HIFIStyl

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 1

Do portfolia francouzské značky Focal-JMlab (jakožto Jacques Mahul Lab) přibyla nedávno řada Vestia (jejíž jméno, mimochodem, v latině znamená „šaty“ a v jižanských jazycích obecně se vztahuje k nošení něčeho – možná tak Focal chtěl vyjádřit, že jsou to ideální šaty pro vaši hudbu, jakkoliv inspiraci přiznává ve spojení jmen bohyň domácího krbu Vesty a Hestie), stylově, technologicky i cenově zapadající mezi základní sérii Chora a vyšší, starší Aria. U číslování modelů se pak inspiruje dokonce jednou z nejvyšších řad Kanta. Vestia díky centru vyhoví i milovníkům domácího kina, jinak v ní ale 3:1 dominují sloupky nad regálovkami.

Nejmenším sloupovým modelem je Vestia No. 2 s bassreflexovou ozvučnicí a čtyřmi reproduktory, spojenými do tří pásem. Vzhledově jde o naprosto klasický Focal, ozvučnice z MDF profilů je zpracovaná pěkně, stojí na kovovém podstavci v lehoulinkém záklonu kvůli směrování energie na posluchače spolu s výhodou zlepšení časového sladění pásem. Svou estetiku staví hlavně na bočních dřevem dekorovaných panelech, čelních stěnách s barvenou koženkou a elegantních krycích kroužcích typických firemních reproduktorů.

Vestia No. 2 už jsou fyzicky relativně podstatné, mají výšku 101,2 cm, šířku 25,6 cm a hloubku 37,1 cm, celková váha činí 22 kg. Jde tedy o proporce dejme tomu střední. Celkové zpracování je pěkné, Focal obecně dodržuje solidní standardy.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 2

Středotónový reproduktor i oba basové mají membrány shodného průměru 16,5 cm, materiál u obou těchto pásem je též shodně „Slatefiber“, což je základ z recyklovaných netkaných uhlíkových vláken, vložený mezi dvěma vrstvami termoplastického polymeru. Membrány si Focal vyrábí sám ve Francii (ostatně tam jsou konstruovány i celé reprosoustavy).

Na výškách pracuje inverzní kopulka s M profilem, má průměr 2,5 cm a též je u této značky často k vidění. Materiál je slitina hliníku a hořčíku. Jde o model TAM, který je v domácích řadách Focal použit poprvé, původně pochází z automobilové divize. Je vsazen v oválném uretanovém malém zvukovodu.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 3

Systém využívá dvojici bassreflexových otvorů s plastovými, jednoduchými nátrubky. Jeden je vpředu (Focal říká, že dodává údernost) a druhý vzadu (ten má prý zdůrazňovat zvukovou scénu).

Vzadu pak ještě najdete jeden pár reproduktorových terminálů, jsou hezké a bytelné, uložené v kulaté vaničce, kde směřují trochu vzhůru pro větší pohodlí připojování kabelů.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 4

Focal udává frekvenční rozsah 47 – 30 000 Hz (+/- 3 dB) s tím, že při -6 dB umí dosáhnout až na 37 Hz. Jmenovitá impedance 8 ohm přiznává propad až u 3 ohm, charakteristická citlivost činí nadstandardních 91,5 dB / 2,83 V / m. Dělící frekvence třípásmového systému leží na 280 a 2 800 Hz.

Vestia No.2 jsme poslouchali ve vyladěné poslechovce pražského studia Avitsmart, kde primárním partnerem byl hlavně nový systém Naim NSC 222 / NAP 250 (6. generace) / NPX 300, napájený přes Chord PowerHAUS, propojený kabeláží Naim a Nordost Valhalla 2 s tím, že síťová data dodával AudioQuest CAT700 Carbon. K porovnání jsme měli Focal Scala Utopia Evo.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 5

Ačkoliv nejmenší ze sloupků v nové řadě, nejsou Vestia No.2 určitě objemově malé, navíc dva woofery a dva bassreflexy by měly zajistit dostatečnou basovou odezvu – a je to tak, v „Little Fly“ od Esperanzy Spalding („Chamber Music Society“ | 2010 | Heads Up | 31810-02) zní její kontrabas pěkně hutně. Bas sám je spíše větší, pěkně vrní a brouká, než že by hrál na utaženou kompaktnost a suše přesné ohraničení. Je to zaplňující zvuk, vřelý a příjemný, ideálně namixovaný pro běžný poslech hudby i koukání na filmy, nikoliv na puristickou audiofilii. Rozdíly mezi polohami nástroje nicméně už docela vykouknou a i když Vestia No.2 preferují spíše objem a váhu, je to celkově příjemné ladění.

V „All The Children“ Barbry Streisand a Barryho Gibba („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2) najdete její hlas sejmutý tak čistě, jasně a přítomně, že jde o parádní prubířský kámen kultivovanosti středního pásma. Vestia No.2 hrají bez agresivních sykavek, jemněji, zato ale šťavnatě a objemně. Oba vokály zaznívaly příjemně díky své plnosti, cítíte těla zpěváků, ale přes do jisté míry měkčí charakter udržují důstojné napětí a s ním i čitelnost. Styl je nicméně hlavně „komfortní“, nekonfliktní a netechnický, jinými slovy ne pro ty, kteří chtějí intimní analytičnost.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 13

Ani v nejvyšším spektru se Vestia No.2 nedostanou k agresivitě, útočnosti nebo ostrosti. Spousty říznějších kovových zvuků v instrumentální „Albatross“ od Fleetwood Mac („The Pious Bird of Good Omen“ | 2004 | nahráno 1968 | BHOR | 0184719000367) byly rozkresleny kultivovaně, se solidním množstvím informací a zároveň s pocitem jisté hladkosti, jemnosti a příjemnou lehkostí na prvním místě. Subjektivně tu není žádný cinkavý efekt nebo snaha o nějaké patrnější zvýraznění, je to stále laskavý, homogenní a uchu milý přednes.

Všestranné ladění Vestia No.2 potvrdila také nahrávka Vivaldiho „Koncertu č. 2 v C dur, RV 188-1“ v podání komorního souboru I Solisti Italiani („12 Concerti Op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498), kde se ukázal akcent reprosoustav na plnost přednesu, spíše než utaženou autoritativnost. Nicméně se také projevilo, že se Focal nebojí hlasitosti a nejlépe jim sluší oblast někde mezi 85 a 100 dB, kdy stále v pohodě zachovávají klid a slušnou celkovou organizaci reprodukce. Gradování skladby a dynamické odstíny jsou citelné adekvátně střední cenové relaci, nicméně ona celková hutnost v kombinaci s korektní kontrolou (není to tedy žádný rozbředlý zvuk, který by jen plnil prostor, ale pěkně úpravné high fidelity) přináší dobrý zážitek, zábavný a živý.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 22

Hlubší (míněno frekvenčně) vrstvy v Sanbornově „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2), ať už je to kontrabas nebo rytmický kopák, skladbě mírně dominovaly, ale stále ještě bez pocitu, že by spodní oktávy přebíjely čitelnost středů a výšek. Nečekejte projev nějak dopředný nebo intenzivní, zvuk je hlavně hladký, ale poslechově libý, vyladěný s citem k univerzálnosti, tolerantnosti a přitom k zachování solidní úrovně rozlišení a čistoty. Zcela jasně to opět není přednes pro audiofila, prahnoucího po nejjemnějších nuancích, ale pro toho, kdo chce hezkou hudbu, nadprůměrně velké proporce a zejména výtečný bas a plynulost, patřící k tomu nejlepšímu v padesátitisícové kategorii. Zřetelnost je dobrá, v oné mírně vyšší hlasitosti to pak reprosoustavám sluší nejvíce.

Jedno z nejvýraznějších děl avantgardní jazzové epochy, Dolphyho „Gazzelloni“ („Out to Lunch!“ | 1999 | nahráno 1964 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4), nám bylo předestřeno s fajnovým prostorem, v němž byla patrná i jistá hloubka a intenzivně nahrané nástroje nebyly přehnaně rázné, nikde nebyl žádný „uzel“, překážející v dobré čitelnosti. Reprosoustavy udržují svůj až mírně nenápadně kultivovaný, příjemný způsob reprodukce – že fungují naprosto korektně potvrzuje ale to, že i mírně chaotická a živelná nahrávka zůstává decentně přehledná.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 6

Někdy až trochu křiklavá „Man of Our Times“ od Genesis („Duke“ | 2007 | nahráno 1980 | Atlantic | 0603497996438) vyžaduje velmi dobře hrající řetězec, aby byla poslouchatelná. Focal Vestia No.2 se zařadily do mezi ty reprosoustavy, přes něž zůstává v nahrávce hlavně pohoda a naopak tu není žádná jedovatost na činelech ani jinde. Výborný byl rytmus a plynulost, hudba se houpavým způsobem posouvá kupředu, lehce zakulacená, ale naprosto bezproblémová, s dobrou dávkou energie. Je to takový ten typ zvuku, díky němuž si můžete jen tak sednou, poslouchat a nic neřešit.

Focal Vestia No.2 jsou klasické Focal, alespoň stran designu, technologií a materiálů. Jsou však mírně jiné z pohledu celkového ladění, kdy nesází až tak na co nejvyrovnanější frekvenční odpověď, ale na to, co v seriózních poslechových studiích bývá interpretováno jako „to nejpříjemnější poslechové naladění“, kdy má mírně výraznější zastoupení bas, o kousek méně středy a o kousek méně výšky, ač to samozřejmě nesklouzává k nabasované dominanci. Je pravda, že pohoda a naprostá nekonfliktnost jsou spolu s poměrně velkým a hutným zvukem základními rysy nových Vestia No.2. Hrají v klidu, v pohodě a nechají vás beze strachu třeba z horších nahrávek užít si cokoliv, nač máte chuť, přičemž stejně snadno vklouznou do role průvodců vašimi oblíbenými filmy a jejich efekty. Jsou to v dobrém slova smyslu „masově“ naladěné reprosoustavy, důstojné a všestranné, veskrze tolerantní a přitom „na ucho“ dlouhodobě poslouchatelné.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních s realizovaným zakázkovým akustickým projektem přímo od výrobce Artnovion.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Vestia No.2 mají mírně klesající frekvenční odezvu, kterou rozsvítí zákmit vysokofrekvenční energie na konci pásma. První energie je na slibovaných 47 Hz, blízko zdi by možná mohla být i níž. Obecně je vidět, že nejde o neutrální ladění, ale „poslechové“ s důraznějšími konci rozsahu. Vanička kolem 2-5 kHz by měla znamenat, že sykavky nebo jiné ostřejší zvuky nebudou agresivní.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

Zde je dobře vidět, že na poslechovém místě se frekvenční odpověď „ustálí“ a srovná. Základní tvar zůstává, je tu výraznější bas a na konci rozsahu „cinknutí“ výšek. Energie v basech je rozhodně dost, ale protože nejde o puristický audiofilský model, ale o reprosoustavy „pro lidi“, je to úplně v pořádku, navíc křivka má konstantní sklon bez propadů nebo zdůraznění, což je dobré.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Zkreslení se v celém rozsahu drží v kultivovaných mezích, navíc zůstává konzistentní.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m9

Waterfall

Na tomto grafu je všechno vcelku běžné, mezi 5 a 10 kHz je ale vidět netypický zůstatek energie v čase. Nezdá se, že by to ale ovlivňovalo poslechovou kvalitu, zkreslení či něco jiného.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Ladící kmitočet soustavy leží na cca 42 Hz. Pod úroveň 4 ohm se dostávají Vestia No. 2 od cca 80 Hz a setrvávají tam až téměř do 400 Hz. Přechody nejsou úplně prudké, ale je vidět, že impedance není ani příliš kompenzovaná. Je tu také vidět několik rezonancí – na cca 50 Hz, cca 150 Hz a dokonce i velmi vysoko na cca 4 800 Hz. Elektrická fáze má také nějaké výraznější výkyvy, ovšem moderní přístroje by si s tím měly poradit.

2023 02 28 TST Focal Vestia No 2 m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 49 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nekonfliktnost a klid

+ pěkný bas s dobrou rytmikou

+ pocit celkové poklidné uspořádanosti

+ solidní dávka energie

+ dobré materiálové zpracování

+ nepůsobí vybíravě na kvalitu nahrávek či elektroniky

ZÁPORY

- není to klasické ladění Focal (což se týká jen těch, kteří by měli taková očekávání)

- v kombinaci s měkčí elektronikou by mohl charakter působit trochu opatrně

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Avitsmart | www.avitsmart.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies