Métronome referenční streamer

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 1

Kalifornská firma Linkplay Technology Inc. už spoustu let produkuje technologie, zaměřené na moderní hlasové asistenty a streamování. Od toho byl už jen krůček k streamování hudebního obsahu a tak vznikla značka WiiM, zaměřená na velmi dostupná zařízení, která však mají nabízet vysokou přidanou hodnotu. Vrcholem nabídky je momentálně model Pro Plus.

Pro Plus je veskrze nenápadná, jednoduše pojatá krabička. Střídmá, nekomplikovaná, připomínající rozměry i tvary třeba Mac Mini. V praxi jde o šasi s matným (a otisky prstů přímo nasávajícím) povrchem, kdy vpředu najdete čtyři dotykové plošky pro základní ovládání a to hned pod stavovou diodou. Na horní ploše je lesklé logo a pak už nic, vše ostatní se nachází vzadu, v jakýchsi oddělených samostatných nikách.

VIDEO

Nahoře jsou vedle sebe dvě sady cinchů, jedny vstupní a jedny výstupní – je skvělé, že Pro Plus může posloužit třeba i pro připojení phono předzesilovače / gramofonu a následné šíření signálu mezi dalšími jednotkami. Totéž platí o digitálních rozhraních – je tu optický vstup i výstup, koaxiál je pouze výstupní. Pro Plus lze k síti připojit buď ethernetovým kabelem nebo vestavěnou Wi-Fi, je tu i Bluetooth 5.1.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 2

Napájení probíhá přes USB-C kabel, což dává velkou svobodu při umisťování – požadované napětí 5 V / 1,5 A dostanete z USB portů velké části běžných zařízení. Na zadní straně se nachází ještě nenápadný otvor vestavěného mikrofonu pro ovládání hlasem (ale nejen proto, o tom dále) a 3,5 mm jack, umožňující napěťovým povelem spouštět externí komponenty.

WiiM dodává i jednoduché, ale dostačující dálkové ovládání, to třeba kdybyste chtěli používat regulaci hlasitosti nebo svižně navolit jednu ze čtyř rychlých předvoleb.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 3

Primárním ovládacím prvkem je samozřejmě aplikace – a ta je rychlá, logická a snadná i pro počítačové neznabohy, prvotní nastavení je otázkou minuty a nemusíte prakticky nic dělat. WiiM těží z know-how výrobce stran komerčního softwaru, byť v podstatě využívá potenciálu a možností Androidu, k čemuž přidává trochu nástaveb jako je třeba desetipásmový ekvalizér (s 26 přednastavenými profily) a parametrický ekvalizér či různé možnosti nastavení vstupů a výstupů. Je jich vlastně až překvapivě dost na tak levné a jednoduché zařízení.

Silnou stránkou (aspoň mimo ČR, u nás ovládání hlasem stále ještě čeká na rozmach) je možnost ulehčení mnoha úkolů za pomoci Siri, Alexy nebo Google Assistant. Rychlost reakcí zajišťuje čtyřjádrový procesor A53 od ARM a 512 MB dostupné operační paměti.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 4

WiiM Pro Plus má i celkem ambiciózně zvolenou výbavu. Jádrem je čip D/A převodníku AKM 4493SEQ, takže dle specifikací má na analogových výstupech odstup signálu a šumu 120 dB nebo hodnotu THD+N 0,000032%. Digitalizace analogového vstupu (kvůli celkovému zpracování) probíhá v úrovni až 24 bit / 192 kHz.

Pro Plus umí streamovat po síti přes Chromecast, AirPlay 2, DLNA, má Spotify Connect i TIDAL Connect a stojí celkově na Linkplay Music Streaming Platform, která zajišťuje třeba i přehrávání bez mezer nebo certifikaci Roon Ready. V aplikaci najdete nepřeberné množství streamovacích služeb – krom jmenovaných i Qobuz, TuneIn, Pandora, Deezer, vTuner, Amazon Music, SoundCloud, iHeartRadio, Radio Paradise, Napster,…

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 6

Díky vestavěnému čipu podporuje Pro Plus rozlišení až 32 bit / 768 kHz, případně DSD512, takže vaše audiofilská sbírka může být zpracována prakticky bezezbytku. Tedy jsou-li to streamy z hudebních služeb nebo lokální soubory ve formátech MP3, AAC, ALAC, APE, FLAC, WAV, WMA a OGG + DSD / DSF.

Pokud spojíte vícero produktů WiiM (nebo jiných na stejné základní platformě) do multiroom systému, pomocí vestavěného mikrofonu umí Pro Plus automaticky zkalibrovat zpoždění, takže se jednotlivé místnosti navzájem nepřekřikují jako vesnický rozhlas.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 7

Šasi WiiM Pro Plus má půdorys 14 x 14 cm a výšku 4,2 cm, váží 400 gramů.

Pro Plus jsme poslouchali primárně s Cambridge CXA81 (ale i s Cambridge CXC), porovnávali jsme s Cambridge Evo 150 a hodnotili na Fischer & Fischer SN-70. WiiM jsme ale měli také připojený k Musical Fidelity M8xi a Fyne Audio F1-5 a to pro porovnání s i v kombinaci s EverSolo DAC-Z8 nebo DMP-A6. O kabelech a různorodém příslušenství se dozvíte v pravém sloupci.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 8

Basklarinet Laurenta Rochella je v nahrávce „Looping Leaves“ („Polychrome Sounds of the Underground“ | 2020 | Linoleum) pěkně buclatý, jde hluboko a má váhu i objem – vlastně až překvapující masu, umí-li jí váš systém přetavit ve skutečnost. WiiM má na danou cenu velmi nadprůměrnou schopnost artikulace, ač zvuk je houpavější a má lehoulinkou dunivost, ovšem tento drobný akcent na spodek je v dané třídě asi spíše dobře – a komu by se nelíbil, má svižně k ruce ekvalizaci. Za šest tisícovek je to každopádně bomba, zvuk srovnatelný s obdobnými řešeními kategorie 10 – 15 tisíc.

Zpěv Syda Baretta v „Terappin“ („The Madcap Laughs“ | 1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) byl hezký, podaný ne syrově a přímo, spíše lehce hladčeji, ale vlastně s neproblematickou srozumitelností, což ukazuje na to, jak audio technika pokročila – takové rozlišení a takovou čistotu byste ještě ne úplně dávno koupili za dvoj- až trojnásobek. Mimo jiné třeba i struny akustické kytary už začínají skutečně připomínat kov a ne silon.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 9

K výškám se WiiM staví vcelku civilně, bez zdůrazňování objemu či zvonivosti, stejně jako bez nějakého ohlazování. Přestože je to lehce sušší zvuk, má decentní čistotu a jednotlivá cinknutí činelu jsou vlastně oddělená a je neuvěřitelné, že Pro Plus takhle dokáže hrát za šest tisíc. Moderní nahrávka „A Baptist Beat“ z alba „Plays Well with Others“ Jeffa Goldbluma & The Mildred Snitzer Orchestra (2023 | Decca | 0602448399649) tak byla vytěžena na maximum toho, co si v základní třídě můžete přát – nic, co jsme měli možnost kdy zkusit, nebylo takhle konkrétní. Tady se pohybujeme v kategorie Bluesound NODE a podobné.

V čem se přeci jen dostanete do reálu toho, že jde o velmi dostupné zařízení, to je prezentace dynamiky většího tělesa, třeba Vienna Radio Symphony Orchestra, hrajícího soudobý „Koncert pro klarinet a orchestr III“ Maleka Jandaliho („Concertos“ | 2022 | Cedille Records | 0735131922029). Zvuk je v momentech vzepětí měkčí a ne tak průbojný, nicméně nesnaží se o nějaký efekt, protlačování, lehoučký převis basu vlastně není od věci, protože dostupnější řetězce nemusí dole mít úplně optimální sílu. Není to vlastně úplné drama, ale za dané peníze nemůžete říct vůbec nic.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 11

„Factory Girl“ od irských Beoga („Live at Stockfisch Records“ | 2010 | Stockfisch | 4013357405325) je skutečně dobře provedený záznam se spoustou jemných detailů, WiiM ho nabízí spíše jako hezký a organicky přehledný, než cvrlikající i těmi nejmenšími nuancemi, ale to vlastně i většina přístrojů podobného typu v kategorii třeba kolem 15 tisíc, k nimž vůbec nemá Pro Plus daleko. Možná je tu znát lehounce jednodušší, ne úplně expresivně otevřený zvuk, ale není tu pocit nějakého zákalu nebo opony, detailů je fajnové množství a za danou cenu je to naprosto bezkonkurenční výkon.

„Hot Liquorice“ Dicka Waltera („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061) měla stereo bázi bezproblémově širokou, ne ale zase nějak obrovskou, stejně jako byly tak akorát proporce nástrojů. Fajn je, že hudba není stísněná nebo pocitově zapadlá, přehlednost je způsobná a začíná to být hi-fi.

2023 11 30 TST WiiM Pro Plus 10

Nízko laděná „In My Secret Life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2017 | ABC Records | HD-177) jako kdyby byla v souladu s nastavením WiiM Pro Plus. Jeho maličký akcent na bas právě tuhle část frekvenčního spektra hezky vykreslil, skladba získala plynulé tempo a jako celek zněla v lehce hebčí muzikálnosti, ale hlavně s pohodou až stěží uvěřitelnou. Není to úplně dokonale zaostřené nebo utažené, přesto je hudba libě poslouchatelná a vlastně hezká.

WiiM Pro Plus je malá krabička skoro „za pár korun“, ale svým zvukem konkuruje ledasčemu zavedenému, co má pětimístnou cenovku. A přitom nejde o výrobek nějakého čínského startupu… Každopádně na praktickém půdorysu, s nekomplikovanou a rychle reagující aplikací představuje Pro Plus až nesmyslně výhodnou koupi. Má praktickou konektivitu, účinnou možnost ekvalizace a nastavení a hledáte-li cestu, kterak začít objevovat svět streamované hudby, jen těžko najdete výhodnější nabídku, než je právě Pro Plus – už vám naznačí, co je to hi-fi, ale přitom stojí méně, než ledasjaký kablík a z toho pohledu vlastně nemá slabou stránku…

Kč 6 190,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ super jednoduché a rychlé nastavení

+ skvělá cena

+ slušný zvuk, srovnatelný se zařízeními kategorie i přes 10 tisíc

+ rychlá aplikace

+ dokonce je zde signálový vstup

+ možnost jednoduché ekvalizace

ZÁPORY

- za dané peníze vůbec nic

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies