HIFIStyl

2018 03 29 TST ELAC Concentro 1

Severoněmecký ELAC patří k nejstarším značkám v audio oboru, ačkoliv po ne úplně nepodstatnou část své existence se firma věnovala výrobě sonarů nebo třeba šicích strojů. Poválečné období je nicméně charakterizováno nástupem výroby gramofonů a později také elektroniky a hlavně reprosoustav, jež provází ELAC po nejdelší část "kariéry". Dnes společnost sídlící v Kielu spolupracuje na nových modelech především s věhlasným Andrew Jonesem ve své kalifornské pobočce, ale některé reprosoustavy stále ještě v prostorách původního kielského domova. Třeba i vrcholný model Concentro.

Slovo "concentro" odkazuje na ohnisko, nebo soustředěnost (a soustřednost), jinými slovy na to, co je pro konstrukci ELAC typické - koncentrický měnič pro střední a nejvyšší frekvence. Model Concentro vznikl k 90. výročí existence značky a je vidět, že už na pohled chtěli být designéři jiní. Organické tvary připomínají tak trochu průřez vejcem, uloženým na mohutném podstavci a reprosoustavám nelze upřít eleganci a moderní čistotu, stejně jako zpracování hodné této extrémní cenové kategorie.

Na reprosoustavách byste hodně dlouho hledali nějakou ostrou hranu, obliny kralují každému kousku od základy, vyfrézované z jediného kusu hliníku a vážící solidních 25 kg, až po boční panely, ve kterých se ukrývají basové měniče. Tvar ozvučnice není náhodný - vejčitý tvar eliminuje vznik stojatého vlnění a navíc nabízí velmi dobrou pevnost a vysokou odolnost rezonancím. Aby skříň byla skutečně dokonale netečná, jsou v ní jak vertikální, tak horizontální rozpěry, reproduktory na přední stěně pak mají vlastní pracovní komory. Materiálem není žádný exotický kov, ale navzdory luxusní povrchové úpravě, která to dobře tají, jde o klasické MDF profily.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 2

Půjdeme-li odspodu, můžeme si popsat všechny zásadní konstrukční body reprosoustav - základna stojí na čtveřici masivních hrotů, v její zadní části se pak schovávají vertikálně orientované reproterminály, které ač tvoří opravdu velké a komfortní konektory, vypadají v poměru k tak velké ploše až legračně malé. Kousek nad nimi se na zadní ploše ozvučnice otevírá dvojice bassreflexových chřtánů (výdechy tomu nelze říkat), jejichž vnitřní dráha vede hluboko útrobami ozvučnice.

Boční plochy můžete mít ze dřeva, kůže nebo uhlíkových vláken (což dává spolu s prakticky libovolnou volitelnou barvou laku skříně velké množství výsledných kombinací) a v jejich horní a dolní části se nachází z obou stran místo pro basové měniče. Oválný tvar boků se opakuje i přímo uprostřed čelní stěny, kde jsou hned pod sebou usazeny měnič koncentrický pro středy a výšky a membrána pro středy a vyšší basy.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 3

Všechny použité měniče jsou vlastním dílem ELAC - o nejhlubší tóny pečuje čtveřice měničů, zapojených v protilehlém páru formou push-push / pull-pull. Kónusy černých membrán jsou vyrobeny z hliníku a mají průměr 25 cm, pohání je silným magnetem rozhýbávaná cívka s průměrem 7,5 cm, závěs z poddajné gumy zase umožňuje dlouhou cestu membrány.

Zepředu je pak osazený reproduktor s typickou "krystalovou" membránou s lomenými tvary, ta má průměr 17 cm. Materiálem je tu hliníkovo-papírový sendvič, kde hliník zajišťuje pevnost a papír tvar. Hned nad tímto středobasem je koncentrický středo-výškový měnič, kombinující 14 cm ring-radiator s membránou strukturovanou podle vzoru středobasu s 5. generací vysokotónového měniče JET. Tento tradiční firemní měnič pracuje se skládanou fólií a silným neodymovým magnetem, díky kterému lehoulinká fólie reaguje na signál extrémně rychle. Navíc lze pomocí otočného prvku na zadní straně celý koncentrický měnič posouvat dopředu a dozadu a tím upravovat bod "zaostření" zvuku podle místnosti či chuti.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 4

ELAC Concentro měří na výšku působivých 168 cm, na šířku 46 cm a do hloubky 61 cm, takže jde o skutečné dominanty poslechového prostoru, navíc z nich jaksi cítíte jejich neskromnou hmotnost cca 150 kg. Rozhodně působivý je udávaný frekvenční rozsah 18 - 50 000 Hz, který frekvenční výhybka dělí na 120 Hz, 360 Hz a 2 700 Hz, tvoříc tím plnohodnotnou čtyřpásmovou koncepci. Concentro mají udávanou jmenovitou impedanci 4 ohmy a charakteristickou citlivost 90 dB / 2,83 V / m, takže lze věřit i výrobcem udávanému doporučenému výkonu zesilovače "alespoň 80 Wattů" - Concentro by neměl být problém rozehrát.

Vrcholné ELAC Concentro jsme poslouchali v pražském studiu AudioEgo v tamním novém ELAC Center. Hrálo se primárně ze služeb Qobuz a TIDAL, protože v AudioEgo jdou moderní cestou - tomu odpovídal i použitý streamer Linn Klimax a zesilovače Devialet v monofonním zapojení. Všechno bylo propojeno neskromně provedenými vlastními kabely AudioEgo. Poprvé jsme pak Concentro měli možnost slyšet ještě ve fázi těsně před vypuštěním v sídle ELAC ve vhodnější místnosti se systémem Burmester.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 5

Od takhle velkých (o ceně nemluvě) reprosoustav jednoduše čekáte neomezenou sílu a - proč si to nepřiznat - i jednoduše velký a razantní bas. Mocně nahrané basové lince v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) Concentro trochu utáhly otěže, hluboké tóny byly velmi poklidné, ale zase kulaté, poddajné, byl to bas velmi dobře čitelný, tóny artikulované, dospělé, s lehoučkým dotykem hedvábí na okrajích. Concentro vám svým basovým podáním možná nenamasírují bránici, ale to napětí tlusté struny a ta velká energie, to brouknutí, to tu prostě je cítit. Ne tak dramaticky jako u jiných podobně velkých konstrukcí, ale pro ty, kteří nepotřebují efekt možná o to příjemněji.

Měniče na přední stěně dokázaly solidně zformovat hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641). Vokál zní lehce, bez potíží a pocitu limitace si vychutnáte všechny důrazné špičky i jen lehoučké šeptání, cítíte tělo a přitom i tady je patrná celková uměřenost, uklidněnost a jemnost, kterou Concentro vyznávají. Žádná nervozita, žádné řízné sykavky (i když na nahrávce jich rozhodně pár najdete), navíc stejně snadná čitelnost už od opravdu minimální hlasitosti až po to, co vydržíte vy nebo sousedé. Concentro se nesnaží jít cestou technické bravury a dotaženosti i toho nejposlednějšího detailu, mnohem více je to až překvapivě intimní, jemný způsob přednesu. Concentro pak - pochopitelně pro svou cenovou třídu - umí prokreslit vokál tak, že působí přirozeně. Je to prezentace netechnická, přirozeně barevná, snad až trochu civilní a v dobrém slova smyslu jednoduchá.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 6

Skládaný pásek v Concentro se stará o svižné, zaříznuté a konkrétně zaostřené výšky; když se roztančí nespočet cinkátek, chřestítek, ťukátek a břinkátek ve "Spirit of the Air" Pata Methenyho ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3), pásek v nich naprosto v klidu udrží přehledné rozvrstvení, skvělé se pak popsuje i s podáním charakteru, naprosto snadno vnímáte odlišné charaktery každého činelu, dokonce i jejich rozdílné velikosti. Přesto ani tweeter nemá tendenci k nějaké techničnosti, naopak respektuje to poklidné, jemné celkové ladění. Concentro se nijak nepředvádí, není to exhibice, ale naopak velmi přirozený zvuk.

To vlastně platilo i pro Musorgského "Velkou bránu Kyjevskou", která přes svou rozmáchlost byla dynamicky nepřiškrcená, ale také neopulentní, spíš poklidná; zvuk jako celek nepostrádá objektivní dynamické kvality, nemáte pocit, že by se energie někde zadrhla, ale přesto je to velmi klidný, ne drtivý styl, není to strhující tlak, kdy občas prostě možná budete chtít o kousek víc autority, takový mohutnější, razantnější, pronikavější přednes.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 8

Rozlišení je pak výtečné; kontury basové linky v Davisově "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) byly pevné a konkrétní, ani spletitost ostatních nástrojových linek Concentro nijak nezaskočila - hudba zůstává krásně rozpletená, informativní, ani stopa po chaosu či nejistotě. Tedy když se uvolníte a do hudby se vpijete, Concentro nejsou nutkavě naléhavé, necpou vám detaily pod nos a netlačí na vás, naopak spíše v klidu nechávají hudbu proplouvat, pohodovým, velmi relaxovaným způsobem.

Podání prostoru hudební scény ve Stingově "Englishman in New York" z desky "Symphonicities" bylo excelentní - sladění všech měničů funguje a vytváří i díky velikosti přesvědčivě velkou scénu, zasahující i ve velmi průměrných akustických podmínkách až za hmotu ozvučnic v pravolevém směru, Concentro skvěle zvládají tu celkovou vzdušnost a propojenost z nahrávky naservírovat do poslechové místnosti. Hudba vás obklopí, jemně, lehce a přesvědčivě, s velmi snadnou, nekomplikovanou přehledností, hloubkou a velmi blízko kýženému ideálu realistické trojdimenzionálnosti.

2018 03 29 TST ELAC Concentro 15

Přestože ELAC Concentro se zdály mít poněkud vlastní cestu k podání zvuku, jejich charakter pomohl upřednostnit hudbu jako takovou před její technickou úrovní - třeba Cashova "Ain´t No Grave" z desky "American Recordings IV" vám nenažene husí kůži, ale celkově poklidný, laskavý přednes reprosoustav s citem pro plynulost a lehkost zahladí i jisté nectnosti, plechovost nebo říznost v některých místech skladby. Hudba pak byla výtečně propracovaná, bez stresu, bez nucenosti, je to velmi snadno poslouchatelné a příjemné.

Vizuálně elegantní a atypické ELAC Concentro přenáší tento styl i do svého zvukového charakteru. Tedy to, že jsou trochu jiné. Kladou důraz na jemnost, jistou dalo by se říci eleganci, lehkost a plynulost přednesu, třebaže ani ryze technické atributy jako je pěkné, přirozené rozlišení nebo dynamika nepřichází zkrátka. Zvuk Concentro je ale tak klidný, tak nevtíravý, že budete možná potřebovat něco času na "přeladění", abyste ocenili jeho celkovou kultivovanost. Možná byste v této cenové hladině čekali instantní zážitek, ale ten Concentro rozhodně nenabízí. Pokud vás ale zajímá opravdu moc pěkný designový solitér s klidným a důstojným přednesem, který funguje bez ohledu na preferované hlasitosti a nahrávky, pak jsou ELAC Concentro zajímavou možností, i když by občas trocha nadšení a intenzity navrch přednesu prospěla.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 1 580 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ působivý designový kousek

+ klidný a důstojný přednes

+ možnost zaostřit si sweet spot

+ výtečné zpracování

+ drží se stylu ELAC, jen ve velkém

ZÁPORY

- na poklidnost a neefektnost přednesu si musíte zvyknout

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

PRODÁVÁ: AudioEgo | www.audioego.com 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies