2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 1

Němečtí Audio Physic jsou na světě už téměř čtyři dekády a k pětatřicetinám si nadělili sérii reprosoustav s jednoduchým dodatkovým označením 35. Jedním z takových je i maličký regálový model Step 35, tvořící už dlouhá léta základ vrcholné řady Reference (tedy jeho podoba bez pětatřicítky na konci). Fakticky je model Step v různých variacích na trhu už od založení značky.

Step 35 patří do kategorie spíše malých reprosoustav, jejich bezmála sedmikilové ozvučnice mají výšku 32 cm, která je vcelku standardní ale šířku mají jen 17,5 cm a do hloubky sice jdou vcelku běžných 25 cm, nicméně jsou „v záklonu“ a tím se jejich rozměry opticky zmenšují.

Ozvučnice jsou typické svým tvarem i konstrukčními prvky. Čelo a zadní panel jsou tak zkosené a rovné, boky nepatrně klenuté. Čistota zpracování je excelentní, dřevo s příkladným povrchovým lakem v sobě kombinuje ducha tradičního luxusu s moderní čistotou, zdůrazněnou mixem hran a oblin. Materiálově i čistě truhlářsky jsou Step 35 na opravdu pěkné úrovni.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 2

Dopředu se vešly tak tak dva měniče, aby byl zachován co nejužší profil, má dokonce koš středobasu vertikálně seříznuté boky. Zajímavé je povrchové montování obou reproduktorů, tj. že jejich planžeta a koš nejsou zapuštěny do roviny s deskou – působí to lehce technicistním, ale pěkným dojmem. Navíc to není náhoda, ale technický záměr, jak si řeknem dále.

Zadní strana toho vzhledem ke svým rozměrům také mnoho nepobere – je tu jen kovová destička, z niž vystupuje jeden pár terminálů a kousek níž bassreflexový nátrubek s pozvolně se rozšiřujícím vyústěním. Jde o bytelný hladký plastový odlitek.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 3

Audio Physic se pyšní tím, že patří mezi firmy, které aplikují mnoho technologií a jdou ve svých konstrukcích až k opravdu maličkým konstrukčním detailům. Třeba k tomu, že řeší „odpružení“ reproduktorových terminálů. Zmíněná montážní kovová deska je od zbytku kabinetu oddělena pružnou vrstvou neoprenu. Nebo si vezměte vnitřní rozpěry, které jsou realizovány pomocí keramické pěny, porézního materiálu, v němž je 85% vzduchu a přesto je pevnější než MDF desky. To umožňuje použít menší ozvučnice, než jaké by musely při stejné pevnosti být v případě tradičních dřevěných žeber.

Zásadní jsou ale použité reproduktory. Začněme u tweeteru. Jde o HHCT III (Hyper Holographic Cone Tweeter 3. generace), jehož konstrukce se točí kolem maximálního potlačení nežádoucích vibrací a odrazů. Proto je jeho šasi nezapuštěné, může tak být oddělený pružnou vrstvou od samotného kabinetu i středobasu. Proto má centrální kopulka kolem sebe kónický zvukovod a výrazné filcové tlumení. Výrobce tu udává nestandardní průměr 4,5 cm, půjde ale patrně o hodnotu počítající také se zmíněným zvukovodem.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 4

Druhým reproduktorem je HHCM III (vyměňte ve výše uvedeném názvu Tweeter za Midrange). Tak jako u výše zmíněného výškáče, i zde je membrána v základu hliníková, potažená ovšem na povrchu keramickou vrstvičkou a zároveň tlumená předpínacím prvkem na vnitřní straně. Ten má u obou měničů zamezit vzniku rezonancí a záznějů. Membrána středobasu má průměr 15 cm a uprostřed velký, výrazný hliníkový fázový nástavec specifického tvaru. Měnič má také koš, který ho odděluje od korpusu – tentokrát pomocí technologie zdvojeného koše, kde vnitřní část z antivibračního umělého materiálu drží namáhané pohyblivé části a vnější rigidní část je zase přimontována k ozvučnici. Ve vzájemném kontaktu jsou obě nosné konstrukce jen přes úzký tlumící kroužek.

Jak vidno, do konstrukce takhle malých reprosoustav bylo vloženo spoustu složité a promyšlené technologie. Výrobce pak udává frekvenční odezvu 50 – 40 000 Hz (bez tolerančního pásma), citlivost 87 dB a impedanci 8 ohm, opět oboje bez vysvětlujících podmínek.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 5

Step 35 jsme poslouchali v pražském showroomu dovozce, který je přeci jen plochou o něco větší, než by takové reprosoustavy zasluhovaly. Umístěny byly na standardně vysokých stojanech. Hrálo se přes Marantz MODEL 30, Octave V 110 SE (který jim opravdu slušel) a Naim Supernait 3, jako zdroj signálu byl Marantz SACD 30n. Elektronika byla napájena filtry IsoTek EVO3 Sigmas a EVO3 Titan One. Propojeno bylo kabeláží Nordost (od Red Dawn přes Heimdall 2 až po Valhalla 2) a Chord Cable Co. Porovnávat jsme mohli s Dynaudio Confidende 30i a Focal Aria 936 K2.

Na hluboké, hutné varhanní polohy v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) logicky objem a velikost Step 35 nestačí. Zajímavé je spíš to, jak s basem zachází – je to celkově trochu méně, než by v dané ceně být muselo, ale hlavně je to bas zespodu limitovaný velmi prudce. Není to energie s klesající frekvencí postupně ubývající, ale jako kdyby bas byl, byl, byl a pak najednou od určité frekvence téměř okamžitě ustal. Když budete ve větším prostoru nebo dál od zdi chtít trochu objemu a váhy dohnat hlasitostí, může se začít trochu ozývat zatížený bassreflex, nejlépe je tak Step 35 dát skutečně ke zdi a do středně velkých, spíše ideálně malých místností, kam přirozeně patří. Tam, kam se pak reprosoustavy odhodlají pustit, tam hrají ale s výtečnou informativností, je to bas rychlý, velmi přesně artikulovaný, lehký a „švihající“. Nebudí dojem velké váhy a velké plochy, je to zacílený, taktilní bas a vynikající průrazností a výtečným ohraničením.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 6

Když zpívala Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121), Step 35 zněly pěkně otevřeně a soustředěně, tak jak si zhruba člověk představuje pověstné „dvoupásmové kouzlo“. Středy umí být skutečně až holografické, působí vystouple a jasně, mají pocitově dost enegie a vlastně zněly v některých kombinacích až expresivně a dost rázně. Přesto neinklinují k suché techničnosti, jsou výtečně čisté a rychlé, díky tomu pak také bezproblémově srozumitelné.

Říz činelu v Davisově „So what“ z audiofilního masteru „Live 8“ (2015 | ABC Records | HD-207) byl velmi zřetelný, činel sám pak velice energický, jasný a znělý, byť ne ve smyslu nějaké nacinkanosti a zvonivosti. Vlastně je podaný moc pěkně, kov má spoustu jemných odstínů a přesvědčivou texturu, i příkré bouchnutí má lehkost, rychlost a živou průbojnost, která ale nestaví na ostrosti. Je to pronikavost s perfektní kontrolou a fajnovým detailem, je slyšet i vliv měnící se amplifikace a charakter toho kterého zesilovače – vysloveně tvrdý zvuk elektroniky by tu pak mohl být trošku na škodu.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 17

Když přijde na rázné bicí v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records), je cítit, že pro optimální vnímání velikosti nástrojů tu chybí kus basové složky, taková ta dýchající, doznívající váha vzduchu. Ale jinak je zvuk díky své svižnosti a autoritě velmi rázný, má drajv a je cítit, že reprosoustavy drží hudbu pod kontrolou. Můžete dokonce tlačit hlasitost hodně nahoru a reproduktory svou sebejistotu neztratí, naopak při správně nastavené úrovni má třeba virbl skutečně až hmatatelnou „příchuť“.

Dáte-li na pocit rozlišení a informativnost, Step 35 mají určitě co nabídnout, zejména pak na středech. Díky tomu byla „Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) skutečně překrásně rozpracovaná, bez pocitu nějakého zdůrazňování tak nějak celkově „vytažená“, s rozlišením hodným řádné cenovky. Celkově snadno přehledný zvuk dobře ukazuje textury kytary i jemné nuance práce s vokálem, zejména v jeho rozsahu je přednes až expresivní. Řízně zpracovaný master nahrávky se tak dostává celkem výrazně na světlo a intenzivnější polohy zpěvu jsou na hraně příjemnosti (protože tak na druhou stranu skutečně jsou nahrané…).

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 12

Pokud je něco příjemně překvapivé, je to skutečnost, že i v rozestupu celkem netypicky velkém pro takový typ reprosoustav (ať už od poslechového místa nebo mezi kanály) dokážou Step 35 udržet výtečný prostor, až se chce říct, že sebevědomě „holograficky“ pojmenované měniče mají své opodstatnění. Händelova „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byla učesaná, organizovaná a vzdušná, přehledná v pravolevé i předozadní ose, prezentovaná s oním výše zmíněným příslovečným „dvoupásmovým kouzlem“.

„In my secret life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) stojí na lince baskytary a charakteristickém hlubokém hlase, limit malých Step 35 v této oblasti tak logicky byl znát a je určitě vhodné je umístit do malé místnosti, možná i hlavně ke zdi nebo podpořit nějakým subwooferem. Jinak se ale chovaly jako správný „mini monitor“, byly čitelné, plastické, s vokálem v popředí a jasným ohraničením, takže poslech byl i bez basového základu příjemný a pěkný.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 14

Step 35 jsou maličké reprosoustavy napěchované velkými technologiemi, soudě alespoň podle toho, co o nich lze vyčíst z technické dokumentace. Na první pohled jsou pak pěkně zpracované a kombinují klasickou eleganci s moderní jednoduchostí, takže prostě vypadají velice dobře. Jejich zvuk je velmi rychlý, pěkně transparentní a velmi pěkně kontrolovaný, limitovaný co do basového rozsahu, ale jinak až expresivně zřetelný, jasný a energický. Pokud máte rádi zvuk, který „zařezává“, tak Step 35 ho nabízí ve velmi estetickém balíčku.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, který prošel drobnými akustickými úpravami, ale vesměs působil jako běžný pokoj.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na měření v přímém směru je vidět, že malé reprosoustavy poněkud zdůrazňují nejvyšší kmitočty cca 7 kHz, stejně tak je ale vidět i výraznější přítomnost pásma kolem 1 kHz a špička na 200 Hz. Na basech jsou Step 35 zřetelně „lehčí“, byť první energii nabízí kolem 40 Hz. Celkově je patrný trend zachovávající vyrovnanost, nicméně v běžné toleranci +/- 3 dB se reprosoustavy „vejdou“ od 150 do 14 000 Hz. Je také vidět, že energie výškového reproduktoru se pod úhlem zřetelně zklidňuje a tak jako velká část moderních reprosoustav, i Step 35 nejsou míněny pro natočení směrem k posluchači, ale pro „estetické“ kolmé posazení ke stěně. Soudě podle proměnlivosti frekvenční odezvy budou mít Step 35 výraznou vlastní tonalitu.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m2

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Na této dělené měřené křivce je patrné, že jednotlivé měniče samotné mají výtečnou vyrovnanost frekvenční odpovědi, ale do oblasti 1 100 Hz rázně zasahuje rezonance bassreflexu, na vysokotónovém měniči je to zase odraz kolem 15 kHz. Středobas je také filtrovaný výrazně volněji, než velmi prudce filtrovaný tweeter. Reálně pak umí středobas ve Step 35 hrát cca 80 Hz, zbytek mu doplňuje bassreflex.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m3

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m4

Waterfall

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m5

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m6

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance ukazuje sedlem mezi první peak na naladění reflexu kolem 65 Hz, jsou tu pak patrné rezonance na 180 Hz, 480 Hz, 650 Hz a 1 500 Hz. Rezonance na 480 a 650 Hz se zjevně projevují i ve frekvenční odpovědi a mohou zabarvovat výsledný zvuk. Impedance neklesá pod 6 ohm a to ještě jen na nejvyšším konci frekvenčního spektra, kde je velmi málo energie. V potenciálně obtížném rozsahu je průběh bezproblémový, prostý výrazných zlomů. Elektrická fáze je také po většinu doby naprosto nekonfliktní, jen na 105 Hz a 2 500 Hz výrazněji vybočuje do negativních hodnot, ale to by nemělo pro zesilovače v alespoň střední kategorii, které ke Step 35 patří, být nepřiměřené zatížení.

2020 12 31 TST Audio Physic Step 35 m7

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 64 990,- - matný eben nebo ořech

Kč 69 990,- - bílý nebo černý lesk

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jsou krásné a kompaktní

+ pocit velmi dobrého rozlišení v dané ceně

+ celkově takový příjemný zvuk

+ pěkné podání prostoru

ZÁPORY

- chybí výraznější zastoupení basu

- při vysoké hlasitosti může být slyšet bassreflex

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies