2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 1

Navzdory tomu, že britští Bowers & Wilkins se do segmentu osobního poslechu a výroby sluchátek pustili až relativně nedávno, patří jejich výrobky mezi úspěšně prodávané a tvoří takovou tu prémiovou smetánku své kategorie a to prakticky u každého modelu v nabídce. Hodně si firma slibuje od nové generace bezdrátových sluchátek přes uši, kterou uvádí model Px7 S2.

Px7 S2 jsou supraaurální sluchátka v typickém designu B&W – oválný prvek pro uložení měniče navazuje na téměř obdélníkově tvarované mušle s relativně tlustými náušníky, zvenku pak oba kanály spojuje celkem výrazný v rozměrech a naopak v designu minimalistický hlavový most, taktéž poměrně výrazně polstrovaný. Ať už sáhnete po klasicky černých, světle šedých nebo netypicky modrých sluchátkách se zlatými inzerty, všechna působí čistě a moderně, byť nijak extravagantně.

Hned po vytažení z pěkného pouzdra objevíte, že Px7 S2 jsou lehounká. Reálně mají sice vcelku průměrných 307 gramů, ale působí jako peříčko, zejména nasadíte-li se je na hlavu. Prostor pro uši je dostačující, díky dobré vyváženosti pevnosti a měkkosti polstrování na správných místech odtlumí přítlak a zároveň zajistí dobrou izolaci od okolí.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 2

Jedinou reálnou výtkou – protože komfort nošení je velmi dobrý – tak může být kvalita použitých materiálů. Nejde o lacinost, ale Px7 S2 by možná mohly být (tak jako minulé generace) ozdobeny tu a tam nějakým kouskem kovu čistě pro dobrý pocit. Samotná pocitová úroveň materiálů je ale v mezích, nejsou nijak nepříjemné na dotek.

Na obou mušlích najdete důležité prvky – zapínání, ovládání hlasitosti, přeskakování skladeb, prostě všechno, co je dnes u bezdrátových modelů standardem. Je tu také senzor nasazení, který pozastaví reprodukci ve chvíli, kdy sluchátka sundáte – praktické a příjemné. Je zde také celkem šest mikrofonů – čtyři poslouží pro zachytávání okolních ruchů v systému ANC, další dva pro bezdrátovou telefonii. Systém potlačení okolního hluku funguje k všeobecné spokojenosti, navíc můžete zvolit režim částečného průchodu ambientních zvuků, aby vás třeba ve městě nezaskočila tramvaj nebo auto, budete-li zrovna ponořeni do muziky.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 3

Do jedné z mušlí lze také zavést kabel s koncovkou USB-C – funguje jednak pro běžné nabíjení (za dvě hodinky plná Li-Ion baterie vám dá 30 hodin provozu, 7 z nich už po pouhých 15 minutách nabíjení), jednak také jako audio rozhraní pro chvíle, kdy bezdrátové připojení přes Bluetooth není možné nebo pohodlné. Takových případů ale bude málo, protože Px7 S2 zvládají díky Bluetooth 5.2 s aptX Adaptive s podporou 24 bitové datové hloubky přenosu (a kompletní zpětnou kompatibilitou s jakýmkoliv starším „modrým zubem“) připojení téměř kamkoliv. Ovšem pravda, třeba redakční pár let starý MacBook Air ostrouhal…

Zásadní stopa technologie a charakteru B&W je samozřejmě uvnitř mušlí. Jde o 4 cm širokopásmové membrány z přírodní celulózy a k nim na míru navržené zesilovače. Měniče jsou v mušlích zasazené pod mírným úhlem, aby lépe reprodukovaly pocit prostoru. Výrobce moc klasických technických dat neudává, snad jen celkové zkreslení pod hranicí 0,1%.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 5

Bowers&Wilkins Px7 S2 jsme porovnávali s redakčními AKG N700NC a B&W PI7. Potlačení hluku funguje dobře, sluchátka vás příjemně odříznou od okolí a rozdíl v podobě reprodukce s a bez zapnutého ANC je malý. Musíte hodně hledat a i tady je cítit, že podobné systému prochází rychlou evolucí a už se nemusíte bát, že potlačení hluku vám poslech „rozmaže“.

Bezdrátová sluchátka podobného typu jsou určena pro zábavu na cestách mnohem více, než pro „kritický“ poslech v domácím tichu a klidu, proto jsou většinou laděna do efektu. Px7 S2 nejsou výjimkou, ale od jakéhosi teoretického ideálu vyrovnanosti se odchylují jen poměrně málo – přesto mají silnější basový základ, v „Remember Hymn“ od Robert Balzar Trio & John Abercrombie („Tales“ | 2008 | Robert Balzar | 9802115026 2) byla basová linka poměrně šťavnatá a sytější, mírně dominantní, přesto nerezignovala ani na oddělení jednotlivých tónů a ucházející definici kontur. Líbilo se nám, že nešlo o prvoplánový efekt komerčního typu, ale spíše o ladění známé ze vstupních firemních modelů. Basu bylo tak akorát.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 9

Zpěv i akustické nástroje ve „While I Play“ od Bee Gess („Life in a Tin Can“ | 1973 | Polydor | 833 788-2) zněly s dobrou čistotou, nebylo cítit žádné zásahy DSP (což v překladu znamená, že DSP je naladěné správně, vyrovnává zátěž širokopásmového měniče a udržuje čistotu, aniž by to způsobovalo pocit umělosti). Přednes byl v solidní hi-fi kvalitě, čistý, slušně otevřený, nijak křišťálově „lesklý“, ale přesto důstojně informativní.

Všemožné cinkání a zvonění v „Meeting of the Spirits“ od Mahavishnu Orchestra („The Inner Mounting Flame“ | 1998 | Columbia | CK 65523) bylo rychlé, zaostřené, velmi čisté, možná také lehce důraznější, než jak je v nahrávce samé, ale pěkné a přes svou výraznost ne agresivní. Možná je to tím, že nejvyšší část frekvenčního rozsahu není vlastně úplně prominentní, je prostě znělá. Celkovým vyladěním taktéž připomíná zvuk zejména z šestistovkové řady firemních reprosoustav.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 10

Zvuk orchestru v Gershwinově „American in Paris“ s klavíry Katii a Marielle Labéquových pod taktovkou Riccarda Chaillyho (1987 | Decca | 466 424-2) byl kontrolovaný, ne utažený nebo tvrdý, ale jaksi celkově slušně samozřejmý. Cítíte sílu veselých hudebních zhoupnutí, zvuk je vlastně takový poddajný a příjemný, s lehce lifestyle „načančanou“ dynamikou. Není to dynamika, kterou vám nabídnou velká sluchátka s pěkným sluchátkovým zesilovačem, ale ve světě přenosného zvuku bez drátů si rozhodně zaslouží respekt. Zajímavé je, že podobně jako PI7 vás ani Px7 S2 nenechají vyšponovat hlasitost do nějakých nesmyslných úrovní, běžný poslech byl tak na 2/3 maximální hlasitosti.

Že sluchátka mají dobře vyřešené zpracování digitálního signálu a umí udržet měniče pod kontrolou a nepřetížit je, takže zůstávají čisté a konkrétní, to ukázala komplexní Szymanovského „O przychodze sam, jako kazales, Królu“ („Complete with Sir Simon Rattle“ | 2008 | EMI Classic | 50999 5 14576 2 4) – elektronika chytře reguluje a upravuje signál, činí tak nenápadně a vy tak máte pocit, že informace jsou servírované pěkně čistě, že je jich dost a že i v nejdynamičtějších pasážích, v těch mnoha a mnoha orchestrálních vrstvách se sluchátka nedusí, i když tam vliv DSP už cítit je. Naštěstí je to jen špetka. Zvuk není úplně expresivní, ale nabízí vkusný celkový styl. Právě tady na těch mimořádně složitých momentech pěkné nahrávky bylo znát, že vypnutí ANC zajistí o maličko, o pár procent čistší reprodukci.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 11

Mozartův koncert K211 v čele se Stradivárkami Anne-Sophie Mutter („Violin Concertos Nos. 2&4“ | 1998 | EMI | 5 65539 2 7) byl zreprodukovaný s bezproblémovou stereofonií a dobrou čitelností. Zvuk není nijak výjimečně vytažený z hlavy, není to nijak šokující kvalita podání prostoru, ovšem naklonění měničů je účinný trik a scéna tak přeci jen zasahuje až trošku mimo uši a trošku dopředu. Vše je opět v takové té celkové nenucené kontrole.

„Running Up That Hill“ od Kate Bush („Hounds of Love“ | 1997 | EMI | 7243 5 25239 2 4) byla právě takovou pop-rockovou zábavou, která v Px7 S2 zní výtečně. Lehký akcent na bas zajišťuje skvělou rytmiku, důrazné bubny ale nejsou zbytečně dominantní ani rozmáchlé. Je cítit slušná přesnost a čistota, nikde žádná agresivita. Je to veskrze příjemné, zábavné a nic vám nebrání si hudbu užít.

2022 07 30 TST Bowers Wilkins Px7 S2 7

Je znát, že Bowers & Wilkins jsou firma velká a technologicky více než dobře vybavená, vývojové oddělení se během pár let dokázalo prokousat sluchátkovým trhem z pozice nováčků až k prémiovému statusu. Nové Px7 S2 jim pak pověst určitě nezkazí – možná bychom si přáli trochu luxusnější skladbu materiálů, ale pokud se oprostíme od tohoto, nabízí sluchátka hezký moderní design, velmi dobrý komfort nošení, pěkně fungující potlačení hluku a snadné, pohodlné ovládání. Co víc, nabízí zvuk s lehounkou mírou (popravdě řečeno potřebného) efektu, ale celkově kultivovaný, čistý a kontrolovaný. Jedním slovem bezproblémový, dvěma slovy civilizovaně zábavný. Pokud hledáte decentní ozvučení na cesty s prémiovým puncem, Px7 S2 by měla být mezi vašimi kandidáty.

Kč 11 490,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobrý komfort nošení a pocit lehkosti

+ solidně funkční potlačení okolního hluku

+ neefektní a rozumně vyrovnané naladění

+ jsou pěkná

+ na přenosné řešení celkově velmi slušný zvuk

ZÁPORY

- starší modely měly přeci jen v některých místech hezčí materiály

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies