ELAC hi-fi reprosoustavy

2019 02 28 TST Anthem MX720 1

Kanadský Anthem je specialistou na multikanálovou reprodukci, jakkoliv v posledních letech pomalu rozvíjí i řadu čistě dvoukanálových zesilovačů. V řadě MRX v její třetí generaci pak najdete téměř klasicky pojaté A/V receivery - přímo veprostřed je model MRX 720, vybavený podle nejnovějších standardů.

Vnější obal MRX 720 je už na první pohled naprosto klasicky pojatý a pokud jste se už někdy s nějakým A/V receiverem setkali, jen stěží vás tu něco překvapí. Volba materiálů a estetiky je tu spíše účelná, ale není se co divit - většina komponentů Anthem totiž dozajista končí v instalacích s vlastními malými kinosály, kde jsou komponenty zraku skryty.

Na přední stěně najdete jen informativní dvouřádkový displej, ovládací kříž se směrovými tlačítky a potvrzováním a na druhé straně ovládání hlasitosti. Pod displejem je šestice základních ovládacích tlačítek a pak je tu hlavně dvojice spínacích tlačítek - jedno pro hlavní obvody, druhé pro obvody sloužící pro druhou zónu, což může být příjemně užitečné.

2019 02 28 TST Anthem MX720 2

Zadní panel pak odhaluje v daném segmentu nepřekvapivě, nicméně více než dostatečně širokou výbavu - sedm HDMI vstupů (i jeden ukrytý pod záklopkou vpředu) podporuje standard 4K, stejně jako dva HDMI výstupy, je tu pětice digitálních audio vstupů (3x koax, 2x optika) a pětice analogových cinchů, signál pak dovnitř může proudit také ethernetovým konektorem nebo Wi-Fi rozhraním, je tu i trochu starosvětská FM anténa.

Regulovaný výstup z předzesilovače má dokonce konfiguraci 11.2, byť zesilovačových modulů je tu pouze sedm. Signál lze vyvést v linkové úrovni také dvěma páry cinchů (Line Out a Zone 2), případně digitálně ve formě optiky.

2019 02 28 TST Anthem MX720 3

Receiver samozřejmě podporuje všechno, co je v současné době ve filmovém světě v kurzu - dekóduje plně Dolby TrueHD nebo DTS-HD Master Audio (a vše starší, pochopitelně), zvládá všechny důležité barevné prostory a gamut BT.2020, můžete jej pak také řídit v systému chytré domácnosti přes IP rozhraní nebo po RS232.

Předzesilovač pak rozkóduje i Dolby Atmos nebo DTS:X, můžete si nastavit čtyři křivky prostorové korekce nebo si užít vše dle standardu HDMI 2.0a - podporu HDCP 2.2, 4K60p při 4:4:4 a podpoře HDR nebo Dolby Vision.

Digitální část je vybavena čipem s podporou rozlišení PCM 32 bit / 768 kHz, zpracování dat a celkové řízení uvnitř přístroje má na starosti čtyřjádrový procesor.

2019 02 28 TST Anthem MX720 4

Výkonové moduly dávají poctivých 140 Wattů do 8 ohm pro hlavních 5 kanálů, zbývající mají stále pro efekty dostatečných 60 Wattů do 8 ohm. Zesilovače pracují ve frekvenčním rozsahu 10 - 31 000 Hz (0 / -0,25 dB) a hodnota THD+N činí -95 dB, odstup signálu a šumu je 110 dB.

Receiver váží 14 kg při šířce 43,9 cm, výšce 16,5 cm a hloubce 37,5 cm - tím tedy nijak nevybočuje ze standardů podobných přístrojů.

2019 02 28 TST Anthem MX720 5

To, čím se ale Anthem chlubí snad nejvíc, to je systém ARC - k receiveru dostanete kalibrovaný mikrofon a velmi precizní průvodce v programu pro PC a Mac vás navede k tomu, jak a kdy ho umístit. Po poctivém, téměř půlhodinovém kolečku se zobrazí naměřené hodnoty, které buď můžete uložit (a rozdíl je setsakra znát - navíc na rozdíl od běžných receiverů necítíte takovou tu "umělost" aplikovaných korekcí), nebo na nich nadále pracovat. Je to mimořádně propracovaný a přitom nikoliv uživatelsky nepříjemný systém, který umožňuje dosáhnout skvělých výsledků.

Receiver Anthem MRX 720 jsme poslouchali v pražském showroomu Voix, v akusticky dobře ošetřeném středně velkém prostoru, kde zesilovači dělal společnost set přehrávače PS Audio DirectStream Memory Player a PS Audio DirectStream DAC, alternovaný PS Audio DirectStream DAC Jr. Propojeno bylo kabely PS Audio a AudioArt, napájeno přes PS Audio P15 a poslouchali jsme přes Paradigm Premier 800F, Paradigm Premier 200B nebo Wilson Audio Tune Tot. Srovávat jsme mohli mimo jiné s Parasound P6 / JC5 a dalšími. Vyšší model MRX 1120 jsme pak poslouchali v domácím kině.

2019 02 28 TST Anthem MX720 6

Zkoušeli jsme zvuk před kalibrací i po ní se stejnými skladbami a je jisté, že systém ARC patří k těm nejlepším na světě a má solidní šanci i na to, že je skutečně tím vrcholným řešením, které vám umožní poslouchat dokonale "rovnou" křivku a přitom je to jedno z nemnoho řešení, které ve výsledném zvuku necítíte, není příliš invazivní a nevnáší do zkalibrovaného výsledku typickou lehce syntetickou stopu. A navíc je to řešení, díky kterému se velmi usnadňuje výběr reprosoustav, protože umenšuje důležitost vlivu charakteru jich samotných. Nu a rozdíl mezi "před" a "po" je propastný - jak jednou okusíte to správné, vrátit už se chtít nikdy nebudete.

Kontrola receiveru nad linkou kontrabasu v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) byla excelentní - je cítit síla, důraz a suchý, razantní tón, dokonale autoritativní, s konturami pevnými jako skála a s výjimečně působivou energií, kterou nečekáte ani od reprosoustav, ani od elektroniky této cenové hladiny. Máte pocit napnuté preciznosti se skvělou separací jednotlivých tónů a technickou brilantností, aniž by ale zvuk postrádal plnost a váhu.

2019 02 28 TST Anthem MX720 10

I ve středním pásmu je přednes výtečně pevný a konkrétní, receiver je čistý a zpěv všech členů The Singers Unlimited ve "Sweet Georgia Brown" ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) působí vytažený, jasný a podaný s příkladnou transparentností - samozřejmě včetně toho, že nahrávka má limity a ty MRX 720 prostě bez skrupulí přenese. Zejména ta celková autoritativnost je skutečně působivá, je tu pozoruhodné množství energie a technicky brilantní vyrovnanost - jen stěží lze chtít autentičtější přednes v této cenové hladině. Snad oproti běžnému dvoukanálovému high-endu je tu cítit větší tlak a tah na branku, tedy trochu efekt, který je ale u A/V receiveru pochopitelný.

Transparentnost, čistota a pevnost jsou skvělým základem i pro nejvyšší tóny, kde v "Children´s Song" (Gary Burton + Chick Corea | "Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057) udržuje znělý vibrafon zkrocený a autentický, respektuje jeho křehkost, jasnost a znělost, aniž by tu byla efektní třepotavost a lesklost. Alespoň ne v nepříjemné míře. Kov je opět možná o maličko efektnější, ale to k receiverům patří - navíc to není nepříjemné či nepřiměřené ani u soustředěného poslechu hudby.

2019 02 28 TST Anthem MX720 15

Na poměry A/V receiverů je šokující, jak autoritativně a dynamicky umí pulsovat elektronika v "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384). Houpavý, soustředěný a rytmický zvuk má "koule", je živý, tělesný a mocný, konkrétní a pečlivě "srovnaný". Dynamická výbušnost je prvotřídní - opět, možná lehce zdůrazněná, ale přesto ještě ne přehnaná, aby působila uměle.

Až high-endově přehledný, čistý a prokreslený zvuk ve "Feeling Yourself Disintegrate" v podání The Bad Plus vás vlastně také překvapí, byť je logickým důsledkem toho, že ve výsledné křivce není žádné pásmo potlačeno ani zdůrazněno, takže vše působí "blízko". Panuje tu pocit přehlednosti a preciznosti, s jen trošku technickým stylem, ale MRX 720 umí vykouzlit zvuk s transparentností hodnou své cenovky.

2019 02 28 TST Anthem MX720 17

Zkalibrovaný zvuk se zkorigovanou fází nabízí pak také velmi dobrý vjem prostoru hudební scény - "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltarnea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) byla velká, vzdušná a dominantním vjemem je tady opět pevnost a usazenost, konkrétnost, kontrola.

Při poslechu pak oceníte, že MRX 720 se umí (nejen) v "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) zatáhnout pěkně od podlahy, mohutné basy ale zůstávají pevné, energické a konkrétní a ani jejich příval energie nezastíní zbytek pásma - je to prostě organizované a "učesané".

2019 02 28 TST Anthem MX720 21

Přestože na povrchu je A/V receiver Anthem MRX 720 nepřekvapivý, až možná vzhledem k ceně lehce obyčejný, pod ním nabízí skvělé technologie i skvělé výkony. V oblasti domácího kina a prostorového zvuku zvládne receiver prakticky vše, co je reálně dostupné, čistě ze zvukového pohledu pak hraje dostatečně čistě, pevně, dynamicky a detailně, aby obstál i v high-endových nárocích při dvoukanálovém poslechu muziky, což je něco, co zase tak běžné u receiverů není. Primárně je to pak samozřejmě zásluhou skutečně excelentně funkčního systému kalibrace, který ze zvuku udělá precizní zážitek. Anthem MRX 720 je více než důstojným univerzálním řešením, které krom komfortu, pro nějž často lidé sahají po receiverech i pro čisté stereo, má i velmi vysokou zvukovou kvalitu, hodnou vysoké cenovky.

Kč 85 790,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně pevný a konkrétní zvuk v kategorii A/V receiverů

+ parádní systém kalibrace, který přináší excelentní výsledky

+ velmi dobrá čistota

+ zvuk vhodný i pro klasický stereo poslech

+ drajv

ZÁPORY

- spíše účelná volba materiálů i vzhledu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies