2021 11 30 Davone Meandre 1

Dánský výrobce Davone umí vyrábět velmi elegantní reprosoustavy, jejichž styl se mimořádně vymyká zažitým standardům toho, jak mají vypadat reprobedny. Činí tak zejména tím, že vynechává ono „-bedny“ a místo toho nabízí až skulpturní pojetí s ozvučnicemi z elegantně ohýbaného dřeva. Možná nejvýraznějším objektem v celé nabídce je reproduktor Meander.

Tak trochu jako meandrující řeka se totiž i jeho ozvučnice z krásně opracované překližky „roztéká“ do stran, rozkvétá od poměrně malého podstavce ve formě objímající kornoutu do relativně velké horní plochy. Černá krycí látka z této mírně vpřed nakloněné kulaté plochy „stéká“ přes přední stranu zpět k podstavci a celkově působí Meander velmi pěkným dojmem, s čímž souzní celkově výtečné materiálové zpracování.

Teoreticky už není moc co víc na Meander popisovat, snad jen je dobré upozornit na pevně integrovaný napájecí kabel, který je ale také jediným drátem, který u reproduktoru najdete. Žádný jiný konektor, žádný jiný otvor, žádný jiný ovládací prvek, perfektní minimalismus.

2021 11 30 Davone Meandre 7

Meander je bezdrátový reproduktor, který připojíte buď po Bluetooth nebo přes Wi-Fi a protokoly Chromecast, Spotify Connect či AirPlay 2. Není k tomu nicméně žádná dedikovaná aplikace, i když třeba TIDAL a další včetně Spotify už si se zmíněnými cestami snadno poradí a pro streaming třeba z domácí sítě můžete použít oblíbený mConnect.

Díky Chromecast a AirPlay 2 lze také sloučit Meander s dalšími zařízeními, podporujícími tento standard a vytvořit si tak multiroom ozvučení. Tím lze také nastavit dvojici Meanderů jako stereofonní pár.

2021 11 30 Davone Meandre 2

Osazení modelu Meander vychází z technologií reprosoustav Studio a Twist, jsou tu dva vysokotónové a dva středobasové měniče, oboje zasazeno do horní plochy. Středobas s průměrem kónické membrány 7“ je koncipován pro poměrně výrazné výkony – má cívku o průměru 3,9 cm a odvětrávaný former cívky ze skelného vlákna, stejně jako měděný nástavec pro linearizaci chodu magnetického systému, membrána samotná je lehká a pevná díky konstrukci ze sklených vláken a papíru. Vysokotónová hliníková kopulka má průměr 1“ a vlastní uzavřenou pracovní komoru.

To vše pohání na míru navržený zesilovač třídy D, konkrétně čtyři moduly s celkovým výkonem 200 Wattů. Řízení má na starosti výkonný čtyřjádrový digitální signálový procesor ve spojení s D/A převodníkem Burr Brown. Celkově umí Meander hrát od 35 do 22 000 Hz a mají být vhodné do místností až o 70 m2.

2021 11 30 Davone Meandre 6

My jsme reproduktor poslouchali ve studiu HIFI CZ, kde s místnost celkově této výměře relativně blížila a i když jsme měli svůj koutek, nezdálo se, že by se Meander v prostoru nějak ztrácel, i když už jsme lovili u maxima jeho hlasitosti.

V Ellingtonově „The Mooche“ (John Harle Band | „The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) byl cítit lehce efektněji uchopený, tepající a pulsující pěkný basový základ, nešlo ale už jen plnost a váhu, Meander nabízí solidní a vkusnou artikulaci a ohraničení tónů, takže nejde jen o příval energie, ale i o pěkně čitelný zvuk. Samozřejmě, že bohatost a sytost tu hrají prim, jako u každého lifestyle řešení, není to ale záměrně dramatický přednes, udržuje si kultivovanost prémiového hi-fi.

2021 11 30 Davone Meandre 8

Na vokálech King’s Singers v Morleyho „Now is the month of maying“ („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) bylo cítit vřelejší pojetí a lehký akcent na plnokrevnost, tj. zejména hlubší polohy vokálů, ale i tady je nutno říci, že Meander koketuje s čistotou a detailností lepšího hi-fi s tím, že ze svého přidává trochu elegantní měkkosti a tolerantnosti, která má patrně zjemnit případné limity poslouchaných horších nahrávek – a to funguje.

Výšek v „Blowin‘ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) rozhodně nebylo málo, je znát, že Meander je naladěný tak, aby o této na první dobrou atraktivní části pásma dal posluchači vědět, neznamená to ovšem, že by výšky poutaly až nepřiměřeně moc pozornosti nebo překrývaly nižší oktávy. Jsou prostě jen živé a jasné, naštěstí bez pocitu dramatičtějšího tlačení se kupředu. Čistota je pak dobrá, opět se bez problémů srovná s běžnými hi-fi systémy, které v konečném součtu mohou stát stejné peníze.

Mocný rytmický základ Händelovy „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No. 2“ (Jacques Loussier Trio | „Baroque Favorites“ | 2001 | Telarc | 0089408351624) byl podaný s řádnou dávkou plnosti a váhy, Meander se nebojí se prosadit, ale zůstává v každém okamžiku – snad vlivem dobře nastaveného zpracování signálu – korektní a organizovaný. Nikdy nemáte pocit, že by někde nestačil výkon, byť ve velké místnosti jsme pro optimální pocit síly a dynamičnosti už lovili u horních limitů hlasitosti přístroje. Meander nicméně nemá ambice ozvučovat diskotéky a zahradní večírky, je to vlastně důstojně a elegantně hrající systém.

Ani komplexnější materiál typu Rossiniho „Finaletto: Di si felice innesto“ z „Il barbiere di Siviglia“ (1995 | Philips | 446 448 2) Meander nevykolejí, i když tady už je cítit jistá míra „přefiltrování“, aby se reproduktor přeci jen nezahltil. I díky tomu ale pocit čistoty a přehlednosti není špatný, optimální pocit harmonie napříč pásmy nastává z tak třímetrové poslechové vzdálenosti.

2021 11 30 Davone Meandre 9

S tím souvisí i skutečnost, že Meander jako jeden reproduktor samozřejmě nevytváří žádný pocit velké hudební scény a je jasným bodovým zdrojem zvuku v místnosti. Mussorgského „Noc na Lysé hoře“ („Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502) působila důstojně přehledným a organizovaným dojmem, i velký a komplikovaný orchestr měl do jisté míry pravolevé rozložení, což je snad dílem zdvojení osazených reproduktorů pro alespoň mírnou „virtualizaci“ stereofonie.

Na dobré nahrávce, jako je Gibbova „Christmas Day“ z „Titanic Requiem“ (2012 | Rhino | 2564661065) se Meander kvalitou zážitku (ať už čistotou, detailem nebo třeba povšechným pocitem „dobrého zvuku“) bez problémů vyrovná běžným hi-fi sestavám střední třídy za v souhrnu vyšší desítky tisíc, není to tedy jen efektní a jednoduchý reproduktor, ale má v sobě i slušnou dávku muzikálnosti, byť jasně inklinuje ke klidnějšímu a nekonfliktnímu zvukovému ladění – to se prostě dobře poslouchá.

2021 11 30 Davone Meandre 3

Davone umí vyrobit poctivě technicky koncipované reprosoustavy v okouzlujících formách, Meander není výjimkou. Je to hotová okrasa prostoru a přesto se v něm skrývá zvuková kvalita vyšší třídy, která není u lifestyle zařízení tohoto typu úplnou samozřejmostí, byť nezanedbatelná cenovka dozajista nějaká oprávněná očekávání probouzí. Jak hladký a elegantní je Meander ve své fyzické kráse, tak příjemný a elegantní je i ve svém zvukovém podání. Je škoda trochu kostrbatého a ne vždy intuitivního ovládání přes zvolené způsoby (vlastní aplikace by možná prospěla, přesto je rozhodně lepší nutnost využití aplikace univerzální, než vlastní případně nedotažená aplikace), je možná škoda i absence fyzických vstupů, protože někdy by se mohly hodit. Ale i v této podobě nonšalantního solitéra Meander působí skvěle a je to rozhodně pozoruhodný způsob, jak si domů donést dobrý zvuk ve špičkové formě.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 90 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásné zpracování

+ bohatý a bodrý zvukový projev

+ jasnost přednesu při různých úrovních hlasitostí

+ schopnost zaplnit vlastně i velkou místnost

+ možnost nastavení stereo páru

ZÁPORY

- nemá žádný fyzický vstup

- vlastní aplikace by byla dobrá, takto je třeba často několika

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies