HIFIStyl

2023 05 30 TST ProAc Response D20 1

Stewart Tyler si na začátku 70. let vysnil reprosoustavy – a začal na svém snu pracovat. Během necelých 10 let, konkrétně v roce 1979 v anglickém Borehamwoodu, tak vznikl ProAc (neboli Professional Acoustics). Od roku 1989 je pak nosnou částí programu řada Response a to až dodnes. Zhruba v jejím prostředku se nachází kompaktní sloupek Response D20, dostupný s přídomky D jako „Dome“ a R jako „Ribbon“.

My jsme měli možnost poslechnout si základní verzi s kopulkovým výškáčem. Jedná se o velmi tradiční konstrukci čistě pravoúhlého kabinetu o výšce 97,8 cm, šířce 19,3 cm a hloubce 28,2 cm. Jde o ozvučnici z MDF profilů, buď lakovanou nebo potaženou dýhou v takovém tom konzervativním anglickém stylu. Rozměry 24 kg reprosoustavy nezahrnují základnu, z níž se vpředu a vzadu vypínají dvě malé příčky, držící samotný kabinet kousek ve vzduchu – prostor je využíván bassreflexovým výdechem, jehož energie se tak šíří do stran.

Response D20D využívají osazení dvěma měniči v horní části přední stěny, tweeter je na každém kusu poblíž hrany – to jednak snižuje nežádoucí odrazy od této části ozvučnice, jednak to umožňuje o něco lepší adaptaci na konkrétní akustické podmínky tím, že tweetery dáte „ven“ nebo „dovnitř“.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 2

Do zadní stěny je hodně vysoko (prakticky na úroveň středobasu) vsazena plastová vanička s dvěma páry reproduktorových terminálů pro možnost bi-wiringu / bi-ampingu.

Reprosoustavy využívají výškovou měkkou kalotu o průměru 2,5 cm vlastního návrhu. Měnič má chlazení vzduchem a tlumenou pracovní komoru. Doplňuje ho středobasová membrána s průměrem 16,5 cm, jejíž kónus je z tkaných skleněných vláken. Opět jde o vnitrofiremní návrh, stavící na magnetickém systému Excel – což napovídá, že by mohlo jít o zakázkové měniče od SEAS. Fázový nástavec má atypickou akrylovou podobu.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 3

ProAc se nezmiňuje nijak blíže o konstrukci dvoupásmové frekvenční výhybky, snad jen to, že je na samostatné desce plošných spojů a používá „nejlepší komponenty“. Response D20D mají deklarovanou frekvenční odezvu 28 – 33 000 Hz (ovšem bez přiblížené tolerance), jmenovitá impedance činí 8 ohm a charakteristická citlivost 88,5 dB / W / m.

Response D20D jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček. Signál poskytoval Bluesound NODE, připojený přes USB do Musical Fidelity M6x DAC, který následoval předzesilovač Musical Fidelity M6s PRE a koncový stupeň M6s PRX. Propojeno bylo kompletně kabely Cardas Clear. Ke srovnání jsme měli nejen další modely ProAc řady Response, ale také třeba Qln Prestige Three.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 4

Bas z „Honey Hill“ saxofonistů Bena Webstera a Johnnyho Hodgese („The Soul of Ben Webster“ | 1995 | nahráno 1958 | Verve | 527 475-2) zněl docela snaživě – basa je prezentována s poměrně slušným brnknutím, na vcelku kompaktní reprosoustavy nechybí spodním frekvencím váha. Artikulace je lehce měkčí, tóny jsou zakulacené, ale v duchu anglické školy ona měkkost není nepříznivá pro oddělení jednotlivých not. ProAc mají důstojný objem basového fundamentu, prezentovaný bez tlaku a stresu, nicméně zároveň krapet starosvětský.

Líbezně znělý a perfektně ovládaný zpěv Michaela Bublého v „Georgia on My Mind“ z „Crazy Love“ (2009 | Reprise | 9362-49627-7) měl přídech lehounké vřelosti, ProAc mají přeci jen špetku svého vlastního charakteru, na druhou stranu snad i větší měrou respektují charakteristiku připojené elektroniky. Čistota a srozumitelnost jsou obecně dobré. V této skladbě byla reprodukce velmi sytá, anglicky nonšalantní a přesto energická a důrazná. Response D20D disponují příjemně organickým zvukovým profilem.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 5

Cinkot v country-popové „Somewhere, Somebody“ od Jennifer Warnes („The Hunter“ | 1992 | BMG | 4007192619740) nebyl úplně velký ve svém objemu, kalota hraje decentně, jemněji, neproniká kupředu nějakou obzvláštní energií, na druhou stranu je to takový uměřený zvuk s dobrou čitelností. Čistota je vlastně solidní, byť projev vesměs neanalytický. Spíše jde opět o mírně starosvětský zvukový styl.

Brahmsův „Smyčcový kvintet č. 2 v g dur, op. III“ v interpretaci nejdéle působícího komorního tělesa v Británii The Allegri Quartet („G major Quintet, op. III“ | 2001 | nahráno 1994 | naim | naimcd10) zněl možná trošičku měkčeji, ale přesto Response D20D nemají vůbec špatnou kontrolu, prostě jen takový celkově houpavější projev. Co do těla, váhy a „hmotnosti“ zvuku je všeho na malý sloupek milé množství a tak máte pocit, že k vám hudba promlouvá se sympatickou, byť nenásilnou dynamičností.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 7

Přestože ProAc mají, zdá se, špetku svého vlastního stylu, čistota „Lotus Feet“ od Johna McLaughlina („Remember Shakti“ | 1999 | Verve | 559 945-2) byla výtečná – zřetelnost je navzdory netechničnosti super. Response D20D se nesnaží nějak jiskřit, něco zdůrazňovat či akcentovat, je to umírněný a přesto pocitově velmi dobře organizovaný zvuk. Má zjevný anglický styl, v němž se všechno propojuje s citlivou přirozeností.

„Amuseum“ Jamese Newton Howarda („…and Friends“ | 1983 | Sheffield Lab | CD-23) měla scénu netypicky posunutou zřetelně dozadu za reprosoustavy. Nestresovaná disciplinovanost je přítomná i v tomto ohledu, takže přehlednost je bezproblémová. Nemůžete říct nic konkrétního, čím by Response D20D byly jedinečné, na druhou stranu vše do sebe jaksi zapadá a vytváří stereofonii na úrovni.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 10

Trochu hrubší nahrávka „Leave It Like It Is“ od indie-rockových The Prostitutes („Hometown Zombies“ | 2009 | nahráno 2008 | Championship | CHMPS 077-2) zazněla ve své muzikální podstatě, ProAc jako kdyby trochu utlumily ono zrno a jisté skřípavé a ostré aspekty záznamu a ponechaly to zábavné jako rytmus, sílu a objem. Je pravda, že díky tomu rocková skladba nemá úplně plný drajv a dravost, na druhou stranu stále zůstává po anglicku pohodová, snadno poslouchatelná a přitom prostě a jednoduše zábavná.

Kompaktní anglické sloupky ProAc Response D20D v sobě nesou vlastně všechno, co dělá reprososutavy ostrovní scény tak snadno rozpoznatelnými – je to tradiční, konzervativní konstrukce (což se na druhou stranu odráží i v detailech jako jsou mřížky „na špunty“ místo na magnety a podobně), určená pro spíše starší a vyzrálejší publikum, které ocení neefektnost, čistotu a mírně vřelejší, řekněme tolerantnější signaturu. Vlastně se nedá vyzdvihnout nějaká jediná stránka, kterou by vám Response D20D zaimponovaly, důležitá je u nich organičnost a vyrovnanost, která dobře propouští ty pozitivní stránky vašeho řetězce a vašich nahrávek. ProAc nenabízí moderní zvuk s jeho orientací na detaily, efekty, sílu a kdovíco, ale takový ten klasický a ve finále hlavně muzikální styl v duchu britských tradic.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, minimálním zatlumením s běžnými prvky jako jsou závěsy, koberec nebo sedačka.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční odpověď se zdá být poměrně vyrovnaná, pod úrovní cca 400 Hz lehoulince energičtější, ale stále „na rovinu“. První energie je využitelná zhruba od 45 Hz. I pod úhlem drží Response D20D stále dosti blízkou charakteristiku, neměly by tak být úplně náročné na umisťování v prostoru. Vyjma vlivu akustiky se nezdá, že by objektivním okem měly tyto reprosoustavy nějaký zásadní nedostatek na naměřených křivkách.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m5

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m6

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m7

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m8

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance by se dal patrně označit za „bezpečný“ – neklesá pod cca 6,5 ohm, byť linearizace tu neproběhla. Nad úrovní 1 kHz – kde je však poměrně dost málo energie – je tak průběh s trochu vyššími vrcholy, nicméně moderní zesilovače nebudou mít žádný problém. Také elektrická fáze je přijatelná, byť lehoulince vybočuje z nejoptimálnějšího rozsahu. Nejsou tu však úplně prudké změny a ostré úhly. Na cca 170 a 310 Hz je vidět celkem výrazné rezonance, ta první podle blízké měření bude patřit bassreflexovému systému, tu druhou těžko k něčemu přiřadit, přestože je v oblasti, kde se na odpovědi středobasu vyskytuje jakýsi droboučký kopeček. Ladící frekvence systému je podle první sedla impedanční křivky cca 40 Hz.

2023 05 30 TST ProAc Response D20 m9

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

Zvedající se vysoké peaky mezi 200 a 500 Hz představují hlavní rezonanční kmitočty kabinetu. První dva leží velmi blízko oblasti 310 Hz, kde je na impedanci vidět rezonance.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 116 990,- - standardní povrchy (black ash, mahagony, cherry, walnut, oak, silk white)

Kč 128 850,- - prémiové povrchy (rosewood, ebony)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ příjemný a tolerantní zvukový projev

+ klasický anglický styl

+ dobrá plnost

+ solidní rozlišení v organickém balení

ZÁPORY

- zpracování je spíše tradičně účelné, než pěkné podle moderních standardů

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Panter | www.panter-praha.cz 

PRODÁVÁ: Hi-Fi Morava | www.hifimorava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies