Métronome referenční streamer

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 1

Kanadský Bluesound, dceřinka legendárního výrobce elektroniky NAD, je jedním z nejvýznamnějších hráčů na trhu streamování zvuku za rozumné peníze – konkrétně model NODE představuje ve třech generacích už 10 let skvělou úroveň toho, co je v dostupném síťovém přehrávání možné, ať už je to dobrý standard zvuku nebo vysloveně skvělá ovládací platforma BluOS. Proto se Bluesound rozhodl oslavit cínové výročí trochu nečekanou limitovanou edicí X, dostupnou výhradně ve stříbrné barvě, s různorodými vylepšeními a jen o něco vyšší cenou.

Šasi přehrávače na praktické protiskluzové gumové základně zůstává identické, tedy nízké, rozdělené výškově centrální horizontální linkou na dvě identické poloviny a zakulacené v rozích, což přispívá k jeho nenápadnosti – jakkoliv nově zvolený stříbrný lak je přeci jen pro oko poutavější, než matná čerň a běl původní varianty. První změnu ale postřehnete hned vpředu uprostřed – pod logem nahoře a stavovou diodou v oné černé lince najdete místo obvyklého 3,5 mm jacku pro sluchátka rovnou výstup 6,3 mm, naznačující výrazně větší soustředění na prémiový segment a složitější sluchátka.

Nahoře na placce NODE X zůstává dostupné dotykové ovládání, stmívané pokud pohybové čidlo v blízkosti neucítí vaši ruku. Řídit tu lze vstup, hlasitost a předvolby uložených zdrojů signálu.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 2

Zadní panel s konektory žádnou proměnou neprošel. Čtyři cinchové konektory vlevo představují analogový stereo výstup, monofonní výstup pro subwoofer (s kompatibilními modely se umí spojit i bezdrátově) a koaxiální digitální audio výstup, budete-li chtít využít externí D/A převodník. K tomu se připojíte i přes vedle sídlící konektor digitální. O kousek doprava dlí trojice 3,5 mm rozhraní – jedno slouží jako kombinovaný optický a analogový signálový vstup, další po spuštění nabízí 12 V napětí, kterým zapnete jiný přístroj a do třetího zase vetknete externí čidlo pro příjem signálu dálkového ovládání, je-li třeba NODE X kdesi za skříňkou z přímého dohledu. To se hodí, protože u tohoto modelu je hezké dálkové ovládání v ceně – pro konzervativnějšího uživatele to může být příjemná změna.

Další výbavou zadního panelu je praktické HDMI eARC pro spojení s televizí a samozřejmě „dvojkonektor“ pro ethernet (jako alternativa vestavěné Wi-Fi) a USB datové paměti. USB lze také využít obráceně, tedy pro připojení k D/A převodníku a právě tak nabízí NODE X nejvyšší potenciální zvukovou kvalitu. Snad jen blízkost obou rozhraní může u tlustších kabelů způsobit jisté organizační potíže. Poslední v řadě je klasická „osmička“ napájecího konektoru. Vidět pak není Bluetooth rozhraní s aptX HD kodekem, které může jednak přijímat, ale i vysílat třeba do sluchátek.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 4

Samotné rozměry přístroje zůstaly zachovány – s šířkou 22 cm, výškou 4,6 cm a hloubkou 14,6 cm (plus váhou 1,14 kg) zapadne snadno úplně kamkoliv.

Největší změny časově i početně limitované edice NODE X proběhly uvnitř, na technické stránce věci. Zásadní je obměna použitého čipu D/A převodníku a samozřejmě adekvátně i jeho okolí. Místo PCM5245 tu najdete podstatně parametrově lepší ESS Technology ES9028Q2M, vyznačující se třeba o řád nižší hodnotou THD+N (konkrétně 0,0003% oproti 0,002% u běžné verze NODE).

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 16

Druhou výraznou technickou úpravou je nahrazení standardního modulu sluchátkového zesilovače prémiovým řešením, splňujícím vysoký standard THX Achromatic Audio Amplifier s korekcí chyb typu feed forward. Tato certifikace zajišťuje dostatečný výkon i úroveň čistoty a zkreslení, které mají umožnit provoz i s velkými high-end sluchátky.

Co se nezměnilo, to je výpočetní síla centrálního čtyřjádrového čipu ARM Cortex A53 s taktem 1,8 GHz a superskalární architekturou, stejně jako základní platforma BluOS v češtině, díky níž snadno všechno nastavíte, upravíte nebo přizpůsobíte či spojíte do multiroom systému.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 5

Bluesound NODE X jsme poslouchali přes jeho ovládací aplikaci i Roon v hlavní redakční sestavě s Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR, s Teac NT-503 a napájeli jsme vše přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Poslouchalo se přes KEF Blade One Meta a to přes mix kabelů Nordost Valhalla 2, Nordost Heimdall 2, KrautWire Super Symetric Gold a VYDA Laboratories ORION. Ke srovnání byl krom výše zmíněného dua Roon / NT-503 i Innuos ZENmini Mk3 a jeho analogový výstup. Streamovací systém používá kabely i switch od SOtM. Kompletní seznam použitých komponentů v pravém sloupci -->.

Razantní baskytarový základ „Ty“ Richarda Müllera („44“ | 2005 | Columbia | 82876 71539 2) byl v podání NODE X posazený do dosti hutné roviny, tučný, mohutný a určitě i trochu zdůrazněný. To je nicméně ladění, které by v dostupnějších systémech nejspíše mělo zapůsobit pro atraktivní zhutnění a zdůraznění reprodukce. Síla basů je nicméně velmi pěkná, reprodukce zní energicky a kontrola je určitě lepší, než bylo u základního modelu. Barevnost pak díky tomu všemu hezky vyniká a za dané peníze je podána víc než férově.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 6

Sluchátkový zesilovač potom ale působí diametrálně jinak – jako „rovný“, podstatně utaženější, tvrdší a až studiově přímočarý. Je to rozhodně působivý sluchátkový výstup. A připojíte-li pak Bluesound přes USB do převodníku, tak jeho charakter výrazně víc definuje právě charakter DACu, takže i tady není bas tak výrazný a dramatický.

Hlasy dvojice Jane Birkin – Serge Gainsbourgh v romantické „Je t’aime … moi non plus“ ze stejnojmenného alba (2016 | nahráno 1969 | Light in the Attic | LITA 048) zněly se solidní čistotou, i když i na nich byl cítit mírný akcent na plnost a sytost. Je to ovšem plnokrevnější a zároveň soustředěnější zvuk, nežli nabízí základní NODE, to zase ano. Přes onen nezanedbatelný posun ve srozumitelnosti detailů a celkové zřetelnosti však zůstává stále v pozadí takový ten vřelejší, příjemný styl Bluesound. Díky tomu třeba řízenější sykavky starší nahrávky a běžného masteru nijak neotravují ani ve vyšší hlasitosti, zůstává hlavně ta hezká stránka věci, avšak ve víc než dobrém hi-fi standardu.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 7

Přes sluchátka si NODE X opět nese mírně jiný zvukový vzorec – přímější, ještě jasnější, neutrálnější a zároveň i věcnější, takže třeba více vyniknou ony sykavky. Stále ale nejsou hrubé, jen prostě jasnější.

Když jsme u starších nahrávek, k těm lepším z nich patří slavná „Per vivere insieme“ od Jimmyho Fontany („Collection“ | 1998 | nahráno 1965 | RCA | 74321584292), která má poměrně přímočaré nejvyšší pásmo. Ne vulgární, přesto řízné. Bluesound jej zahrál s vkusným objemem (ani málo, ani moc), celkově pak jaksi nekonfliktní. To platí spíše v dobrém slova smyslu, protože nejde o nějakou zastřenost, výrazné zjemnění nebo něco podobného – detailů je proporčně k dané třídě a jsou rozhodně zřetelnější, nežli u základního NODE, posun k větší konkrétnosti je jasný v celém rozsahu.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 15

Ve sluchátkách dostanete více nuancí a víc „kovovosti“, přesné, pevné a konkrétní. Ani poměrně jadrná Focal Clear však nesvádí s takto živou reprodukcí ke snižování hlasitosti nebo přímo sundání z uší, což napovídá, že sluchátkový výstup má nízké zkreslení a velmi dobrou kontrolu.

Dynamika cembala pod rukama Alana Cuckstona v Rameauově „Premier livre de pièces de clavecin“ („Pièces de clavecin“ | 1995 | nahráno 1990 | Naxos | 550463) byla pěkně šťavnatá, NODE X hraje se slušnou suverénností, bez diskuse soustředěněji a rázněji než původní NODE. Důraznější hlubokotónová složka probouzí pocit energie a rozměrnosti nástroje, hudba nicméně nespěchá, je houpavě rytmická, stisk klávesy vybudí dynamiku, která v rámci dané kategorie rozhodně plně uspokojuje.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 14

Opět nelze nezmínit, že se sluchátky dostanete soustředěnější a údernější zvuk, silnější, ale zároveň tenčí a věcnější, i když zde bude hodně hrát roli také charakter těch kterých sluchátek.

Zvuk má onen základní charakter Bluesound s jistou dávkou měkkosti a objemnosti, ale přesto v jemné a zároveň vrstevnaté „Camera’s Rolling“ od Agnes Obel („Myopia“ | 2020 | Blue Note | 4837173) cítíte slušnou kontrolu a obecně dobré rozlišení. NODE X nedává detaily okatě najevo, nesoustředí se na jedno každé zachvění hlasu, ale když chcete, už vlastně docela lehce jednotlivosti najdete. Tolerantní vyznění zůstává stejně příjemné jako u NODE, ovšem obsahu je tu jaksi více.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 8

Se sluchátky přes uši je analytika zřetelně větší, ale to lze konkrétně se zkoušenými Focal Clear dost pravděpodobně připsat právě jim. Důležité je, že výstup je solidně transparentní a zvládá sluchátka kontrolovat.

„Sarabanda“ z Bachovy „Houslové sonáty v b moll“ v podání kytary Al di Meoly („Greatest Hits“ | 1990 | nahráno 1975 | CBS | 466995-2) byla volněji definovaná co do podání prostoru, ten byl však zase docela velký a mezi reprosoustavami bezproblémově spojitý. Zvuk byl citelně mohutnější, nežli třeba u Teac NT-503, větší tím pádem byla i kytara a jako kdyby se tak snáze dalo chordofonovému kouzelníkovi dívat na prsty. NODE X nenabízí takový ten audiofilský fokus s holografií, ale vzdušnost je ok a na dostupné hi-fi je přednes dobře čitelný.

2023 05 11 TST Bluesound NODE X 12

Energická a pro Suzanne Vega lehounce netypická „Zephyr & I“ („Beauty & Crime“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 68270 2 5) rozduněla i naši velkou poslechovou místnost, rytmus velkého basu přitom není rozteklý, ale naopak spíše tak nenuceně kontrolovaný, byť měkčí. NODE X nechce působit jako puristické zařízení, naopak jde o zábavnost, tučnost a velký objem, který se snadno poslouchá. Standardní verze NODE umí také hrát příjemně a zábavně, NODE X k tomu nicméně přidává více plasticity, konkrétnosti a co do uspořádání a nenucené zřetelnosti je nový Bluesound nad očekávání dobrý, neb žádnou ze svých vlastností neomrzí.

Výroční limitovaná edice Bluesound NODE X zachovává to osvědčené z konceptu jednoho z nejpopulárnějších síťových přehrávačů současnosti a přidává až nečekaně vynikající sluchátkový zesilovač a čistší, zřetelnější, dospělejší a po všech stránkách lépe kontrolovaný zvukový projev. Při tom všem chce výrobce za tuto verzi velmi racionální příplatek, navíc ještě ponížený tím, že v ceně dostanete jinak poměrně drahý (ale hezký) fyzický dálkový ovladač. Už tak v ceně do 30 000,- poměrem cena / výkon těžko překonatelný NODE má v nové výroční inkarnaci NODE X ještě atraktivnější hodnotu a pokud vám nevadí celkem výrazná stříbrná barva nebo trochu basového objemu navrch (což ale pro dostupnější systémy může naopak být atraktivní), získáte parádně fungující a dobře hrající kompaktní bránu do světa přehrávání digitální hudby (a zvuku z TV) ve všech jejích podobách.

Kč 18 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vynikající sluchátkový zesilovač

+ skvělá platforma BluOS s velmi pohodlným ovládáním

+ rozhodně pevnější, autoritativnější a čistší zvuk, než u základního modelu

+ praktické funkce a vstupy / výstupy

+ dálkové ovládání (s běžnou cenou 1 800,- Kč) může být příjemný bonus

+ funguje dobře jako transport do USB D/A převodníku i pro náročnější systémy

+ víc než férová cenová přirážka za daný upgrade

ZÁPORY

- analogový výstup má přeci jen dost basového objemu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies