2021 02 28 TST Burmester Phase 3 1

Dieter Burmester dokázal vždy nabídnout luxusní zboží a přesvědčit se svou značkou kombinací výrazné estetiky, pocitu prestiže, ale i „hmatatelných“ hodnot skutečných zvukových kvalit. Přestože většinu své existence se Burmester jakožto značka soustředil na výrobu high-endových audio komponentů klasického střihu, poslední dekádu k nim přibyla i řada „lifestyle“ řešení – ať už šlo o ozvučení špičkových vozů, nebo špičkových interiérů – právě k těm posledním patří stylový systém Phase 3.

Že jde o designovou záležitost je jasné už v první vteřině a je jedno, zda se zrovna díváte na variantu „Loft“ v tak trochu „betonovém“ dekoru nebo zda stojíte před verzí „Retro“ v kombinaci chromu a nejčastěji vínové, byť provedení lze mít samozřejmě i jiné. Právě tahle estetika něčím evokuje americké roudhousy 60. let a přesně se trefuje do retro vlny.

V prvé řadě je dobré říct, že Phase 3 je kompletní audio systém – dvě velké regálovky, all-in-one komponent a integrované podstavce pro obojí. V ceně jsou pak samozřejmě i veškeré kabely.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 2

Burmester 161

Přestože Phase 3 zdánlivě působí jako kombinace dvou elektronických komponentů, není tomu tak. Na elegantní nosné konstrukci jsou totiž dvě rozměrově a vlastně i esteticky téměř shodné „krabice“ – ta dolní ale slouží jen jako úložný prostor s odklápěcí přední stěnou. Díky otevřené zadní stěně můžete ven dostat třeba kabely, pokud byste dovnitř schovali například DVD přehrávač nebo podobné zařízení.

Jak vidno, jen horní z obou jednotek je skutečně audio elektronika. Jde o komponent typu všechno v jednom, postavený na modelu Burmester 151 Musiccenter, k němuž přidává výkonový zesilovač.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 3

Přední stěna je typicky „zrcadlová“, s obtížněji čitelnými vyrytými popisky lesklých tlačítek a s malým typickým displejem. Spínání má na starosti tradiční páčka, pod displejem najdete ještě slot CD mechaniky. Řada ovládacích tlačítek slouží k přepínání funkcí, ovládání přehrávání nebo třeba aplikaci filtru. Na přední stěně je i 6,3 mm sluchátkový výstup nebo USB port pro datové paměti s hudbou.

Prohlédnete-li si Burmester 161 zezadu, objevíte bohatou zásobu konektorů, která by měla pokrýt potřeby kohokoliv v běžném světě. Vlevo jsou dva páry bytelných reproterminálů, vedle nich Wi-Fi antény, ethernetový konektor s dvěma USB porty pro disky, které doplňují další dva o kousek dál.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 4

Do přístroje můžete přivést signál digitálně přes koaxiální i optický konektor, stejnou dvojicí lze signál získat i na výstupu. Burmester nabízí i jeden pár symetrických analogových XLR vstupů (s tím, že rovnou v balení najdete pevnou přechodku XLR / RCA), má i analogové výstupy a to jak XLR, tak RCA.

Výbavu pak už doplňují jen „ovládací“ konektory – RS232 nebo vstup a výstup pro externí čidlo dálkového ovládání. Napájecí zásuvka je pak klasického typu.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 8

Když už jsme nakousli ovládání, budete chtít použít firemní aplikaci Burmester, která má možná lehké limity uživatelské intuitivnosti, ale dá se na ně během jednoho dne snadno zvyknout. Aplikace pak funguje i jako knihovna apod. Ovládání a nastavování je ale možné i přes webové rozhraní.

Důležité je zmínit, že Burmester 161 je CD přehrávač (ale neodpovídající ceně, jde spíše o doplněk), rippovací zařízení (tady naopak kopie kompaktního disku zní skvěle a je opatřena kvalitními metadaty), streamer (můžete „tahat“ data z interního úložiště o velikosti 2 TB i z běžných síťových služeb nebo NAS a internetových rádií) a zesilovač – Buremester nabízí 170 Wattů do 4 ohm na kanál ve třídě D.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 15

Signálové obvody jsou navržené bez vazebních kondenzátorů. D/A převodník veškerým signálům poskytuje upsampling na 24 / 96 nebo podle volby na 24 / 192. Burmester ale zvládne přehrát i DSD signály.

Burmester B15

V sadě Phase 3 najdete také reprosoustavy – jde o model B15, který jinak samostatně není k dispozici. Ozvučnice z MDF (20,3 kg při šířce 31,1 cm, výšce 72,8 cm a hloubce 42,2 cm) má klasické pravoúhlé tvary a sdílí styl podstavce s výše popsanou elektronikou. Čelní panel reprosoustav je opět z leštěného kovu a ukrývá elegantně šrouby obou měničů – páskového malého výškáče a poměrně velkého klasického středobasu.

Na zadní straně najdete jen poměrně velký bassreflexový otvor a jeden pár reproterminálů.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 23

Vysokými tóny se zabývá klasický AMT měnič (Air Motion Transformer), u nějž čelní deska funguje jako malý zvukovod. Středy a basy vám zahraje kónická membrána o průměru 17 cm, která je vyrobená z kombinace papíru a skelných vláken. Má poměrně velkou centrální prachovku a poddajný gumový vlnkový závěs.

Dvoupásmové B15 mají dělící frekvenci na úrovni 2 000 Hz, frekvenční rozsah 46 – 45 000 Hz (+/- 3 dB), jmenovitou impedanci 4 ohmy a charakteristickou citlivost 88 dB / 2,83 V / m.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 18

Přestože jde o ultra drahý systém, Burmester žádné další informace neposkytuje – i to jasně ukazuje, jaký typ posluchače by se na takové řešení měl zaměřit. Burmester tu poskytuje svým jménem garantovanou úroveň technické kvality, ale halí to do stylovosti a uživatelské přívětivosti.

Systém Phase 3 jsme poslouchali v pražském studiu Voix, kde jsme nicméně po úvodním testovacím kolečku vyměnili reproduktorové kabely za Nordost Tyr 2 a teprve tak se ukázal plný potenciál systému – jak se zdá, dodávané reproduktorové kabely jsou spíše „tolerantní“ než ideální, byť i to je vcelku v souladu s určením sestavy.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 24

Jakmile brnkly první tóny kontrabasu v „Upojenie“ (Pat Mehteny + Anna Maria Jopek | „Upojenie“ | 2008 | Nonesuch | 7559-79909-8), ukázalo se, že i středně velké regálovky jsou ochotné sáhnout do poměrně nízkých oktáv – systém byl původně poměrně blízko zadní zdi a tam bylo už cítit převis basové složky, stačilo ale udržet zhruba metrový odstup, aby se bas dostal do přijatelných rozměrů. I tak ale Phase 3 basem nijak nešetří, preferuje bohatý objem nad vyslovenou audiofilskou autoritou a utažeností. Je cítit, že Phase 3 skutečně patří spíše do velkých prostorů, kde se osvědčí i pro poslech z větší dálky navzdory menším rozměrům.

Na rozdíl od většiny spíše analyticky laděných systémů Burmester (ne snad tvrdých, ostrých nebo agresivních, jen spíše detailních a velmi neutrálních) hraje Phase 3 přeci jen klidněji, chce se říct „nekonfliktněji“. Proto i řízenější a poměrně přímé chvilky se zpěvem Caroly v „So far so good“ („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2) vlastně vůbec nebyly únavné nebo nepříjemné ani při vyšší hlasitosti – naopak tu Phase 3 prokazuje, že patří do high-endového světa navzdory své kompaktnosti a že čistota, čitelnost a zřetelnost vokálního pásma jsou výtečné a zároveň dostatečně klidné.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 27

Páskový reproduktor má pak na výškách skutečně dobré rozlišení – činely v „Caravan“ Dukea Ellingtona („Money Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7423 5 38227 2 9) byly prezentované s lehkostí, samozřejmostí, krásně oddělené a parádně barevné, jemný dozvuk nebylo problém zachytit i při běžné poslechové hlasitosti a vůbec šlo o spořádanou, už pěkně samozřejmou reprodukci.

Opět s ohledem na to, jak je Phase 3 kompaktním systémem, jsme museli uznat, že i velkou místnost s „loftovou“ výškou stropu dokázala sestava naplnit dynamickou „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2) docela bezproblémově. Zvuk se umí nadechnout, umí zatlačit na basech a přes svou relativně klidnější náturu má sílu v takové té pružné, poddajné formě, jako kdyby energie tekla v podobě lávy s občasným mocným výbuchem. Je to vlastně pěkný, byť lehce „popový“ charakter.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 38

Jak už bylo naznačeno, Phase 3 upřednostňuje celkem jednoznačně nekonfliktní, pohodovou poslouchatelnost nad absolutní analytičností – přesto třeba docela už od zvukaře nijak dobře čitelná Mehldauova „Sabbath“ („Largo“ | 2002 | Nonesuch | 9362-48114-2) byla dobře „zahraná“. Na jednu stranu Burmester ukazuje řádným high-endovým způsobem, že tu existují limity, na stranu druhou nejsou cítit nijak nepříjemně, nepřekáží v zážitku a objektivně vzato skutečně rozlišení je už skvělé a pevnost v kombinaci s přirozeností jsou na vysoké úrovni.

„Summertime“ Briana Wilsona („Reimagining Gershwin“ | 2010 | Walt Disney | D000428902) ukázala, že reprosoustavy v systému Phase 3 mají tendenci k lehké směrovosti, stojí za to jim tak při instalaci věnovat nějakou pozornost a zvolit si přeci jen nějaké základní poslechové místo, k němuž se budete orientovat. Ale celkově má Phase 3 opravdu pěkný stereo obraz s nenucenou, nehranou, samozřejmou prezentací a lokalizací a se schopností udržet propojení stereobáze klidně i při větším odstupu ozvučnic.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 37

Ačkoliv pak třeba taková „The Blackest Lily“ od Corinne Bailey Rae („The Sea“ | 2010 | EMI | 5099960851123) zůstala pod dekou (což je vlastnost „ze studia“), tak se poslouchala dobře – Phase 3 má dar reproduktovat hudbu bezproblémově, nekonfliktně a zároveň opravdu dobře, tady už jsme v kategorii „statisícového high-endu“, hudba drží a šlape.

Burmester udělal se systémem Phase 3 velký a odvážný krok – nabídl svou technologii vysoké kvality v úhledném, snadno použitelném, snadno poslouchatelném kompaktním balíčku, který se bude snadno vyjímat v bytě jakéhokoliv bohatého zákazníka. A kde pak z malého prostoru nabídne poměrně velký, příjemný zvuk, který je stejně všestranný jako systém sám. Všechny jednotlivé součásti řešení jednoduše fungují, tvoří harmonický celek (jakkoliv třeba výměnou reprokabeláže můžete mít lepší poslechový zážitek). Cena takového systému je nicméně – navzdory všem bezproblémově využitelným funkcím – opravdu extrémní (jakkoliv v podstatě odpovídá součtu cenovek samostatných komponentů Burmester se stejnou funkčností) a jde tak o super prémiové řešení vysoké úrovně pro ty nejnáročnější individualisty.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, zatlumením pomocí závěsů, akustických stěn a mohutných ploch závěsů. Místnost se vyznačuje také mimořádně vysokým stropem. 

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva je vlastně velice překvapivě dobrá – pod 300 Hz do výsledku zřetelně promlouvá pozice v místnosti, trend slušné vyrovnanosti je ale naprosto jasný. Jedinou výjimkou je olbřímí peak mezi 70 a 80 Hz, zjevně laděný na efekt „velkého zvuku z malých reprosoustav“. Phase 3 tak naplní energií i velké prostory. V plné sílne nastupují někde kolem 38 Hz. Na lifestyle systém jsou to výtečné výsledky, byť z pohledu čistého high-endu jde o ladění na efekt.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m2

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Na tomto grafu je jasně vidět zdroj mohutné energie v oblasti 70 – 80 Hz, jde o vliv bassreflexu.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m3

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m4

Waterfall

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m5

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m6

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance ukazuje ladění bassreflexu kolem 60 Hz, stejně ale jako pokles k úrovni 3 ohm na stejné frekvenci. Celkově se zdá být impedance různými způsoby kompenzovaná a ne úplně jednoduchá, byť prostá nějakých záchvěvů a rezonancí, které by mohly ovlivnit frekvenční odpověď. Znaky značné kompenzace vykazuje i průběh elektrické fáze, kde se ale většina drží kolem nulové hodnoty či v kladné části bez výrazných či prudkých změn. Samotné reprosoustavy tak trochu působí, že jsou šité „na tělo“ pro elektroniku Phase 3.

2021 02 28 TST Burmester Phase 3 m7

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 909 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ praktické a stylové řešení

+ luxusní provedení

+ pěkně fungující AirPlay, souznějící s cílovým zákazníkem

+ bas nečekaně hluboký a výrazný

+ neošizeně „uhraje“ i veliké prostory

+ celkově příjemně hrající systém vysoké kvality

ZÁPORY

- cena je extrémní

- reprokabely snesou výměnu

- nadbytek basu a zadní bassreflex nedovolují umístění blízko u zdi

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies