ELAC hi-fi reprosoustavy

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 1

Německý Sennheiser je jednou z obrovských hvězd světa reprodukce zvuku, modely pro zábavu milovníků poslechu hudby tvoří jen část portfolia – jméno Prof. Dr. Fritze Sennheisera, který založil značku roku 1945, najdete na bezpočtu sluchátek, mikrofonů, ale třeba i naslouchátek nebo konferenční audio techniky. Relativně krátce pak Sennheiser nabízí také soundbary, ovšem ne jen tak ledajaké. Vrcholný model AMBEO Soundbar MAX, nositel mnohých ocenění, dostal kompaktnější a dostupnější provedení jménem AMBEO Soundbar Plus.

AMBEO Soundbar Plus

Černé tělo, kolem dokola obtažené průzvučnou tkaninou, nijak nevybočuje z běžných standardů soundbarového světa a to včetně zaoblených hran. Na horní ploše najdete zhruba v třetině šířky po obou stranách průduchy, naznačující přítomnost reproduktorů. Do prostřední třetiny je zkoncentrováno ovládací rozhraní s dotykovými tlačítky.

Na samotném těle, které je mírně větší, než bývá u podobných přístrojů běžné, není mnoho co popisovat. Všechna rozhraní jsou schována ve výkusu vzadu vespod, najdete tu samozřejmě HDMI (2.1 s podporou eARC, navíc i 2x HDMI 2.0a vstupy), optiku, stereofonní analogový vstup a USB, byť jen pro napájení externích zařízení. Jeden cinch slouží pro připojení volitelného subwooferu, ten firemní lze ale snadno připojit bezdrátově. K síti AMBEO Soundbar Plus napojíte třeba přes ethernet, umí i Bluetooth.

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 2

Fascinující je, co všechno se podařilo směstnat do 105,1 cm šířky, 7,7 cm výšky a 12,1 cm hloubky, aniž by soundbar překročil váhu 6,3 kg. Konkrétně jde o devět reproduktorů, k nimž náleží devět samostatných zesilovacích modulů třídy D, které mají souhrnný výkon 400 Wattů a kterým signál rozděluje čtyřjádrový audio procesor s taktem 1,8 GHz.

Skladba reproduktorů sestává z dvou hlubokotónových měničů s papírovými membránami o průměru čtyř palců ve vlastních uzavřených pracovních komorách, které doplňuje sedm dvoupalcových hliníkových kónusů, označovaných jako celopásmové. Tři membrány míří dopředu, dvě do stran, dvě nahoru, tam směřují i oba basáky. V součinnosti se zmíněným procesorem zajišťuje souhru systém automatické (rychlé a účinné) kalibrace s čtveřicí mikrofonů.

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 3

Konfigurace AMBEO Soundbar Plus odpovídá schopnosti vytvořit za pomoci signálového zpracování a odrazů v místnosti po korektní kalibraci prostorový zvuk 7.1.4 a to včetně upmixu stereofonních signálů. Krom multikanálových signálů z filmů umí soundbar zpracovat cokoliv i přes Bluetooth, AirPlay 2 či Chromecast, ale i ze Spotify Connect nebo TIDAL Connect, kde nějaký ten obsah v Dolby Atmos standardu také najdete.

Samozřejmě jsou tu i různé režimy pro přizpůsobení zvuku, kupříkladu Voice Enhancement pro zdůraznění vokálního pásma nebo Night Mode, který se snaží zachovat čitelnost včetně výraznějších efektů i při nízkých poslechových úrovních, které jsou vhodné pro noční poslech bez rušení sousedů. Signálové zpracování zajišťují stejné obvody jako v top modelu MAX, tedy ty vyvinuté ve spolupráci s Fraunhofer-Institute for Integrated Circuits. Efekt virtualizace není špatný a i když fyzické reprosoustavy ve správných místech fungují samozřejmě lépe, jakýsi dojem prostorovosti získáte a užijete si Dolby Atmos, DTS:X, MPEG-H i 360° Reality Audio.

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 4

Celý soundbar lze řídit také pomocí aplikace Smart Control App nebo webové rozhraní, které představují komfortnější alternativu k dodávanému dálkovému ovládání.

Na poměrně kompaktní „tyčku“ má AMBEO Soundbar Plus až neuvěřitelný frekvenční rozsah 38 – 20 000 Hz.

AMBEO Sub

Pokud byste přeci jen cítili potřebu přidat svým filmům a hudbě nějaký ten bas navrch, nejsnazší cestou je AMBEO Sub. Jde o minimalisticky koncipovaný subwoofer v relativně vysokém a štíhlém těle, které díky zaobleným svislým hranám neudělá ostudu, ani když ho umístíte někam, kde je vidět. Moc prostoru pak nezabere – půdorys je čtvercový s hranou délky 27,4 cm, do výšky vyrostl na 36,9 cm a ani váha 8,2 kg vám nedá nijak zabrat.

Na horní straně těla je látkový povrch, vespod je samotný měnič a ozvučnice je uzavřená. Konektory jsou v malé nice vespod. Najdete tu napájecí zásuvku a jeden cinch pro kabelový vstup – pro spojení s AMBEO Soundbar Plus jej ovšem nevyužijete, tam vše běží bezdrátově. Naopak, můžete připojit až čtveřici subwooferů a využít jejich automatické kalibrace pro ideální integraci.

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 5

Basy vytváří jeden kónický měnič s papírovou membránou o průměru osmi palců, kterou krmí zesilovač třídy D s výkonem 350 Wattů. Zpracování signálu má na starosti dvoujádrové DSP – to vše zajišťuje frekvenční rozsah 27 – 80 Hz.

Na AMBEO Soundbar Plus & AMBEO Sub jsme si užili třeba řežbu ve filmu „Dredd“. Komiksová adaptace je nadupaná střelbou a výbuchy, AMBEO Soundbar Plus sám o sobě je přece ve větší místnosti lehce limitovaný basovou energií, se subwooferem a kalibrací už ale dokáže zatřást vaší sedačkou. Je to spíše pevný zvuk, nežli hutně objemný, nečekejte basovou záplavu, těšit se nicméně můžete na solidně artikulované basy a hřmot, který si energií nezadá s klasickou soupravou receiveru a reprosoustav podobné cenové úrovně. Tady navíc ale můžete slyšet zvuky i z okolí, nasimulované prostorové efekty nejsou 100% shodné se sestavou fyzicky umístěných reprosoustav, ale potěší a svou roli splnit umí. Poskládat pak multikanálový systém klasického typu s podobnou kvalitou zvuku za dané peníze patrně prostě nejde.

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 6

Vynikající jsou AMBEO Soundbar Plus a AMBEO Sub i při klidných filmech, jako je „Glass Onion“, téměř konverzační krimikomedie. Soundbar umí velmi pěkně zaostřit vokální pásmo, už nezní technicistně, není to vytažení kupředu na sílu – mluva je srozumitelná, dobře zavěšená uprostřed a všeobecně se nám líbilo, že souprava udržuje hezkou zvukovou scénu. Samotná kalibrace evidentně funguje navzdory své jednoduchosti a rychlosti korektně.

Jestliže máte rádi hlubokotónové efekty filmů, které najdete třeba ve zvukové stopě u „Arrival“, pak se nemusíte bát, že by je AMBEO Sub nepřenesl. Je pravda, že subwoofer vypadá poměrně jednoduše, přesto dokáže jít docela hluboko a v kontextu své ceny nabízí i slušnou rozmanitost a artikulaci basů. Nejde možná úplně do maximální hloubky, ač o ony až fyzické basy filmového zvuku ochuzeni nebudete, zejména když dáte hlasitost trochu výše – s čímž mimochodem AMBEO Soundbar Plus & AMBEO Sub nemají problémy, byť nejlépe jim je při „normálních“ úrovních.

2023 02 28 TST Sennheiser Ambeo sub 8

Zábavné bylo také pustit si testovací stopy z „DTS Demo Disc 2018, Volume 22“. Jedno, jestli to je tvrdá a ostře nahraná (ne vulgárně, ale velmi zaostřeně) „Gravity“ od Kill J, která má už dobrou jiskru, nebo je to efektní stopa DTS Virtual:X pro soundbary či 7.1.4 simulace, kde se efekty záměrně promítají do prostoru dosti výrazně a vy si uvědomíte, jak hezky umí Sennheiser svými DSP kouzly ošidit uši.

Dalo by se říct, že AMBEO Soundbar Plus & AMBEO Sub jsou nenápadná řešení, která ale do světa soundbarů, tedy ozvučení speciálně určeného tam, kde se cení kompaktnost většinou i za cenu kvality, vnáší úroveň, jíž můžeme označit za základní hi-fi zvuk. Dokonce je jasné, že pokud byste chtěli stejnou třídu reprodukce dosáhnout s tradičním prostorovým systémem AVR a reprosoustav všude kolem sebe, přijde vás to na výraznější peníz, než skladná soustava soundbaru a subwooferu. K tomu je nutno ocenit snadné nastavení, dostatečně variabilní lifestyle konektivitu / funkce a zejména velmi dobře fungující kalibraci, která je kruciální pro schopnost posadit simulované efekty do toho správného místa. A že AMBEO Soundbar Plus umí uši „obelstít“ šikovně, tu a tam máte skutečně pocit, že zvuky jsou až za vámi, pod vámi i nad vámi, prostě všude okolo. Navíc se dá kombinace obou zařízení využít také pro slušný stereofonní poslech, opět srovnatelný s malou dostupnou hi-fi sestavou, což není špatné – může za to patrně hlavně velmi pěkné podání vokálního rozsahu. Celkově představuje Sennheiser AMBEO Soundbar Plus a AMBEO Sub dobré a férově drahé řešení pro ty, kteří chtějí jednoduché a málo nápadné, prakticky bezpracné ozvučení prakticky plnohodnotného domácího kina, ale přitom mají nějaké ty prémiovější zvukové standardy.

Kč 37 900,- - soundbar

Kč 17 900,- - subwoofer

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantní řešení typu plug & play

+ pěkná prostorovost a zajímavá iluze „vymyšlených“ efektů

+ nastavitelnost

+ funkční jednoduchá kalibrace i spojení se subwooferem

+ vcelku férové i pro stereofonní poslech hudby (srovnatelné se sestavou z podobné cenové třídy)

+ dobrý pocit vzdušnosti, zejména ve vokálním pásmu

ZÁPORY

- nic moc, pokud hledáte prémiový soundbar s velkým prostorem z malého půdorysu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Panter | www.panter-praha.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies