HIFIStyl

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 1

Reprosoustavy skotské značky Fyne Audio, jakéhosi „morálního nástupce“ legendárního Tannoy, jsou už dnes dostatečně etablované a viditelné, takže je není nutné představovat jako nějakou exotickou novinku. Firma staví na zkušeném vývojovém týmu (u něhož se chlubí kumulovanými 200 lety zkušeností) a u vyšších sérií také na malosériové ruční výrobě přímo ve Skotsku. To doposud platilo pro vrcholné řady F700 a F1, nicméně světlo světa spatřila atypická novinka – základní tvary kabinetů ze série F500, nicméně s technologií vyšší řady F700 a výroba ve Spojeném království. Tak se zrodil model F502SP.

F502SP zůstává poměrně kompaktním sloupkem, nicméně oproti vizuálně a proporčně téměř identickému „výchozímu“ modelu F502 je tu všeho tak nějak víc. Začíná to masivním kovovým podstavcem z řady F700 namísto jednoduššího provedení série F500, jde o dva kovové pláty, mezi nimiž vychází vzduch z bassreflexu přes „trn“, usměrňující toto proudění do všech stran.

Mohutnost navzdory identickým rozměrům jako kdyby ale podtrhovalo i výrazně luxusnější provedení v klavírním laku (černém, bílém i s ořechovou dýhou), hezčí rámečky reproduktorů a vlastně i vzhled samotných měničů. Bytelnější jsou i reproduktorové bi-wiringové terminály, jediný to prvek na zadní stěně ozvučnic.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 2

Přestože F502SP mají prakticky stejné rozměry jako F502, váží místo 25 kg citelnějších 30,4 kg na kus. Kabinety mají na výšku 111,1 cm, do šířky 33,8 cm a na hloubku 38 cm. Ozvučnice jsou, jak už bylo řečeno, bassreflexové, energie ale proudí přes dvě vnitřní komory, než dorazí k onomu „trnu“ s názvem BassTrax Tractrix.

Fyne Audio využívají hojně ve svých konstrukcích koncentrické měniče, ani F502SP nejsou výjimkou. Jako „původní“ model mají membrány s průměrem 20 cm; jsou tu lepší membrány, lepší závěsy i lepší magnety, jednoduše technologie řady F700.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 3

Horní měnič dává na obdiv hlavně kónus ze směsi vláken, vybavený prořezávaným závěsem Fyne Flute, který citelně snižuje vlnkové zkreslení. Uprostřed středobasu je kovový hornový nátrubek, za nímž spočívá hořčíková kopulka kompresního tweeteru s průměrem 2,5 cm. Basy tvrdí opět 20 cm kónická membrána, vyrobená ze stejné směsi vláknitých materiálů jako středobas a i tady je pro snížení zkreslení použit prořezávaný závěs Fyne Flute.

Použité frekvenční výhybky ctí druhý řád u dolnopropustného a první řád u hornopropustného filtru, jsou ale vybaveny lepšími součástkami než výchozí model. Celkově ale koncept zůstává dvou a půl pásmový, dělený na úrovních 250 a 1 700 Hz.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 4

Pracovní frekvenční rozsah sahá od působivých 30 Hz co 34 kHz, byť s poklesem -6 dB a dovětkem „v typické místnosti“. Citlivost 92 dB / 2,83 V / m patří k těm vyšším, 8 ohmová nominální impedance naopak k běžnému standardu.

Poslech F502SP se odehrával v showroomu dovozce a to na vícero sestavách, ať už šlo o Creek Evolution 50CD + Exposure 3010S2D nebo třeba Burmester 089 + Burmester 035 + Burmester 911 MK3. Vždy bylo propojeno přes Nordost Tyr 2, uzemněno přes Nordost QKore a napájeno z Nordost Qb8 s mnohým příslušenstvím od Nordost, ať už šlo o Sort Kones, Sort Lift nebo různé napájecí harmonizační prvky či QPoint. Porovnávat jsme mohli třeba s modelem F703 nebo KEF Reference 1.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 5

Basové linky ve „Twist in my sobriety“ od Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) se reprosoustavy vskutku nebojí, s dobrým zesilovačem ale zůstávají celkem kontrolované a třeba zmíněný Exposure se jeví jako rozumné minimum. Basa je pěkně frázovaná, má tělo a hlavně to vnitřní napětí, není to jen plandající, měkký bas, ale soustředěná energie, úderná, ale zároveň nepřehánějící. Připojte nadimenzovaný Burmester a dostanete bas s pružností tětivy, fantasticky rozmanitý a dospěle nonšalantní, samozřejmý a prezentovaný včetně mručivého dozvuku – v kompaktních skříních F502SP se ukrývá víc energie i více detailů, než byste se s ohledem na velikost a vlastně i cenu nadáli, jen není úplně snadné „odemknout“ celý potenciál.

Ve středním pásmy hrály F502SP pěkně rázně, až exponovaně – reprosoustavy se rozhodně nebojí výrazně ukázat i limity, tvrdosti a řízné hrany staré nahrávky „Somethin’ Stupid“ Franka Sinatry („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2). Zvuk je ale velmi transparentní, přejímá dost z charakteristiky připojené elektroniky. Také čistota a přesnost jsou nad rámec standardů této kategorie, je to tuhý, sebevědomý, konkrétní a velmi energický zvuk. Po připojení sestavy Burmester se zároveň trochu zkultivovala ona jistá přímočará energičnost, ale zároveň se ještě prohloubil dojem velmi konkrétní přítomnosti muziky. Fyne Audio jsou stále hlavně velmi autentické, velmi, velmi přímé – ne nutně agresivní, ale razantní, až koncertní, utažené, výbušné.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 7

Cinkot vysokých tónů v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) pokračoval v nasazené energičnosti, činely ale nejsou jen plné síly, ale také dobře separované a s věrohodně konkrétním kovovým charakterem. Nečekejte takovou tu audiofilskou delikátní jemnost, spíše až studiový, nenačančaný zvuk, který ukazuje potenciál nahrávky a elektroniky bez příkras. Připojte „velký“ systém Burmester a na průbojnosti vysokých tónů, ani velmi solidním objemu se nic nezmění, jejich říznost nicméně trochu zklidní a záplava energie má ještě výrazně více detailů a jemných nuancí, F502SP jsou analytické a velmi jasné (což mimochodem znamená, že v malé a netlumené místnosti by mohl být výsledek až tvrdě znějící).

Perkuse v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) byly až neuvěřitelné v poměru k ceně a tomu, co od takových sloupků podvědomě očekáváte. To tělo, ta energie, ta ráznost a rychlost, to vše je skutečně působivé. Zvuk F502SP je až chtivý, je to zdroj sálající energie, která má potřebu se sebevědomě prodrat kupředu a čím hlasitěji hrajete, tím dravěji a tím dynamičtěji se Fyne Audio vrhají kupředu – ani koncertní úrovně jim nejsou cizí, mají fantastickou razanci a skvělou kontrolu, je to hotová erupce (byť dobře kontrolovaná a nezdivočelá) hudební vášně.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 11

Spíše než na extrakci nejjemnějších odstínů a dozvuků se F502SP soustředí v „My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is now“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) na celkovou bujarost. Reprosoustavy lehce exponují vokální rozsah, ale u dobrých nahrávek je to ku prospěchu věci – zpěvaččin hlas byl krásně pevný, čistý, znějící s lehkostí a ve své proměnlivosti samozřejmý. Transparentnost je vedle celkového drajvu dalším z pilířů zvuku F502SP, Burmester z nich dokázal dostat vlastně vynikajícně separované jednotlivé nástroje, pocit vzduchu a celkovou – na danou třídu – výjimečnou úroveň soustředěnosti. Tohle byl téměř „live“ zážitek.

Koaxiální řešení je velmi silné i v dalším ohledu a to je podání prostoru nahrávek. „My Romance“ od Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) byla nadstandardně veliká, velmi vzdušná, s nástrojovými linkami „roztříděnými“ pečlivě v pravolevém i předozadním směru a s pocitem velmi samozřejmé plastičnosti. Nahrávka měla šířku i hloubku vyplňující celý poslechový prostor a bezproblémovou, konkrétní lokalizaci nástrojů. F502SP i díky tomu budí ten velmi bezprostřední „live“ dojem, že jste v nějakém klubu.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP 14

Přestože jsou F502SP poměrně dopředné a hodně energické, místy až nekompromisní, tak ani řízná „Heathen Child“ od Grinderman („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) nebyla nepříjemně agresivní. Řvoucí kytara je, inu prostě řvoucí, je na hraně, syrová, ale ne surová. Reprosoustavy umí působivě zapumpovat veliké, hluboké tóny baskytary, dokážou je vystřelit s napětím jako z praku. „Špinavou“ hudbu si Fyne Audio vysloveně užívají, hrají s chutí, explozivně a extrovertně, je to dominantní a pohlcující, až strhující zážitek s intenzitou opravdového koncertu.

Nečekané skloubení kompaktnosti a estetiky řady F500 s technologií a luxusem řady F700 se skotským Fyne Audio povedlo – dokonce tak moc, že trochu „experimentální“ model F502SP je kandidátem na nejzajímavější reprosoustavy v jejich aktuální nabídce. Provedení je totiž opravdu skvělé, proporce jednotlivých prvků si v tomto modelu jaksi „sedly“, ale ještě víc překvapí výsledný zvuk – je tu neuvěřitelný drajv, je tu sršící energie a je tu až koncertní výraznost, intenzita a údernost. Je tu mimořádně hluboký bas a je tu expresivní výbušnost, je tu také transparentnost (byť s trochou nekompromisní přímočarosti), díky níž uslyšíte opravdu svou nahrávku i svou elektroniku. F502SP jsou hodně „živé“, jsou hodně intenzivní a jsou hodně náročné – na akustiku, na elektroniku i na trpělivost, než pro ně všechno potřebné sladíte, protože jinak vám přímý styl Fyne Audio může chybu rychle vrátit. Dotáhnete-li ale svůj systém, F502SP představují dvě prémiové každodenní vstupenky do první řady.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

V reálné místnosti (a to ne úplně u zdí) nabízí F502SP první známky produkce energie skutečně už u 25 Hz, což je s ohledem na jejich velikost působivé. V plní síle jde sice spíše o 35 Hz, ale i tak jde o výtečný výsledek. I když frekvenční odezva nepůsobí nejlineárnějším způsobem, vejde se v praxi celá do tolerance +/- 3 dB, je tu vidět lehounký akcent na bas v pásmu 40 – 90 Hz, naopak lehký propad mezi 250 a 550 Hz, propad kolem 5 kHz je spíše artefaktem měření koaxiálního měniče v relativní blízkosti, tj. před bodem optimální integrace měničů. Také výrazná ztráta energie výšek pod úhlem má původ v hluboko zapuštěné koaxiální koncepci tweeteru. Celkově ale s ohledem na podmínky skutečného světa fungují F502SP velmi dobře.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Po impedanční stránce se F502SP chovají spíše jako uzavřené, s ladící frekvencí kolem 60 Hz. Propad impedance pod 3 ohmy na úrovni 80 – 90 Hz působí jako dosti náročný s ohledem na elektroniku, která je proporční této cenové kategorii. Při pečlivém zkoumání lze objevit stopy mírné rezonance na 180 Hz a také průběh křivky na 1 800 Hz je mírně atypický. Průběh elektrické fáze také není úplně „jednoduchý“, ať už se jedná o ještě celkem bezproblémové vyklenutí mimo optimální rozsah mezi 250 a 1 100 Hz, nebo hlavně o výpad do negativních hodnot kolem 5 000 Hz, byť velmi vysoký impedanční peak by tu měl zajistit snesitelné podmínky i pro běžnější elektroniku. Obecně ale nejsou F502SP úplně lehká zátěž.

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP m3

Waterfall

2020 04 30 TST Fyne Audio F502SP m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 103 980,- - bílá, černá

Kč 119 980,- - ořech

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ prémiové provedení kompaktním ozvučnicím vysloveně sluší

+ podání prostoru

+ barvitá harmoničnost

+ celkový optický i zvukový soulad

+ šťavnatě hustý bas

+ dobrá transparentnost

ZÁPORY

- poměrně vysoké nároky na zesilovač

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies