2021 04 30 TST Audia Three CD 1

Italská značka Audia Flight byla založená roku 1995 poblíž Říma – lehkou matematikou se dostáváme k solidnímu čtvrtstoletí historie vývoje a plně ruční výroby prémiových až high-endových audio přístrojů. Přestože zásadním stavebním kamenem výrobního programu jsou zesilovače všeho druhu, najdete v nabídce také zdroje signálu – v základní řadě FL Three je to přehrávač kompaktních disků FL CD Three S.

Přístroj je vyrobený v kvalitě typické pro Audii a designu typickém pro Itálii – tedy elegantním a sázejícím na zajímavé křivky. Zejména modrý OLED displej, ukrytý za průřezem připomínajícím spokojený úsměv posluchačův si asi nespletete. U Audie běžně používané jsou ale i malá tlačítka s lehkým zapuštěním do panelu, která jsou vysázená v dlouhé lince poblíž spodní hrany čela přístroje a kterými zvládnete ovládat všechny ty běžné základní úkony.

Mechanika je u FL CD Three S umístěná excentricky po pravé straně, šuplík působí poměrně standardním dojmem, ale není to žádný roztřesený plasťáček – prostě jak se sluší a patří na přehrávač disků této cenové kategorie.

2021 04 30 TST Audia Three CD 2

Zadní panel hostí běžné analogové výstupy (pár nesymetrických cinchů i symetrických XLR), stejně jako je tu poměrně běžný koaxiální digitální výstup. Napájecí zásuvka má robustní vypínací kolébku, pro automatizované spínání větších sestav se může hodit dvojice 3,5 mm jacků – jeden vstupní, jeden výstupní (tedy přístroj může spouštět i být spouštěn).

Místo obdélníkové krytky lze také osadit příplatkový plně izolovaný modul digitálních vstupů – přehrávač pak má navíc dva optické vstupy, jeden koaxiální, jeden AES/EBU a dokonce jedno USB pro spojení s počítačem – zde s podporou PCM 32 / 384 a DSD512). Všechny digitální vstupy jsou upsamplovány na rozlišení 32 bit / 768 kHz.

2021 04 30 TST Audia Three CD 3

Přehrávač je poměrně velký, za své peníze dostanete lehce nadprůměrnou šířku 45 cm, hloubku 43 cm a výšku 10 cm. Tomu odpovídá i váha poměrně poctivých 10 kg.

Osazená mechanika – jakkoliv Audia neudává konkrétní typ – je prý optimalizovaná pro jednorychlostní provoz (tedy přímé přehrávání na rozdíl od běžných počítačových mechanik). Data na každém kanálu zpracovává jeden čip AKM4493EQ s 32 bitovým pracovním rozlišením a technologií Velvet Sound. I díky tomu máte možnost volby jednoho ze šesti digitálních rekonstrukčních filtrů pro mírné přizpůsobení výsledného zvuku – jeden z nich prý věrně kopíruje filtr prvního firemního přehrávače.

2021 04 30 TST Audia Three CD 4

Poctivou konstrukci podtrhuje skutečnost, že FL CD Three S používá dva toroidní transformátory – jeden menší pro (36 VA) pro digitální části a druhý větší (58 VA) pro analogové obvody.

Výstupní sekce je pojatá – samozřejmě – v plně diskrétní podobě a obvody pracují v čisté třídě A. Signálové cesty jsou plně symetrické a využívají proudovou zpětnou vazbu.

2021 04 30 TST Audia Three CD 5

Audia uvádí pracovní frekvenční rozsah 0,5 – 20 000 Hz (+/- 0,1 dB), dynamický rozsah 126 dB a THD+N se solidní hodnotou pod 0,01%. Na výstupech (obou typů) pak najdete napětí 2,5 V a oboje mají výstupní impedanci 200 ohm.

Přehrávač FL CD Three S jsme poslouchali u dovozce v ostravském showroomu ve více ne solidní společnosti – poslouchalo se primárně na Estelon Forza a sestavě EMM Labs – DV2 / NS1 / MTRX2. Alternativou byl třeba koncák Strumento No.4 nebo předzesilovač Bespoke Audio, zvuk kotoučků jsme mohli porovnávat s Electrocompaniet ECM I MKV. Napájeno bylo přes Shunyata Research Everest 8000 a propojeno kabeláží od EMM Labs a Acrolink.

2021 04 30 TST Audia Three CD 7

Na varhanách Bachovy „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) bylo cítit ten typický italský šmrnc a energii, kterou Audia do svých produktů vkládá jako jeden z hlavních ladících prvků. Bas je autoritativní a živý, má spoustu síly – možná tam není ještě úplně a naprosto perfektně trefený pocit mohutnosti, tučnosti gargantuovského nástroje, ale plnost je rozhodně dobrá, basů je dost a kontrola je už řádná a samozřejmá, zvuk má ve spodních oktávách celkově mladiství šmrnc.

Pevnost a sebevědomá prezentace je vlastní i střednímu pásmu, hlas Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) zněl jasně a přímočaře, byl moc pěkně čistý, velmi pevný a zřetelný. I díky tomu vyniknou dobře lecjaké detaily, až do jisté míry koncertní živost a razance, stejně jako pocit intenzity a to včetně na záznamu přítomných hraničně ostrých a tvrdých sykavek. Audia se rozhodně nestydí a neupejpá, v přednesu je spousta vášně.

2021 04 30 TST Audia Three CD 8

Ta nechybí ani na činelu v Davisově „So What“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) – je spolu s celým nejvyšším pásmem hodně zřetelný, živelný, jasný a řízný, zdravě agresivní by se chtělo říct. Přesto má reprodukce glanc, přehrávač není extrémně analytický, nesnaží se vypíchnout každou nuanci, ale má naopak důstojnou organičnost. Přitom – samozřejmě, s ohledem na už vyšší třídu, kam Audii pasuje její cenovka – se už dozvíte velmi dobře o texturách a dozvucích činelů.

FL CD Three S má díky své charakteristice talent pro reprodukci bezprostředních zvuků – tím pak dobře vyzní třeba sólo na bicí v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records). Není to zvuk zaměřený na velikost a mocnost, o to víc je tu ale cítit to napětí blány, která doslova vystřelí po každém dopadu paličky, je to zvuk řízný, razantní a průrazný, opět se vkrádá na rty slovo „živost“.

2021 04 30 TST Audia Three CD 13

„Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) byla podaná zaostřeně, soustředně a velmi sebevědomě, s velkou dávkou zřetelnosti. Audia neakcentuje detaily tak, aby působila načančaně – nemusí, rozlišení je velmi solidní, celkově dává přehrávač hudbu tak trochu „na obdiv“, tak trochu ji tlačí kupředu a servíruje vám ji na stříbrném podnose, už v tom správném ryzím high-endovém duchu.

Explozivní, expanzivní hudební styl FL CD Three S ukázal scénu v Händelově „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byl moc pěkně vykreslený, s nástrojovou lokalizací téměř na dosah ECM I MKV. Není to čistý hologram, ale opět díky tomu, jak je vše posunuté dopředu směrem k posluchači, tak není problém se ve scéně vyznat.

2021 04 30 TST Audia Three CD 12

No a tam, kde záleží na energii a pevnosti pěkně od základu (jako v „In my secret life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177)), tam si zvuk FL CD Three S rozhodně užijete – bas má napětí, pružnost a drajv, výšky znělost a hlas pevnost. Je to úderný, živelný přednes, který kolébavou písničku pěkně probudí.

Audia Flight FL CD Three S je dobrý CD přehrávač vyšší třídy, doplněný o neméně dobrý a navíc všestranný modul D/A převodníku a hlavně o ty typické italské ingredience, které zvuku dodávají chuť, tvar a barvu, které baví. Jde nejen o pěkné zpracování a nevšední design, který se hned tak neokouká, jde hlavně o celkové zvukové ladění, které má jednak schopnost zaujmout „na první dobrou“, ale zároveň to není nadbytečně efektní přednes, který by vás unavil. Ve společnosti FL CD Three S můžete strávit délku jednoho, dvou nebo tří alb, aniž by okouzlení z té intenzity, živosti a energičnosti zvuku pominulo. Takže ještě jednou - FL CD Three S je víc než dobrý CD přehrávač a D/A převodník, jak se sluší a patří na produkt značky Audia.

Kč 69 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ živý, energický zvuk

+ férová cena za dobrý přehrávač

+ moderní ladění, které ale nezapomíná na kultivovanou notu

+ možnost použití v roli D/A převodníku

ZÁPORY

- možná je jen maličko škoda, že když už umí DSD, neumí i SACD

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Tykon | www.tykon.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies