2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 1

Ačkoliv se jeden čas zdálo, že systémy domácího kina po boomu před bratru 20 lety zase poněkud ztratily na důležitosti, poslední léta se profiluje ne úplně malá skupina lidí, kteří si chtějí dopřávat plnohodnotné vícekanálové kino zážitky nejen ve velkých kinosálech, ale i v pohodlí domova. Sehnat nicméně adekvátní výbavu, která nestojí stovky tisíc až několik milionů není úplně nejjednodušší - buď jsou totiž k dispozici vlastně poměrně levné A/V receivery nebo ultimativní řešení s oněmi astronomickými cenovkami. Do poměrně prázdné sféry mezi nimi se nyní trefuje na cenovou výhodnost orientovaná americká značka Emotiva z Franklinu v Tennessee se svým procesorem pro domácí kino RMC-1.

V nabídce této značky už poměrně dlouhou dobu figuruje malý a relativně levný procesor MC-700, takže RMC-1 není první záležitostí, s níž si Emotiva osahává svět domácího kina. Že jde o výrobek téhle firmy, to poznáte na první dobrou - jednoduchý a spíše účelně pojatý design stojí na modré barvě, která je nejen na dvou nezávislých displejích, ale také okolo hlavního kruhového ovladače, který se nejen otáčí, ale lze jím i "klikat" do čtyř směrů, takže se jím snadno můžete probírat i širokými nabídkami procesoru. Designový rukopis podtrhuje taktéž kulaté spínací tlačítko s logem firmy. Na čelním panelu pak už najdete jen po stranách přípravu pro racková "ouška" a v levém dolním rohu tři konektory - dva mají podobu 3,5 mm jacku (jeden je výstupní pro sluchátka a druhý vstupní pro rychlé připojení nějakého přenosného zdroje signálu apod.), třetí je USB pro datové paměti.

Obsah třířádkových OLED displejů lze uživatelsky konfigurovat (a dokonce prohazovat levý a pravý), můžete si tak navolit jen třeba základní informaci o nastavené hlasitosti, ale také můžete nahlížet na vyčerpávající informaci o navoleném vstupu a jím proudícím audiovizuálním signálu.

2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 2

Na zadní straně najdete konektivitu, kterou také nelze popsat jinak než vyčerpávající - je tu osm HDMI 2.0b vstupů a dva výstupy, jsou tu tři sloty pro budoucí rozšiřující moduly, jsou tu čtyři páry linkových analogových vstupů (3x RCA a 1x XLR) a je tu i baterie konektorů digitálních - čtyři vstupy mají podobu optiky a koaxu zároveň (na každý vstup tedy dva konektory), je tu ale i AES/EBU (tedy XLR) a USB pro spojení s počítačem. Signál můžete i digitálně vypouštět ven přes optiku a koax. K dispozici tu je i ethernetový konektor pro kontrolu pomocí aplikace a pro Dirac Live a další USB port pro datové paměti se softwarovou výbavou. Výstup analogového signálu je pak výhradně v podobě symetrických XLR konektorů, kterých je vedle sebe natěsnáno hned 16. Překvapí poněkud archaické konektory analogového rádia - je tu vedle FM i AM, chybí ale na druhou stranu DAB.

Vnitřní konstrukce pak ukrývá spínaný napájecí zdroj a tři patra desek plošných spojů, ale i tak je uvnitř "obsahu" vlastně méně, než byste s ohledem na dlouhý výčet schopností RMC-1 čekali.

2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 3

Video část je osazena součástkami s plnou podporou 4K / UHD signálu s HDR i Dolby Vision, zvuková část pak nejen, že podporuje úplně všechno, co lze z 16 kanálů poskládat (jmenovitě tedy vše včetně Dolby Atmos 9.1.6 a DTS:X 7.1.4), ale nabízí také přípravu pro korekci akustiky místnosti přes Dirac Live, jeden z těch komplexnějších a propracovanějších kalibračních systémů. Digitální audio část je pak schopná zpracovat jak PCM, tak DSD signály a pro stereo poslech má dokonce přednastavený profil, v němž vypíná všechny vícekanálové "podružnosti" a navíc se využívá plně symetrická obvodová cesta pro pravý a levý kanál. O převod signálu z digitálu do analogu se pak stará čip AKM4490 v plně symetrickém mono zapojení na každém ze šestnácti kanálů. Regulace hlasitosti je řešena přes odporové pole Cirrus CS3318.

Mohutné ovládací menu vám pak dovolí nastavit si dva základní profily a v každém z těchto profilů...inu, úplně všechno. Je tu třeba jedenáctipásmový ekvalizér, je tu možnost detailního nastavení každého kanálu (velikost a vzdálenost reprosoustav, přechodová frekvence atd.), je tu ještě spousta a spousta dalších možností. Také ve video části máte na výběr tolik možností, že budete mít celý den co dělat. Pokud si chcete pohrát více, můžete dokonce do ekvalizéru nahrát profil získané ze software Room EQ Wizard.

2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 4

Procesor RMC-1 má šířku 43,2 cm, hloubku 39,4 cm a výšku 19 cm, váha celého stroje je necelých 15 kg.

RMC-1 jsme poslouchali a zkoumali v poslechové místnosti dovozce, kde byl poskládán jen klasický 7.1 systém, v němž signál dodávalo OPPO UDP-205, zpracovával ho testovaný procesor a dále se rozléval do Emotiva XPA-DR2, Emotiva XPA-3 Gen.3 a Emotiva A-700, kteréžto zesilovače krmily přední sloupky RIHA Mikro S Plus a v roli bočních a zadních efektů stály Emotiva AirMotiv T1 a Emotiva AirMotiv E1, prostřední přední kanál vyzařoval centr Emotiva C1. Basy tvrdil subwoofer Emotiva AirMotiv S10. O HDMI propojení se staraly jedny z mála řádně certifikovaných dostupných 4K kabelů, konkrétně od značky Kordz. K reprosoustavám a mezi komponenty pak vedly signál kabely KrautWire a Nordost. Zkoušeli jsme také zapojení přímo z OPPO UDP-205 pro porovnání, ale v obdobné, byť dvoukanálové, kombinaci jsme slyšeli třeba i Emotiva XSP-1 nebo Emotiva PT-100.

Skvostný testovací materiál pro vícekanálové sestavy a pro testy všeho včetně zobrazovačů se nachází na demonstračním disku od DTS, který firma uvedla v roce 2018. Najdete na něm třeba i ukázku z "Já, padouch 2", kde vás dostane kombinace té žádoucí kinové konkrétnosti, údernosti (ale ještě ne břitkosti) a mocnosti v momentě, kdy je testovací zlý Mimoň vystaven ohni, střelám nebo padajícími autu, kovové zvuky jsou jadrné a skvěle vykreslené a přitom - což je na zvuku RMC-1 to nejlepší - přednes zůstává vlastně měkký, krásně příjemný, neúnavný, neútočný a snadno přístupný i při vysoké hlasitosti; žádný zvuk není příliš ostrý, žádný efekt příliš dramatický a nemáte pocit, že by vám reprodukce přes skutečnost, že ze stěny odpadává omítka a masíruje vás sedačka, která v základu masážní funkce nemá, nějak drasticky unavovala.

2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 5

Ani ještě podstatně nabroušenější efekty kouzel a boření domů při osvobozování draka v "Harry Potter a Relikvie smrti" nekoušou. Cítíte tu razanci, zvuk je skvěle pevný a kontrolovaný, má tělo a důraz, každý detail je brilantně jasný a jiskrný a cítíte, jak precizně tu zdvojené DSP drží všechno pohromadě. Navíc je tu skvělá přesnost, která stojí i za pocitem zvuku, který vás obklopuje doslova v třech stech šedesáti stupních, který nejde jen z pěti kanálů někde kolem vás. Zvuk je skvěle integrovaný a přehledný.

Pusťte si pak třeba krásný videoklip ke "Gravity" od Kill J - je plný vzduchu, je fantasticky propracovaný a jedna každá nástrojová linka je vedená s jistotou a precizností, zpěv je samozřejmě čitelný a přes vší pevnost a konkrétnost celku i tady cítíte, že hudba doslova teče, příjemně, nedrasticky a s klidem a nadhledem, plynoucími z pečlivě přesné reprodukce.

2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 6

Na záznamu koncertu Hanse Zimmer z Prahy jsme si pak užili třeba pasáž se známým tématem "Pirátů z Karibiku", kde gradující a gradující a ještě více gradující hudba ukázala, že dynamiky se RMC-1 tedy rozhodně nebojí. Hudba měla sílu, měla důraz, hřměla od podlahy a ani v těch nejdramatičtějších, nejsložitějších momentech neztratil procesor ten nadhled, tu jistotu a tu high-endovou samozřejmost, která činí z poslechu neúnavnou zábavu. Zvuk měl šmrnc a tah na branku a ke vší té technické dokonalosti přidává RMC-1 žádoucí špetku muzikálního nadhledu - snad ještě víc, než už sám o sobě takhle drahý přístroj slibuje.

Ale co je nejlepší - stačí přepnout do puristického stereo režimu a pustit si třeba "Flight of the cosmic hippo" od Bély Flecka a cítíte, že i v takovém nasazení je RMC-1 skvělý přístroj. Že i jako čistý dvoukanálový předzesilovač v sobě má něco, co nemá ani XSP-1, ani samotné OPPO UDP-205, že vnáší řád a kontrolu vyšší úrovně, že je to opravdu high-endový komponent. Hudba je plynulá, teče lehce a samozřejmě a má jak tělo, tak delikátní detail a je působivě komplexní - tak, jak ji chcete.

2019 04 30 TST Emotiva RMC 1 9

Multikanálový procesor RMC-1 od Emotivy přicházel na svět poměrně hodně dlouho (a upřímně ještě nemá zcela přestřiženou pupeční šňůru ani teď po oficiálním "porodu"), ale čekání stálo za to. Pokud, tak jako u všech komponentů této americké značky, přistoupíte na hru s vizuální stránkou věci, najdete pod povrchem řešení, které převyšuje očekávání dané svou cenovou třídou - a to je hezké. Procesor má všechny funkce, které si jen v dnešní multimediální době můžete přát (a bude to ještě lepší, až se oficiálně uvolní aktualizace se skvostnou automatickou kalibrací Dirac Live - do té doby lze ale skvělých výsledků, jakkoliv za delší dobu, dosáhnout i neuvěřitelně podrobnými možnostmi nastavování vstupů a výstupů), má dostatečnou konektivitu a vlastně se bezproblémově ovládá - tedy hned potom, co věnujete den prvotnímu nastavování a co se smíříte s tím, že start přístroje vám z nějakého důvodu umožní v klidu si upražit k filmu dávku popcornu. Všechny nedostatky vám ale vynahradí první film nebo první hudební album - protože zjistíte, že zvukově je RMC-1 právě tak daleko, jak ho pasuje už docela vysoká cenovka. Čistota, kontrola, jistota, autorita, detail - to všechno tu je a navíc zabalené v jemném, kultivovaném high-endovém celku. Emotiva se s novým procesorem postavila hodně, hodně vysoko v žebříčku podobných a často i citelně dražších přístrojů a jako univerzální centrum vícekanálového systému se její RMC-1 nemá zač stydět.

Kč 166 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně široká výbava

+ dynamický a detailní zvuk

+ možnost mimořádně jemného doladění - a uložení do dvou různých profilů

+ velmi solidní zvuk i v čistém stereo režimu

+ velmi čistá a jemná regulace hlasitosti

ZÁPORY

- uživatelské menu je poněkud komplikovanější, než jsme zvyklí u mainstreamových firem

- start přístroje je podivuhodně pomalý

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies