2020 12 31 TST TA Solitaire P 1

Němečtí T+A odvozují své jméno od slov Teorie a Aplikace (v českém smyslu použití), dá se tedy čekat, že takto už doslova od základu technologicky orientovaná společnost bude nabízet lecjaká technicky zajímavá řešení. A je to skutečně tak – možná z nějakého důvodu jejich úspěchy tolik neční, ale třeba provedení D/A převodníku v nejvyšší sérii jejich komponentů je na vskutku mimořádné úrovni. Mimo běžný řád také míří produkt nejnovější, kterým jsou magnetoplanární sluchátka Solitaire P (a vlastně i „doprovodný“ zesilovač HA 200).

Sluchátkový svět se v posledních letech rozšířil neuvěřitelným způsobem, což nejlépe ilustruje skutečnost, že co ještě relativně nedávno bývalo velmi drahým luxusem (dejme tomu sluchátka v kategorii kolem 25 000,- Kč), tak je dnes v podstatě lepším standardem a sluchátka za vyšší desítky tisíc nejsou výjimkou. T+A si ale troufli jít rovnou do kategorie nejvyšší, kde se reálně nachází jen minimum konkurence – jmenovitě třeba Abyss AB-1266 Phi, HiFi Man Susvara, STAX SR-009S nebo Focal Utopia.

Solitaire P, jak se rozhodli svou verzi sluchátkového absolutna nazvat němečtí vývojáři, poznáte podle decentních tvarů a pěkných materiálů (což je přístup, který rozhodně nesdílí každý výrobce). Základní konstrukce je z poctivých hliníkových částí, všechno je mechanicky perfektně zpracované, klouby jsou provedené odolně a třeba i na vysouvacím mechanismu týlního mostu je cítit, že materiálově jsou sluchátka tak, jak mají být.

2020 12 31 TST TA Solitaire P 2

Mušle jsou oválné, velké a prostorné, vnější stranu tvoří jen velmi prostupná ochranná mřížka, vnitřní prostor je čalouněný křiklavě červenou látkou, která dost značně kontrastuje s celkově uměřeným provedením. Náušníky z Alcantary jsou mimořádně pohodlné, měkké a dobře přilnou k uším. Pohodlná je vlastně celá konstrukce – navzdory relativně nemalé hmotnosti sluchátek je můžete mít na hlavě celý den bez pocitu únavy nebo nežádoucí zátěže.

Pokud bychom v oblasti komfortu užívání měli připomínku, pak je to jen velmi nejasně rozlišený pravý a levý kanál přívodního kabelu, kde než objevíte téměř neviditelné označení, budete potřebovat lupu. Jinak je ale kabel velmi dobře zpracovaný, dostatečně ohebný, ale zároveň bytelný a viditelně schopný snést dlouhodobé namáhání. Sluchátka jsou k dispozici ve standardu s několika kabely, můžete si ale přikoupit třeba i symetrický kabel s XLR konektorem (což je v kombinaci s HA 200 slyšitelně nejlepší kombinace).

2020 12 31 TST TA Solitaire P 3

Uvnitř mušlí pracuje měnič TPM 3100, vyvinutý a vyráběný přímo v Německu. Vztah značky k podobnému typu reproduktoru se datuje až do roku 1983, kdy její zakladatel vyvinul první planární elektrostatický reproduktor. Technologickou inspirací pro nový měnič tak byla řešení, která firma používá ve svých referenčních reprosoustavách pro středo-výškový rozsah.

Jde tedy o ultra tenkou polymerovou fólii, „zavěšenou“ v magnetickém poli, generovaném neobvykle tvarovanými neodimovými magnety (mají podobu tyček s proměnlivou délkou). Díky přesnému zpracování výrobce říká, že magnetické póly je schopen udržet ve správné pozici s přesností na setiny milimetru, což umožňuje aplikaci skutečně precizně stejné síly po celé ploše membrány, chcete-li zajišťuje perfektně lineární magnetické pole. Na membráně se pak nachází složitým fotochemickým procesem nanesené kovové vrstvičky o tloušťce mikrometru.

2020 12 31 TST TA Solitaire P 4

Výrobce udává jen málo podrobností, ale důležité je impedance 80 ohm a frekvenční rozsah, který má sahat od 5 do 54 000 Hz. Fantasticky působí údaj o tom, že při hlasitosti 100 dB mají mít Solitaire P zkreslení jen 0,015%.

Sluchátka jsme poslouchali s doporučeným firemním zesilovačem HA 200 (a skutečně tak hrála zřetelně nejlépe), ale zkoušeli jsme je také na RME ADI-2 DAC FS, Teac NT-503 nebo Apogee Groove a Chord Mojo. Všechna čest, rozehrát k uspokojivým výsledkům je šlo vlastně jakýmkoliv ze zmíněných zařízení, byť tam právě ta a nikoliv sluchátka byla limitem výsledné kvality. Sestava T+A má v sobě nějakou fungující chemii. Porovnávalo se primárně s Focal Clear.

2020 12 31 TST TA Solitaire P 7

Ať už máte sluchátka jaká chcete (bez aplikované ekvalizace), jejich basový rozsah je vnímaný jinak, než jak je to u velkých reprosoustav. Ze sluchátek můžete slyšet 20 Hz a přesto mít pocit, že to není dostačující a právě jen ty nejlepší modely umí vzbudit pocit „skutečného“ basu – tak jako Solitaire P, které v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) hrají sluchátka s báječně konturovanými spodky, s takovou opravdovostí, plností a s takovou svobodou a samozřejmostí v artikulaci (poplatné, nutno říct, kombinaci s HA 200, neb jinak právě basům lehce na energii chybělo – tak trochu „jak je zvykem“), že vaše hlava bezmála přesvědčí i vaše tělo, že cítí tu expanzivní energii a hmotnost varhanních spodků. Solitaire P pak ale mají také úžasnou kázeň – zvuk je přesný, ale zároveň nenucený, je daleko od svých limitů, plný, sytý, informativní a intenzivou zážitku prakticky na roveň velkým plnorozsahovým stereofonním reprosoustavám.

Pokud mají Solitaire P nějaký svůj vlastní charakter, tak je to absolutní nekonfliktnost, schopnost i až hraničně agresivní záznam vokálu - typu zpěvu Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) – „zkrotit“. Není to ale krotkost ve smyslu ohlazení nebo zjemnění, upozadění nějakých křiklavějších frekvencí a detailů. Je to „nesluchátkový“ charakter, bezprostřední, hmatatelný, nádherně otevřený a přitom fantasticky čistý a klidný zároveň. Ve srovnání s prakticky jakoukoliv jinou sluchátkovou zkušeností je to jakoby opatrnější přednes, ale přesto se můžete snažit jak chcete a nenajdete tu jednu konkrétní vlastnost a charakteristiku, která by zvuk takovým činila. Hlas je pečlivě izolovaný, plastický, je velký a má jasnou fyzickou plnost, není to jen plochá skica, ale skutečný vokál s tělem za ním. Je krásně detailní, rozlišení je opravdu špičkové a přesto působí tak nějak jemně a hladce. Fakticky to ale vůbec není na škodu, protože tak můžete s hudbou na uších bez sebemenšího pocitu únavu (a dokonce s pocitem, že sluchátka za chvíli úplně zmizí) poslouchat třeba 8 – 10 hodin v kuse.

2020 12 31 TST TA Solitaire P 12

Týž dojem jisté hladkosti, ale zároveň absolutního fyzického zhmotnění záznamu je stejně, snad i více patrný na nejvyšší části frekvenčního spektra. Činel v „So what“ Milese Davise je na masteru od ABC Records („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) vysloveně agresivní, sluchátka T+A ale jako kdyby při libovolné hlasitosti zůstávala naprosto v klidu, zcela prosté jakékoliv, byť nejmenší stopy agresivity. A přesto je to činel tvrdý, konkrétní, jasně kovový a znělý, má skvostné rozlišení včetně těch nejjemnějších dozvuků a ševelů, opět téměř fyzicky vnímáte každý dotek, každé rozechvění kovu. Je to jako být uchem přímo vedle činelu, kdybyste to chtěli snášet, při správné hlasitosti by to bylo skutečně téměř jedna ku jedné a přesto, jistý dotek sladkosti, jistá jemnost se reprodukci musí přiřknout. Je to netypický, ojedinělý zvukový charakter, nicméně opět nutno říct, že velice příjemný.

Z pohledu dynamiky spadají Solitaire P do kategorie skutečného high-endu – bubny v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) byly skvělé. Pevné, tuhé, pružící po každé ráně, razantní, ale opět ne agresivní. Rána paličkou je suchá, rychlá, naprosto samozřejmá a hlavně objemem a hmatatelností působivá. Už je to opět pocit o něco víc jako z reprosoustav, než ze sluchátek. Přestože vaše tělo ty údery a tlak vzduchu fyzicky necítí, hlava mu to skoro namlouvá. Je to dynamika nelimitovaná, která s nadhledem a uvolněností zvládá špičku za špičkou, neúnavně, nenuceně, sebevědomě. Zvuk pak dýchá už od úrovně tichoučkého nočního poslechu.

2020 12 31 TST TA Solitaire P 9

Budeme-li soudit rozlišení, patří Solitaire P také na špičku. Nehrají s takovým pocitem zaostřenosti jako třeba výše zmíněné Abyss nebo Focal, ale přesto uslyšíte všechno, co v nahrávce je – T+A pak kombinují typický pocit sluchátkového drobnohledu s oním pocitem hmotnosti a konkrétnosti velkého hi-fi. V „Jacob’s Dream“ v podání Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) bylo všechno tak skvostně uspořádané, tak fantasticky čitelné, že se chcete do hudby přímo ponořit. Opět i velmi prezentně nahrané struny kytary jsou jakoby zklidněné a přesto je jejich textura dokonale rozebraná a skoro v prstech cítíte ten kov. Je každopádně cítit, že zvuk je pod absolutní kontrolou, že je čistý a i ty nejjemnější nuance v pozadí jsou prokresleny. A přitom sluchátka nabízí spíše holistický přístup, žádné akcentování drobností, aby to znělo bombasticky. Tohle bombastické prostě je…

Velmi dobře funguje i podání prostoru – Händelova „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byla osvobozená z vnitřků mušlí, roztažená celkem signifikantně v pravolevém i předozadním směru a moc pěkně plastická a vrstevnatá. Sluchátka jsou tak konkrétní, že můžete skutečně prstem ukazovat odkud přichází ten který zvuk. Samozřejmě, že i v této lize stále cítíte, že jsou to sluchátka a není to zvuk přicházející jako u velkého sterea „odevšad“, ale ta volnost, lehkost a vzdušnost je krásná a hodná sluchátkové špičky.

2020 12 31 TST TA Solitaire P 15

Cohenova vřelá a houpavá „In my secret life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) stojí na baskytaře a jeho charakteristicky hluboko posazeném vokálu a nutno říct, že poslech přes T+A byl fantastický. Vlastně to byla až medově sladká, pohodová hudba, linoucí se s úžasnou bohatostí, s pocitem, že všechno je možná takové opět klidné / jemné, ale stejně skvostně konkrétní, plné detailů a nuancí. Můžete použít i hyper analytický stroj typu RME a stejně se nedostanete ani na dohled nějaké nepřirozené tvrdosti nebo suchosti. Hudba prostě zní, spojitá, velká, plná, barevná a nemechanická, linoucí se s geniální a silně návykovou „normálností“.

Na to, že Solitaire P jsou první sluchátka firmy T+A, nutno říct, že jimi potvrdila svou pozici technologicky orientovaného výrobce – je cítit, že do návrhu bylo investováno dost času a dost myšlenek, protože ačkoliv jsou Solitaire P sluchátka až děsivě drahá, jsou prostě krásná. Jsou výtečně vyrobená a patří mezi nejkomfortnější, se kterými jsme se kdy potkali. A to je důležité, protože jejich zvuk je ve své přirozenosti a neobvyklé, neslýchané kombinaci technické preciznosti a jakési organické hladkosti a jemnosti ultimativně návykový, pročež je patrně nebudete chtít sundat z hlavy. Ani rekordních deset hodin poslechu prakticky v kuse pak s nimi nevedlo k pocitu vyčerpání nebo bolesti za krkem. Faktem je, že Solitaire P vám ale otevřou každou nahrávku jako luxusní mušli, plnou lahodných zážitků. Tohle jsou rozhodně jedna z nejlepších sluchátek na aktuálním trhu a mají to „konečné“ kouzlo, díky němuž budete chtít víc, víc, víc a víc hudby…

Kč 124 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ špičkové rozlišení

+ celkový suverénní nadhled

+ famózně muzikální

+ mimořádný fyzický komfort nošení

+ až fyzicky hmatatelný bas

ZÁPORY

- nestřídmá cenovka

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Altei | www.altei.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies