ROTEL Michi zesilovače

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 1

Nevelká, od svého založení rodinným klanem řízená a neměnně japonská značka Rotel představuje konzervativní a tradiční společnost na výrobu dobrého zvuku, která v souladu se zvyky své země přistupuje k práci nesmírně pečlivě a to třeba včetně konstrukce vlastních součástek. Nejambicióznějším zhmotněním jejich filozofie jsou komponenty z řady MICHI, kde jsou některé modely k dispozici v provedení S2 (neboli Series 2). To se týká i základního kousku – integrovaného zesilovače MICHI X3 S2.

Na první pohled je novinka k nerozeznání od svého předchůdce, ostatně na designu nebylo moc co vymýšlet a měnit. MICHI X3 S2 dominuje lesklý čelní panel z tvrzeného skla se zapuštěným dobře čitelným displejem, doplněným o dvojici otočných ovladačů po stranách (v tradičních rolích výběru vstupu a úpravy hlasitosti). U spodní hrany je spínací tlačítko, mající po pravé straně velký výstup na sluchátka. Design je celkově naprosto čistý, úpravný a dávající na odiv poctivou robustnost. Výrobní kvalita a pečlivost jsou věrně japonské.

Boky MICHI X3 S2 jsou čisté, byť celou jejich plochu zabírají decentně zapouzdřené moduly chladičů. Tak jak je celý vzhled až aseptický a střídmý, je zadní panel se vší svou nesmírnou konektivitou skutečně impozantní. V ploše najdete zafrézované tři jakési horizontální niky, v nich zase do až vojensky spořádaných linií zasazené konektory.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 17

Horní blok hostí analogová rozhraní, počítáno zleva je tu phono vstup, tři cinchové analogové vstupy, dva kousky cinchových mono výstupů pro subwoofer a vedle nich stereofonní pre-out, následovaný jedním párem symetrických XLR vstupů. Trochu „neorganizovaně“ se mezi analog vetřel ještě modul Bluetooth vysílače.

Další patro je vyhrazeno digitální vstupům, kterých je snad až naprosto zbytečně moc – což není úplně obvyklá výtka. Tři optiky a tři koaxiály si těžko představit v plném využití. Navíc když je tu ještě ethernet, USB pro připojení počítače i USB pro datové paměti s aktualizačním souborem firmware. Do této linie vměstnal výrobce i „praktické“ konektory a řešení – spínací kolébku, 12 V spoušť (vstup a výstup) nebo jack pro externí čidlo dálkového ovládání. Systémy chytrého řízení lze do hry zapojit přes RS232 konektor.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 16

V úplně nejspodnější lince našla své místo napájecí zásuvka a osm masivních a krásných, zároveň i dobře vyrobených (není to tedy jen pozlátko) reproduktorových terminálů. Nejde o A/B nebo bi-ampingové řešení, fakticky je to tedy zajímavé jen pro vyznavače bi-wiringu.

Podíváte-li se do vnitřností rozměrného zesilovače, objevíte pečlivou a poctivou konstrukci. Je tu velké zapouzdřené toroidní trafo, na míru vyrobené přímo v Rotel, stejně jako čtveřice velkých kondenzátorů poblíž. I lokální napájecí zdroje jsou stíněné pouzdrem.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 3

Oproti první generaci modelu MICHI X3 došlo prý k výměně a vylepšení více než 90 součástek. Zahrnuje to vylepšené napájecí zdroje nebo třeba mírně upravenou topologii signálových cest, primární změnou je ovšem digitální sekce, ačkoliv to bohužel pořád ještě nezahrnuje schopnost streamování. Nově je každopádně použit čip ES9028PRO, osmikanálový a zapojený do stereo režimu po čtyřech paralelních kanálech. Díky tomu má plnou certifikaci Roon a je schopný rozkódovat PCM signály s rozlišením až 24 bit / 384 kHz nebo DSD a MQA.

Neměnné zůstávají parametry zesilovací sekce, hlavně výstupní výkon 200 W / 8 ohm na kanál (respektive 350 W / 4 ohmy). Zesilovač pracuje v rozsahu 10 – 100 000 Hz (+0, -0,4 dB), má odstup signálu a šumu 102 dB, činitel tlumení 350, separaci kanálů přes 55 dB (to je celkem málo, ale dost možná Rotel udává „nejhorší“ hodnotu z MM phono modulu) nebo intermodulační zkreslení pod 0,03%. Dozvíte se také, že tónová kontrola je k dispozici na 100 a 10 000 Hz (+/- 10 dB).

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 14

Asi už zbývá jen předat deklarované rozměry přístroje – má základnu 48,5 x 45,2 cm (š x h) a výška dosahuje 15 cm. Celé zařízení pak váží velmi poctivých 28,9 kg.

MICHI X3 S2 jsme poslouchali v rámci hlavní redakční sestavy, tj. primárně s Métronome DSC nebo gramofonem VPI Scout a phono předzesilovačem Grandinote Celio. Řídil zde KEF Blade One Meta. Propojeno bylo kabely Nordost Heimdall 2, Valhalla 2 a KratWire Super Symetric, ke srovnání jsme měli Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR. Další detaily o sestavě najdete v pravém sloupci -->.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 4

Zesilovač má skutečně velkoryse dimenzovaný výkon, který snad v reálném prostředí ani nejde pořádně využít, přesto netlačí, nehrne se, ale naopak zůstává naprosto klidný a bas v „Gentleman cambrioleur“ rodinného dua Dutronců („Dutronc & Dutronc“ | 2022 | Tomdu | 00602445827756) si měkce brumlal, nenásilný, ale s citelnou spoustou síly v pozadí. Rotel v řadě MICHI má naladěné spodní tóny na skutečně krásnou plnost, jednotlivé tóny nejsou tvrdě konturované nebo super rychle vystřelované, ale je tu takový ten trochu starosvětský dojem samozřejmosti díky až nadbytečnému dimenzování. Cítíte, jak se noty zhoupnou, jdou do hloubky, kam až je nahrávka posílá a kontrola je měkčí, nicméně nenucená.

Oproti někdy až mírně analytičtější běžné produkci značky je série MICHI podstatně graciéznější ve svém projevu, patrné to bylo na vokálech uskupení The Gesualdo Six, pějících „Ave verum corpus“ z „Mše pro pět hlasů“ Williama Byrda (2023 | Hyperion | CDA68416). Každý ze zpěváků už má svou snadno identifikovatelnou barvu hlasu a je oddělený od ostatních, ovšem probíhá to s jakousi sametovou elegancí, jemně, hladce a přesto bezproblémově srozumitelně. Hudba plyne beze spěchu, bez tlaku a s váhou, která není přehnaná, ale dává najevo tělo.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 9

Možná by se mohlo z předchozího popisu jevit, že zvuk MICHI X3 S2 je trochu těžší, ale ono to tak vlastně není – minimálně cinkavé vysoké tóny činelů v „Mvt. 1, Section 3“ Henry Threadgill Ensemble („The Other One“ | 2023) byly pěkně čisté a ač nejsou nijak přebujelé nebo explicitně cinkavé, mají už velmi solidní strukturu a jemné doševelení po doteku paličky je plynulé, dlouhé a přes veškerou plnost zvuku ve středních a basových oktávách není zvuk na vrchním konci spektra zapadlý. Rotel se prostě nijak nepředvádí, hraje úhledně a jemně.

Velmi vysoký výkon (a s ním i velmi naddimenzovaná stavba zesilovače) slibují tak nějak podvědomě odvážnou dynamiku, nicméně MICHI X3 S2 i v tomto ohledu zachovává svůj poklidnější styl. Ale když přijde na razantní bubenickou exhibici Davea Lombarda v „Separation from the Sacred“ („Rites of Percussion“ | 2023 | Lomby Tunes), dostupný výkon ve stále stejném pohodovém stylu ukočíruje jakoukoliv hlasitost si umanete. Hudba nespěchá, ale je bytelná, poddajná a velká, tučný zvuk velkého bubnu, jdoucího až k subbasových oktávám je fyzicky zaplavující, bohatý a temný, aniž by ztrácel nenucenou jistotu na konturách. Je to zvuk ne prvoplánově výbušný, ale disponující reálně těžko vyčerpatelnou rezervou a z toho plynoucím nadhledem, klidem a uvolněností.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 15

Relaxovaná přehlednost a absence efektů hezky ukazují také varhanní sólo Anny Lapwood v Chopinově „Nocturne, op. 9, no. 2“ („Luna“ | 2023 | SONY | 19658831402). Hudba se line bez wow efektů, ale přes jemnější ladění slyšíte doznívání a odrazy velkého chrámového prostoru, jednotlivé tóny jsou oddělené, ne pevně technicky načrtnutými hranami, ale v organickém slova smyslu, takže hudba je plynulá a decentně „normální“.

Čtveřice nástrojů Blue Chamber Quartet byla v „La Fiesta“ („First Impressions“ | 2007 | Stockfisch Records | SFR 357.4046.2) rozvržená v docela velkých proporcích na scéně adekvátně roztažené v pravolevé i předozadní ose, jak si žádá cenová relace zesilovače. Přehlednost je spíše z ranku těch pohodových, ne holografických, ale přesto organizovaných, takže cítíte, že nástroje i jednotlivé zvuky mají své místo, nepřekrývají se navzájem a ačkoliv je to zvuk spíše tradiční, než moderně vysoustružený, čitelnost mu rozhodně nechybí. MICHI X3 S2 má nad zvukem jasně důstojnou kontrolu.

2024 06 30 TST Rotel MICHI X3 S2 5

Celkové ladění MICHI X3 S2 je ovšem rozhodně „poslechové“ spíše než puristicky technické. Hudbu chce ukázat emotivně, spíše než se studiovou nekompromisností, barevně bohatou, raději než nekompromisně věrnou. Proto i duet violoncella a laděných hliněných květináčů v roli perkusní soupravy jménem „Boris Kerner“ (Caroline Shaw | „The Wheel“ | 2022 | Linn Records | ALPHA881) zněl příjemně, ať už to bylo celkem potichu nebo v nadrealistické poslechové úrovni, ani v jedné poloze MICHI X3 S2 neztrácí svůj plynulý, pohodový, celkově kultivovaný charakter. Je to spíše tradiční zvukový styl, nechce vás ohromit jednotlivostmi, ale prezentovat spojitý, organický celek, nehraje bombasticky, nýbrž nabízí formu uvolněnou a komfortní, přesto na vysoké úrovni.

Rotel MICHI X3 S2 je zesilovač s neuvěřitelně, asi reálně nevyčerpatelně širokou výbavou (ale pořád je škoda absence streamovací platformy, která by jej katapultovala mezi nepřekonatelné nabídky), obrovskou zásobou výkonu a naprosto nenásilným, uvolněným charakter, který netlačí na žádnou jednotlivost, ale své velké schopnosti užívá k tomu, aby hudba zněla uvolněně, klidně, s pohodovou barevností a kultivovaností. Je to možná trochu starosvětský přístup k věci, snad jde i o japonský styl, ale rozhodně to znamená, že MICHI X3 S2 si dokáže najít své unikátní místo na trhu. Chcete-li krásně udělaný veliký, všestranný přístroj, který s niterným klidem zvládne jakékoliv reprosoustavy a jakoukoliv muziku, je Rotel MICHI X3 S2 vesměs muzikální a elegantně hrající volbou.

Kč 168 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ masivní stavba

+ úžasná šíře konektivity

+ důstojný D/A převodník

+ dostatek výkonu, byť nevtíravě prezentovaný

+ racionální zdražení proti první generaci

ZÁPORY

- stále neumí streamovat

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 15 kg písku) +
Soundcare SuperSpikes
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies