2018 04 10 TST beyerdynamic impacto universal 1

Německý beyerdynamic je velmi živým výrobcem - má ve svém katalogu širokou nabídku sluchátek pro domácí, profi použití, ale nabízí i mikrofony nebo konferenční techniku, prostě jeho záběr je velmi široký. A přestože pro nadšence do dobrého zvuku je znám spíše svými středními a vyššími modely s Tesla technologií, stranou nezůstává ani "nesluchátková" část portoflia, konkrétně elektronika pro rozhýbání sluchátek. Krom domácího zesilovače A 2 je nyní k dispozici i miniaturní DAC / zesilovač na cesty s názvem Impacto.

Respektive tento stroječek je k dispozici ve dvou verzích - obě dedikované pouze a jen pro sluchátka stejného výrobce (a to ještě konkrétně T1 2. generace, T5 2. generace a Amiron Home); verze Essential funguje na Androidu, funkčnost s iOS zajišťuje o něco dražší verze Universal, obě dvě pak fungují i na počítači.

Samotný zesilovač má trochu atypickou koncepci - je to maličký přístroj, rozměrově tak zhruba jako velmi plochá krabička od sirek. Konkrétně má výšku 6,3 cm, šířku 3,2 cm a hloubku 0,7 cm, váží jen pár gramů. Přikoupit nicméně můžete ještě doplňkovou, na magnetu držící baterii, která přijde vhod tam, kde zdroj nedodává vlastní napětí.

2018 04 10 TST beyerdynamic impacto universal 2

Malý hladký stroj má jen mírně vystouplá ovládací tlačítka (hlasitost, play / pauza a přeskočit skladbu), doplňuje je jediná dioda, která se rozsvítí v okamžiku, kdy do přístroje proudí signál s vysokým rozlišením.

Signál do převodníku dodává odpojitelný USB kablík (to abyste mohli Impacto použít k telefonu, přehrávači, ale třeba i ke stolnímu PC), ven z převodníku jsou ale kabely připojené napevno. Do každé mušle jeden kablík s 3,5 mm jackem na konci. I proto je Impacto kompatibilní právě jen s výše zmíněnými sluchátky...

Vnitřní řešení převodníku stojí na čipu ESS Sabre32 9018Q2C, díky čemuž nabízí Impacto podporu PCM signálu 32 bit / 384 kHz a DSD až do 5,6 MHz.

2018 04 10 TST beyerdynamic impacto universal 3

Samotné použití přístroje je naprosto jednoduché - na Apple zařízeních zapojíte a hrajete, na PC s Windows to vyřeší bezkonfliktní instalace ovladačů a vše je v pořádku i tam.

Výrobce udává frekvenční rozsah 4 - 52 000 Hz, celkové harmonické zkreslení pod 0,002%, výkon 50 mW do 32 ohm, případně jakž takž funkčních 7 mW do 600 ohm. Separace kanálů 97 dB je slušná.

Mobilní D/A převodník Impacto jsme měli možnost vyzkoušet primárně s redakčními Amiron Home, k nimž je stejně určen. Hlavní výtkou byl ale u této kombinace komfort nošení - pro průměrně rostlého dospělého jedince je snad mezera mezi modulem Impacto a bradou tak akorát, ale stačí být jen trošku robustnější (a nemusí to být hned druhá brada) a můžete mít pocit, že vás bude Impacto lehce škrtit. Vzhledem k pevně definované délce kabelů je rozhodně dobré kombinaci před koupí vyzkoušet.

2018 04 10 TST beyerdynamic impacto universal 4

Pokud je ale vše jak má být co do pohodlí, výsledek je velmi solidní a je vidět, že v beyerdynamic kombinace skutečně ladili. Basová linka v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) byla mnohem spíše soustředěná na přesnost a pevnost, než na objemnost, přesto ze sluchátek byla jasně cítit ta velikost, váha a hutnost spodních tónů. Ladění někde na půl cesty mezi suše studiovou přímočarostí a audiofilskou decentností přináší přirozeně působící barvy kontrabasu a hlavně velmi pěkný pocit impulsu, až fyzické brnknutí. Také oddělení jednotlivých tónů je velmi spořádané a jisté.

Též hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) byl krásně transparentní, velmi pěkně prokreslený a jasný, velmi zaostřený, ale snad díky tomu všemu také až o kousíček příliš intenzivně kladl důraz na jisté drobné neduhy nahrávky. Tu ostrá sykavka, tam trochu tvrdší zvuk jako celek - systém beyerdynamic vás o tom poněkud přímočaře informuje, je korektní a věcný. Můžete si na druhou stranu užít opravdu spoustu detailů.

2018 04 10 TST beyerdynamic impacto universal 5

Nejvyšším tónům v Methenyho "Spirit of the air" ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) udělil malý strojek velmi solidní organizaci, kovové perkuse a struny jsou čisté, až pronikavě jasné, ale neútočné - snad i díky dobré kvalitě nahrávky. Líbila se nám přesnost, rychlost a zaostřenost jednoho každého cinknutí, ťuknutí a břinknutí, s ohledem na cenu je to velmi pěkné a přehledné. Žádné zakulacování, ale ani žádná přílišná syrovost.

Dynamika je s ohledem na cenu dobrá, byť i tady je cítit snaha udržet primárně maximální kontrolu a čistotu, pak teprve pumpovat energii. Orffova "O Fortuna" ("Carmina Burana" | 1984 | Decca | 411 702-2) v nahrávce Riccarda Chaillyho a RSO Berlin tak byla pevná, velmi solidně jistá a konkrétní, ale možná ne tak mohutná a robustní, tak objemná a tak pompézní, aby vynikla její působivost opravdu naplno. Formálně je s ohledem na cenovou kategorii dynamika velmi dobrá, ale možná přeci jen schází trochu větší zátah od podlahy.

2018 04 10 TST beyerdynamic impacto universal 6

Naopak co se týká rozlišení, tak není - opět s ohledem na cenu - malému Impacto mnoho co vytýkat. Davisovu "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) zvládla kombinace s Amiron Home rozvrstvit, udělat v ní pořádek a pěkně akcentovat i malé detaily, vše je transparentní a pěkně čitelné, je to pevný a konkrétní přednes, snad jen s lehkým pocitem techničnosti, je to trochu stroze přímočaré, ale ne nepříjemné či agresivní - je to, dalo by se říct, celkem charakteristický styl beyerdynamic.

Prostor hudební scény ve "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) měl celkem jasné zakotvení na prostředek, stereo báze byla pevná, jistá a konkrétní, s hlasem vytaženým kupředu. Hudba byla přehledná a čitelná, spíše se solidní šíří a hloubkou, než s pocitem holografičnosti, ale zato s pocitem až monitorové zaostřenosti.

Malý beyerdynamic Impacto je vcelku zajímavý stroj, který má několik svých specifik - největším limitem může být případná těsnost díky poměrně krátkým přívodním kabelům, ale pokud už si Impacto na hlavu komfortně nasadíte, nabízí přesný, čistý, jasný a konkrétní zvuk s přídechem profesionality. Není to "hezký" zvuk, není muzikální a tak trochu věcně a přímočaře vás prostě informuje o tom, jakou ve studiu odvedli práci. Pokud tak hledáte snadno přenosné řešení, které sluchátka slušně rozhýbá a které snadno použijete na cestách i na stole, je Impacto zajímavě pojatým komponentem, který je věrný nahrávce - a tak to vlastně má být.

Kč 9 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní řešení

+ možnost snadného nošení

+ možnost použít k počítači i telefonům

+ férově čistý zvuk

ZÁPORY

- poněkud krátké kabely ke sluchátkům

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies