...dva špalíky, čert vyletěl z elektriky. I když ve známém dětském rozpočítadle se elektrikou myslí tramvaj, vlastně by se v našem malém, trochu zvláštním světě špičkové reprodukce zvuku dal čert najít leckdy i v té elektrice ve zdi a zásuvkách, budeme-li čertem rozumět nejproblematičtější (a patrně i kupodivu nejmasověji ignorované) místo většiny audio sestav.

Pokud mi můj táta vnukl stran audia nějaké základní pravidlo, pak znělo bezpochyby "co se zkazí na začátku, to sebelepší řetězec už nikde nespraví" (on tedy myslel zdroj signálu, ale já jdu ještě o kousek dál...). Svatá pravda, která se postupným poslechem nyní už nějakých dvou tisícovek komponent stává jen ještě svatější - ač dnes to může být tím, že v běžném domácím rozvodu se nachází často desítky elektrospotřebičů, které chtě nechtě interagují s celou domácí sítí. Co to asi udělá s elektronikou, která je navrhována s ohledem na teoreticky ideální hodnoty 230 V / 50 Hz (či odlišné na jiných kontinentech, samozřejmě)?

Asi totéž co přilévání vody do nádrže automobilu - dokud se nepřekročí nějaká kritická mez, nemusíte to tak moc poznat (ale dostatečně zkušený člověk to prostě pozná), až se překročí, bude to stát za starou bačkoru.

Ačkoliv na každé ze tří redakčních sestav využívám napájecí filtry a poctivé kabely, rozhodl jsem se jít ještě o ten jeden krůček dál - s laskavou ochotou dovozce značky GigaWatt (www.htpshop.cz), kteří dokázali nedostatkové zboží "splašit" v šibeničním termínu, jsem totiž v rámci celkové revitalizace rozvodů v našem domě nechal do rozvodnice "propašovat" samostatný jistič pro hlavní sestavu.

Aktuálně tak hlavní sestava saje šťávu z vlastní 25A fáze přes jistič GigaWatt G-C20A 2P, pár metrů kabelu GigaWatt LC-Y EVO 3x4 a zásuvky GigaWatt G-044 Duplex.

A víte co? Jakkoliv to není malá investice, je skoro stejně slyšitelná jako předřazení (ještě dražších) filtrů. Díky zřetelně nižší úrovni šumu je lepší detailnost i dynamika a celkově je to mnohem relaxovanější poslech - a to jde přitom je o čistě pasivní řešení (byť dobře stíněné a hlavně nezarušené kontaktem s jakýmkoliv dalším spotřebičem, samozřejmě).

Takže co z toho plyne? Třeba dobrý argument pro ty, kteří nevěří síťovým kabelům a jejichž oblíbeným rčením je to, že proud jde stejně mnoha a mnoha a mnoha metry a kilometry "neaudiofilských" kabelů. Ano. Kéž by všechny byly takové, jako můj krásný nový GigaWatt. A co z toho plyne pro nás, kteří vliv napájení vnímáme? Inu, patrně hlavně tip na to, že bude potřeba začít přemýšlet ještě i o "světě před filtrem" - a můj soukromý, velmi spokojený tip je právě GigaWatt a jejich komplexní cesta od jističe po zásuvku. Protože pak i to co je už dobré, bude jednoduše ještě lepší...

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies