Roon

Dost možná by se dalo říci, že hudební knihovna / přehrávač / signálový procesor / digitální zázrak Roon je skutečně všestranným a všehoschopným řešením pro každého, kdo si chce svou knihovnu lokálních souborů a online streamů uspořádat a užívat na maximum. Jednou z méně dokumentovaných vlastností tohoto systému je pak i ukládání hudebních CD.

Ripování kompaktních disků je z pohledu Roon koncipováno tak, aby bylo maximálně jednoduché. Stačí k vašemu zařízení připojit adekvátní CD mechaniku (ať už USB, tak třeba SATA, je-li v přístroji, na němž běží jádro, přítomen i takový konektor) a můžete začít. Podmínkou je pouze kompatibilita s linuxovým jádrem systému, ale 9 z 10 mechanik tomuto požadavku vyhoví bez problémů.

Celý proces je řízen knihovnou „CD Paranoia“, jejíž název jasně říká, jak důkladně přistupuje ke čtení zvukových dat. Systém je bez možnosti další volby pak nastaven tak, že používá ty nejpřísnější (nebo snad „nejparanoidnější“) nastavení pro opravy případných chyb.

Znamená to, že třeba poškrábanější kompaktní disk může být čten a ukládán i několik hodin, navíc ani tak není zaručeno, že se záznam uloží. Bude-li v něm jen jediná chyba, kterou se nepodaří ani za cenu mnohých opakovaných čtení opravit, celý záznam bude skartován. Je trochu škoda, že se zároveň neporovnává záznam s „otiskem“ v databázi AccurateRip, v nápovědě Roon nicméně zaznívá, že pro takový postup existují blíže nespecifikované externí nástroje.

Výstupem z celého procesu je adresář se stopami uloženými do FLAC souborů – jedna stopa, jeden soubor. Pro uložení nicméně musíte mít k jádru mimo mechaniky připojený ještě USB disk, případně se spolehnout na interní úložiště, což může situaci lehce komplikovat. Není možné ukládat data rovnou na NAS zařízení v síti, což je trochu škoda.

Problém dle výše popsané logicky může nastat ve chvíli, kdy má vaše Roon jádro třeba je jeden USB port a vy nechcete nebo nemůžete ukládat data na disk interní – třeba proto, že minimální velikost pro ripování je 2 GB a samotné Roon jádro tolik nepotřebuje apod. Navíc není možné z vícero dostupných disků ručně zvolit ten, který sami chcete – podle jistých kritérií si Roon jednoduše vybere podle něj ten nejvhodnější.

2023 01 30 TEO Roon 2

Další mírnou komplikací je skutečnost, že Roon neporovnává uložené CD ani s žádnou obsahovou databází, takže ukládá obsah v do jisté míry anonymní podobě podle data a čísla skladby. Následně vás tak čeká nějaká ta práce s identifikací a pojmenováváním. Nebo také ne – pokud výše zmíněný automaticky vytvářený a plněný adresář přidáte do zdrojů knihovny Roon, tak systém data překouše a (pravděpodobně) správně identifikuje a zařadí je do vaší sbírky. Jak už bylo řečeno, jde o snahu dosáhnout prakticky bezobslužného fungování pro ty, kteří si s IT jinak netykají.

A jak ripování funguje? Naprosto jednoduše. Pokud je připojená mechanika kompatibilní, stačí do ní vsunout disk a Roon se postará podle naznačených pravidel o vše ostatní, aby po úspěšném uložení dat kompaktní disk opět vyplivnul. Pro zvídavější je možné stav procesu nahlédnout přes webové rozhraní Roon jádra.

Je tedy funkce „digitalizování“ kompaktních disků k něčemu? Má mnoho „proti“, pokud jste schopni nainstalovat, nastavit a využít externí software typu Exact Audio Copy, který poskytuje mnohonásobně více kontroly. Jestliže na druhou stranu ale hledáte řešení typu „plug&play“ nebo spíš „plug&grab“, tak Roon nabízí naprosto nekomplikovanou automatizovanou funkčnost a nečeká vás tady žádný háček. Vzhledem k použitému systému je pak kvalita uložených souborů zcela bezproblémová a je skvělé, že Roon myslí i na hudební sbírky počítačově méně zdatných uživatelů.

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies