ELAC hi-fi reprosoustavy

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 1

Mladá značka Zidoo ze země nebeského draka udělal za poslední pětiletku notný kus dopředu – z bezejmenného OEM dodavatele všemožných komponentů mobilních zařízení se vyhoupla do popředí pelotonu výrobců prémiových multimediálních zařízení, s posledním přírůstkem do katalogu, komponentem s názvem NEO X, dokonce chce překročit hranice světa opravdového hi-fi.

Už na první pohled je jasné, že poměrně vysoká cena se promítla i do celkového zpracování. Šasi úzkého a hlubokého přístroje je „pěkný kus železa“. Zidoo o NEO X říká, že jde o „4K UHD Hi-End Media Player“, nicméně dle výčtu funkcí je to ještě mnohem víc.

Začněme odpředu – hranatý tlustý čelní panel je vyplněný různorodými prvky, dominantou je ovšem určitě 5“ dotykový OLED displej, zářící barvami a hýřící informacemi v poměrně přehledném rozložení. Od displeje doleva se vešlo spínací tlačítko, oko senzoru dálkového ovládání a dva výstupy na sluchátka – 4,4 mm symetrický a klasický 6,3 mm jack. Po pravé straně se vtěsnaly dva kruhové ovladače, jeden samozřejmě pro hlasitost, druhý pro výběr (pohyb v menu, volba zdroje,…). Doplňují je dva USB porty pro externí paměti a dvě malá tlačítka, kterými lze přepínat a nastavovat. Pohyb v nabídkách je tak snadný, pokud nechcete využít průvodce na obrazovce nebo třeba mobilní aplikaci.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 14

Obhlédnete-li masivní šasi ze stran (tělo je vyrobeno z hodně fortelných a tlustých hliníkových profilů), spatříte na pravém boku šachtu pro instalaci pevného disku, což naznačuje že Zidoo nezapomíná na svou roli ve video světě.

Zadní panel to jen potvrzuje, je tu mix „audiofilské“ a „video“ konektivity. Nad napájecí zásuvkou vlevo je viditelný větráček, který ovšem během testování nijak neobtěžoval, případně lze jeho chování nastavit v nabídkách. Je tu Bluetooth anténka a dvojice Wi-Fi antének, ethernetový konektor (takže NEO X je klasicky fungující streamer) nebo třeba další USB port (připojíte-li externí CD mechaniku, zvládne NEO X fungovat i jako CD přehrávač nebo dokonce rippovat disky), hlavně je tady ale HDMI výstup. Ze zvukového hlediska můžete signál dostat ven buď digitálně přes optiku a koax, nebo analogově přes bytelný pár cinchů a XLR. NEO X je zároveň koncipováno jako DAC se vším všudy, jsou tu tak koaxiální a AES/EBU vstup, ale i USB pro práci ve vysokém rozlišení. Pokud chcete, můžete NEO X ovládat ještě přes RS232 konektor, ale i „méně chytře“ přes klasické spouštěcí jacky (vstupní i výstupní) a nebo přístroj naopak schovat a signály posílat přes externí čidlo dálkového ovládání.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 3

Uvnitř přístroje najdete dva toroidní transformátory v klasickém lineárním napájecím zdroji, oddělující tak napájecí pro digitální a analogovou část. Digitální část staví na čipu ES9038 Pro, USB používá rozhraní XMOS, Bluetooth zase (téměř) bezztrátový Qualcomm CSR8675 s podporou všech zásadních kodeků včetně aptX HD nebo LDAC. DAC podporují také dva hodinové moduly od Accusilicon (se základním taktem 49,1520 a 45,1584 MHz). Převodník si pak poradí s PCM signálem až 24 bit / 768 kHz, DSD512 nebo MQA. V obvodech najdete kondenzátory Elna a Wima, relátka Omron a vůbec celkově slušný standard i z hi-fi pohledu.

NEO X se pyšní také funkcí předzesilovače – obvody jsou koncipovány jako plně symetrické a to nejen směrem k analogovým signálovým výstupům, ale obecně všechny obvody, kde se zpracovává zvuk.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 4

Nezanedbatelnou součástí přístroje je i sluchátkový zesilovač, byla mu věnována víc než jen letmá konstrukční pozornost. Nejde jen o dva výstupy, ale také o možnost volby zisku (pro sluchátka s impedancí 16 – 32 ohm a pak 32 – 300 ohm) nebo zjevně solidní výstupní výkon, který rozhýbal třeba i redakční Focal Clear dosti důstojným způsobem.

Uživatelské rozhraní je pak klasické Zidoo co se týká video části – není tu nic moc co říct navíc oproti modelům jako Zidoo UDH3000 nebo Zidoo UHD2000, prostředí je rychlé, pohodlné a příjemné. Zato z audiofilského hlediska je tu něco navíc – třeba možnost volit některý z devíti základních ekvalizérů nebo sedmičky různých PCM filtrů a čtveřice DSD filtrů. Upřímně řečeno, vliv filtrů není nijak drastický, vliv ekvalizérů je pak samozřejmě značný, ale nejsou to citlivé úpravy, spíše poměrně drastické zásahy na efekt. Možná ale někomu možnost ekvalizace přijde zajímavá.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 5

Výpočetní sílu video sekce zajišťuje moderní čipset Realtek RTD1619DR – má šest jader, pracuje v 64bitové hloubce a oproti předchozí generaci čipů má prý o 50% lepší výkon. Výstup na HDMI portu je samozřejmě ve 4K, s plnou podporou standardů jako HDR nebo BT.2020 či Dolby Vision (díky Dolby VS10 processingu, který zpracuje i HLG, HDR10+ a běžné HDR apod.).

Protože přístroj je minimálně z poloviny cílen i na „kino sféru“, tak samozřejmě zvládá zpracovat všechnu tu obrovskou škálu formátů, rozlišení a standardů prostorového zvuku od DTS i Dolby, ve specifikacích se dokonce tvrdí, že prostorové stopy lze vyvést i přes digitální výstupy.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 6

Zidoo NEO X je poměrně robustní přístroj – má půdorys 36,2 x 29,2 cm a narostl do výšky 9,2 cm, přičemž váha (i když ji výrobce exaktně neudává) určitě tančí kolem 10 kg.

Výrobce udává také celkem poctivou dávku technických parametrů – zaujmou zejména odstup signálu a šumu 118 dB v celém akustickém pásmu (tam přístroj pracuje s tolerancí jen +/- 0,25 dB), hodnota THD+N pouhých 0,00031% nebo přeslechy mezi kanály na úrovni -126 dB, což jsou úctyhodné hodnoty i u klasické „jednoúčelové“ hi-fi techniky.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 10

Zidoo NEO X jsme provozovali v hlavní redakční sestavě, na přímé porovnání jsme měli zejména OPPO UDP-205, jinak se hrálo na Métronome DSc1 a Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a to přes filtr GMG Power Harmonic Hammer 3000P a reprosoustavy Xavian Quarta Evoluzione. Propojeno bylo kabely Nordost Heimdall 2.

Že NEO X nemá problém s obrazovou složkou, o tom není pochyb – na stejném materiálu (zejména na průměrných filmech v DVD kvalitě) je výsledek lepší než u OPPO, u špičkových moderních obrazových materiálů o kousek také, ale ty už jsou samy o sobě tak pěkné, že pozorovat rozdíly je těžké. Navíc s širokými možnostmi nastavení by toho byl čert, abyste se nakonec nedopídili k ideálnímu obrazu.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 7

To samé svého druhu platí i pro zvukového podání, ale podívejme se na něj i z puristického hlediska, protože NEO X už má potenciál oslovit i puristického audiofila.

Bas v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DARMCD0095) byl pěkný i v kontextu cenové třídy, decentně fázovaný a hlavně plný, ovšem bez nějaké zjevné dramatizace, cílící na atraktivní „kinofilmové“ podání.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 2

V „Gloria“ Thomase Tallise („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) zase bylo cítit solidní čistotou, byť ne zvuk není tak detailní jako třeba OPPO nebo některé čistě stereofonní audio komponenty stejné cenové relace. Na druhou stranu stále je to zvuk z vyšší třídy hi-fi, dobře srozumitelný a férově konkrétní.

Reprodukce NEO X se nese v duchu jisté klidnější hladkosti, třeba činely v „The Red One“ Johna Scofielda a Pata Methenyho („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) byly tak příjemně ševelivé, tady nějaký nedostatek detailu ani nevnímáte, jakkoliv to není úplně zaostřeně analytická reprodukce.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 9

Co je ale výtečné, to je ochotná dynamika – i orchestr v „Ben’s Farm in Vermont“ Davida Cheskyho („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) má kultivovanou šťavnatost a umí pěkně brouknout, což je nakonec nezbytný předpoklad k žádoucně živému podání filmových soundtracků.

Když už jsme u filmů, NEO X nabízí subjektivně sytější a dynamičtější, byť maličko „domyšlenější“ zvukové podání, než třeba UDP-205. Když ale přijde třeba na ikonický moment dupajícího tyranosaura v prvním „Jurském parku“, hluboké, téměř subsonické zadunění má u Zidoo snad i lépe podanou strukturu a více odstínů, byť možná méně konkrétní hrany.

2021 09 30 TST Zidoo NEO X 12

Když ale přijde na zvukově dosti nasycené scény, jako je třeba výbuch kavárny v „Potomci lidí“, kde se kombinuje spousta a spousta vrstev, tak přehrávač udržuje solidní čistotu a srozumitelnost, je cítit, že zpracování signálu je čisté a dobře nastavené.

Multimediální centra jsou z pohledu audiofilů vnímána spíše jako doplňky, které jsou šikovné, ale jejich zvukové podání má své limity i u těch nejserióznějších – třeba takové OPPO UDP-205 bylo vcelku široce přijímanou výjimkou, aktuální reinkarance Reavon UBR-X200 se snaží na tuto tradici navázat. Zidoo zatím nemělo ambice proniknout až do takhle těžkých sfér, což ale „všeuměl“ NEO X mění. Možná, že zařízení nemá mechaniku (a je to vlastně škoda), ale většina obsahu dnes stejně teče z virtuálních sítí a nikoliv kotoučků, takže co. Důležité je, že NEO X v luxusně zpracovaném těle nabízí prověřený systém přehrávání obrazu od Zidoo, který patří k nejsvižnějším a nejlépe fungujícím na současném trhu. Po obrazové stránce mu tedy není co vytýkat. Díky poctivé konstrukci ovšem přidává také zvukovou kvalitu, která zcela odpovídá klasickému hi-fi střední třídy a i když čistý stereo komponent s danou cenou bude hrát lépe, díky směsi funkcí je NEO X je bezprecedentní nabídkou a tvoří téměř kategorii samu pro sebe, zejména proto, že z žádného úhlu pohledu nemá vlastně problém – nabízí velmi dobrý sluchátkový výstup, nabízí dobrý výstup předzesilovače, nabízí velmi dobrý digitální výstup / transport a umožňuje vám tak třeba vytvořit výtečnou audio/video stereofonní sestavu jen s pomocí aktivních reprosoustav nebo koncáku a reprosoustav pasivních. Celkově je NEO X originálně pojatý a rozhodně vydařený produkt, který stojí za pozornost!

Kč 49 890,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ téměř bezprecedentní kombinace funkcí

+ skvělé video schopnosti

+ velmi dobrá zvuková kvalita i z hi-fi pohledu

+ kvalita provedení

ZÁPORY

- jen jeden HDMI výstup

- do jisté míry složitější nastavení (třeba nekomfortní přehazování výstupu D/A převodníku)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies