2018 10 15 TST Soulution 760 1

Švýcarský výrobce (ultra) high-endových audio přístrojů soulution patří pod křídla významného výrobce elektromotorů pro automobily (ale i dalších elektronických zařízení) Spemot - za vznikem soulution stojí ředitelé tohoto výrobce, Cyrill Hammer a Roland Manz, které - jak už to tak v oboru bývá tradicí - prostě hi-fi bavilo a chtěli si pořídit to nejlepší, co jen šlo. Po odzkoušení nepřeberné škály amerických a japonských strojů se rozhodli, že vytvoří něco výjimečného z top kategorie, takzvané "konečné".

Nekompromisní sérii 7 dnes doplňují dostupnější modelové řady 5 a 3, byť je to stále právě nejvyšší řada, na kterou se upíná nejvíce pozornosti. Předezesilovač, monofonní a stereofonní koncové stupně a dvojici přenoskových předzesilovačů nejnověji doplňuje také D/A převodník 760, vybavený též regulací hlasitosti s tím, že tak může posloužit i jako "digitální" předzesilovač.

Přístroj to je řádně mohutný, tak jak je v rodině série 7 zvykem - díky nádherně čistému modernímu designu ale nepůsobí 760 ani přes svou šířku 48 cm, hloubku 45 cm a výšku 16,7 cm s váhou 30 kg zbytečně robustně.

2018 10 15 TST Soulution 760 2

Zaoblená horní a dolní hrana čelního panelu mírně oživuje čistou pravoúhlost linek, všechny informace vám naservíruje velký několikařádkový displej s výraznými červenými znaky, výběr vstupu a případnou regulaci hlasitosti zajistí dva okrouhlé prvky na druhé straně přístroje. Mezi nimi jsou ještě tři drobná tlačítka pro spuštění, ztlumení a nastavení.

Boky vyvedené v černé jsou trochu vpadlé a zepředu sotva viditelné, i zadní panel je "pod stříškou". Je vidět, že na šasi a zpracování obecně se nemuselo nikde šetřit. Podívejte se zezadu a spatříte ucelenou sadu konektorů, které nutně musí pokrýt všechny potřeby digitálního světa. Analogový výstup signálu zajišťují jak symetrické XLR, tak nesymetrické RCA konektory, digitální vstupy zahrnují vše, co lze běžně použít - je tu USB pro spojení s počítačem, je tu AES/EBU (neboli digitální XLR), je tu optika i koaxiální vstup, je tady též I2S rozhraní v HDMI podobě. Najdete tu ale také digitální výstupy - jeden koaxiální a právě I2S. Výstup v podobě BNC konektoru tu má i hodinový signál pro synchronizaci s digitálním transportem.

2018 10 15 TST Soulution 760 3

Oddělenou zmínku si zaslouží pak ještě LAN konektor, díky kterému se vám otevírá i svět streamování.

Ovládání přístroje zajišťuje i "chytrý" konektor RS-232 nebo vstup a výstup pro synchronizaci mezi přístroji ze stejné stáje. Pro aktualizaci softwarového vybavení je tu USB port pro flash disk, napájení řeší klasická zásuvka s kolébkovým vypínačem.

To zásadní je ale pochopitelně uvnitř. Většina technických řešení je postavena na základě SACD přehrávače 745 - DAC tak stojí hlavně na precizních hodinách a následném zpracování signálu proprietárními technologiemi. Obvodové řešení výstupní části je plně dual mono, napájecí zdroje jsou precizně oddělené pro analogovou a digitální část.

2018 10 15 TST Soulution 760 4

Načtené jedničky a nuly putují nejprve do výkonného DSP čipu SHARC, kde v prvním kroku probíhá až osminásobný oversampling na rozlišení 24 bit / 352.8 kHz (nebo 384 kHz dle základního taktu), případné DSD je převedeno do PCM. Používá se tu algoritmus od společnosti Anagram Technologies. Následují čipy Burr Brown v symetrickém zapojení, následný proudově-napěťový převod pracuje s obvody s rozsahem 80 MHz.

V dalším kroku signál prochází analogovým výstupním filtrem, v němž je technologie Zero Phase, která eliminuje chyby nutně vzniklé filtrací po převodu a udržuje posun fáze signálu pod 1° (zatímco běžně filtr produkuje i odchylku 15°) v pásmu 20 - 100 000 Hz.

2018 10 15 TST Soulution 760 5

Poté přichází ke slovu "hodiny", na kterých si v soulution zakládají patrně nejvíc ze všeho - prý si dali hodně záležet na tom, aby i tady byl minimální fázový šum. Oscilátory pracují v teplotně stabilizované komoře, kmitají na frekvencích kolem 100 MHz a ke korektnímu signálu je třeba - jak říká výrobce - použít extrémně rychlé zesilovací obvody kolem "hodin". Výrobce svému řešení věří natolik, že 760 nemá vstup pro synchronizaci, protože prý by jakýkoliv jiný signál byl méně přesný.

Výstupní část používá zesilovací tranzistory a pracuje s šířkou pásma 40 MHz (-3 dB) a linearizace probíhá spletitou sítí analogových obvodů.

2018 10 15 TST Soulution 760 6

Už jsme zmínili dva oddělené napájecí zdroje, jeden je tu pro analogové obvody a druhý pro digitální část. Pro stabilitu toho pro výstupní audio obvody prý výrobce použil řešení připomínající zesilovač, aby zajistil dokonalou stabilitu. Dostatečný impuls dokáže zajistit baterie filtračních kondenzátorů o souhrnné kapacitě 500 000 uF. Napájení se pak po přístroji rozvádí mohutnými sběrnicemi.

Přístroj má pak adekvátně působivé technické parametry - pracuje s šířkou pásma 0 - 200 000 Hz, THD+N je ve slyšitelném pásmu menší než 0,0005%, odstup signálu a šumu je přes 140 dB a vůbec jsou v soupisu dechberoucí hodnoty. Dobré je zmínit i podporu všech zásadních audio formátů - WAV, AIFF, FLAC, ALAC, DSF, DFF, DXD, ale třeba i MP3 či AAC. Vstupy akceptují PCM s rozlišením 24 / 192, optika končí na 96 kHz, naopak USB a síťové přehrávání zvládají PCM až 384 kHz i DSD až do 5,64 MHz.

2018 10 15 TST Soulution 760 7

Převodník soulution 760 jsme poslouchali v ostravském studiu RP Audio, kde měl D/A převodník neméně výjimečnou společnost - zdrojem signálu byl přehrávač soulution 541, mocné Vivid Audio Giya G1 Spirit (ale i další) rozehrávaly koncové stupně soulution 701 a k zařazení byl připraven i předzesilovač soulution 725. Propojeno bylo kabely Audionet a Nordost Heimdall 2.

První co nás naprosto nadchlo byla regulace hlasitosti - její snižování či zvyšování nemá vůbec žádný vliv na charakter, transparentnost nebo dynamiku signálu, je to jen těžko vystihnutelný pocit absolutní "průzračnosti" tohoto řešení, které navíc funguje s neskutečnou plynulostí a jemností, kteréžto vás až fyzicky nutí upravovat hlasitost čistě pro zábavu z toho, že to funguje jako výjimečně pečlivě složené švýcarské hodinky.

2018 10 15 TST Soulution 760 8

Ale ani v žádném jiném aspektu převodník neselhává a prostě a jednoduše splňuje absolutní nároky. Koneckonců, co jiného také při podobné ceně, že? Třeba basová linka v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) je prostě neuvěřitelná. Až se vám nechce chápat, jak v zásadě "obyčejné CD" může fungovat takhle dobře. Tep basy je tu až hříšně hypnotický, dokonale konturovaný, tuhý, pružný a pulsující samozřejmostí. Je až nestoudné, jak snadno, jak samozřejmě je basová linka čitelná, jak je temná a perfektně pevná, definovaná a odkapávající vazce a až smyslně. Není tady patrný jediný limit, žádné omezení co do hloubky, co do přesnosti, co do přirozenosti objemu, je to prostě výjimečně autoritativní a uvolněně samozřejmé zároveň.

Ani starší (byť dobře vyčištěná) nahrávka "O Sole Mio" se zpěvem tří nejslavnějších tenorů - Carrerase, Dominga a Pavarottiho ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) - není jakkoliv problematická. Soulution jako kdyby hudbu přepracoval, vydestiloval a je až neuvěřitelné, jak čistě, jak realisticky, jak fenomenálně transparentně může právě tenhle track znít. Ano, je tu maličko cítit stáří záznamu a jeho limity, ale převodník má naprosto fantastickou otevřenost a i ta nejjemnější nuance tu je, je konkrétní, jasná a zaostřená, všechno je poskládáno do fenomenálně harmonického celku, není tu absolutně žádná kolorace, absolutně žádné zkreslení či zdůraznění, je to vrcholně technicky brilantní reprodukce, která díky tomu působí naprosto netechnický, virtuózně harmonickým dojmem.

2018 10 15 TST Soulution 760 10

Převodník prokázal až stěží uvěřitelné rozlišení i v nejvyšším pásmu - ty vodopády detailů kolem činelu v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2), to je něco fantastického. Navíc se tu stále bavíme o běžném kompaktním disku, žádných hi-res materiálech. 760 má schopnost vylovit z nahrávky jednoduše úplně všechno a vdechne tak i dost možná už odepsané sbírce cédéček novou atraktivitu. Činel byl famózně delikátní, byl lehoučký, uvolněný a přitom naprosto perfektně, dokonale čistý, jasný a prokreslený. Že jsou tóny naprosto brilantně srozumitelné, že jsou podané s výjimečnou analytičností, to se zdá být v podání soulution vlastně až banálně jednoduché - takhle čistě, takhle autenticky a takhle dokonale (protože jiné slovo by tu neznělo dostatečně) jsme slyšeli činel jen párkrát a soulution 760 patří v tomto ohledu prostě na stupně vítězů. Je tu slyšet i to sebemenší škrtnutí paličky o plochu činelu, je tu slyšet dozvuk, který je jen tichoučkou stopou a přece se neztrácí a to vše je mimořádně svobodné a nelimitované. Krásný zážitek.

Naprostá absence limitů - to dobře vystihuje všechny stránky reprodukce, když v ní vládne převodník soulution 760. I dynamika jako kdyby se nadechla a to žádný z komponentů v řetězci nelze popsat jinak než jako excelentní - i tak je ale 760ka elementem, který ještě víc umete cestičku energii a ještě víc vše posouvá hudbu směrem k realitě. Dynamické špičky ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) převodník doslova "odzívá", dovolíte-li ten výraz. Není tu žádné zkrocení, všechno šlape a je vedeno s dokonalou precizností, jistotou a převodník boří i ty bariéry, které jste do té chvíle ani nevnímali. Suverenita, s níž převodník pracuje, eliminuje pocitově pocit jakékoliv techničnosti. Tah na branku je pak neskutečný, od nejhlubších po nejvyšší tóny je tu všechno, všechno a ještě jednou všechno, je to strhující a dechberoucí.

2018 10 15 TST Soulution 760 9

Nejfantastičtější na tomto převodníku je pak ale jeho informativnost - je to totální mikroskop a i z pocitově nijak oslnivé, vlastně poměrně obyčejné nahrávky, jako je Claptonova "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 1994 | MFSL | UDCD 725), tak i z takové vykouzlí myriády jemnůstek, droboučká nadechnutí nebo zaznění struny či těla kytary, pohyb prstu po pražci nebo drobounký ruch tuhle či táhle. Výsledkem je úchvatně bezprostřední dojem toho, že jste tam, že tu nejsou žádné reprosoustavy, žádný disk, žádná poslechová místnost, ale že jste v hale, před vámi jsou hudebníci a odehrává se živý koncert. Navíc to není mikroskop technický, ono to tu prostě je s obrovským nadhledem, s ohromnou přirozeností a s výjimečnou realističností - co je v nahrávce, to vám soulution naservíruje a že se dozajista dozvíte, kolik jste toho doposud neslyšeli.

Je zajímavé, že převodník 760 jako kdyby také trochu přidal na velikosti hlasům, nástrojům a hudební scéně jako celku. Možná i to je produktem jeho absolutní transparentnosti a kontroly, kdo ví. Každopádně v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) byla cítit perfektní stereo báze, všechno bylo úžasně usazené, dokonale pevné, přehledné a...a vlastně těžko popsatelné jinak než jako realistické, normální, přirozené. Teprve když se pak přesunete na jiný systém, tak si uvědomíte, jak fantasticky kontrolovaný, vzdušný a trojdimenzionální prostor v podání soulution je. Je to tak famózní, že to vlastně přestáváte vnímat a berete to jako naprostou samozřejmost, tak netechnické a přesné to je.

A to platí pro jakoukoliv nahrávku. Přes vší svou transparentnost, dokonalost, preciznost a věrnost totiž zvuk soulution 760 není chladně technicistní, ale vlastně až muzikální. Cashova trochu ostřejší "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) často vyzní tak trochu "do ztracena", v podání 760 to ale byl brilantní, syrově emocionální zážitek, byla to čistota bez zábran, bez předstírání, bez efektů a přesto, přesto byl trochu zauzlovaný zvuk rozetnutý, narovnaný a fantasticky samozřejmý, jako kdybyste byly v nahrávací místnosti spolu s Cashem a se zavřenýma očima máte prostě nutkání vztáhnout ruku a dotknout se ho. Jakkoliv banálně to snad může znít, tohle je hudební zážitek jak má být a převodník dostanete z vašich nahrávek to nejlepší.

D/A převodník / streamer / předzesilovač soulution 760 je naprosto šíleným strojem - a to nejen cenou, která atakuje ceny ojetých supersportů nebo dokonce nemovitostí. Je šílený i tou precizností, s níž je navržen a postaven, tou výbavou, tím rozlišením, tou dynamikou, tou věrností a bezprostředností, tím vším je naprosto výjimečný a fenomenální - tohle je stroj, který v sobě nenese ani špetku techničnosti, tohle je etalon světa reprodukované hudby, který ukazuje, jak to být má a může. Převodník soulution 760 patří mezi to absolutně nejlepší, co si můžete domů postavit a všechnu svou technickou komplikovanost, promyšlenost a jedním slovem dokonalost proměňuje ve svých obvodech v to, že na jeho výstupu zůstává jen hudba a ne pocit tak nebo onak zpracovaného signálu. Z převodníku vychází život a strhujícím, naprosto excelentním způsobem vás vystřelí do středu hudebního vesmíru. Takže jakkoliv je 760 šíleným strojem za šílené peníze, zdá se, že občas je prostě skvělé zešílet...

Kč 1 240 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fantastické provedení

+ široká výbava

+ referenční kvalita regulace hlasitosti

+ podpora streamingu

+ zvuk na hranici dokonalosti, kterou si dnes lze představit

ZÁPORY

- cena je velmi nestřídmá, žel ze exkluzivitu se platí

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies