Métronome referenční streamer

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 1

Jihokorejská společnost, čítající více než 51 milionů obyvatel, kombinuje pro nás nejednoduše pochopitelným způsobem staletí tradic, pravidel a svébytných zvyklostí s velmi dynamickým rozvojem své technologické stránky. Přesto, kupodivu, hi-fi průmysl v Korejské republice nijak ohromně nekvete. Na druhou stranu, třeba „sluchátkové“ firmy typu Astell & Kern nebo Cowon známé jistě jsou, pochopitelně i gigantický Samsung. Pomalu se k nim přidává i HiFi ROSE, mladá společnost, soustředěná na streamování.

Přestože HiFi ROSE existuje teprve od roku 2017, mateřský koncern Citech, vyrábějící zejména televizní set-top-boxy, byl založen roku 1954 a dnes vyvíjí primárně zakázková hardwarová i softwarová řešení pro velké společnosti. HiFi ROSE je tak trochu vlastně výsledkem hifistického nadšení jednoho z vedoucích pracovníků Citech, který si usmyslel, že by mohl vyrábět to, co podle něj na trhu chybí. A je pravda, že podoba a koncept komponentů HiFi ROSE jsou skutečně neobvyklé.

Charakteristické firemní pojetí je vidět už na základním modelu streameru RS250A. Jde o čistě načrtnutou mašinku s pravoúhlým pojetím, bez viditelných šroubů nebo výrazných spojů hliníkového těla. Dominantou je pak 8,8“ dotykový displej, zabírající téměř celou přední část, nebýt okrajů, kam se muselo vtěsnat logo v podobě stylizované růže na straně jedné a spínací tlačítko, otočný ovladač a výstup na sluchátka na straně druhé.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 2

Pohled z boku odhalí černé plochy chladících žeber s větracími otvory (nakonec uvnitř je procesor a další vybavení s výraznějšími tepelnými ztrátami), zezadu jsou k dispozici rozličné konektory. Je tu samozřejmě běžná napájecí zásuvka a jeden pár výstupních analogových cinchů. Mezi ně se ale vešel ethernetový port, USB pro připojení disků a druhé pro spojení s počítačem, třetí USB slouží jako výstup do D/A převodníků. Je tu optický konektor ve vstupní i výstupní podobě, též vstup a výstup koaxiální. Překvapivým bonusem jeden pár vstupních analogových cinchů. Ono „V“ z pojmenování A/V streamer zajišťuje HDMI konektor, jímž obraz doputuje do televize nebo projektoru, jakkoliv jde o funkci spíše doplňkovou, umožňující zpříjemnit poslech hudby obrazovým doprovodem – nečekejte, že HiFi ROSE poslouží primárně pro přehrávání filmů.

Vespod objevíte dvířka, vedoucí k prostoru pro instalaci pevného disku (až 10 TB u klasické koncepce, byť s limitem výšky 7 mm nebo 4 TB u SSD, vždy přes SATA rozhraní).

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 3

Ovládání komponentu je možné přes dotykovou obrazovku, různorodé aplikace třetích stran či vlastní software RoseConnect pro mobilní zařízení.

Do šasi s šířkou 27,8 cm, hloubkou 23,1 cm a výškou 8,3 cm (a vahou 3,2 kg, když jsme u toho) se podařilo natěsnat skutečně velké množství funkcí. Ty běží na přizpůsobeném operačním systému Android 7.1 s nadstavbou RoseAudioServer. Ten zcela obchází limitace Androidu a slouží jak pro čtení datových streamů (signál je uložen do vyrovnávací paměti pro minimalizaci jitteru), tak jejich dekódování (vše je převedenou do plovoucího 32 bitového PCM), tak finální zpracování včetně třeba renderování MQA, převzorkování, parametrické ekvalizace nebo digitální úpravy hlasitosti.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 4

Jak dostat data do tohoto streameru? Pomineme-li fyzické konektory (kdy je RS250A tedy vlastně D/A převodník), můžete využít Bluetooth, AirPlay, DLNA, ale také Spotify Connect nebo certifikaci Roon Ready. Vestavěné jsou služby Qobuz, TIDAL (včetně videoklipů), Apple Music, Bugs (jihokorejská záležitost) a RoseTube (streaming 4K / 60p videa z YouTube). K dispozici jsou též internetová rádia. Využít můžete ale také firemní CD mechaniku RSA780 a ripovat své kompaktní disky na vnitnří úložiště, pokud jej nainstalujete (a to dále sdílet do sítě přes SMB protokol).

Řádka podporovaných audio kodeků je řádně dlouhá. Užijete si WAV, FLAC, ALAC, WMA, MP3, OGG, APE, DFF, DSF, AAC, CDA, AMR, APE, EC3, E-EC3, MID, MPL, MP2, MPC, MPGA, M4A a AIFF a to až do rozlišení 32 bit / 768 kHz. Nativně umí RS250A přehrát i DSD512, stejně jako plně dekóduje MQA. To vše díky použitému D/A převodníku ES9028PRO od ESS Technologies.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 5

U videa uvádí výrobce neméně dlouhý seznam, čítající ASF, AVI, MKV, MP4, WMV, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.263, H.264 i H.265, VC-1, VP9, VP8 a MVC. Maximální rozlišení je 4K při 60 snímcích za sekundu. Dodejme však, že RS250A není primárně video streamer ani multimediální centrum, nastavení obrazu i jeho dekódování jsou spíše do počtu, možnosti nastavení omezné a je to fajn kulisa k poslechu muziky, ale nic víc.

Dostatek výkonu pro zpracování výkonu dodává čtyřjádrový čip Cortex-A53 s taktem 1,4 GHz v kombinaci s dvoujádrovým Cortex-A72, taktovaným na 1,8 GHz. Grafické práce má na starosti jednotka Mali-T864 od ARM, výkonný, ale přeci jen už v roce 2015 uvedený čipset. Rozpracovaná data se ukládají do 4 GB operační paměti.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 6

Co se týká zbytku řetězce zpracovávajícího audio signál, pracují tu 100 MHz hodiny s femtosekundovou přesností nebo zakázkové diskrétní operační zesilovače HiFi ROSE (konkrétně celá desítka). Komponent používá také klasický lineární napájecí zdroj, navíc zakrytý stínící přepážkou.

Výrobce udává frekvenční rozsah na výstupu 17 – 80 000 Hz (+/- 1 dB), hodnotu THD+N 0,0003% (1 kHz @ 2,25 Vrms) nebo dynamický rozsah 135 dB. Odstup signálu a šumu má být lepší než 122 dB (váženo křivkou A) a přeslechy mezi kanály v celém audiopásmu menší než -137 dB.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 10

Model RS250A jsme zkoušeli proti Denon DNP-2000NE a přehrávači McIntosh MCD600 v showroomu dovozce a to na sestavě s předzesilovačem McIntosh C2700 a koncovými stupni McIntosh MC3500 Mk II. Poslouchali jsme přes Bowers & Wilkins 801 D4 Signature, chvíli i přes „základní“ 801 D4, vždy na kabelech značky InAkustik v čele s nejvyššími modely AIR SILVER.

Basové tóny, vznikající pod prsty Ralfa Gaucka při sólu v „Little Wing“ („Ultimate Tunes 2“ | 2013 | stereoplay) podal RS250A s neočekávanou dávkou bohaté, nadýchané a naprosto nedigitální, až analogově sametové pohody. Není to jistě neutrální tón, nicméně jeho laskavost a poddajná měkkost se velmi dobře poslouchají. Objemu je dost, leč není přehnaně zdůrazněný, abychom prohlásili vyvážení za vysloveně temné. Bohaté, šťavnaté, to ano. Jistotou ohraničení jednotlivých tónů a šíří podaných barevných odstínů se pak streamer řadí do prémiového hi-fi, sytost a vřelost jsou zjevně záměrným laděním, které neodepírá slušné množství informací.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 15

Zpěv Grace Slick v „Triad“, coververzi Crosbyho písně od Jefferson Airplane („Crown of Creation“ | 2013 | nahráno 1968 | Culture Factory | 0819514010265), měl také vlastně velmi hezké rozlišení, pasující přehrávač do vyšší společnosti, plně adekvátní jeho cenovce. I tady však bylo cítit trochu tepla, jistá sametovost a sladkost navíc, zjemňující poslech, ale přitom nesnižující čitelnost. Reprodukce je tedy přeci jen osobitá, ale neuspěchaně laskavá, dobře zřetelná a solidně konkrétní. Vokální lince je bez problémů rozumět, i když se nesnaží o analytické rozborky.

V kontextu nižších a středních oktáv nám pak přišlo cinkání a zvonění z „Feeling Alive“ od Agathe Jazz Quartet („Räumlichkeit & Transparenz Vol. 1“ | 2015 | stereoplay) přeci jen civilně „normální“, nepřetažené do nějaké nacinkané líbivosti či efektnosti. Nečekejte tedy perlení a jiskření, svým způsobem je to vlastně v souladu s klidnější a jemnější celkovou charakteristikou. Kovové zaševelení má však solidní strukturu, není to jednolité „šššš“. Objem výšek je pak „tak akorát“.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 20

„La Primavera“ z cyklu Vivaldiho „Čtyř ročních období“ v podání I Musici a Roberta Michuelucciho (1993 | Belart | 450 051-2) ukázal krásně hlavní charakterové stránky HiFi ROSE a proč je velmi příjemné streamer poslouchat – hudba se doslova linula, odvíjela se jako sametové plátno plné hudebních motivů, hladkých, houpavých, šťavnatě a sytě zakreslených a téměř tekutě vplývajících do místnosti. Hudebnost výstupu je nepopiratelná a velmi nedigitální, byť ne zrovna neutrálně realistická. RS250A hraje s důstojnou dynamikou, podpořenou dostatečně objemným basovým základem. Nečekejte však utažený, průbojný zvukový projev, HiFi ROSE má spíše slušné proporce a uvolněný, ale solidně silný zátah.

Velmi interpretačně i kompozičně náročná, matematicky moderní skladba „Keqrops“ Iannise Xenakise („Synephaï“ | 1986 | Decca | 476 5430) byla přes onu jistou měkkou volnost až překvapivě uspořádaná a solidně přehledná, prostě jen zabalená do hezkého, vřelého kabátku s dotekem jemnosti. Je pravda, že RS250A nerozebere skladbu až po ty nejkřehčí detaily a nuance, přesto rozvrstvení nástrojů a zvuků funguje dobře. HiFi ROSE netlačí na pilu, nechává hudbu volně vyplynout, možná spíše bublavě vyvěrat.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 18

„That Old Feeling“ altsaxofonisty Paula Desmonda, kytaristy Jima Halla a zpěvačky Jackie DeShannon („Easy Living“ | 2000 | nahráno 1965 | rcaVictor | 74321747962) měla šířku a proporce vlastní prémiovému hi-fi, pořádek a místo kolem nástrojů fungují stran prostorové čitelnosti skladby bez problémů. Scéna pak působila organicky spojitě, už odpoutaná od levého a pravého kanálu reprosoustav, byť s hloubkou spíše naznačenou, nežli holografickou. Styl je však stále konzistentní – příjemný poslech se solidní kvalitativní úrovní, která však nestojí jako hlavní atribut reprodukce, zde je důležitá právě ona celistvá a laskavá „hezkost“.

Rázná a moderně nahraná „All In“ od Pieces of Dream („All In“ | 2015 | Shanachie | 0016351543721) zněla nekomplikovaně zábavně. Nikde ani špetka agrese, žádná ostřejší hrana u výrazněji nahraného cinkotu činelů, prostě nic. Na výškách je dobře trefená míra zřetelné energie, basy pruží a i když reprodukce není vlastně puristicky realistická, má vtahující sílu, když vás přiměje zapomenout na to, že posloucháte přes nějakou konkrétní techniku. Je to harmonické, barevné a poklidně zábavné.

2023 08 31 TST HiFi ROSE RS250A 14

HiFi ROSE RS250A je zajímavý komponent – krásně udělaný a jeho působivě velká obrazovka nabízí neobvyklý estetický vjem, docela příjemně podporující uvolněné poslouchání. Ovládání možná přes rychlé reakce systému vyžaduje trochu cviku, protože logika je „neevropská“, ale přes to se dá přenést. Pojetí je spíše „pro zkušené“, kteří rádi objeví nepřeberné množství různých nastavení a přizpůsobení rozhraní i funkcí, případně si některé aplikace ještě nainstalují. Samotný zvuk pak – tak trochu proti oněm širokým možnostem vyhrávání si s nastaveními – působí jako laděný spíše pro starší, klidné milovníky „analogového feelingu“. Teplejší, měkčí a barevný zvuk má muzikální kouzlo, vymaže z nahrávek jakoukoliv agresi a nechá příjemnost, vřelost a lehký samet, díky kterým si prakticky jakoukoliv hudbu můžete užít po neomezeně dlouhou dobu. Přes svůj lehce svébytný charakter má ale HiFi ROSE i prémiové rozlišení a vůbec kvality, které odpovídají dané cenové relaci. Je škoda, že video výstup nemá lepší zpracování obrazu pro projektory a velké plochy televizí, přijmete-li to však jako kulisu pro poslech hudby, pak je to dostačující. Celkově je koncept RS250A neotřelý, atraktivní a nabízející zajímavou kombinaci příjemně laděného zvuku a spousty technických možností.

Kč 63 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ atraktivní koncept

+ rychlý a stabilní, dobře reagující operační systém s možností instalace rozšíření

+ široká kompatibilita

+ luxusní zpracování

+ hedvábně hebký, analogově barevný zvuk

+ možnost využití interního úložiště a ripování CD

+ celková muzikálnost

ZÁPORY

- aplikace má své mezery v ovládacím komfortu, možná obecně celá ovládací logika

- video výstup je „do počtu“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies