HIFIStyl

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 1

Už od roku 1972 získává britská firma založená Mo Iqbalem, známá jako Monitor Audio a sídlící v centru hrabství Essex, ostruhy na poli výroby reprosoustav jako solidní hráč se mnoha dostupnými modely, byť aktuální katalog pokrývá úrovně toho nejlevnějšího hi-fi i poměrně drahého high-endu. V roce 2018 se pak firma pochlubila novou řadou nazvanou prostě Monitor s ambicí stát se úplným základem firemní nabídky.

Řada Monitor, to je zjednodušení k základním principům hi-fi za účelem dosažení co nejlepší ceny a přesto zachování co největšího množství firemních technologií. Tak nějak by se asi tato série dala definovat. Najdete v ní poměrně klasické složení dvou velikostí regálovek a dvou velikostí sloupků, to vše doplněno centrem a subwooferem pro ty, kteří mají chuť na domácí kino.

Měli jsme možnost vyzkoušet model Monitor 200, menší z obou dostupných sloupečků. Už od prvního okamžiku cítíte, že se firma při jejich návrhu vrátila opravdu k základům, designové pojetí působí jako by přišlo z nejklasičtějšího období historie reprodukce zvuku.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 2

Kabinety jsou čistě pravoúhlé, potažené vinylovou fólií s lehce hrubší úpravou, přední a zadní stěna jsou pak vsazeny kousíček dovnitř skříně, spolu s kontrastní šedou barvou působí celek prostě trošku "retro" (až na bílou variantu, kde se světlejší šeď téměř ztrácí). Zpracování je pak spíše jednoduché, Monitor 200 se nesnaží působit luxusně.

Hodně výrazným a odvážným prvkem je pak použití syté oranžové barvy - decentní linka kolem vysoktónového reproduktoru je ještě poměrně nenápadná, dva měniče pod ním ale mají oranžové celé membrány a září tak do prostoru nejen zvuk.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 3

Pohled zezadu je pak velmi klasický - nahoře a dole se otevírá bassreflexový nátrubek typu HiVe II, na němž prořezávání na konci má zklidnit turbulence vycházejícího vzduchu. Dole u paty jsou dva páry jednoduchých terminálů s kulatou vaničkou.

Ozvučnice jsou vyrobené z běžných MDF profilů spíše menší tloušťky (výrobce to neudává, ale lze to dovodit z váhy 10,8 kg, která je při výšce 85 cm, šířce 17,4 cm a hloubce 29,9 cm poměrně malá), lze je usadit na do stran vyčuhující nožičky. Kabinet je pak rozdělený na dvě izolované komory.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 4

Středobasové membrány (nebo konkrétně vrchní basová a spodní definovaná jako čistě basová) mají kónický tvar a pod oranžovým povrchem se skrývá materiál MMP druhé generace. MMP znamená Metal Matrix Polymer - do poměrně běžně používané polymerové membrány je pro větší tuhost přimícháno malé množství kovu. Obě použité membrány mají průměr 14 cm a obrácený gumový závěs.

Za hustou mřížkou se pak nad nimi skrývá tweeter, jehož kopulka má průměr 2,5 cm. Materiálem je typický firemní C-CAM - slitina hořčíku a hliníku vytvrzená ještě dále vrstvičkou keramiky.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 5

Monitor 200 jsou definovány jako dvou a půl pásmové, dělící frekvence výhybky jsou posazeny na 650 a 2 200 Hz. Výrobce udává frekvenční rozsah 40 - 30 000 Hz, ovšem bez udání tolerančního pásma. Udávaná citlivost 88 dB / W / m patří k vyšším, jmenovitá impedance je pak běžných 8 ohm.

Monitor Audio Monitor 200 jsme poslouchali v pražském studiu Cinema Shop, kde jim společnost dělala "firemní" elektronika - Roksan K3 Amp a Roksan K3 CD. Propojeno bylo signálovými kabely InAkustik Premium a reprokabely z produkce studia AudioEgo. Pro srovnání jsme měli Monitor Audio Silver 300 a B&W 702 S2.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 6

Na to, jak poměrně jednoduše Monitor 200 působí a jak v zásadě kompaktní rozměry mají, umí zadout pěkně odspodu. Mají samozřejmě tak trochu limitovanou hutnost a důraznost spodních tónů, ale zase vám dají vědět, že v Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | STS Digital | 2016 | STS Digital | STS-6111152) hrají skutečně velké nástroje. Basu je objemově hodně, dokáže zaplavit prostor a měkce se roztáhnout. Definice a vystižení barevnosti odpovídá entry level třídě, Monitor 200 se snaží zapůsobit hlavně objemem.

Na vokálu Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) bylo znát, že střední pásmo chtějí zahrát Monitor 200 co nejčistším způsobem a dosahují toho hlavně jistou celkovou jednoduchostí přednesu. Hlas je trochu sušší, ale jeho čistota je solidní, na hodně expresivních pasážích cítíte onu jistou jednoduchost zvuku. Při použití nějakého měkčího zesilovače kategorie "do 10 000,-" se ale dá očekávat, že se charakter vzájemně doplní a hlasu dodá troch kulatosti a jemnosti. Obecně co do energie a objemu působí ale Monitor 200 v dané cenové hladině tak akorát.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 7

Spoustě cinknutí a břinknutí v "Prenatal Hunters" od Floexe ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) udělily reprosoustavy hodně energie a všechno posílaly do světa s vervou a velkou znělostí. Výšky jsou hodně přímé, tvrdší, ale zase velmi jasné a konkrétní. Za dané peníze je to solidní standard i co do čistoty a při tom všem nepůsobí "nabroušeně" či příliš řízně. Dozvuky jsou spíše krátké.

Když Monitor 200 správně "nakrmíte", jsou snaživé i z pohledu dynamičnosti. Hodně náročného Stravinského "Ptáka Ohniváka" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) zvládly reprosoustavy se solidní energií a živostí, jdou zdánlivě lehce za signálem a přeci jen tak jak jsou celkem výbušné, tak nejsou příliš důrazné a fyzické.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 8

Také co do rozlišení fungují Monitor 200 jako rozumný standard své třídy. Zpěv Ellen van Zomeren v "Pie Jesu" ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) byl slušně čitelný, ne snad nějak bombasticky prokreslený. Je to nicméně detailnost a čistota, kterou lze označit jako základ toho, co už si zaslouží označení high fidelity.

Monitor 200 pak nejsou náročné na umístění v prostoru, hlas zpěvačky v "Dream about you" od dua Eva / Stevie B. ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byl solidně zafixovaný veprostřed a neměl tendenci cestovat. Šířka scény se odvíjí od rozteče ozvučnic. Díky onomu jaksi jednoduššímu charakteru ale nemáte pocit, že by scéna byla jakkoliv "zašmodrchaná", orientace je s ohledem na cenu vlastně snadná.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 10

Syntetická "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) je přes svou jednoduchost na povrchu nesmírně náročná na vystižení všech těch jemných proměn dynamiky a tónů - pokud to systém nestíhá, zní dosti fádně a jen stěží vás vtáhne, pokud naopak máte systém dobře fungující, tempo a důraz jsou strhující a jemné proměny až fascinující. Monitor 200 dokázaly vnést do místnosti opravdu obří porci basů, vystihnout tu syntetickou tvrdost a mohutnost, ale zároveň cítíte, že zvuk je odspodu spíše velký a trošku těžký, než tak správně napružený. S ohledem na cenu je to nicméně vkusný standard.

Pokud hledáte levné sloupky s poměrně velkým zvukem, pokud nechcete zaplatit moc a přesto mít pěkně rozmáchlé basové pásmo a pokud vám odvážně oranžové prvky padnou do oka, pak takhle nějak by mohl vypadat vstup do světa hi-fi. Zvuk by snad mohl být jemnější a trošku muzikálnější, tak jak to umí vlastně už o kousek vyšší řada Bronze, ale na druhou stranu celková jednoduchost a přímočarost reprodukce se dá snadno změkčit a zklidnit kombinací s vhodnou (měkčí!) elektronikou a pak se právě takovému charakteru můžete přiblížit. Monitor 200 pak hrají snadno, nepotřebují nijak moc výkonu ani proudu, aby se rozehrály. Za svou (akční) cenu jsou pak férově rozumnou koupí, když k nim správně vyladíte zbytek sestavy...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, spíše menším zatlumením a celkově se spíše živější akustikou bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 m1

Naměřená charakteristika frekvenční odezvy celkem odpovídá "Monitor Audio stylu", tedy je tu patrné zesílení basů kolem 100 Hz. Na svou velikost a cenu umí Monitor 200 vyzářit pěkně hluboké frekvence, v kombinaci se zmíněným zdůrazněním působí mnohem větší než jsou. Celkově je ale průběh frekvenční charakteristiky poměrně nevyrovnaný, některá specifická pásma jsou zdůrazněná, což je nutně kompenzováno propady, zejména pak výšky od cca 12 kHz uvadají velmi rychle - i to ale možná stojí za poslechovým dojmem "nenabroušenosti". Slibovaného frekvenčního rozsahu pak dosahuj Monitor 200 v poněkud rozvolněné toleranci +/- 8 dB. Celková linearita by rozhodně mohla být lepší.

2018 07 26 TST Monitor Audio Monitor 200 m2

Průběh impedanční křivky (červená) je s ohledem na konstrukci kabinetů vlastně až překvapivě čistý, prakticky se tu neukazuje žádná rezonance či problém. Sedlo na křivce napovídá o ladění bassreflexu na cca 53 Hz, celkový průběh je pak prostý prudkých změn či jiných artefaktů, které by mohly znamenat zátěž pro zesilovač. Podobně ani na průběhu elektrické fáze (černá) není poznat žádná nežádoucnost. Snad jen s pásmem kolem 100 Hz by bylo dobré si u těch úplně nejlevnějších zesilovačů dát pozor na maximální využívanou hlasitost.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 15 990,- - oficiální cena

Kč 12 490,- - dlouhodobá akční cena

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ umí zahrát poměrně hluboký a velký bas na danou třídu

+ férová (akční) cena za sloupek

+ nekomplikované rozehrávání

ZÁPORY

- zpracování by mohlo být o něco hodnotnější

- zvuku chybí trochu luxusnější a příjemnější ladění, vlastní vyšším řadám

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Voice Audio | www.voice-audio.cz 

PRODÁVÁ: Cinema Shop | www.cinemashop.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies