HIFIStyl

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 1

Švédsko je země asi sedmkrát větší, než naše republika a přesto v ní žije srovnatelné množství lidí. Je to také místo plné krásných lesů, hor a prázdného prostoru. A rovněž zimy, což je možná důvod, proč se tu urodilo v přepočtu na hlavu poměrně dost úspěšných výrobců špičkové hi-fi techniky. Jedním z těch nejvýraznějších je göteborská značka Marten, založená roku 1998 Leifem Mårtenem Olofssonem z rodiny úspěšných houslařů.

Firmička utěšeně vyrostla a dnes cílí na svět vysokého až nejvyššího high-endu, aktuální katalog čítá čtyři řady, pojmenované po slavných muzikantech Oscar, Parker, Mingus a Coltrane. Dvě nejvyšší vás přijdou na jednotky až desítky milionů, nicméně základní dvě patra nabídky jsou k dostání za cenu od nižších statisíců, což je ve světě reproduktorové smetánky dnešní optikou vlastně běžné.

Řadu Parker definuje Marten jako takovou, která byla navržena s ohledem na standardní domácí prostředí – velikostně i designově. Přestože pak používá technologie a zakázkové měniče jako série vyšší, zůstává s cenami v oněch (velmi relativně, samozřejmě) akceptovatelnějších cenách.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 2

Nejvyšším modelem (pochopitelně nejen fyzicky) je Parker Quintet, což jsou podlahové reprosoustavy střední velikosti (výška – 117 cm, šířka – 24 cm vpředu a 33 cm vzadu, hloubka 54 cm, váha poctivých 60 kg) s jednoduchými a čistými liniemi. Ať už v Martenu měli štěstí nebo know-how, výsledkem je elegantní objekt, ručně vyráběný ve Švédsku.

Profily blíže nespecifikované sendvičové konstrukce M-board o poctivé tloušťce 3,5 cm skládají korpus lichoběžníkového tvaru, relativně úzký vpředu a široký vzadu. Horizontální linky jsou zakulacené, ostatní ostré a tento mix působí na oko mile. Celé skříně jsou pak v mírném záklonu kvůli optimalizaci časování měničů a stojí na zakázkových masivních izolátorech od IsoAcoustics. Na testovaném páru byla ořechová dýha pod hlubokým lakem a byla skutečně nádherná – sama o sobě křičí do světa „luxus!“.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 3

K poslechu nám byla přistavena verze Parker Quintet Diamond Edition, která už názvem říká, co je v ní nejdůležitější – místo keramického výškáče je tu diamantový, ale má také lepší vnitřní kabeláž od značky Jorma z řady Statement, hezčí a kvalitnější reproterminály a místo polypropylenových kondenzátorů jsou ve výhybce měděné svitkové. Příplatek je ovšem tučných 50%.

Od prvního pohledu je ale osazení obecně velmi zajímavé. Celou přední stěnu okupuje čtveřice velkých měničů za kovovými krycími mřížkami, ten horní je spojený plaketkou z kovu do jednoho celku se zmíněným výškáčem, samozřejmě také umístěným v ochranné kleci. Ještě zajímavější je ovšem to, že čtveřici membrán najdete také na zadní straně, kterou vyplňují v podstatě odshora dolů.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 4

Navzdory obrovskému počtu reproduktorů jsou Parker Quintet zapojeny jako 2,5 pásmové – vpředu jsou měniče aktivní, vzadu membrány pasivní. Shora dolů vpředu jsou tweeter, dva středobasové měniče a dva basové. Tweeter má průměr jednoho palce, aktivní membrány jsou 7,5 palcové a pasivní dokonce 9 palcové. Jak už bylo řečeno, výškáč měl kopulku z umělého diamantu (základní verze je keramická), zbytek čelního osazení je také keramický a membrány mají nadstandardně velké vlnky závěsů, aby dosáhly velkých výkmitů. Pasivní zářiče sází na hliník. Co stojí za zmínku je fakt, že jeden každý z použitých reproduktorů pochází z návrhářského stolu Leifa Olofssona a využívají ve všech pásmech neodymový magnetický systém.

Marten uvádí odvážnou frekvenční odezvu 24 – 40 000 Hz ve velmi úzké toleranci +/- 2 dB, přidává k tomu ještě vysokou citlivost 93 dB / 2,83 V / m. U impedance svítí hodnota 4 ohmy, ačkoliv vedle ní je minimum 2,7 ohm, takže budete potřebovat bytelný zesilovač. Frekvenční výhybka má přechodovou frekvenci na 2 200 Hz s tím, že používá proměnlivou strmost filtrace.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 6

Parker Quintet Diamond Edition jsme poslouchali v ostravském studiu dovozce na sestavě adekvátní úrovně – zdrojem signálu byl Gryphon Ethos s alternativou Grimm Audio MU1, sílu a kontrolu dodával Gryphon Zena / Antileon EVO Stereo. Propojeno bylo mixem různých značek kabelů, dominantně šlo ale o Jorma, kteří se často pojí právě s Marten.

Od reprosoustav této kategorie už čekáte to nejlepší ve všech směrech a soudě podle basové linky z „Fine and Mellow“ od Billie Holiday v podání Evy Svobodové a Luboš Andršt Acoustic Set („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) jsou Parket Quintet rozhodně kandidáty na pozici v high-endové smetánce. Každé drnknutí struny na velkém tělo zaznívalo s parádní krotkostí, utažené a propracované snad do posledního odstínu. Přestože cítíte, že Marten zčásti přebírají bohatý a tučný styl Gryphonů, zdaleka není basu nějak příliš – je velmi konkrétní, má milou dávku vřelosti, ale nijak přehnaný objem nebo rozvláčnost. Kdepak, je rychlý, úderný a pocitově nepřibarvený, nezdůrazňovaný. Nebo kupříkladu váha rány do kopáku je fyzicky jasně citelná, přímo hmotná a působí to, jako kdyby nástroj byl v prakticky nezkrocené velikosti s vámi v místnosti. Reprodukce pak už výtečně odděluje suché napětí blány bubnu od šťavnaté rezonance vnitřního objemu.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 12

Tenor Štefana Margity v árii „Dalla sua pace“ z Mozartova „Don Giovanni“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) byl bez přehánění jako živý – Marten zvládají předat zejména plasticitu a pocit reálných proporcí, stejně jako tu těžko slovy zachytitelnou esenci dýchání a živoucí přítomnosti. Snad je to výtečnou transparentností, snad přesností a otevřeností, možná souladem všech technických parametrů dohromady, ale vokální pásmo se jeví nádherně lehoučké, přirozené a jednoznačně super autentické. Reprodukce je jasná a přítomná včetně razantních vysokých poloh a sykavek – tyto chvilky jsou velmi pronikavé, ačkoliv ne agresivně, není to pronikavost způsobená zkreslením nebo nedokonalostí, tohle vás nedonutí zklidňovat hlasitost. Parket Quintet jsou sladěné a fungující tak dobře, že řešit jakoukoliv otázku čistoty nebo srozumitelnosti je zbytečné – tady už je limit jen samotná nahrávka. Je třeba říct, že jde o takový ten moderní typ naprosto průzračného zvuku, který je intenzivní, silný, perfektně zaostřený, bezmála až holografický.

Diamant na výškách je naprosto snadné rozpoznat už podle pár prvních ťuknutí paličkou do činelu nebo přejetí štětečkem po kovových plochách v Decziho „Morgan“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) – zvuk je skutečně špičkově zřetelný, přetékající informacemi a detaily. Dozvuky jsou famózně dlouhé a vysokotónový reproduktor je hotovým mikroskopem, aniž by sklouzl k syrově analytickému odstupu. Sice má ten lehce techničtější tón, takovou tu brilanci vlastní diamantům, ale za podání i těch nejjemnějších detailů jako na dlani to určitě stojí. Přednes je velice živý, jasný a možná i lehoulince v popředí (nebo spíše nepropadá se do pozadí), ovšem bez nějaké únavné intenzity.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 10

Samozřejmě, že za poctivou dávku dynamiky u Parker Quintet mohl i předřazený řetězec, na druhou stranu reprosoustavy s přehledem „unesly“ potenciál Gryphonu, načež „Agnus Dei“ z Tomáškova „Requiem in C minor“ v podání Pražské filharmonie a Kühnova sboru a sólistů („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) zněla krásně strukturovaná už potichoučku, hudba dýchala a když jsme otočili hlasitost pěkně doprava, reprosoustavy zněly s mimořádnou odvážností a fascinující dávkou samozřejmé energičnosti. Zpěv na výškách by mohl intenzitou řezat sklo, dost podobně jako ve skutečnosti – měniče si nechají naložit energie, kolik jen chcete. Kontrola pak probíhá s lehkostí, bez komplikací a Parker Quintet v reálu zvládnou i koncertní hlasitosti s precizním nadhledem.

Z pohledu rozlišení – minimálně dle kytarový partů v „Ellias“ Ivana Koreného („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) – by se dalo říct, že co dodá řetězec a nahrávka, to od Parker Quintet dostanete. Může za to pochopitelně hlavně mimořádně informativní vysokotónový měnič, který informace chrlí po hotových myriádách, ale i ve zbytku pásma panuje nenucené sebevědomí. Je tu pořádek, čistota, netechnická zaostřenost a prvoligová konkrétnost. Rozlišení je tak dobré, že famózně snadno vnímáte zvlášť kovovou strunu a její tvrdou texturu, cítíte rezonující vřelost dřevěného těla a dokonce téměř přímo vidíte moment doteku prstu na pražec, stejně jako (a to jsme prakticky nikdy a nikde neslyšeli) muzikantův občasný nádech.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 14

Na Vivaldiho „Concerto No. 2 in G minor“ (cyklus „Čtyři roční období“ v podání Virtuosi di Praga pod taktovkou Oldřicha Vlčka | „Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) byla znát troška směrovosti, pročež bude dobré, když reprosoustavy v prostoru zakomponujete s trochou péče. Rozdíl subjektivně není úplně obrovský, ale je dobré sedět pečlivě mezi kanály a pozici si trochu pohlídat. Vždy ale zůstává přítomný pocit velice hezké, doslova famózní hloubky nahrávky. Vše je krásně spojité a trojdimenzionální – Marten za správných podmínek umí fyzicky prostě zmizet a nechají před vámi velmi, velmi realistické okno do světa nahrávky.

Klavír Jana Hřivnáče za podpory bubnů Karla Turnovského, interpretující známé melodie ve skladbě „Romantic Piano – Foxtrot“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022), zní prost jakékoliv násilnosti, spěchu a stresu, zůstává jen skvostná plynulost a hudba je právě taková, po jaké toužíme – je to téměř „live“ pocit nenáročné zábavy plné pozitivní energie. Je to jako být v klubu těsně pod pódiem a jen tak se houpat spolu s muzikou. Muzikálnost tu samozřejmě vzniká nemalou měrou díky řetězci značky Gryphon, ale Marten s ní souzní se značnou přirozeností a pohodou.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet 17

Marten Parker Quintet Diamond Edition jsou krásné reprosoustavy – jednak samozřejmě po stránce vzhledu, kdy jsou poctivým zástupcem luxusních produktů, jednak ale i po stránce zvukové, kdy vám hudbu ukážou se zpěvnou lehkostí, s živoucí dynamikou, excelentním rozlišením i fantasticky hlubokým prostorem. Scéna před vámi ožívá s hlubokou dávkou věrohodnosti a to díky rychlému zvuku a samozřejmé kontrole. Mnoho z těchto atributů dosahuje své úrovně díky diamantovému reproduktoru, který je skutečně vynikající, jakkoliv příplatek za něj je taktéž výjimečně monumentální. Jako celek jsou pak Marten Parker Quintet Diamond Edition skutečným luxusem, jakousi obdobou Rolls-Royce, kdy pod okouzlující fazónou dřímá propracovaná technika a skutečně fascinující muzikální zážitky.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 60 metrů čtverečních, standardním zatlumením (jisté množství akustických panelů, velké sedačky, koberce, velké množství dalších reprosoustav a vůbec členité prostředí,…), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Reprosoustavy stály úplně volně v prostoru, blízkost zadní a přední stěny je v kontextu měření irelevantní a i tak je vidět mírný akcent basové odpovědi a začátek reprodukce pod hranicí 30 Hz – slibovaný výkon basu u 24 Hz tak není nereálný, budou-li ozvučnice poblíž zdi. Propad kolem 200 Hz je módem místnosti. Zdá se, že Marten se ještě o kousek vyrovnaněji chovají při poslechu bez natočení přímo na posluchače. Jako téměř jakékoliv reprosoustavy s diamantem, i Parker Quintet Diamond Edition vykazují naměřený pokles energie nad 10 kHz, jakkoliv se to subjektivně nezdá.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Jakkoliv jsou v horizontálním směru Marteny poměrně benevolentní, vertikálně je určitě velmi vhodné zůstat uchem zhruba v ose vrchního středobasového měniče.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Na tomto grafu je dobře vidět 2,5 pásmová koncepce i třeba to, že pasivní zářiče jsou laděné na 30 Hz a nijak výrazně do výkonu nevstupují, neměl by tak být problém postavit reprosoustavy standardním způsobem ke zdi.

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m5

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m6

Waterfall

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m7

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m8

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 10 31 TST Marten Parker Quintet m9

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční křivka leží celá poměrně nízko, ale je z velké části linearizovaná, takže by neměla představovat nepřiměřenou zátěž pro zesilovače – určitě ne pro takové, které zapojíte na bedny za milion korun. Ladění systému je patrné kousek nad 30 Hz, nejsou tu žádné záchvěvy rezonancí nebo jiné artefakty, jakkoliv náhlý přechod v impedanci i fázi v oblasti kolem 1 500 Hz je v celkovém obrázku zajímavý. Nebude mít vliv na provoz, ale je zvláštní, že na křivce zůstal, když zbytku byla evidentně věnována velká péče. Z celkového pohledu je ale impedance v dané třídě zcela bezproblémová.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 712 500,- - základní provedení

Kč 37 500,- - příplatek za hluboký lak

Kč 357 500,- - příplatek za Diamond Edition

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásné provedení

+ překrásně jasný zvuk diamantového výškáče

+ neskutečně působivá hloubka prostoru

+ (patrně hlavně díky tweeteru) scéna drží přehled a tvar i velmi potichu

+ rychlost a konkrétnost

+ netechničnost a muzikálnost

ZÁPORY

- příplatek za Diamond Edition je hodně hutný

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies