HIFIStyl

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 1

Švýcarská značka Piega, sídlící u curyšského jezera v městečku Horgen, našla svůj recept na úspěch primárně v tom, že nabízí reprosoustavy ručně vyráběné a (s výjimkou série Classic) to s hliníkem jako základním stavebním materiálem. Nezaměnitelným prvkem jsou také páskové vysokotónové měniče. Ty najdete i v sérii Premium, zaměřenou na štíhlost a snadnou integraci do moderních interiérů - další krok směrem ke snadnosti Piega udělala tím, že modely Premium vybavila bezdrátovou konektivitou.

Vrcholem této nové bezdrátové řady je sloupek Premium 701 Wireless. Jeho štíhlounká hliníková ozvučnice má klenuté ubíhající boky a čelní stěnu zakrytou hustou mřížkou, což přes jas přírodního hliníkového povrchu (respektive i jistou výraznost bílého nebo černého volitelného provedení) činí reprosoustavy překvapivě nenápadnými v běžných interiérech.

Stabilita uzounkých sloupků je zajištěna základnou s do boků mířícími nožičkami. Díky tomu se Premium 701 Wireless při výšce 106 cm, šířce 18 cm a hloubce 23 cm ani nehnou, což je dobře i vzhledem k nemalé hmotnosti 28 kg.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 2

Vpředu jsou osazeny tři měniče, dva mírně zapuštěné woofery a jeden páskový výškáč. Ve spodní části vydechuje úzkým kruhovým otvorem bassreflex.

Tam, kde se vzadu běžně nachází reproduktorové terminály, najdete destičku s cinchovým analogovým vstupem (pak Premium 701 Wireless fungují jako klasické aktivní reprosoustavy), napájecí zásuvkou, servisním USB pro nahrání nového firmware a hlavně trojicí třípolohových páček.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 3

Tou nahoře volíte jednu ze tří bezdrátových skupin (zajímavé je, že bílá a modrá jsou doporučované, byť limitované vzorkovací frekvencí 48 kHz, zatímco červená funguje až na 96 kHz), volíte ekvalizaci basů (pro neutrální pozici, pro pozici u zdi a pro pozici v rohu) a také volíte, jaký kanál ten konkrétní kus bude hrát (Piega 701 Wireless mohou být ale i samostatné, takže v sobě sloučí oba stereo kanály a stane se z nich vlastně luxusní bezdrátový reproduktor).

Dvou a půl pásmový koncept funguje díky páskovému tweeteru LDR 3056 a dvěma 14 cm středobasům MDS. Sílu jim dodává vestavěný zesilovač s tučným výkonem 200 Wattů a ačkoliv to výrobce přímo nespecifikuje, dá se odhadnout, že pracuje ve třídě D. Zajímavostí je vestavěné dynamické DSP, které funguje jednak jako výhybka, jednak jako ochrana proti přetížení, jednak mění výše zmíněné provozní parametry dle pozice reprosoustav apod., ale také neustále udržuje frekvenční vyvážení. Výrobce pak udává frekvenční rozsah 34 - 35 000 Hz.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 4

Pro plnou funkčnost budete potřebovat krabičku Piega Connect - malé zařízení, které má na sobě párovací tlačítko Bluetooth a regulaci hlasitosti (bohužel bez viditelné indikace konkrétní úrovně). Vzadu se ukrývá pěkná řádka konektorů - je tu analogový cinchový vstup, vedle koaxiální a optický vstup digitální. Volba vstupu probíhá mechanicky posunutím šoupátka. Tím volíte také jednu ze tří skupin jak bylo řečeno výše, dalším šoupátkem můžete upravit frekvenci bezdrátového vysílání mezi 2,4 GHz, 5,2 GHz a 5,8 GHz, takže i v zarušeném prostředí zajistíte stabilitu spojení. Je tu i cinchový analogový výstup. Poslední šoupátko zapíná nebo vypíná regulaci hlasitosti, takže bezdrátové Premium 701 Wireless jdou zapojit opravdu širokou škálou způsobů.

Piega Premium 701 Wireless jsme poslouchali v obou redakčních místnostech, zdrojem signálu bylo OPPO UDP-205 a Cambridge CXC, případně Grandinote Celio a gramofon VPI Scout. O detailech sestav více v pravém sloupci -->.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 5

Na tak kompaktní ozvučnice byl kontrabas v "I Can´t Stop Loving Your" od Madeleine Peyroux ("The Blue Room" | 2012 | Universal | 0602537242689) nečekaně hluboký, snaživý a houpavý, stejně jako pěkně plný. Rozmanitost poloh je sice mírně limitovaná (vzhledem k cenové třídě), nicméně tóny jsou napnuté, mají razanci a impuls a také decentní přesnost. Přitom ale bas není nijak dravý nebo dominantní.

Stejně tak vokální pásmo kombinuje poměrně odvážnou energii a snaživost s decentním vyzněním, které se nijak nadmíru neprosazuje. Zpěv Renée Fleming v "Mandoline" Clauda Debussyho ("Night Songs" | 2001 | Decca | 467 697-2) zněl s vkusnou čistotou i disciplinovanou srozumitelností, reprosoustavy akcentují spíše lehkost a příjemnou zakulacenost hlasu, vyrovnanost a realističnost nad technicistní brilantností, je to takový audiofilsky utažený, klidnější zvuk, nicméně se solidním detailem a jemností.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 6

Naproti tomu zvuk činelu v "Midnight Voyage" Michaela Breckera ("Tales from the Hudson" | 1996 | Impulse | 051 191-2) byl jasný jako sluneční paprsek, konkrétní, lehký, zvonivý a svižný, při tom všem ale nebyl kousavý nebo agresivní. Výšky působí maličko zdůrazněné, není to ale v nějakém agresivním nebo nepříjemném duchu, naopak stále působí dobře integrované se zbytkem pásma, jen jakoby díky aktivnímu řešení jaksi "nepotlačené".

Když jsme u výhod aktivního řešení, důraznost a spořádanost spolu s dynamikou jsou rozhodně aspekty, které z něho těží. Klavír v Schumannově "Piano Queintet in E-Flat major o. 44" ("The Complete Piano Trios" | 1997 | Philips | 456 323-2) byl podaný s jistou nenápadností, ale konkrétně a rázně, s pocitem solidní plnosti a všeobecně rozhodně dynamičtěji a sebevědoměji, než byste od štíhlounkého sloupku čekali, jeho tělo se prakticky "vešlo" a dynamické špičky vyzněly opravdu dobře a neupejpavě.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 7

Premium 701 Wireless nejsou naladěny na prezentaci dechberoucí přehlídky detailů, nuancí a jemnůstek, na druhé straně velmi slušně zvládly udržet pořádek i v mnohočetných vrstvách chaotického závěru "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644). Samozřejmost, s jakou vnímáte všechny ty informace v jednom celku a přesto samostatně už patří prakticky do high-endového světa.

Prostor hudební scény v "Over the Rainbow" od The Modern Jazz Quartet ("Fontessa" | 1956 | Atlantic Masters | 81227 3687-2) byl "tak akorát" - ani zaplavující, ani stísněný, definovaný rozestupem ozvučnic a nabízející vlastně výtečnou separaci nástrojů, aniž by bylo potřeba nějak zásadně hledat pozici pro reprosoustavy; dalo by se říct, že fungují tak, jak je postavíte a udrží stereo bázi spojenou (samozřejmě ne přes celou šířku pokoje, ale takové tři čtyři metry bez problémů) a nabídnout i vjem hloubky, má-li ho nahrávka.

2020 03 25 TST Piega 701 Wireless 9

To nejdůležitější, co mají ale Premium 701 Wireless dělat - tedy zajistit maximální komfort a solidní úroveň při poslechu jakékoliv hudby - to také dělají. A dobře. U "Champs Elysées" od Zaz ("Paris" | 2014 | Warner Music | 0825646149216) vás ani nenapadne soustředit se na zvukařské nedostatky, protože tu je všechno, co vysoko postavené hi-fi má nabízet - je tu citelný bas, je tu dobrá, ale nijak technicistní kontrola, je tu i překvapivě přítomné tělo nebo dobrý rytmus, energie a ten vtahující pocit, kdy si poklepáváte nohou (prstem, hlavou, skleničkou...) do taktu a jednoduše vás to baví tak, že se odpoutáte od sestavy a ponoříte do hudby.

Švýcarská Piega je producentem skutečně prémiového audio vybavení a ani tento pár lifestylových reprosoustavy z této škatulky nevypadl. Premium 701 Wireless rozhodně nejsou za hubičku, ale proto toho, kdo chce designově i funkčně minimalistický systém, který obstojí i při vysokých nárocích na kvalitu poslechu, aniž by omezil lifestylový rozměr komfortu a jednoduchosti obsluhy (tedy s čestnou výjimkou nastavování hlasitosti poslechu, kde by vše mohlo být jemnější a vizuálně patrnější), tak takový člověk bude nadšený. Ze štíhlého profilu totiž dokázala Piega vymačkat překvapivě zábavný a plnohodnotný zvuk.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

cca Kč 140 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ minimalistický a přitom funkční koncept

+ více basu, než by rozměry napovídaly

+ stabilita a rychlost bezdrátového přenosu

ZÁPORY

- nastavení hlasitosti by mohlo být lepší (indikace, jemnost,...)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies