HIFIStyl

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 1

Rakouský výrobce reprosoustav Trenner & Friedl se svými konstrukcemi rozhodně nepodbízí masovému vkusu. Oba pánové naopak vytváří řešení zcela po svém – nakonec podívejte se na vrcholný model Duke, tak vizuálně řekněme originální (ač technicky a koncepčně „správnou“) reprosoustavu si jen tak někdo nedovolí. Vedle toho jsou ISIS, třetí nejvyšší model z nabídky, vysloveně učesané a elegantní.

Dominantní designovou vlastností modelu ISIS, jehož jméno je odvozeno od post-metalové kapely, nikoliv od egyptského božstva, je jistá strohost. Krom základních tvarů totiž není mnoho vidět – trochu to připomíná tradiční výrobce britské, kteří taktéž s oblibou kryjí téměř celé čelní stěny černými mřížkami. Pokud byste chtěli získat základní představu o pojetí kabinetů, představte si rakvičku (ovšem bez šlehačky), umělecky pod úhlem přilepenou k talířku.

Konkrétněji – ozvučnice nemají krom přední a zadní žádné jiné souběžné stěny, jakkoliv jejich tvar evokuje běžný kvádr. Začíná to ale zkosenou čelní stěnou, boky, které ubíhají směrem vzad k užší zadní desce a pokračuje to až k horní a spodní stěně. Ta horní směrem vzad klesá, ta spodní stoupá – to kvůli tomu, aby udělala místo pro bassreflexový výdech, ústící dospod mezi skříň a bytelnou základnu.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 2

Na zadní straně je veliký výřez, z desky v něm zasazené trčí dvě sady reproduktorových terminálů značky Cardas. Jde o takové ty na pohled hezké a zajímavé, které velmi dobře dokážou udržet zejména vidličkové konektory, ale než je tam dostanete a zafixujete, budete pana Cardase z hloubi duše proklínat.

Pro konstrukci skříně byla zvolena speciální překližka, která je prý při o třetinu menším objemu pevnější než překližka obvyklé konstrukce. Proporce vnější i vnitřní berou v potaz pravidlo zlatého řezu.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 3

Osazení modelu ISIS sází na firmou oblíbený koaxiální koncept, ovšem doplněný klasickým wooferem. Středotónová membrána má také vlastní oddělenou pracovní komoru s částečným odvětráváním za pomoci mírně ucpaných otvorů na zadní stěně.

V centru všeho dění je velká kopulka o průměru 1,75“, usazená v tlakovém zvukovodu. Kolem se rozprostírá 8“ papírová kónická membrána s impregnací italským houslovým lakem. Basák je taktéž z papíru a má úctyhodný průměr 15“. Měniče využívají neodymové magnety. Firma vcelku záměrně příliš nemluví o tom, kdo měniče dodává a vyrábí. Pracovní komory měničů jsou tlumeny recyklovou vlnou.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 4

Frekvenční výhybka používá komponenty od Mundorf – výrobce píše o „těch nejlepších“, ačkoliv to nijak nekonkretizuje. Vnitřní kabeláž pochází tak jako terminály od Cardas a také spoléhá na konstrukci podle zlatého řezu.

Výrobce udává u ISIS širokou frekvenční odezvu 28 – 40 000 Hz (-3 dB), vysokou citlivost 91 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm. Reprosoustavy samotné jsou pak docela velké – výška je 120 cm, šířka 50 cm a hloubka 45 cm, přičemž poctivá konstrukce znamená váhu 65 kg.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 5

ISIS jsme poslouchali v showroomu dovozce v Ostravě, kde jim společnost dělal výběrový systém – hudební data byla nastřádána na Roon jádru / serveru od Innuos, zbytek sestavy poskytl Brinkmann. Byl tu převodník Nyquist Mk II, linkový předzesilovač Marconi Mk II a hlavně dva páry koncových zesilovačů Mono v bi-ampingovém zapojení. Propojeno bylo kabeláží Trenner & Friedl, což je nicméně „jen“ upgradovaný Cardas z nejvyšších modelových řad (vyráběný mimo jiné na zakázku přímo v Americe).

Překvapilo nás, že z relativně velkých ozvučnic a průměrů měničů vytékal kontrabas ve „Fine and Mellow“ z pera Billie Holiday, ale zde ve verzi Evy Svobodové a Luboš Andršt Acoustic Set („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022), nedominantním, přesto skvěle konkrétním způsobem. Reprosoustavy umí krásně artikulovat a udat nástroji autentickou, ale nepřehnanou váhu, je to zvuk spíše uvolněného typu, ale informací v basech nabízí s klidem a pohodou dost. Pokud zrovna máte chuť na hutnější reprodukci, ISIS (a konstrukce značky obecně) snadno reagují na posunutí směrem do rohů, kde se najednou basu objeví tolik, že vás snadno utopí. Pouhým pohybováním naladíte soustavy tak, jak si sami přejete. Bas je v každé z pozic houpavý, téměř britsky kultivovaný a jaksi „odpružený“, takže napjatá struna a následná rezonance dřevěného těla hezky brouknou a mají šmrnc, aniž by to bylo podbízivé nebo příliš intenzivní.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 6

Do Margitova hlasu (ale nakonec i do tónů doprovázejícího orchestru Prague National Theatre Chamber Orchestra) v „Dalla Sua Pace“ z Dona Giovanniho („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) promlouvala lehká osobitost reprosoustav. Byl dobře srozumitelný a přitom neagresivní za jakýchkoliv poslechových okolností, byl zároveň plný a barevný, ale také potažený lehkým sametem. Přes ten ovšem proniklo velmi rázné a konkrétní Margitovo operní „rrr“, jako jakýsi kontrapunkt k celkovému klidu a hladkosti, ať už to bylo čímkoliv. Nejsou to takové ty moderní, intenzivní, projasněné středy, ale spíše jemnější, pohodové středy – skutečně až britského typu.

Nejvyšší spektrum ovšem zase moderní je – cinkavý vršek spektra v Decziho „Morgan“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) měl poctivý „hornový“ styl se spoustou energie, výraznými rozměry a tím i velkou porcí detailů. Rozlišení je tu výtečné a plně uspokojující třičtvrtě milionové očekávání. Snadno odlišíte barvu, ale i pozici jednotlivých činelů, stejně tak ale téměř hmatatelně vnímáte jednotlivé vlásky štětečku, později v nahrávce hladících kovovou plochu. Je to velmi živé, přitom neútočné, takže můžete v případě zájmu otočit hlasitost i dost daleko doprava.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 8

ISIS si propracovávají svou cestu nahrávkou Tomáškova „Requiem in C minor“ v podání Pražské filharmonie a Kühnova sboru („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) s klidem a nadhledem, není to zvuk nějak pocitově našlapaný, netlačí a nedotírá, i tady se zdá ladění blízké spíše klasickým konstrukcím z ostrovů, než moderním „leštěnkám“. Je to přednes bohatý, vyplňující s nadhledem celý prostor a schopný bez problémů absorbovat a zreprodukovat energii dynamických špiček velké skladby. Je tu hudba mohutná, vlastně až kypící, přitom laskavá a třeba takový sbor je pocitově nestlačený, do beden se prostě „vejde“ v přirozených proporcích.

Ani podání detailů kytary a strun v Korenného „Ellias“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) není nijak expresivní, přesto vnímáte rezonanci těla kytary stejně dobře jako kovové drhnutí napjatých strun. Separace tónů je naprosto jasná, ale to asi není v této cenové relaci žádné velké překvapení. Organicky decentní přednes neprotěžuje žádnou část spektra, nevytahuje jemné nuance a nesnaží se okouzlit jiskřením nebo divadelními efekty – hudba je naopak v tom nejlepším slova smyslu vlastně prostá, dostává se k vám jednoduše, intimně a poklidně.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 12

Velikost měničů a reprosoustav pak má velký benefit – doslova. Prostor nahrávek je totiž veliký, někdy až obří. Nahrávka „Concerto No. 2 in G minor“ z Vivaldiho slavných „Čtvera ročních období“ v podání Virtuosi di Praga pod taktovkou zakladatele Oldřicha Vlčka („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) zazněla veliká až rozlehlá, v rozsáhlém, velmi širokém a velmi hlubokém prostoru (který by šlo bezpochyby ještě roztáhnout posunutím beden do stran, čemuž při zkoušení překážely pouze fyzické rozměry místnosti) se snadno usadí jednotlivé nástroje, jsou krásně lokalizované po celé dostupné ploše a támhle slyšíte housle, zatímco naprosto jasně támhle zase basy. Také sólista je naprosto jasně v popředí a vůbec je rozvrstvení skutečně přesvědčivé.

Klavír Jana Hřivnáče i bubny Karla Turnovského v jejich variacích na známá hudební témata „Romantic Piano – Foxtrot“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) znějí linoucím a plynoucím stylem, ISIS se s hudbou mazlí a zůstávají vždy v klidu a pohodě, není tu žádná dravčí naléhavost, ale nechybí přitom rychlost a živost, nutná pro přesné přenesení energie bicích nástrojů. I tady je vlastně cítit jakýsi trochu osobitý styl, spoléhající více na laskavost a delikátnost, než na technicistní brilanci. Na druhou stranu zrovna z této nahrávky sálal až klubový intimní feeling.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis 13

Pánové Trenner a Friedl mají svou relativně originální představu o tom, kterak dosáhnou jim příjemného zvuku a ISIS se zdají být bezmála ideálním zhmotněním jejich idejí. Zůstává jim onen charakteristický, trochu skříňový vzhled s minimem obdivuhodných prvků, ovšem pod tímto nenápadným kabátem se ukrývá schopnost reprodukovat hudbu s anglicky elegantním nadhledem, ve velkolepých rozměrech, s velmi vkusnou dynamikou i rozlišením a až překvapivě koherentním a konkrétním přednesem, vezmeme-li v potaz, že jde o spojení dvou poměrně velkých měničů spíše starosvětského stylu. ISIS se nesnaží o stroprocentní monitorovou věrnost, k hudbě přistupují s vlastním výrazem, ale ve správném spojením (třeba zrovna v bi-ampingu od Brinkmann) promlouvají univerzálně muzikálním jazykem a mají schopnost zažehnou ve vás hudební radost high-endové úrovně.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a různorodé panely, na míru dělané velké difúzní panely, apod.), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Pokud je něco z tohoto grafu patrné, tak to, že ISIS jsou nekompromisně plnorozsahové. V plné síle a dál od zdí dosahují bez problémů na 25 Hz, posunete-li je blíže zadním stěnám, 20 Hz nebude problém. Oblast pod 100 Hz je lehce akcentovaná, ale nijak dramaticky, takže ISIS budou reálně použitelné i v běžně velkém prostoru. Celkově pak nabízí velmi vyrovnanou, excelentní frekvenční odpověď, byť energie výškáčů nad 15 kHz relativně rychle klesá. Možná na to ale stačí míň méně pohltivých ploch v prostoru. Z globálního pohledu jsou ale ISIS vynikající.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m3

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

Při poslechu z reálné vzdálenosti je vidět, že křivka dostává obecnou mírně klesající tendenci, která v zásadě odpovídá výzkumům o tom, jaký styl reprodukce je všeobecně považován za nejpříjemnější.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m5

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Celkově bezproblémově nízké zkreslení pod úrovní 1% překvapivě v nejnižších oktávách ještě klesá.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m6

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m7

Waterfall

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m8

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m9

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m10

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Kladou-li si někde ISIS své nároky, je to v oblasti impedance – ta je na jednu stranu na úrovni nad 5 ohm, takže jsou „bezpečné“, na druhou stranu ovšem není úplně klidná a je tu relativně výraznější množství různých zhoupnutí. Ladění systému lze volně odhadnout kolem 25 Hz, je tu ale vidět množství drobných nespojitostí, naznačujících malé tlumení a různé rezonance. Vidět jsou na 30 Hz, 58 Hz, 150 Hz a třeba i 380 Hz. Nezdá se nicméně, že by některý z těchto artefaktů promlouval do konečné frekvenční odezvy. Elektrická fáze má také různé „hupy“, ačkoliv nikdy nevybočuje do nějakých extrémních hodnot.

2022 08 31 TST Trenner Friedl Isis m11

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 749 990,- – základní cena

Kč 999 990 – cena testovaného provedení

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost zvolit libovolné provedení a relativně prosté tvary si přizpůsobit

+ prostor je famózní

+ osobitá a vlastně zábavná prezentace

+ skutečně plný rozsah a síla

+ zábavně nenásilný projev bez otravnosti při jakékoliv hlasitosti

ZÁPORY

- možná jistá škatulovitost provedení…

- …a možná trochu i cena příplatků za provedení

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies