2019 03 29 TST KEF LSX 1

Britský KEF se svými minimonitory LS50 udělal díru do světa - za více než akceptovatelné peníze a ve více než akceptovatelném provedení nabídl reprosoustavu, která "stačí", když hraje v menších prostorách, z menší vzdálenosti a s dobrou elektronikou. Není divu, že původní limitovaná edice se na trhu prakticky beze změny drží už sedmým rokem a nic nenasvědčuje tomu, že by se někam chystala. Na moderní potřeby zareagovala firma výrobou vynikající aktivní verze LS50 Wireless, která funguje stejně dobře jako dělené systémy stejné cenové třídy. A nyní přichází model LSX, který bere úspěšný aktivní koncept a přetavuje ho na poloviční formát - velikostní i cenový.

Už na první pohled je jasné, že LSX patří do rodiny KEF a že jsou to menší sourozenci modelu LS50 - je tu ta klenutá čelní stěna, je tu přímo vprostředku zasazený koncentrický reproduktor Uni-Q (mimochodem nejmenší průměr, jaký kdy firma vyrobila) a je tu poměrně klasický tvar ozvučnice za tím vším.

Trochu výraznější příklon k lifestyle segmentu podtrhuje potažení onoho zbytku skříně hrubou látkou v trochu severském stylu. Nutno říci, že v každém z mnoha dostupných barevných provedení vypadají malé LSX dobře.

2019 03 29 TST KEF LSX 2

Na zadní straně objevíte lehce do oválu protažený bassreflexový nátrubek a také to, že panel s elektronikou je jen na jednom kanálu a reprosoustavy tak mají hlavní a "podřízenou" reprosoustavu. Propojení mezi nimi je pak zařízeno kabelem pro maximální spolehlivost. Kde není k dispozici kabel (třeba kvůli estetice), tam je ale možnost bezdrátového spojení.

Z konektorů lze využít buď drátovou či bezdrátovou síť pro streamování (DLNA, Roon, AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL,...) s rozlišením až 24 bit / 192 kHz, Bluetooth s aptX kodekem pro pohodlí, optiku třeba pro televizi a malý 3,5 mm analogový jack pro ostatní zařízení.Data ale můžete čerpat i z připojeného datového disku v USB portu. Připojení k PC přes USB B tu ale (bohužel) není. Přes výstup pro subwoofer lze LSX případně doplnit o subbasovou jednotku.

2019 03 29 TST KEF LSX 3

Přes ovládací aplikaci ve svém chytrém zařízení si pak můžete snadno reprosoustavy najít a buď v jednoduchém nebo "expertním" rozhraní nastavit dle potřeby. Snadno tak zvolíte vzdálenosti od stěn, zatlumení místnosti nebo její velikost, v expertním módu pak nastavení provádíte přes decibelovou stupnici apod. V konečném důsledku vznikne profil s ekvalizací na žádoucích místech frekvenční křivky - ekvalizaci (stejně jako třeba přechodovou frekvenci) řeší aktivní DSP s názvem Music Integrity Engine.

Každý z 11,5 cm koaxiálních měničů s 1,9 cm kopulkami tweeterů je poháněn dvojicí zesilovacích modulů - 30 Wattů putuje do tweeteru, 70 Wattů do středobasu a vzhledem k velikosti je logické, že výkon dodávají zesilovače ve třídě D.

2019 03 29 TST KEF LSX 4

Maličké KEF LSX (jen 3,5 kg při výšce 24 cm, šířce 15,5 cm a hloubce 18 cm) mají udávanou frekvenční odezvu 49 - 47 000 Hz (-6 dB s tím, že při standardním nastavení je to 52 Hz a při třetím nastavení 55 Hz - podle toho, co zvolíte v aplikaci).

KEF LSX jsme poslouchali jak s OPPO UDP-205, tak s Cambridge CXC (oboje přes optiku), případně i přes vloženou paměť s hudebními soubory. Popravdě nebyl v použitém zdroji signálu výrazný rozdíl a stream ze sítě nebo lokální paměti je prostě nejpohodlnější a koneckonců LSX jsou právě o pohodlí. Porovnávali jsme s běžnými redakčními sestavami - viz pravý sloupec -->.

2019 03 29 TST KEF LSX 5

Přestože jsou LSX vskutku maličké, těží nemálo ze své aktivní koncepce a aktivního DSP. I díky tomu je i mohutná basová linka v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) slušně hutná a hřmotná, nicméně jak hloubka, tak energie, tak váha odpovídají velikosti ozvučnic a měničů - přesto je to určitě důraznější a plnokrevnější bas, než byste získali z drtivé většiny klasických pasivních / dělených systémů. Pokud pak obětujete trochu čistoty a čitelnosti, můžete přes úpravu profilu získat pár Hz hloubky navrch. Celkově si ale LSX tak úplně na nic nehrají a hrají jen s lehounkým přídechem na basech, takže spíše působí plné a maličko zdůrazněný vyšší bas je ostatně klasický britský "trik".

Aktiv a DSP pak má "blahodárný" vliv i ve středním pásmu, kde i spletité vokální pásmo ve "Sweet Georgia Brown" od The Singers Unlimited ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) hraje už opravdu hezky čitelně, je to zvuk lehký a srozumitelný, v rámci kategorie nadstandardně přesný. Celkové ladění je mírně do vřela, aniž by to ale působilo jakkoliv přehnaně. Pasivní LS50 jsou kupříkladu zřetelně transparentnější, ale zase samozřejmě patří jako systém do úplně jiné cenové kategorie a opět v rámci třicetitisícových sestav fungují LSX určitě nadprůměrně.

2019 03 29 TST KEF LSX 6

Tak jak jsou středy a basy vlastně pěkně kultivované a v zásadě i klidné, tak umí být tóny nejvyšší výrazné, místy na nacinkanějších nahrávkách mohou být i poněkud za hranou expresivnosti, zejména pokud rádi hrajete hodně nahlas a říznější muziku (která často má poněkud omezenou zvukovou kvalitu). Nicméně i jadrnější vibrafon Garyho Burtona v "Children´s Song" ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057) je přes vší jasnost a jistou dominantnost snesitelný - je na hraně, možná až objemově trochu dominantní, ale i tím LSX umí zaujmout v každodenním poslechu.

Snad je to opět nošení sov do Atén, ale aktivní řešení v kombinaci s pečlivě pracujícím DSP má prostě své výhody, zejména z pohledu energičnosti a pevnosti zvuku. I elektronická "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384) byla živá a nepůsobila chudě nebo ploše, jakkoliv samozřejmě ty nejspodnější pulsující tóny mají své limity co do váhy a objemu. Co ale funguje, to je rytmus a pocit našlápnutosti a drajvu. V menších místnostech pak fungují LSX i po dynamické stránce a umí menší místnosti férově naplnit.

2019 03 29 TST KEF LSX 13

Ve "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) zvládly LSX hrát dostatečně přesně a se stoupající frekvencí až analyticky, aby jednotlivé nástrojové linky už měly svoje místo a nebyla to zašmodrchaná zvuková masa, je tu už rozumná dávka jistoty a čitelnosti. Není to snad čistá audiofilská péče o přirozenost detailu, je tu přeci jen špetka efektu, ale rozhodně nic únavného. Je tu cítit spřízněnost s LS50, nicméně zvuk LSX patří stále spíše do sféry klasického slušného hi-fi, než do překvapivého high-endu, jako LS50.

Koncentrický koncept Uni-Q měničů nabízí oproti většině systémů v dané cenové hladině rozhodně lepší podání prostoru zvukové scény, což je navíc podtrženo (další sova do Atén) sladěnými zesilovači a korekcí DSP. Přestože scéna i nástroje v "Ruby, My Dear" Johna Coltranea a Thelonia Monka ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) jsou poněkud proporčně menší, nemusí LSX ani mířit osami do nějakého "audiofilského trojúhelníku", aby byla stereo báze rozumně přehledná a lokalizace dobrá - malé LSX vám dávají poměrně velkou svobodu v umisťování v prostoru, což ostatně odpovídá jejich lifestyle zaměření.

2019 03 29 TST KEF LSX 18

Je fakt, že jsou situace, kdy LSX přeci jen trošku tlačí na pilu, aby vytáhly z nahrávek výrazný dojem - třeba u hraničně nahrané "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) bylo v divočejších pasážích zvuku a výšek zejména přeci jen "až dost". Nicméně celkově jsou LSX naladěné aktivně, ale neagresivně, jsou čitelné a jsou živé a přitom neunavující. Srovnejte zvuk se sestavou dělených komponentů a reprosoustav a kabelů ve stejné ceně a jen těžko dostanete takový tah na branku nebo takovou pevnost.

Malé KEF LSX staví na základech skvělých LS50 a neméně zajímavých aktivních LS50 Wireless a transformují jejich někdy až puristicky audiofilské geny do lifestylového podoby takřka pro každého. Krásná vnější slupka, mimořádná skladnost, možnost snadno je ovládat přes příjemnou aplikaci nebo celková nenáročnost soužití jsou ty kladné stránky LSX. Z těch negativních je to snad jen občasná až trochu přílišná razantnost výšek, která může být u ostřejších nahrávek na hraně. Celkově jsou ale LSX naprosto plnohodnotnou alternativou ke klasicky koncipovaným systémům a můžete si být jisti, že k ideálním hi-fi standardům budou malé LSX určitě blíž, než drtivá většina produktů, které si můžete za stejné peníze pořídit. Pokud tak chcete utratit právě oněch magických 30 000,- Kč a ceníte si vyvážené kombinace designu a zvukových kvalit, tak jsou LSX skutečně sexy volbou.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 03 29 TST KEF LSX m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je vidět, že KEF se snaží "nahnat" pocit plnosti zvuku zdrůrazněním pásma mezi 100 a cca 1 000 Hz, nicméně je to poměrně klasický britský přístup k malým reprosoustavám a kupodivu takto měřící reprosoustavy znějí často velmi příjemně. Nástup v basovém pásmu najdete kolem 50 Hz, v reálu si ale užijete spíše 65 Hz a výše. I to je ale s ohledem na velikost velmi slušné. Nejvyšší tóny mají trochu zvláštní chování, zdůrazňují v ose pásmo 10 - 15 kHz (což by mohlo stát za dojmem občas až příliš výrazných výšek) a vlastně mnohem lépe se chovají pod úhlem. Pokud je tedy nenatočíte směrem k sobě, pak budou dost pravděpodobně příjemnější.

2019 03 29 TST KEF LSX m2

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 29 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jeden z nejpřesvědčivějších systémů do 30 000,- Kč

+ čistota zvuku

+ design

+ snadné ovládání přes aplikaci

+ možnost přizpůsobení zvuku

ZÁPORY

- výšky mají tendenci občas znít až příliš výrazně

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies