2018 12 06 TST Dali Oberon 3 1

V Dali už 35 let dobře ví, jakými reprosoustavami potěšit (a teď prosím zcela bez jakýchkoliv negativních konotací) běžného konzumenta. Zvláště v posledních dvou dekádách leží gró produkce této dánské značky v dostupných a příjemně hrajících reprosoustavách s nezaměnitelnou zvukovou signaturou. Jednou z takových sérií rozhodně byla i modelová řada Zensor, kterou aktuálně nahrazují modely jménem Oberon, nesoucí jméno mytického elfího krále z artušovských legend.

Řada Oberon nese klasické firemní linie, vyvedené ale tentokráte v o něco moderněji a snad i o kousek odvážněji pojatých provedeních. Větší ze dvou regálovek v nabídce je model Oberon 3, stále spíše velmi kompaktní regálovka, která velmi zajímavě vypadá hlavně ve světlém "severském" provedení - z čelního panelu v plné barvě ční cihlový kónus středobasu a nad ním čočka vysokotónového měniče. Je to na danou třídu neokoukaná estetika (přičtěte k tomu dojmu i moderní a opět "seversky" působící hrubě tkanou krycí mřížku), zpracování je pak férové.

O něco víc než 6 kg vážící ozvučnice mají klasicky pravoúhlé tvary, MDF profily jsou slepeny do rozměrů 35 x 20 x 31,5 cm (výška x šířka x hloubka) a potaženy strukturovanými vinylem. Pro větší tuhost jsou uvnitř i výztuhy. Výrobce pak jako přednost zdůrazňuje tlumení horní, spodní i bočních stěn.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 2

Pohled zezadu odhalí klasicky vsazenou zadní stěnu, v horní části se pak otevírá kulatý plastikový nátrubek bassreflexu, ve spodní části pak vanička s jedním párem běžných reproterminálů.

O nejvyšší tóny se stará měkká kopulka o nadstandardním průměru 2,9 cm, vsazená do celkem výrazného zvukovodu. Jde o nový měnič, vyráběný právě pro řadu Oberon. Membrána je - prý - výrazně lehčí než je zvykem a to s váhou jen 0,06 mg / mm2.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 3

Středobas má průměr sedm palců a je vyrobený z charakteristického cihlově zbarveného materiálu, jehož barva má původ v konstrukci z dřevěných vláken a přírodního papíru. Membrána je připojená na poddajné gumové vlnce. Výrobce tu také zavedl technologii SMC, která upravuje chování magnetického systému u reproduktoru - jde prakticky o to, že materiál SMC kraje velkou část pracovního prostoru cívky a nechává ji fungovat lépe, než běžná železná konstrukce.

Dvoupásmová konstrukce má psaný frekvenční rozsah 47 - 26 000 Hz (+/- 3 dB), charakteristickou citlivost 87 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm. Dělící frekvence výhybky je nastavena na 2 400 Hz, bassreflex je pak naladěný dle výrobce na 49 Hz. Docela důležité je, že výrobce říká, že ozvučnice mají být cca 5 - 50 cm od zdi a navíc jsou navrženy tak, aby nebyly natáčeny směrem k posluchači (čímž je patrně míněno, že měniče mají širokou disperzi a patrně hladší zvuk mimo přímou osu).

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 4

Oberon 3 jsme poslouchali v pražském studiu Rodel Audio - společnost jim dělal set Cambridge Audio Azur 851A a Azur 851N, propojený XLR kabely Cardas Parsec a napájený kabeláží a rozvodnou lištou Supra. Do reprosoustav šel signál kabelem AudioQuest Type 4. Porovnávat jsme krom většího modelu Oberon 7 mohli také se starší řadou Zensor 7 nebo také Audiovector QR 3 či Acoustic Energy AE109.

Zvukový charakter Dali je známý tím, že nabízí pěkně bohatý zvuk od spodních frekvencí a ani Oberon 3 přes svou kompaktní velikost nejsou výjimkou. V "Pink Panther Theme" (2014 | STS Digital | STS-6111134) se snaží nabídnout pěkný pocit zapumpování a spíše temnější, hutnější, houpavou vřelost. Bas je měkký a efektně objemný, malou místnost pěkně vyplní svou poddajnou jemností a kulatou laskavostí - je to příjemný bas s nekonfliktní jemností a přece schopný vzbudit už dojem přítomnosti hlubokých oktáv v prostoru.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 5

Typicky sladký, barevný a až sametový je charakter Oberon 3 v hlasovém pásmu, kde díky tomu křehký vokál Julie Stone v "I´m Not Yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) vyznívá vysloveně hezky - je velice jemný a klidný, objemově je ho tak akorát (možná i proto, že je cítit lehký akcent na nižší frekvence) a je hlavně naprosto nekonfliktní, ať už posloucháte (relativně) nahlas nebo potichu.

Tak jako jsou zřetelné basové oktávy, tak energicky a dopředně vystupují výšky - třeba mnohé čilé kovové perkuse v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) jsou snad až o krok příliš výrazné a o krok příliš tlačí na pilu. Na druhou stranu, slyšíte tak "blízko" i jemná cinknutí a budí to na první poslech i pocit veliké detailnosti, byť je to spíše opravdu hlavně energičnost a výraznost, protože tóny jsou spíše kratší a tenčí. Tato charakteristika nabádá k tomu dát si nadstandardní pozor na to, s jakou elektronikou budete Oberon 3 párovat.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 6

Co pak ale musíme Oberon 3 přiznat, to je skutečnost, že i přes svůj měkčí, bohatší a vřelejší tonální charakter působí snaživým, agilním dojmem - třeba i náročné dynamické špičky v "Gun Battle" Aarona Coplanda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) působily plně, reprosoustavy sice zůstávají u své hedvábné kulatosti, ale nabídnou solidní objem a pocit vzedmutí energie, takže zvuk ve správné chvíli příjemně ožije. Není to samozřejmě údernost studiového monitoru, ale stále hlavně na dlouhodobě bezproblémový, neúnavný a klidný poslech laděný charakter, avšak je vlastně velmi komfortní se jím nechat houpat.

Jak už bylo řečeno, Oberon 3 (jako ostatně prakticky vše co má na sobě nápis Dali) sází hlavně na příjemnost a jakousi až lehce nadýchanou barevnost a laskavost. Tak třeba i v "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) seznáte, že tu neprobíhá žádný hon na malé detaily nebo jemňoučké dozvuky, ale že Oberon 3 prezentují celistvý, kompaktní zvukový obrázek, který je ale vlastně pěkně přehledný, jen vás nic nenutí soustředit se na cinknutí tuhle nebo zašustění támhle. Prostě se jen necháváte obklopit tím relaxovaným přednesem a s ohledem na cenu dobře organizovaná hudba vás oblévá.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 11

Pokud si Oberon 3 správně nasměrujete a budete poslouchat ze vzdálenosti odpovídající klasickému menšímu prostoru do 20 m2, pak umí zafungovat takové to "dvoupásmové kouzlo", tedy to, že reprosoustavy umí načrtnout pěknou scénu v pravolevém a vlastně už i předozadním směru. Oberon 3 k tomu sice stále přistupují s uvolněností sobě vlastní, prezentují v "Thus saith my Cloris brite" v podání Renaissance Ensemble ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) zvuk jako velký celek, ale působí ukázněně, tedy s možností lokalizovat férově jednotlivé nástroje a probírat se hudbou bez pocitu, že je to jedna velká hromada zvuku.

Je, ale to už se opakujeme, největší silou značky Dali schopnost nabídnout "easy listening", neboli zvuk, který se prostě bezkonfliktně poslouchá, netahá vás za uši, ale ani nenudí, netlačí na vás, ale přesto dokáže přitáhnout vaši pozornost. "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) hrála plně, neúnavně, ani potichu nebudil pocit "splaskosti" a je to klidňoučký a laskavě muzikální přednes, který sice není audiofilský, ale pokud vám sedne, tak neomrzí.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 12

Kompaktní Dali Oberon 3 jsou solidním produktem dostupné cenové kategorie - férově (byť ne oslnivě) vypadají, ale hlavně příjemně, nekonfliktně a doslova "hezky" hrají, pokud máte rádi zdůrazněný basový základ a hebké, hladké, sametově příjemné střední pásmo. Oberon 3 tak pokračují v tradici svých předchůdců Zensor, ale vlastně ctí "rodinnou" DNA firmy obecně. Snad jen svými agilními a potenciálně až příliš výraznými výškami vás přinutí pečlivě vybírat elektroniku. Celkově se dá říct, že Dali Oberon 3 jsou reprezentantem moderního stylu dostupného hi-fi - hezké balení s hezkým zvukem, který je laděný tak, aby lahodil běžnému uchu v co možná nejširším spektru poloh od tichého poslechu po (relativně) hlasitý, od lehkého popíku po rock či komorní klasiku s tím, že se Oberon 3 nekomplikovaně rozehrají prakticky čímkoliv. Je to v pozitivním slova smyslu "normální reprosoustava pro normální posluchače".

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, absorpční panely,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 m1

Na frekvenční odpovědi Oberon 3 je vidět, že výrobce i tady dostál "svému" zvukovému ladění, tedy bohatším basům (tady konkrétně zhruba mezi 75 a 100 Hz) a výraznějším výškám (opět konkrétně nad 7 kHz). Slíbený frekvenční rozsah byl v reálném prostoru dosažený v už poměrně vágní toleranci +/- 6 dB. Celkově je vidět důraznější ladění na spodní frekvence a pak snaha o jejich odlehčení přidáním důrazu na nejvyšších patrech. Zvuk Dali nikdy nebyl o dosahování dokonalé linearity, ale o hledání toho "hezkého".

2018 12 06 TST Dali Oberon 3 m2

Impedance (červená) naznačuje svým sedlem naladění skutečně někam pod 50 Hz, úroveň klesá na 4 ohmy, ale ne níže. Celkový průběh napovídá i o tom, že na přechodové frekvenci není příliš silná filtrace. Impedance je ale vcelku poklidná a prostá prudkých přechodů. Elektrická fáze pak nad hranicí 100 Hz působí výtečně spořádaným dojmem, přes maličko prudší změny mezi 50 - 100 Hz ani tady nehrozí žádná nepřiměřená zátěž pro dostupnou elektroniku; už proto, že mezi 70 - 90 Hz se nachází impedanční peak a tudíž to nebude žádný velký "žrout" proudu.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ × ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 14 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mají výrazný bas na tak malou bedničku

+ takový ten charakteristický hedvábný "Dali" zvuk

+ laskavá muzikálnost

ZÁPORY

- nejvyšším tónům by slušelo více klidu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies