2021 03 31 TST ATC CD2 1

Anglická značka ATC se už od založení roku 1974 věnuje reproduktorům a reprosoustavám, je to její primární zaměření jak ve světě profesionálního ozvučení, tak v doméně domácího poslechu. Protože ale kdesi na své existenční dráze společnost vsadila velkou měrou (v obou audio světech) na koncepci aktivních reprosoustav, cizorodě v jejím katalogu nepůsobí ani elektronika, primárně tedy samozřejmě zesilovače. Trochu netypicky tak působí čistý CD přehrávače CD2, byť jinak má zcela jasný rukopis gloucestershireské značky.

Co vás možná zarazí na první pohled, to je kompaktní pojetí v Anglii ručně vyráběného přehrávače. Zhruba čtyři a čtvrt kila vážící přístroj má čtvercový půdorys o straně 31,5 cm, na výšku pak pouhých 7,7 cm, snadno ho tak vetknete kamkoliv si zamanete. Přesto není přehrávače nijak ošizený co do bytelnosti – je tu vidět, že firma má desítky let zkušeností s profi segmentem, kde odolnost je jedním ze zásadních kritérií.

Čelní panel je hezky udělaný, jsou tu v jedné řadě dvířka mechaniky a vedle nich malý pravoúhlý displej stejné výšky – je slušně čitelný a stmívatelný. Pět kulatých tlačítek pod ním ovládá základní funkce přehrávání, jedno další slouží ke spínání. Zbytek funkcí zvládne plastové a spíše dost účelně pojaté dálkové ovládání, které slouží i pro zesilovač SIA2-100 (ideální partner zejména kvůli stejnému půdorysu).

2021 03 31 TST ATC CD2 3

Mechanika jako taková je plastová, nicméně působí pevně a dostatečně kvalitně. Její chod je rychlý, tichý a celkově bezproblémový, neměli jsme žádný problém s žádným diskem bez ohledu na formu (originál / vypálený) nebo stav poškrábání.

Celkově je šasi velmi pevné, robustní, jakkoliv celkově jednoduché, až účelné. Ale proč ne, i to je součást kouzla ATC. Na zadní straně najdete napájecí zásuvku a ještě jedno spínací tlačítko, dva páry výstupních analogových konektorů (jednou XLR, jednou cinche) a také koaxiální a optický digitální výstup.

2021 03 31 TST ATC CD2 4

Vnitřek přístroje je obdobně spartánský, jako jeho exteriér. Velkou část volného prostoru zabírá mechanika Teac, na rozdíl od mnoha audiofilských zařízení prostě jen bytelně přišroubovaná ke kostře přístroje. Trochu stranou je středně velký toroid a všechno důležité se odehrává na jedné široké desce plošných spojů u zadního panelu (malá obvodová deska vpředu slouží pro účely ovládání).

ATC nespecifikuje přesně, jaký typ D/A převodníku se tu používá, říká jen, že jde o „32 bitový čip od AKM“. Na výstupu je diskrétní buffer vlastního návrhu od ATC, který pracuje v čisté třídě A.

2021 03 31 TST ATC CD2 5

CD2 má také poměrně solidní technické parametry a vzhledem k tomu, že jde o ATC, tak je můžete brát jako skutečně seriózně deklarované. Frekvenční odezva činí tradičních 20 – 20 000 Hz (+/- 0,2 dB), odstup signálu a šumu 112 dB (váženo křivkou A) s minimem 96 dB v celém rozsahu a zkreslení (bez konkrétnější specifikace jaké) má hodnotu 0,0015% při 1 kHz. Za zmínku ale stojí také výstupní impedance 10 ohm nebo výstupní napětí 9,2 V RMS u RCA konektorů a 18,4 V RMS u XLR.

Přes všechnu zaslouženou gloriolu firmy ATC, kterou získala díky své technice, vás možná překvapí, jak suverénně CD2 podá basovou linku v „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2). Tedy dost pravděpodobně vás to překvapí minimálně v kontextu pořizovací ceny. Spodní oktávy jsou bohaté a syté, zároveň ale velmi dobře kontrolované, autoritativní a důrazné. Není v tom žádný přidaný sentiment, žádná „krása“ navíc, není to ale ani strohý, čistě analyticky technický zvuk – CD2 hraje neutrálně, ale přitom nezapomíná na hudbu i z pohledu obsahu.

2021 03 31 TST ATC CD2 9

Ona celková normálnost a přirozenost je patrná i v „Mother of Love“ Robina Gibba („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) – jednak je tu překvapivě solidní rozlišení, jednak máte tak nějak pocit, že je tu dobrý kontrast zvuků proti čistému signálovému pozadí a celkově tak přednes působí čistě a jasně. Hlas je intenzivní, ale přesto hlavně klidný; není to umělým způsobem vylepšené, prostě civilní a obyčejně lidské, bez příkras, zato s důstojností.

Pěkné rozlišení měl i cinkot nejvyšších tónů v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469). Zvuk není hrubě technicistní, přesto má lehký sklon k analytičnosti a díky tomu je dobře čitelný, jednotlivá cinknutí jsou dobře oddělená a ani dozvuk není vůbec špatný – s ohledem na padesátitisícovou kategorii tu není prostor pro připomínky, jen pro chválu toho, jak přirozeně a nezkresleně hudba vyznívá.

2021 03 31 TST ATC CD2 10

Bohatě a košatě nahraná „Something Holy“ z koncertu „Live at Funkhaus“ Alice Phoebe Lou (2020 | AWAL | APL010) možná nebyl úplně tak mocná, jak by mohla být, ale plnokrevný šarm jí nechyběl – ten malý kousek si pro sebe „stáhla“ ona zmíněná tendence k analytičnosti. Za danou cenu ale přehrávač hraje vlastně až přepychově, se spoustou energie pěkně od basového základu. Hudba je rozmanitá, samozřejmá, samovolná a nenucená, je to kombinace vlastností v této ceně nijak častá a proto velmi potěšující.

Potěšující je také rozlišení přístroje, snad to souvisí i s jeho jednoúčelovou a tím optimalizovanou stavbou. „Seven Steps to Heaven“ Milese Davise („Seven Steps To Heaven“ | 2005 | Columbia | COL 519509 2) byla na jednu stranu vlastně nenápadná, přehrávače pracuje neokázale a přesto si v ledasčem nezadá s „velkými“ CD – byť možná ty nejdelikátnější dozvuky někdy nejsou tak dlouhé, jak jste zvyklí u velkého high-endu, je tu informací až až, jsou podané čistě a pevně. CD2 hraje tak, jak byste čekali od přístroje pro profesionály od profesionálů.

2021 03 31 TST ATC CD2 12

V hudební scéně v „Rising Runner Missed by Endless Sender“ od Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) byla hloubka sice možná jen lehce naznačená, ale v pravolevé ose byl přednes pevný, dobře organizovaný, s nástroji lokalizovanými pevně a s cestujícími zvuky dobře oddělenými od zbytku hudby, takže celkově hudba prostě dávala smysl.

„Swingin‘ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) byla tak mile houpavá, příjmená a barevná, jak si to zvukový mistr přál a jak ji zachytil. Přehrávač hraje dobře a velmi korektně, hudbě se do cesty plete jen minimálně a je to svazek typu „v dobrém i zlém“, ačkoliv bez zbytečného akcentování toho méně příjemného. Možná si občas přejete, aby někde byla hudba o něco málo plnější, ale to je tak všechno, co můžete přednesu vytknout – je zábavný, je pohodový a je příjemně poslouchatelný po prakticky nelimitovanou dobu.

2021 03 31 TST ATC CD2 15

Za danou cenu nabízí CD2 překvapivě hodně – nenechte se zaskočit polovičním formátem nebo celkově lehce strohým pojetím, pokud vám stačí ke štěstí čistý CD formát bez dalších příkras, má tenhle anglický profesionál skutečně hodně co nabídnout, minimálně v kontextu pořizovací ceny. Není to žádnou jednotlivostí – není ultimativně detailní, není ultimativně dynamický, není absolutně harmonický nebo třeba tonálně okouzlující. Ale všechny jednotlivosti se tu spojují do funkčního, nic nepředstírajícího a tím přirozeně působícího celku. ATC CD2 si plně zaslouží nést jméno svého výrobce i odkaz jeho historie – je to opravdu dobré CD.

Kč 50 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ praktický kompaktní formát

+ rychlá mechanika

+ překvapivě agilní, čistý zvuk

+ tonální přirozenost

ZÁPORY

- CD2 rozhodně nepředstavuje žádný luxusní výrobek

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: KAS Audio | www.kasaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies