ROTEL Michi zesilovače

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 1

Příběh značky Audio Pro začíná v roce 1978, kdy firma uvedla aktivní reprosoustavy s objemem 14 litrů, v té době produkt atypický a vlastně docela odvážný. Až zhruba do roku 2010 pak firma produkovala více či méně klasické hi-fi s důrazem na nabídku reprosoustav a subwooferů, po tomto roce se ale v jejím katalogu stále více objevují možné i nemožné aktivní reproduktory - a v současnosti jsou to právě elegantní, skandinávsky jednoduché aktivní reproduktory, které táhnou renomé firmy dopředu.

Nabídce pak vévodí velký model Drumfire, který by se ale mohl s klidem jmenovat "kytarový zesilovač", protože právě tak v prostoru vypadá - může za to hlavně jeho koncept "řídící" vrchní části a mohutného spodního bloku, což je vlastně subwoofer. Dobré je možná zmínit, že pokud chcete ozvučit jen maličký prostor, dá se koupit ona řídící část samostatně a vzhledem k osazení reproduktory by měla stačit.

Zepředu je Drumfire mimořádně designově čistou záležitostí s opravdu moc pěkným zpracováním (minimálně v těch místech, která jsou vidět a jsou důležitá) - plochy obou částí totiž téměř úplně kryjí látkové mřížky, zdobené pouze kroužkem loga. Horní box je na nožičkách mírně nakloněný směrem vzhůru, spodní spočívá na mohutných gumových podstavách. Drumfire je na poměry bezdrátových reproduktorů poměrně velký - horní modul má rozměry 15 x 36,5 x 19 cm (v x š x h), subwoofer pak 50 x 36,5 x 19 cm (v x š x h).

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 3

Podívejte s na horní modul shora a spatříte plochu se základními ovládacími tlačítky - vstupy, hlasitost atd. atd. Nejzajímavější je tu možnost nastavit si oblíbený zdroj typu internetového rádia a stiskem tlačítka si ho pustit bez nutnosti otevírat aplikaci. Také je tu 3,5 mm analogový jack - to třeba když budete chtít připojit v rychlosti nějaký mobilní přehrávač.

Veškeré ovládání zvládnete vcelku jednoduchou a bezproblémovou aplikací - první zapojení není možná tak bezešvé jako u prověřených multiroom řešení typu Bluesound, ale i tak máte v řádu jednotek minut všechno připraveno k činnosti. Rychlost, stabilita a přehlednost ovládání jsou pak zcela bez problémů. Navíc je aplikace koncipovaná pro snadné utvoření multiroom systému, takže stačí párkrát poklepat a vše funguje. Nehledě na to, že z dvojice Drumfire můžete stejně snadno udělat i stereo pár.

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 5

Všechny konektory se pak nachází vzadu - jediné, co lze reálně vytknout je absence USB portu pro datové paměti a nutnost obě části zapojit do zásuvky nezávisle (ač je "hlava" použitelná i samostatně, mohla by třeba na basovém modulu být k dispozici výstupní zásuvka či nějaké podobné řešení). Pak už je tu vše co tu má být - ethernetový konektor pro streamování tam, kde vestavěný Bluetooth 4.0 nebo Wi-Fi nebude vhodným řešením a klasický pár analogových cinchů tam, kde chcete připojit nějaký tradiční zdroj signálu, ať už to bude tuner, gramofon, CD přehrávač či cokoliv dalšího. Posledním konektorem na horním bloku je "anténní" spojka, která trochu lacině působícím kabelem spojuje "předzesilovač" s basovou sekcí.

Na té je tedy logicky právě také takový konektor, vedle něj jde dvojicí potenciometrů nastavit celkovou hlasitost basové sekce a také frekvenční výhybku. Dvoupolohová páčka pak umí otočit fázi basů - jde tak prakticky o klasickou subwooferovou paletu ovladačů.

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 6

V horní části pracuje 100 Wattový zesilovací modul, v té basové má dvojnásobný výkon, oba jsou "digitální", tedy pracující se spínanými zdroji ve třídě D. Nahoře je dvojice klasických 1" textilních kalot, doplněná o dvojici středobasových kónusů o průměru 4,5". V basové části pak pracuje 8" woofer. Horní část má optimisticky stanovený frekvenční rozsah 45 - 22 000 Hz, subwoofer začíná svou práci na 30 Hz a končí na 120 Hz.

Drumfire jsme poslouchali v pražském studiu HIFI CZ, ale srovnání máme třeba s redakčním Naim Mu-so, ale i mnoha dalšími bezdrátovými řešeními.

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 7

Pusťte si "By your side" z klasického alba "Lovers Rock" od Sade (2000 | epic | 500766 2) a zjistíte, že Drumfire se rozhodně nebojí prezentovat bas aktivně, objemně a energicky - ostatně tak se to od podobného zařízení s vlastním subwooferem čeká. Drumfire ale nemá takový ten rozmáchlý, dominantní a efektně mohutný bas, je naopak přes vší energičnost spíše kulatý a koncentrovaný - to vše ale tedy v běžném "neutrálním" nastavení, pomocí rychlé regulace lze ubrat / přidat objem i energii dle libosti či spíše dle aktuální akustiky. Ona důstojná kontrola s důrazem na čitelnost spíše než na zběsilé zaplnění prostoru hlubokými tóny ale zůstává patrná stále.

Pokud stojíte příliš blízko u Drumfire, mohou se zdá hlasy, jako třeba zpěv Diany Krall v "Temptation" ("The Girl in the Other Room" | 2004 | Verve | 0602498622469) poněkud příliš tlačící na pilu, ale to je spíše tím, že toto zařízení má za úkol vyplnit více méně konzistentně celou místnosti (a to nejen malou), což mu jde. Poodstupte a stále ucítíte energii, i tady zůstává zvuk Drumfire pevný a našlápnutý, neupejpavý a zřetelný - kupodivu ale ani přesto příliš nezasahuje do jemného a uvolněného vyznění skladby jako celku. Na poměry podobných zařízení se drží vlastně realistických způsobů.

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 9

Ač i v nejvyšším pásmu je energie dost, je třeba na činelech a dalších perkusích v "Question and Answer" Methenyho, Hollanda a Haynese ("Question and Answer" | 2008 | Nonesuch | 7559-79910-0) cítit, že objemově je výšek o něco méně. Nejsou ale nějaké nevýrazné, spíše se zdá, že je to ladění, které má za cíl zabránit překročení nějakých kritických mezí při reprodukci méně citlivě zprodukovaného materiálu (nebo prostě ostrých nahrávek, jak chcete). A ono to funguje - přestože činelů a cinkotu je spíše tak akorát, má pořád dost energie, aby byl dostatečně zřetelný i při poslechu přes celou běžnou místnost. Velkou výhodou je pak i nesměrovost od okamžiku, kdy stojí alespoň tak dva metry od Drumfire.

Protože Drumfire je vlastně aktivní reprosoustava, zvládá vcelku spořádaně zahrát i komplexnější kusy typu Janáčkovy "Symfoniety" ("Rok české hudby" | 2004 | Panter Praha | TU 0002-2). Není to zvuk mohutný a hroutící stěny či otřásající podlahou, ale naopak stále zůstává organizovaný, energický a férově čitelný. Možná tu je menší akustický tlak, než byste při velikosti Drumfire čekali, odmění se vám za to ale schopností nabídnout prakticky identicky živý a identicky energický zvuk v každém koutě místnosti.

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 13

Že Drumfire není o audiofilském utaženém a po mikrodetailech prahnoucím zvuku, to je fakt - ostatně takový není žádný bluetooth / bezdrátový reproduktor. Na druhou stranu, ačkoliv to není zvuk laděný podle hi-fi standardů, nabízí v "Like a Rolling Stone" Barb Jungr ("Man in the Long Black Coat" | 2011 | Linn Records | AKD 386) dobrou čitelnost a pocit, že zvuk drží pohromadě pevně a jistě - hlavně i díky oné celkové energičnost, s níž se nebojí hrát už od nízké hlasitosti.

Důležité u podobných zařízení je to, jak dokážou pokrýt prostor zvukem, protože stereo bázi (pokud si samozřejmě nespárujete v příslušném módu dva) tu nemůžete čekat. Ale i to funguje - jak už bylo řečeno, Drumfire je dobré poslouchat z alespoň dvou metrů (jinak má tendenci znít příliš "akčně" a příliš cítíte, odkud zvuk vychází), pak ale i taková "Railway Tracks" Johna Illsleyho ("AUDIOphile Pearls Vol. 10" | 2014 | AUDIO | 11-14) vystoupí z boxů a pokryje místnost dobře poslouchatelným zvukem i pod velkými úhly - ani při soustředěnějším poslechu tak nemusíte v běžně velkých prostorách lovit "to ono" ideální místo.

2018 12 06 TST Audio Pro Drumfire 11

Intimní kombinace klavíru, kontrabasu a vokálu v "Ještě kousek", titulní písni alba Báry Zmekové (2013 | Jámor), vyzněla čistě, vkusně a bez ohledu na hlasitost tu je zvuk, který se nechová okázala, nesnaží se být příliš "cítit" a je tak jedno, zda necháte Drumfire jen tak šeptat při kulisovém poslechu nebo si sednete a trochu hlasitosti přidáte - stále se drží čistoty, kontroly, vyváženosti a energičnosti, která jej pasuje mezi nejlepší zařízení podobného typu.

Audio Pro Drumfire je zajímavou ozdobou interiéru z pohledu designového a právě tak zajímavým řešením z pohledu zvukového - pokud přistoupíte na jeho nabídku konektivity, pokud ho správně v prostoru postavíte (abyste ho mohli vychutnávat z dálky, kde už se zvuk "poskládá" jak má) a pokud adekvátně doladíte subwooferovou část, je zvuk vyrovnaný, vkusně čistý a přehledný a přesto má tu jiskru energičnosti, díky které ani napříč místností nepůsobí ploše, stejně jako při tichém poslechu. Aplikace či první nastavení jsou pak v lepším standardu, byť naprosté jednoduchosti a "blbuvzdornosti" rozhraní typu Bluesound zatím nedosahují. Na druhou stranu, jakmile si tento pětiminutový proces jednou projdete, nebude už nikdy muset nic řešit. Celkově je Drumfire velmi dobrý bezdrátový reproduktor - není to záležitost pro audiofily, ale pro důstojné "plošné" ozvučení prostorů je to něco, co lze s klidným svědomím zvukově srovnat i s (někdy mnohem) dražšími řešeními, ať už od Naim, Bang & Olufsen či jiných dalších. A to není málo...

Kč 18 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zajímavý design

+ velký a vyplňující zvuk

+ snadné úvodní nastavení, jakmile jednou pochopíte systém

+ na kategorii podobných zařízení čistý a živý přednes

+ možnost přizpůsobit výkon a frekvenční odpověď subwooferu

ZÁPORY

- chybí USB pro rychlé připojení disku s hudbou (byť v době streamování...)

- poslech chce odstup alespoň 2 - 3 metrů, aby zmizel tlak a směrovost

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifi-guide.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies