2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 1

Příběh alsaské značky Revival Audio mluví sám za sebe – v roce 2021 se zkušený vývojář Daniel Emons a zkušený obchodník Jacky Lee dali dohromady, aby vyráběli reprosoustavy, které mají být poctou klasickému hi-fi stylu „zlatého věku“. Ačkoliv je dnes v nabídce už více modelových řad, základ tvoří stále série Atalante, v níž je nejmenším modelem dvoupásmová regálovka Atalante 3.

Kompaktní ozvučnice zapůsobí tvarově naprosto jednoduchými, čistými kvádry, přesto jsou relativně zdobné. Může za to asi i pěkná ořechová dýha v polomatném laku, ale i drobnůstky jakou je tmavší proužek, obepínající celou skříň kolem dokola kousek nad polovinou výšky nebo kroužek s firemním logem, který trochu připomíná pečeť.

Vpředu jsou zasazeny dva měniče, vysokotónový s velmi výraznou planžetou kousek ke straně, pár je nesymetrický, takže můžete experimentovat, zda právě ve vaší akustice funguje lépe pozice tweeterů „dovnitř“ nebo „ven“. Zajímavostí je docela těžká krycí mřížka, magneticky přichytávaná a rozdělená netypicky na dva kusy.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 2

Na zádech Atalante 3 najdete docela výrazný bassreflexový průduch, pod ním podstatně skromněji dimenzovanou plastovou vaničku s jedním párem nakloněných terminálů hezké kvality.

Ve velké planžetě horního reproduktoru je do malého zvukovodu zasazená 2,8 cm široká látková kalota s lakováním RASC. Daniel Emonts tu vychází ze svých 30letých zkušeností ze značky Dynaudio – závěs membrány je asymetricky tvarovaný. RASC je vlastní recept na vhodný lak firma přišla se složením, které optimalizuje tlumení, aniž by to reproduktor „zabilo“. Ač je reproduktor standardně velký, má neobvykle dimenzovaný feritový magnetický kroužek s průměrem 10 cm. Tweeter má zadní stranu uzavřenou tlumenou pracovní komorou s „vrtulovitým“ tvarem žeber. I díky ní má měnič rezonanční kmitočet na velmi nízké frekvenci 560 Hz. Specialitkou je pak plastový ochranný prvek ARID (variace na dané téma, které Emonts uvedl u svého původního dánského zaměstnavatele), jakási pevná vnitřní kopulka, která nejen, že zklidňuje odrazy od zadní strany vysokotónové membrány, ale zároveň jí trochu chrání třeba i proti promáčknutí.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 3

Systém doplňuje sedmipalcový středobas BSC. Zkratka označuje čedičový sendvič, netypický materiál pro kónické membrány. Dodává však řadě Atalante charakteristický až zlatavý odstín měničů a výraznou texturu. Sendvič je tu tvořen čedičem a laděným množstvím filcu na zadní straně, připevněným speciálním lepidlem, které samo o sobě funguje jako tlumící vrstva. Membránu spolu s velkým feritovým magnetem drží pohromadě asymetrický a docela dost otevřený koš.

Obě pásma spojuje úhledná malá výhybka o pár součástkách, nasázená na kompaktní desce plošných spojů. Filtr je naladěný na 2 800 Hz.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 4

Reprosoustavy pracují v rozsahu 44 – 22 000 Hz (-3 dB), mají deklarovanou citlivost 87 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm, ačkoliv Revival Audio přiznávají propad na 4,4 ohm.

Atalante 3 patří mezi poměrně kompaktní s výškou 39 cm, hloubkou 27 cm a šířkou 24 cm. MDFková ozvučnice jako celek váží 11 kg.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 6

Revival Audio jsme měli možnost poslouchat ve zhruba třicetimetrovém akusticky vyladěném showroomu dovozce a to na skutečně pořádné sestavě. Hrálo se zejména s Ypsilon DAC1000 a Pass Labs INT-250 (ale i větší sestavou na bázi stejných značek), zdrojem signálu byl server Taiko Audio a propojeno bylo mixem kabelů Stage III Concept a VYDA Laboratories. Vše uloženo na stojanech a podložkách Artesania a Hifistay. Ke srovnání jsme měli zejména Sprint 4 od Revival Audio, ale i Wilson Benesch A.C.T. 3Zero.

Po zkušenostech s velkými Atalante 5 jsme se těšili na hezký zvuk a neočekávali vzhledem k velikosti nějak dramatický basový základ, ale Atalante 3 potěšily. Elektronické hluboké cvrlikání elektropopové princezny Imogen Heap ve „Swoon“ („Ellipse“ | 2009 | SONY | 884977078220) nebylo sice jako hromobití (rozhodně ne v porovnání s většími bednami v místnosti), nicméně zvuk byl mile plný a takový sytě hebký, v zásadě v anglickém stylu. Zajímavé se zdálo též to, že stejný glanc má bas už od relativně tiché úrovně až po skutečně hlasitý poslech, kde se navzdory svým proporcím regálovky „nerozpadají“.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 19

Klidná, ale pěkně sejmutá „Otcovi…“ Zuzany Smatanové („ECHO“ | 2018 | Pandora | 8588006725896) ukázala středy bohaté, hladké a jemnější, ale muzikálně zábavné. Možná má přítomná akustická kytara trošičku oblejší struny, ne stoprocentně kovově tvrdé, leč hlas hladí, je moc příjemný a už snadno srozumitelný. Atalante 3 mají takové to kouzlo kompaktních reprosoustav, dost objemu a plnosti a uvolněnou grácii a pohodu.

Zvuk činelů v „Alfie“ Brad Mehldau Trio („Day is Done“ | 2005 | nonesuch | 0075597991024) byl vyvedený jako hezké ševelení a v rozlišení, které není nijak analyzující a pitvající, přesto je struktura dobře čitelná a hlavně vysoké tóny působí výtečně integrované do hudebního celku. Kov činelu má realistický tón, nezdůrazňovaný a jemně zahraný, s citem a dotekem sladkosti.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 14

Na malé regálovky nabízí Atalante 3 docela slušný celkový objem zvuku v elektronikou prosáklé „Lepidlo“ Slovenky Katarzie („Antigona“ | 2018 | Sinko Records | SR0114). Ani ve 30 m2 se prostě energie rozhodně neztrácela, zejména díky tomu, že jim můžete trochu zatopit pod kotlem a měniče nepůsobí přetíženě. Naopak, zachovávají si svou pohodu. Celková síla a důraz potěší, není to však prezentace formou švihnutí biče, ale spíše pohupující se masy, bohaté a šťavnaté, ale ne v takové formě, které byste se rychle a efektně přesytili. Ani předimenzované zesílení je pak „nepřetlačí“, hrají si stále s tou svou elegancí.

Členitá nahrávka „The Beltway Bandits“ Franka Zappy („Jazz from Hell“ | 1986 | Universal | 0824302387528) byla pěkně přehledná, beze stopy techniky, spíše měkčí, hladší, ale již s organickým pořádkem. Atalante 3 netrpí žádným stresem a jakmile se trochu zaposloucháte, tak zjistíte, že s oním celkovým klidem už umí ukázat spoustu zvuků, dobře oddělených a zasazených do nechaotické, ale vlastně nenápadné scény. Je to hi-fi zvuk s akcentem na příjemnost a muzikálnost, ovšem v adekvátně prémiové úrovni – a rozhodně v celkové čitelnosti nad obvyklou úrovní, kterou za dané peníze běžně takové firmy nabízí. Jednoduše nenásilná disciplína.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 11

Pohřební skladba „Ved en ung kunstners baare“ Carla Nielsena v podání Emerson String Quartet („Intimate Voices“ | 2006 | Deutsche Grammophon | B0006340-02) ukázala, že Atalante 3 je vhodné v rámci poslechového trojúhelníku lehce natáčet a posouvat, dokud se hudební scéna optimálně nepropojí – jinými slovy, jsou přeci jen trošku směrové. Základna stereobáze byla pak subjektivně posunutá překvapivě vysoko, máte pocit jako pod pódiem. Bedny na sebe ale v prostoru netáhnou pozornost, přehlednost je snadná a fajnová, ač bez snahy o holografické ohraničení jednotlivých elementů. Jde však o bezstarostné zobrazení, kdy můžete jen sedět a užívat si „rozmotaného“, ač víc organického, než technicky brilantního přednesu.

Coververze „Too Much Heaven“ od Bee Gees v podání Jordan Hill („Jordan Hill“ | 1995 | Atlantic | 7567-82849-2) se nesla s krásnou plynulostí. Není to kdovíjak nahraná ani hudebně hodnotná skladba a přesto má poslech kouzlo – je totiž barevný a naprosto nenásilný, není nijak přebujelý. Basová linka je decentně nadsazená (opravdu jen o maličko, aby všechno hrálo příjemně plně), výšky klidné, hlasový rozsah otevřený a elegantní, takže reprodukce jako celek je skrze Atalante 3 sladká, bohatá a tolerantní, prostě celkově velice příjemná.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 8

Hledáte-li prémiové regálovky se zvukem v anglickém duchu, můžete samozřejmě sáhnout po produkci z tamní provenience – a nebo ušetřit podstatnou část rozpočtu a pořídit si právě francouzské Revival Audio, jejich Atalante 3 snesou co do muzikálnosti, elegance a všeobecné zábavnosti snadno měřit s jakýmkoliv obdobným modelem Made in Great Britain. Navzdory svým rozměrům mají reprosoustavy schopnost neztratit se ani ve středně velkém prostoru, dokážou snést a s klidem reprodukovat i dynamičtější obsah a hlavně v každém okamžiku zůstávají v pohodě. Revival Audio Atalante 3 jsou pěkné regálovky za – v kontextu svých výkonů a zpracování – fér cenu pro každého, kdo si chce vychutnávat víc hudební obsah než její formu.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, s akustikou vytvořenou na míru s cílem dosažení frekvenční i časové vyrovnanosti na poslechovém místě.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Pomineme-li propady, způsobené nevyhnutelnými módy místnosti, jsou Atalante 3 vlastně víceméně vyrovnané, basů je o špetku víc a křivka plynule klesá k výškám. Ty mají kolem 18 kHz lehké zdůraznění, což nicméně není nic, čemu bude nutné u většiny z nás věnovat pozornost. Zjevně lepší charakteristiku vykazují Atalante 3, nemíří-li výškáč přímo na posluchače. Energii začnou vydávat mezi 40 a 50 Hz, to je v poměru k velikosti rozhodně solidní. Reálně si není v rámci cenové relace nač stěžovat.

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m10

Waterfall

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 04 30 TST Revival Audio Atalante 3 m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance odpovídá bezezbytku tvrzení výrobce, pokles pod 5 ohm je jen chvilkový a zcela bezproblémový. Ladící kmitočet leží na nějakých 54 Hz. Ačkoliv křivka není nějak kompenzovaná, má vesměs klidnější průběh bez náročných zlomů a přechodů, Atalante 3 by tak neměly být velkou zátěží pro běžné zesilovače. Na 310, 370 a 950 Hz jsou vidět drobné záchvěvy rezonancí, nezdá se, že by nějak promlouvaly do výsledné frekvenční odpovědi.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

EUR 2 390,-
cca Kč 60 000,-

EUR 399,- - 1 pár stojanů
cca Kč 10 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jsou stylové a pěkně vyrobené

+ férová cena za dané výkony

+ z kompaktních ozvučnic nenabízí vůbec špatný objem basu a jeho energie

+ zcela neagresivní, až britsky elegantní zvukový styl

ZÁPORY

- pořád je to relativně kompaktní regálovka, takže velmi hlasitá reprodukce a velmi dynamická hudba budou mít své limity (ovšem „v pohodě“ v kontextu cenové relace)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dream Audio | www.dreamaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Pure Sound Karlovy Vary

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies