HIFIStyl

2018 10 15 TST Mission QX4 1

Mission, značka založená v Británii v roce 1977, patří dnes pod křídla koncernu IAG, jednoho z největších hráčů na trhu (primárně dostupného) hi-fi. Po letech v jistém ústraní se relativně nedávno produkce pod tímto jménem znovu nadechla a dnes je v katalogu dostupných hned šest sérií reprosoustav, z nichž nejblíže ideálu hi-fi je ta s názvem QX. Jejím druhým prostorově nejvýraznějším zástupcem je model QX-4, prostřední ze tří dostupných sloupků.

Všechny modely řady QX poznáte snadno - základnu a horní plochu tvoří pěkný a v dané ceně nevídaný hliníkový obrobek, je to plát, který zajišťuje nejen přídavnou váhu, tak estetické odlišení od soupeřů. Netypické jsou i zaoblené rohy ozvučnice, zjemňující celkový vzhled a v celkovém souladu podtrhující jakýsi pocit, že tohle je "in". Povrch je sice "jen" standardní vinyl, ale nevypadá špatně.

Pohled zepředu odhalí trojici měničů, konkrétně dva woofery, částečně překrývající tweeter mezi nimi. I tady je patrná maximální snaha o čistotu designu, nikde žádný šroub, nic. Dole u základny je decentní destička s logem výrobce.

Otočte sloupek o 180 stupňů a objevíte basreflex téměř oválného tvaru, kde průřezy na jeho plastovém nátrubku zklidňují turbulence proudícího vzduchu při vyšších hlasitostech. Vanička s terminály hostí rovnou dvě sady a je objevíte jí úplně u spodního kraje ozvučnice.

2018 10 15 TST Mission QX4 2

Stabilitu skříně s výškou 100 cm, šířkou 22 cm a hloubkou 34 cm udržují dvě nenápadné nožičky, které vychází vzadu ze spodního plátu. S váhou 21 kg se ochrana proti převrácení už vcelku hodí.

Vnitřní pracovní objem 48 litrů slouží primárně pro dva středobasy v D´Appolito systému, jejich kónus má průměr 15 cm a je vytvořený ze směsi dlouhých akrylových a papírových vláken. Membrány jsou ukotveny systémem obrácených závěsů. Woofery mají technologii DiaDrive, což je vlastně vyztužení některých míst membrány jejím zdvojením.

Nejvyšší tóny hraje ne úplně běžná prstencová membrána typu Ring Radiator s průměrem 3,8 cm. Je vyrobena z textilního materiálu a tvoří jí dvě vlnky a uprostřed výrazný fázový nástavec. Za tweeterem je izolovaná pracovní komora, který se rozděluje do dvou kulatých komor, které zajišťují jak pracovní prostor, tak útlum zadního vyzařování.

2018 10 15 TST Mission QX4 3

Uvnitř ve výhybce, nastavené na úroveň 2 200 Hz, jsou použité laminované cívky pro basovou sekci a na pečlivě rozložené desce plošných spojů najdete i polypropylenové kondenzátory.

Dvoupásmové QX-4 mají udávanou charakteristickou citlivost 88 dB / 2 V / m, jmenovitou impedanci 8 ohm a přiznávají pokles na 3,8 ohm. Frekvenční odezvu udává výrobce v pásmu +/- 3 dB a ta činí 36 - 24 000 Hz.

2018 10 15 TST Mission QX4 4

Reprosoustavy Mission QX-4 jsme poslouchali na poněkud naddimenzované sestavě v poslechovém prostoru dovozce v Ostravě - Zdrojem signálu byl DAC soulution 760, který řídil monobloky soulution 701 a do cesty jsme měli možnost vložit předzesilovač soulution 725. Propojeno bylo kabeláží Nordost Heimdall 2 a porovnávat jsme mohli třeba mimo jiné i s Vivid Audio Giya G1 Spirit, ale k dispozici byla v RP Audio široká škála modelů i od Mission či Wharfedale.

Brnkání basy v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) bylo velmi důstojné, zejména s přihlédnutím k dané cenové hladině. QX-4 se vás nesnaží zaplavit obřím zvukem, ale basu je pocitově dost, navíc má rozhodně férovou definici a konkrétnost. Je cítit, že reprosoustavy se nebojí sáhnou do hloubky, nehrají ovšem přitom na prvoplánový efekt, ale stále se snaží spíše o dobré, pevné kontury a kultivovanost. Navíc se zdá, že fungují dobře rytmicky, bas není ani příliš tuhý, ani příliš měkký a dobře se rozhýbává.

2018 10 15 TST Mission QX4 5

Ve středním pásmu pak přechází QX-4 trochu směrem k expresivitě, zvuk jako kdyby udělal krok směrem k vám. Bylo to cítit na zpěvu Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" a vůbec na celém disku "3 tenors in concert" (1990 | MFSL | UDCD 587). I tady byl objem tak akorát, hlasy jsou dobře soustředěné a díky oné energičnosti či chcete-li dopřednosti se zdají být jasné a výrazné. Není to vysloveně hutný, tělesný zvuk, ale v dané třídě patří k výtečně čitelným.

Taktéž cinkot činelů v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl přehledný, nejvyšší tóny nicméně působí takovým uhlazeným a uklidněným dojmem. Ne nevýrazně, jsou ale spíše nekonfliktní a jemné. Detailnost je opět s ohledem na cenu solidní a přes onu jistou jemnost doznívání a znělost tónů nezaniká, výšky jsou pouze jaksi nevtíravé. Solidní je i "kovovost" činelu.

2018 10 15 TST Mission QX4 6

Ve "Voodoo Child" ve verzi Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) bylo cítit, že dynamikou se QX-4 nesnaží otřásat základy domů, ale jejich utažený, kontrolovaný přednes je dobře organizovaný, dynamické špičky pak působí živě, zejména díky onomu lehce specifickému charakteru s pocitem živosti a dopřednosti. Zvuk je spíše svižný a jasný, netlačí na vás fyzicky, ale energii nepostrádá.

V Claptonově "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 1994 | MFSL | UDCD 725) bylo zase znát, že hudba poněkud "vytlačená" směrem dopředu je i přes onu hladkost dobře čitelná, je blízko a expresivně vykreslená. Mission nejsou nějak přebujele analytické, drží se spíše homogenního, ale na danou třídu nadstandardně a příjemně detailního celku. Ruch publika a takové ty jemňoučké "live" dozvuky jsou sice trošičku v pozadí, ale jsou tam, transparentnost je solidní a vůbec nemáte pocit, že by hudba hrála "někde tam", ale je blízko a kolem vás.

2018 10 15 TST Mission QX4 7

QX-4 vyžadují trochu péče při volbě poslechové pozice - jednak je dobré naštelovat uši zhruba do výšky tweeteru, protože mají jistou vertikální směrovost, jednak ale je fajn i trochu natáčet kabinety, abyste dostali pokud možno rovnoramenný trojúhelník. Na jeho vrcholu pak hudební obraz "zapadne" a třeba "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) se roztáhne a ukotví, nástroje se usadí na místě a objeví se mezi nimi prostor, ta velká "hromada" zvuku se po správném usazení otevře a "uhladí".

Co pak z Mission QX-4 dělá příjemně univerzální reprosoustavy, to je jejich schopnost vstřebat ostrosti a nepříjemnosti nahrávek a to navzdory oné přítomné expresivnosti. Ostřejší zvuky v Cashově "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) se zklidnily, takže hudba celkově působila nekonfliktně a naléhavě zároveň - je to těžko slovy popsatelný vjem, ona expresivnost a kupředu vykročený zvuk totiž nedosahují tohoto dojmu zaostřením či tlačením na pilu. Je to každopádně originální zvukové podání.

2018 10 15 TST Mission QX4 8

Sloupky Mission QX-4 jsou zajímavou variací na moderní reprosoustavy v ještě dostupné cenové hladině - mají čisté, velmi "aktuální" křivky, jsou pěkně provedené, jejich charakter nabízí dost basu a přitom pocit vkusné vyrovnanosti, nabízí také čistotu a kultivovanost, opět ale v kombinaci s expresivitou, která se vlastně až špatně popisuje, protože to není o zostření hran nebo tlačení na pilu - zde prostě jako kdyby zvuk byl blíž než je obvyklé. Zvuk je prostě netypickou syntézou výraznosti a klidnosti, ve vhodné kombinaci to ale z QX-4 činí univerzálně použitelnou reprosoustavu, která splňuje všechno, co má dobré hi-fi mít - díky tomu se mohou tyto Mission zaklínat tím kouzelným termínem "výhodný poměr cena / výkon".

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 10 15 TST Mission QX4 m1

Naměřená frekvenční odezva má jasný sklon od basů k výškám, hluboké tóny mezi 50 a 100 Hz mají jasně navrch co do energie, spolu s následným propadem kolem 160 Hz byste ale neměli mít "přebasovaný" pocit. Zbytek pásma od cca 200 Hz je pak s ohledem na kategorii solidně vyrovnaný, překvapivý může být relativně rychlý úbytek výšek nad hranicí 15 kHz. Nástup reprodukce kolem 40 Hz pak potěší. Celkově se dle grafu QX-4 jeví být dobrou volbou pro vyznavače zvuku "od podlahy".

2018 10 15 TST Mission QX4 m2

Impedance (červená) naznačuje naladění bassreflexu kolem 45 Hz, objevuje se tu přiznaný pokles až pod 4 ohmy, alespoň je ale až nad hranicí 100 Hz. Nejsou tu prudké zákmity nebo další artefakty, které by naznačovaly přítomnost vnitřního stojatého vlnění či nežádoucích rezonancí. Ani elektrická fáze (černá) nenaznačuje nic "riskantního" - v rámci dané třídy je dobré dát si pozor jen na pásmo kolem 80 Hz, které by mohlo být pro zesilovač mírně větší zátěží, jinak je tu ale vidět čistý a nekomplikovaný průběh.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 25 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vypadají velmi dobře a zejména kovové prvky jsou excelentně zpracované

+ plnokrevný přednes

+ celkově "tolerantní" a univerzální charakter

+ živost zvuku

ZÁPORY

- expresivnější ladění nemusí být vhodnou kombinací k ostřejší elektronice

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies