HIFIStyl

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 1

Plzeňská značka RIHA, respektive její konstruktér Filip Říha, patří mezi ta jména s renesančně širokým záběrem, protože věnovat se v dnešní doba jak stereu, tak domácímu kinu by snad ještě nebylo tak šokující, ale věnovat se vývoji a výrobě reprosoustav, zesilovačů a převodníků najednou a k tomu třeba nabízet i celosvětově ojedinělý koncept multikanálového předzesilovače s relátkovou regulací hlasitosti, to je něco, co si zaslouží respekt.

Přestože výrobce se soustředí hlavně na střední a vyšší třídu jak u reprosoustav, tak u elektroniky, má v nabídce i základní sérii Basic a i v ní modely pojmenované podle latinských předpon. Do této logiky pak jasně zapadá sloupek Nano D Basic, z jehož názvu rozkódujete vše potřebné.

Nano znamená zařazení do druhé nejdostupnější úrovně, D značí D´Appolito koncepci a Basic použití komponentů zvolených pro poměr ceny a výkonu za účelem dosažení rozumné ceny.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 2

Na pohled jsou Nano D Basic typickým produktem značky RIHA - štíhlý, vysoký sloupek má od pohledu solidní konstrukci, která i přes svou minimalističnost působí odolně. Možná je to těmi zaoblenými hranami pod odolným lakem (můžete si volit barvu dle libosti, případně si zvolit i dýhované provedení), možná těmi dobře opracovanými kovovými prvky, možná prostě nějakým kouzlem harmonických celkových proporcí.

Na čelní úzké stěně jsou v horní části dva středobasy s průměrem 14,6 cm a mezi nimi vysokotónový reproduktor s měkkou kopulkou o průměru 2,5 cm (měniče pochází od SEAS a Visaton, jak je u značky zvykem), u paty se otevírá středně velký a bytelný bassreflexový otvor. Ozvučnice jsou usazeny na dvou profilech, přišroubovaných zespodu a stojících na malých nožičkách.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 3

Zadní stěna tak nese jenom štítek s charakteristickým Neutrik konektorem, protože firma vyznává racionálnost nad efektností a proto volí tento bezpečný, snadný a mimořádně spolehlivý způsob spojení. Na přání nicméně dostanete samozřejmě i klasické terminály ve dvou párech.

Konstrukce ozvučnice spoléhá na klasické MDF panely, ty mají ovšem nadprůměrnou tloušťku 2,2 cm. I díky tomu sloupky s výškou 120 cm, šířkou 18 cm a hloubkou 30 cm váží 21,6 kg.

Výrobce udává frekvenční odezvu 50 - 20 000 Hz (+/- 3 dB), jmenovitou impedanci 4 ohm a charakteristickou citlivost 88 dB / 2,83 V / m.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 4

RIHA Nano D Basic jsme poslouchali v největší redakční sestavě, tedy s OPPO UDP-205, Norma Revo IPA-140 a v porovnání s Harbeth Monitor 30 - o dalších komponentech, kabelech a příslušenství se více dozvíte v pravém sloupci -->.

Na to, že v Nano D Basic nemají kdovíjakou plochu basových membrán, tak svým objemem a naladěním rozhodně překvapí v tom, jak odvážně se pouští do reprodukce kontrabasu v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603). Není to - samozřejmě - takový ten luxusní, ryze high-endový bas, ale je živý, přesný a důrazný, má vkusný objem a vůbec je citelný, za což samozřejmě může i ne úplně skromný pracovní objem v ozvučnici. Je snad trochu měkčí a snad i vřelejší, ale na poměry své třídy stále patří k přesným a zřetelným. To je ostatně poznávací znamení reprosoustav RIHA i v obecné rovině.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 5

Zpěv skupiny The Singers Unlimited byl ve "Sweet Georgia Brown" ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) byl solidně transparentní a - opět tak jak je pro "RIHA zvuk" poměrně charakteristické - nepřikrášleně informativní. To znamená mimo jiné i to, že slyšíte výrazně ony až řízně nahrané sykavky nebo jistou tvrdost celkového mixu, ale také na danou kategorii více než slušně zpěvu rozumíte. Je to pevná a konkrétní reprodukce bez přetvařování.

Naopak na nejvyšších pásmu, konkrétně cinkotu vibrafonu v "Children´s Song" Garyho Burtona ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057), nebylo po někdy až přílišné přímočarosti ani stopy - tweeter zvládl výrazný zvuk nástroje podat krotce, jemně a přitom dostatečně živě, bez nějaké příliš lehké éteričnosti. Tóny jsou sice trochu měkčí a dozvuk je kratší (ale stále plně adekvátní třídě), nicméně čitelnost je prostě solidní a nemáte pocit, že by něco scházelo nebo bylo naopak zdůrazňováno.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 7

Pokud se výrobky se značkou RIHA mohou něčím směle chlubit, je to bez diskuse nepřiškrcovaná dynamičnost - a ani štíhlé a vlastně základní Nano D Basic nejsou výjimkou. Elektronická "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384) byla sice podaná v maličko kulatějším balení a trochu klidnější, ale přesto rytmická a agilní, dostatečně plná, abyste si užili syntetický pulsující bas a dostatečně spořádaná, abyste mohli plout na jejím tempu. Přestože Nano D Basic nejsou tak naléhavé jako modely z vyšších sérií, mají pořád tah na branku nad standardy své třídy.

Podobné prohlášení by určitě uspělo i u hodnocení rozlišení - třeba ve "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) byla reprodukce solidně pevná a více než dostatečně transparentní a přitom nijak netlačila a nezdůrazňovala jednotlivosti, spíše tu zvuk sází na celistvost a tak nějak klidné podání bez efektů. Přesto mohou v některých kombinacích Nano D Basic působit razantněji, protože na rozdíl od většiny v této kategorii dostupných modelů jsou rozhodně energičtější a tím čitelné a výrazné, aniž by se snažily o přehnanou analytičnost.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 13

Přestože měniče Nano D Basic jsou poměrně vysoko a tak byste možná očekávali určitou dávku směrovosti, není tomu tak - v "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltranea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) nebylo nač si stěžovat. Stereo báze byla pevná, nástroje už kolem sebe měly prostor a reprodukce působila organizovaně a na danou cenu opravdu solidně díky celkové přesnosti.

A nakonec i místy poněkud na hraně zaznamenaná "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) byla v pohodě poslouchatelná. K plynulosti nelze mít námitky, potěší celkově překvapivě tolerantní zvuk, který vám dá najevo, že tu hrana je, ale není to taková ta nekompromisnost, s níž máte nutkání snižovat hlasitost. Možná cítíte, že ty úplně nejhlubší elektronické tóny by mohly být trochu plnější, ale není to rozhodně nic, co by omezovalo v poslechu.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic 9

Štíhlé, vysoké a hluboké sloupky Nano D Basic představují prakticky základní firemní model a přesto už nabízí (téměř) celou porci typických firemních kvalit. Pěkné a odolné zpracování, moderně působící jednoduchost, rozumně snadnou instalaci v prostoru díky nesměrovosti a to hlavní - energický, dynamický a živý zvuk s příkladnou uspořádaností. Na sloupek "do třiceti" pak fungují prostě skvěle i při celkově o špetku měkčímu a vstřícnějšímu naladění (které ale zase výtečně maskuje hrany nahrávek). Tohle je příkladně navržená a příkladně fungující zaplatitelná reprosoustava s univerzálním charakterem, který si na nic nehraje.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Budeme-li ignorovat propad na úrovni 150 Hz, jasně způsobený akustikou místnosti, respektive tím, jak se "sešla" s měřící pozicí, hrají RIHA Nano D Basic od cca 45 Hz s plnou energií. Mají trochu naddimenzované pásmo od 90 do 280 Hz (a odtud pramenící pocit robustnosti a plnosti zvuku), překvapivější je spíše velká energie na výškách od cca 8 000 Hz, která se ale zase pod úhlem vrací do vyrovnanosti. Možná tak je o něco lepší neposlouchat Nano D Basic úplně "napřímo", ale lehce je vytočit. Střední pásmo je pak velmi příkladně vyrovnané a není u něj důvod ke stížnosti. Lehký propad v oblasti kolem 5 kHz je způsobem mnohem spíše tím, že D´Appolito reprosoustavy se vyrovnávají až při větší než metrové vzdálenosti. Celkově je měření s ohledem na cenu solidní.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance se jen zlehka kolem 200 Hz dotýká hladiny 4 ohm, jinak se ale drží v "bezpečném" rozmezí. Sedlo naznačuje naladění bassreflexu těsně pod 40 Hz, nejsou tu žádné artefakty, které by naznačovaly přítomnost vibrací a rezonancí, to ale není s ohledem na bytelnou konstrukci nic překvapivého. I elektrická fáze se drží bezpečných hodnot i průběhu, Nano D Basic by neměly být nikterak náročnými partnery pro jakýkoliv zesilovač.

2019 03 29 TST RIHA Nano D Basic m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 29 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vyrovnanost a čistota reprodukce

+ nesměrovost

+ odolné zpracování

+ jsou technicky výtečné a přitom netechnické

ZÁPORY

- nic podstatného za dané peníze (pokud nechcete zemětřasný bas)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies