn“, kterou složil John Ambercrombie pro své starší album a zde ji hraje s Robert Balzar Trio („Tales“ | 2008 | Robert Balzar | 9802115026 2). Skutečně máte pocit, že basová linka není jen naznačená, byť samozřejmě ty úplně nejhutnější oktávy tu opravdovou plnost nemají a vidíte, jak výrazně malý středobas pracuje. Artikulace ovšem rozhodně ušla. Cítíte také, že to je bas laděný u ELAC v tom smyslu, že se snaží opřít se do váhy ještě trochu víc kolem ladící frekvence celé soustavy.

Dle „While I Play“ od Bee Gees („Life in a Tin Can“ | 1973 | Polydor | 833 788-2) bylo jasné, že tu panuje přirozená soustředěnost na řečové pásmo a taková ta potěšující konkrétnost této oblasti, vlastní menším, dobře sladěným dvoupásmovkám. Líbila se nám celková pevnost, stejně jako dobré rozlišení. Vokál ční s lehkostí a dobrou samozřejmostí nad nástroji, byl také solidně komplexní. Zvuk plyne nenásilně a rozhodně proporcemi přesahuje očekávání, je to srovnatelné nejen s klasicky velkými, ale pocitově i většími regálovkami, ELAC umí „vyrobit“ realisticky velké nástroje.

2022 07 30 TST ELAC BS312 6

Svižný vysokotónový reproduktor pracuje dle očekávání k plné spokojenosti, detailů na činelech a dalších kovových perkusích v „Meeting of the Spirits“ od Mahavishnu Orchestra („The Inner Mounting Flame“ | 1998 | Columbia | CK 65523) bylo požehnaně, byly čisté, klidně prezentované, bez nepřirozených ostrostí či agrese, zato rychlé a snadno čitelné. BS312 nemají žádnou efektní pronikavost nebo zdůrazňování, přesto je výšek v celém rozsahu právě tak akorát.

Gershwinova „American in Paris“ (Riccardo Chailly / Katia & Marielle Labéque | „Rhapsody in Blue“ | 1987 | Decca | 466 424-2) šlapala s obdivuhodnou porcí odvahy, dobrou plností a v utaženém, kontrolovaném stylu. Jinými slovy, ani velký orchestr s houpavou hudbou nepostrádá sílu a opět dochází na pocit, že zvuk je větší a sytější, než by proporce slibovaly. Kde je potřeba, umí malé reprosoustavy také „šťouchnout“, jakkoliv zatlačíte-li na ně a budete po nich žádat vysoké hlasitosti ve velkém prostoru, jednoznačně vám ukážou fyzikální limity. Na tom ale není nic špatného, až k takovému bodu jsou vzorně úderné a dynamické, jak jen to vyšší třída hi-fi vyžaduje.

2022 07 30 TST ELAC BS312 10

Pevný zvuk vespod a čistota středů a výšek nabízí čistý a velmi důstojný poslech i v mnohovrstevnaté „O przychodze sam, jako kazales, Królu“ od Karola Szymanowského („Complete with Sir Simon Rattle“ | 2008 | EMI Classic | 50999 5 14576 2 4). Je to vynikajícím způsobem kompaktní a konkrétní zvuk, za dané peníze sotva poptávat víc – může za to hodně ono zmíněné bezmála minimonitorové kouzlo ruku v ruce s utaženou soustředěností. Množství detailů v nejvyšších sférách je rozhodně nadstandardní, JET 5 je velmi informativní, část pásma zpracovávaná středobasem má však také pěkné, byť v kontextu třídy zase ne výjimečné množství detailů.

Správně ustavené BS312 předestřely propojenou a opět až překvapivě dobrou hudební scénu v Mozartově „Houslovém koncertu č. 2 v D moll, K211“ se sólistkou Anne-Sophie Mutter („Violin Concertos Nos. 2 & 4“ | 1998 | EMI | 5 65539 2 7). Dokonce se objevil pocit hloubky, opět asi i díky zvuku, který je velmi soudržný a konkrétní. Dá se říct, že i v tomto projevují BS312 monitorové vlastnosti – pocit lokalizace zvuků je velmi dobrý, stejně jako celková čitelnost.

2022 07 30 TST ELAC BS312 11

„Running Up That Hill“ od Kate Bush („Hounds of Love“ | 1997 | EMI | 7243 5 25239 2 4) byla zábavná – hlavně díky vlastně až skvělé rytmice, stavící na utažené kontrole a lehkém akcentu v oblasti ladící frekvence reprosoustav, díky čemuž všechno hezky zaklapává a ponouká vás pokyvovat si hlavou. Reprodukce má přirozenou plynulost, dokonce až jistou naléhavost. V kontextu nároků světa běžného hi-fi tu nic nechybí – hlas je jasný, hluboké tóny se sypou s ochotou a dobrou porcí energie, zatímco výšky dotváří lehkost, vzdušnost a pocit dobrého rozlišení. Všechno prostě funguje, jak už to u vypilovaného produktu má být.

Kompaktní ELAC BS312 jsou svým pojetím neobvyklé a vlastně tak úplně nezapadají do moderní doby, žádající výraznou estetičnost nebo jistou míru efektu vizuálního i zvukového. Jsou to účelně konstruované reprosoustavy, které chtějí na minimálním prostoru nabídnout výkony srovnatelné s mohutnějšími konkurenty a daří se jim to. Navíc leckteré z nich předčí tím, jak pevně, konkrétně, napnutě a přitom se sebevědomým nadhledem hrají, jak kompaktně a homogenně přednášejí a jak dobře dokážou vtáhnout do hudebního dění. Samozřejmě mají nějaká svá lehká omezení, ale velmi informativní vysokotónový reproduktor s disciplinovaným středobasem umí načrtnout hudbu s přesvědčivostí a zábavností bez potřeby k ní něco výraznějšího přidávat. Jde o specifické, ale kouzelné malé bedničky…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 100 metrů čtverečních, menším zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké množství reprosoustav rozčleňujících prostor,…) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 07 30 TST ELAC BS312 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Ve volném prostoru sbírají BS312 energii od 60 Hz, což je s ohledem na jejich proporce vlastně velmi slušný výsledek, v menších prostorách a u zdí lze očekávat odezvu klidně již kolem 50 Hz. Nebýt zvýraznění v oblasti kolem 300 Hz, šlo by navíc o odezvu velmi solidně vyrovnanou, byť je tu vidět u o něco výraznější aktivita vysokotónového reproduktoru od cca 4 kHz výš. Výškáč také relativně svižně ztrácí energii pod bočním úhlem, což znamená, že by BS312 mohly být celkem citlivé na správné natočení k posluchači, zato nebudou tak citlivé na interakci s nezatlumeným prostorem.

2022 07 30 TST ELAC BS312 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Poslechová výška je víceméně nastavena tak, aby správná frekvenční odezva byla v ose výškového reproduktoru – je tak vhodné použít kvůli jejich malým rozměrům spíše vyšší stojany.

2022 07 30 TST ELAC BS312 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2022 07 30 TST ELAC BS312 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2022 07 30 TST ELAC BS312 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2022 07 30 TST ELAC BS312 m6

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

V oblasti mezi 100 a 200 Hz je znát trochu vyšší než obvyklé celkové zkreslení, je to možná důsledkem „tlačení“ reprosoustav do hlubších tónů při menším objemu.

2022 07 30 TST ELAC BS312 m7

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 07 30 TST ELAC BS312 m8

Waterfall

2022 07 30 TST ELAC BS312 m9

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 07 30 TST ELAC BS312 m10

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 07 30 TST ELAC BS312 m11

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Ladící frekvence celého systému je posazena na úroveň cca 65 Hz, impedanční minimum je někde těsně pod 4 ohmy. Na průběhu impedance nejsou znatelné žádné malé nespojitosti či jiné artefakty, které by prozrazovaly vnitřní rezonance, celkový průběh pak není nijak zvlášť náročný či záludný. Jde o vcelku průměrnou zátěž, která by nicméně při poslouchání komplexnějšího materiálu a vyšších hlasitostech asi ocenila dobrý zesilovač s jistou rezervou.

2022 07 30 TST ELAC BS312 m12

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

Hlavní rezonanční kmitočet je posazený relativně nízko, zato téměř nevyčuhuje z šumového dna měřícího aparátu a dá se říct, že kovový skelet reprosoustav je příkladně pevný.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 46 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ super kompaktní rozměry

+ nabízí relativně slušný bas na danou velikost

+ kouzlo dvoupásmové soustředěnosti kolem středů

+ svižnost a čistota výškáče

ZÁPORY

- logicky mají své limity v celkové dynamice a hloubce projevu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies