HIFIStyl

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 1

Kielská značka ELAC v současné době pozvolna uvádí do svého velmi širokého portfolia novou generaci tweeteru JET, momentálně dostupného v šesté inkarnaci. Jako jedna z prvních tak byla obohacena série Vela, upgradované modely poznáte podle dovětku .2 za názvem. Tak jako třeba Vela FS 407.2.

Jde o štíhlý, vysoký sloupek elegantního vzhledu s dvěma velkými středobasy a právě JET 6 nad nimi, lichoběžníkovým tvarem skříně a novou robustní základnou. Ozvučnice jako kdyby trochu „stála na špičkách“ díky zkosené horní a spodní stěně, kterýžto koncept umožňuje umístění bassreflexového výdechu právě dospod, do vzniklého výkusu. Druhý obdélníkový reflex je na zadní ploše, kousek nad destičkou s bi-wiringovou konfigurací reproterminálů. Pohlednost zajišťují zaoblené vertikální hrany.

Všechny tři měniče pochází z vývojových a výrobních kapacit ELAC, jejich sladění zajišťuje mírný záklon ozvučnice. Skládaný pásek JET 6 se vyznačuje lehoučkou fólií, ovládanou silnými magnety a na pomoc slouží i tvarovaná planžeta na podporu disperze.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 2

Tento měnič doplňují dva 15 cm reproduktory s membránami AS-XR (jde o hliníkový sendvič s četnými ploškami, které kónusy zpevňují a zajišťují minimalizaci vnitřních rezonancí). Všechny tři reproduktory jsou spojeny ve 2,5 pásmovém systému s přechodovými filtry na 450 a 2 400 Hz.

Celkový frekvenční rozsah sloupku činí 30 – 50 000 Hz (dle standardu IEC 268-5), impedance 4 ohmy klesá k 3,5 ohmu na 200 Hz a charakteristická citlivost je standardních 88 dB / 2,83 V / m.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 3

Vela FS 407.2 jsou poměrně vysoké (rovných 100 cm), úzké (22,9 cm) a běžně hluboké (26,6 cm). Díky konstrukci z MDF a vnitřním vzpěrám váží celkem citelných 19,1 kg.

Pokud je třeba shrnout v čem se liší Vela FS 407 a Vela FS 407.2, pak je to právě jen a pouze použití nové generace JET 6. Ten se od minulé verze odlišuje jiným rozložením otvorů, sloužících jakožto mechanické frekvenční filtry a zejména pak odlišným napařením vodivých drah kmitací cívky, samotné seskládání pásku i jeho materiál se nemění. Přesto zdánlivě nevelké změny pomohly snížit celkové zkreslení reproduktoru a ještě dále rozšířit frekvenční rozsah. Změna je to prý tak velká, že ji firma nechala okamžitě patentovat. Adekvátně těmto změnám pak proběhlo mírně vyladění průběhu frekvenčních filtrů ve výhybce.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 4

Reprosoustavy hrály v hlavní redakční sestavě spolu s Métronome DSC, Norma Revo SC-2 LN, Norma Revo PA 160 MR a filtrem IsoTek V5 Sigmas, kdy propojení probíhalo přes kabely Valhalla 2 a Heimdall 2 od Nordost s přídavkem KrautWire Super Symetric Gold. Ke srovnání byly redakční KEF Blade One Meta.

ELAC je znám hlavně tím, že nabízí bas utažený a primárně konturovaný, nežli bručivě mohutný. To platí i pro Vela FS 407.2, které roztažitost basu, typickou pro mainstreamový jazz 80. let, v „Midnight Thunder“ (Spyro Gyra | „Wrapped in a Dream“ | 2006 | HeadsUp | HUSA 9107) trochu zkrotí, dají baskytaře pevné obrysy a solidní míru tuhosti, byť v nikoliv tučném, ale hlavně zřetelném balení. Rozklíčování hlubokooktávových odstínů je solidní, výrobce zjevně preferuje kratší zařezávání nad objemem a mohutností.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 6

Už na akustické kytaře Pepe Romera v Rodrigově „Concierto de Aranjuez“ (1994 | Philips | 438 016-2) je cítit vliv nové generace JET 6. A že je to přínos, který si zaslouží pozornost. Ne že by měniče minulé generace byly špatné nebo pomalé, ale JET 6 má nesmírně vzdušný a expanzivní, jasný a prostorný vzduch. Prostor kolem kytary je nádherně otevřený a uhlazeně přirozený, není tu ani náznak jakéhokoliv „písku“ nebo ostrosti, kterou tu a tam od podobných membrán zaslechnete. Tohle jsou ušlechtilé, jasné a neéterické, přesně zreprodukované středy. Otevřenost zajišťují velice svižné reakce měniče, možná i ty stojí za měkce příjemnou, realistickou a netechnickou reprodukcí bez jakékoliv křiklavosti. Tohle je výtečný pásek, kombinující tělo a příjemnost látkových kopulek s rychlostí AMT. Drobnou nevýhodou je pak subjektivní směrovost, začínající právě kdesi v oblasti středů – chce to správně nastavit pozici ozvučnic i tu svou.

Samotné výšky, třeba ty z jasně nahrané a klasicky jazzové „Lazy Afternoon“ pianisty Jeffa Goldbluma a jeho doprovodného tělesa The Mildred Snitzer Orchestra („Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649), jsou pak prostě skvělé. Pečlivě frázované, brilantně prokreslené a na rozdíl od minulé generace navíc mnohem relaxovanější. Svým způsobem slyšíte kov a jeho texturu, ale ne takovou tu složku, která řeže sklo i vaše ušní bubínky. Možná je jejich objem (což je ovšem založeno jen na paměti a pozůstávajícím dojmu) menší než dřív, rozhodně méně prezentní a dominantní, takže JET 6 je lépe integrovaný. Ovšem to krásné rozlišení, dlouhé dozvuky a znělá kovovost stojí za pozornost.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 7

V čem snad mohou Vela FS 407.2 působit trochu strožejším dojmem, to je prezentace dynamiky, protože jejich zvuk není masivní. V souladu s firemní signaturou zněla „Revolution“ Robbieho Williamse („Escapology“ | 2002 | Chrysalis | 724358057928) tuhým, napjatým způsobem, ovšem nijak bombasticky plnokrevná nebo šťavnatá. Je to spořádaný, maličko sušší styl, rychlý a „právě tak akorát“ co do energie, ovšem solidní v pevnosti a jistotě. Preferujete-li utaženost a konkrétnost, pak jsou Vela FS 407.2 velmi solidními hráči.

Nová generace vysokotónového reproduktoru má docela znatelný vliv na celkový pocit rozlišení a prokreslenosti. Vrstevnatá Pendereckého „Metamorphosen“, napsaná pro Anne-Sophie Mutter (nebo možná její Stradivárky?) a v rámci maximalizace kontroly rovnou autorem i dirigovaná („Violin Concerto No. 2“ | 1998 | Deutsche Grammophon | 453 507-2) zněla netechnicky, neukřičeně, vlastně v překvapivě pastelových barvách podaná, jemná a poklidně samozřejmá. Právě na akustických nástrojích doceníte nejvíce, jak snadno JET 6 artikuluje, kolik detailů a hlavně jak netechnicky vám umí prodat. Chtělo by se říct, že jde o zvuk jasný, ale přesto hladký. Oproti předchozím generacím (ovšem to je stále založeno spíše na paměti na zvuky) zní Vela FS 407.2 jemněji, civilněji a možná i tlumeněji, nicméně fakticky je rozlišení skutečně výtečné a protože ovlivňuje takovou tu zásadní část audiopásma, je to velmi důležitý posun.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 10

„Sott`er Celo de Roma“ Deana Martina („The Very Best of“ | 2000 | nahráno 1959 | EMI | 724352777129) měla uvolněnou prostorovost, která přetavila takovou tu typickou „starou“ svázanost v jednotlivých kanálech na solidní stereofonii. Dokonce bychom řekli, že hudba se oprostila od ozvučnic s velmi solidní vzdušností. Nicméně má to svá „ale“, související pravděpodobně s charakteristikou JET 6. Pravolevá směrovost není úplně zanedbatelná a záleží tím celkem dost na tom, kolik práce si dáte s optimálním umístěním. Pokud se pak na konci tohoto trpělivého procesu potká akustika vaší místnosti a charakteristika Vela FS 407.2, je zvuk moc hezky otevřený a krásně propojený, ovšem týká se to skutečně toho „sobeckého audiofilského sweet spotu“, tohle jsou reprosoustavy pro jednoho.

„J`Y Suis Jamais Alle“ Yana Tiersena („Amélie“ | 2001 | Virgin | 0724381079027) byla oproti svému maximu lehce tlumená, ale to je s ohledem na její rádiový mastering možná i dobře. Atmosféra je příjemná, živá, lehká a přestože nehýří sytostí nebo pocitem tučnosti, je tu taková ta hezká harmonie a příjemnost. Zvuk je prostě důstojný, ve středo-výškové oblasti velice informativní a přitom kultivovaný, takže se to vlastně hezky poslouchá. Je cítit charakteristické ladění ELAC, doplňující tenčí, leč napjatější basovou sekci ELAC o důraz bassreflexu, ale stále to zní příjemně.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 13

Sloupky Vela FS 407.2 by se mohly zdát prakticky identické s minulou generací, ale navzdory fyzické podobnosti a v kontextu ekonomických faktorů mimořádně racionálního příplatku (v doporučené evropské ceně pouhých 50 EUR za pár) nabízí podstatně lepší zvuk – je to díky nové, zřetelně lepší, jasnější, lehčí, informativnější a přirozenější generaci měniče JET 6, který ovlivňuje nejen výšky, ale samozřejmě i podstatnou část středů. Jakkoliv technické parametry mohou působit nezměněným dojmem, nenápadný dovětek .2 za názvem vás vezme do podstatně vzdušnějšího, jasnějšího a detailnějšího světa. Pokud jste tak v souladu se zvukovým laděním reprosoustav ELAC, hledejte momentálně ty s dvojkou na konci – JET 6 stojí za ten příplatek.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční chování Vela FS 407.2 je vesměs vyrovnané, ani při poslechu pod úhlem nejeví žádné větší tlumení a tudíž budou tyto ELAC celkem dobře použitelné v běžném obývacím prostoru. Začínají hrát kousek pod 50 Hz, což v je v praxi solidní. Celkově jde o disciplinované, neutrální chování.

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m9

Waterfall

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 12 31 TST ELAC Vela FS 407 2 m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 111 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ JET 6 poskytuje skutečně skvělé výšky a částečně i středy

+ kompaktní a soudržný zvukový projev

+ skladné proporce s celkovou elegancí

+ hodnotné zpracování, které vydrží

ZÁPORY

- bas je spíše utažený, nežli razantní a objemný

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies