2021 07 30 TST aqua La Voce S3 1

Italská firma aqua acoustic quality sídlí nedaleko Bergama, v pásu, který je v této jihoevropské zemi doslova zaslíbený produkci hi-fi techniky. Společnost se soustřední výhradně na zpracování digitálního signálu, ať už ve formě D/A převodníků nebo nejnověji také digitálního transportu LinQ s velmi zajímavým modulárním konceptem. Pýchou značky je optologický koncept D/A převodu, nicméně v nabídce je i základní model La Voce S3, který tuto proprietární technologii nevyužívá.

I přesto je aqua La Voce S3 typický produkt firmy – vyrábí se ručně v severoitalské továrničce a vyznačuje se na první pohled dobře rozpoznatelným čelním panelem s lehce klenutými hranami, osvěžujícími běžný pravoúhlý design audio komponentů špetkou elegance.

Na čelním panelu jsou jen tři jednoduché ovládací prvky – dva velké knoflíky, které s důvěryhodným kovovým lupnutím buď zapnou / vypnou přístroj nebo vyberou jeden ze čtyř dostupných vstupů, posledním ovladačem je dvoupolohová páčka, stylový způsob, jak otočit v případě potřeby fázi signálu o 180 stupňů.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 14

Skříň má průmyslově standardní podobu, od podložky ji oddělují vysoké, špičaté gumové nožky. Na zadním panelu najdete všechno potřebné – standardní napájecí zásuvku, čtyři vstupy (BNC, který případně můžete přechodkou zkonvertovat na koaxiální, dále AES/EBU (oba jsou galvanicky izolované, AES/EBU lze navíc na přání nahradit ještě dalšími typy konektorů včetně běžné optiky nebo ST optického vstupu), samozřejmě USB port a nakonec proprietární firemní AQlink, což je LAN podoba standardu I2S) a dvě sady výstupů. Analogové výstupy jsou k dispozici jak přes symetrické XLR, tak přes nesymetrické RCA – ty první mají výstupní impedanci 200 ohm, ty druhé pak poloviční.

Uvnitř La Voce S3 najdete puristicky pojatý D/A převodník – jde o typ R2R (kaskáda odporů) s programovatelným hradlovým polem, které jej řídí (FPGA). Převodník nemá žádné digitální filtry, což znamená, že příchozí signál není nijak upravován. Co pošlete, to se převádí v plně diskrétním řešení. Velkou výhodou je rozdělení na několik obvodových desek, díky nimž lze přístroj v budoucnu upgradovat pouhou výměnou některé z nich.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 12

Velká péče je věnována napájení – digitální a analogová část mají oddělené zdroje včetně separátních toroidních transformátorů, oba jsou vybavené diskrétní regulací pomocí MOSFETů, JFETů a bipolárních tranzistorů.

Převodník pak podporuje u PCM signálu rozlišení až 24 bit / 384 kHz a u jednotbitových signálů až DSD128.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 13

Na závěr pár suchých technických slov – La Voce S3 má rozměry 45 x 31 x 10 cm (š x h x v) a váží 7 kg, přičemž obvody pracují v rozsahu 20 – 22 000 Hz (+/- 0,5 dB) a výrobce udává hodnotu THD+N na 0,1% u 1 kHz signálu, což jsou minimálně papírově hodnoty daleko za über specifikacemi nejmodernějších čipů.

La Voce S3 jsme poslouchali v hlavní redakční sestavě proti Métronome DSC1 – hrálo se na OPPO UDP-205, streamovalo přes Roon a signál zpracovával dělený zesilovač Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR. Napájeno bylo přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P, propojeno kabely Nordost Heimdall 2 nebo Ansuz Acoustics C2 (napájení + signálové), USB kabel byl Cardas Clear High Speed USB.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 11

Od prvních tónů v Dukeově „Say That You Will“ („Follow the Rainbow“ | 2010 | epic | 88697779882) bylo cítit bas krásně hebký, vřelý a tak měkce poddajný, elegantně houpavý a i když ne moc hutný a nemá tak úplně takový ten fyzický důraz, tak vlastně dostatečně pevný a temný, aby určoval potřebou autoritou rytmus a bohatost skladby. Čitelnost je také dobrá, už lze dobře rozlišit jednotlivé odstíny hlubokých brouknutí.

V praxi je zvuk La Voce S3 líbezný a sluší opravdu velice hlasům (nakonec „la voce“ italsky znamená právě „hlas“) – zpěv Loreeny McKennit v „All Souls Night“ („The Visit“ | 2006 | Quinlan Records | 0774213510426) byl krásně barevný, na první dojem spíše hladší, jemnější, ale přesto se nesl s kultivovanou lehkostí, zřetelností a snadnou čitelností. Také tady nemáte pocit, že by zvuk byl hutný, ale pocit těla je dobře patrný – ostatně jak se sluší na DAC vyšší třídy.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 10

Na lince činelů v Claptonově „Next Time You See Her“ („Slowhand“ | 2012 | Polydor | 5340724) je cítit, že přestože La Voce S3 hraje „krásně“, neztrácí technickou preciznost, hodnou high-endové úrovně – prokreslení už je skvělé, samozřejmé a čistota spolu s objemem jsou výtečné, takže uspokojí i náročné ucho audiofila-detailisty. V dané ceně nabízí La Voce S3 také výtečnou transparentnost, takže jemné dozvuky slyšíte dlouho a jasně.

Na umění bubeníka Billa Bruforda postavená „Some Other Time“ („If Summer Had Its Ghosts“ | 1997 | Discipline | 633367970527) byla lehce uvolněnější, La Voce S3 klade více důrazu na pohodovou muzikálnost, než na utaženou průraznost – přesto lehce nafouklejší a rozmáchlejší zvuk zní doslova „sexy“ způsobem, je to vášnivá, energická prezentace, dostatečně hutná a přesto solidně svižná. Zvuk je měkčí a přesto vám ukáže poctivou dávku dynamiky, umí se pěkně zhluboka nadechnout – tak dobře, že to i za svou nemalou cenovku mile překvapí.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 8

La Voce S3 – jak už je snad zřejmé z všeho doposud řečeného – se nesnaží o interpretaci, zaostření a vytažení těch nejmenších dozvuků, nuancí a nenabídne vám zabzučení mouchy v pravém horním rohu studia (jak se s oblibou analyzující audiofilové nechají unést). Přesto zněla kytara Michaela Hedgese v „Bensusan“ („Aerial Boundaries“ | 1984 | Windham Hill Records | 01934110322) s velmi pěknou dávkou plasticity, nástroj je konkrétní, ale podaný prostě tak nějak v klidu. Jadrné a tvrdé struny zazní s velmi dobrou porcí „přítomnosti“, přičemž tu ale není žádná agresivita, hudba se prostě line a rozlévá, přirozená a lehká.

Smithova „Messy Bessie“ z desky „Back at the Chicken Shack“ (2007 | Blue Note | 0946 3 92777 2 8) má velmi pěkně zpracovaný prostor, pokud pak máte vysloveně analytický systém, umí se stát bezmála holografickým zážitkem. Aqua ctí ale zejména takový ten organický pocit otevřenosti, v proporcích nijak olbřímích, ovšem přesto dobře „zarovnaných“. V pravolevém i předozadním směru mají zvuky své místo, nejsou ale úplně super striktně „zaříznuté“ – prim hraje tekutost.

2021 07 30 TST aqua La Voce S3 9

Ozzyho „I Just Want You“ („Ozzmosis“ | 2014 | Qobuz | 24/96) snad měla trochu měkčí a trochu rozmáchlejší podobu, ani tak nechyběl rockový drajv. Není tam říz a agresivita, spíše objemnost a jakási plnotučnost, které tlačí hudbu kupředu. Nečekejte prvoplánový „nářez“, přesto se můžete těšit na intenzivní zážitek, stavící mnohem víc na „obsahu“ hudby než na její „formě“, dá-li se to tak popsat. La Voce má prostě kouzlo, které se moc dobře poslouchá napříč žánry.

Italská aqua acoustic quality umí vyrobit hezké stroje, takovým tím stylem, který je vlastní právě Italům. Nejde jen o opentlený, hezký zevnějšek, to umí kdekdo (ačkoliv nutno říct, že aqua to zvládá s relativním minimem výrazových prostředků) – jde o to, že vlastní poctivou vnitřní konstrukci umí firma přetavit v opravdu muzikální zážitky, v širokou paletu emocí a pocit, že je to prostě a jednoduše hezké, příjemné a že právě takhle byste rádi svou hudbu poslouchali. Není to zvuk chladně exaktní a nevyloví vám ty nejkřehčí detaily, nicméně i z pohledu rozlišení, dynamiky nebo prostě celkové informativnosti samozřejmě odpovídá sféře drahého hi-fi se vším všudy. Největším kouzlem je ale právě ona líbeznost a kultivovaná muzikálnost, kterou stojí za to ochutnat.

EUR 3 760,-

cca Kč 99 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ celkově velmi příjemně kultivovaný přednes

+ muzikálnost a vzhledná elegance přednesu

+ možnost modulárního upgradu

+ možnost vybrat si jeden vstup dle potřeby

+ navzdory absenci certifikace funkčnost s Roon

ZÁPORY

- pro někoho může být limitující počet vstupů

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dreamaudio | www.dreamaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies