2022 07 30 TST s314 Omicron 1

Polská značka s314 si odbyla svoji světovou premiéru na výstavě Audio Video Show Praha 2022 – a se svým prvním modelem Omicron sklidila zasloužený úspěch. Jméno firmy odkazuje na „s“ jako „sound“ a 314 zase na Pi, podle zakladatelů Jacka a Sebastiana jde o „perfektní číslo“ a oni chtějí vytvořit reprosoustavy tak perfektní, jako je právě Pi. Je vždycky hezké vidět nadšence, kteří začínají svou pouť světem hi-fi.

V aktuální nabídce mají pánové dva modely – velmi kompaktní regálovku Omicron a naopak trochu větší sloupek Omega. Měli jsme k dispozici první jmenovaný model, vyznačující se úhlednými skladnými tvary na lehce nepravidelném půdorysu, takže ozvučnice je vpředu širší a vzadu užší, obě stěny mají mírně stržené vertikální hrany. Zásadním vizuálním prvkem je také vyosení výškového reproduktoru, pomáhající mimo jiné podání prostoru nahrávek. Povrchové zpracování je prvotřídní, zejména v hlubokém laku, na výběr je momentálně ze čtyř přírodních dýh.

Skříně jsou vyrobeny z MDF profilů, mají výšku 33 cm, hloubku 34 cm a šířku jen 18 cm, přesto váží 9,5 kg díky solidní celkové pevnosti.

2022 07 30 TST s314 Omicron 3

Výrobce neudává konkrétní modely použitých reproduktorů, pouze to, že jsou z katalogu Scan-Speak, konkrétně z řad Revelator a Illuminator. Výškový Ring Radiator se středovým kovovým fázovým nástavcem a dvěma vlnkami vypadá na model R3004/662000, nabízející průměr 2,6 cm, velmi silný neodymový pohonný systém s technologií Symmetrical Drive a šesti magnety a nakonec třeba i gumové tlumící plochy pro zklidnění prvních odrazů na planžetě.

Středobas by pak měl být jeden z 15 cm středobasů, u nichž je důležitá hlavně lakovaná papírová membrána s nezaměnitelnými průřezy, sloužícími pro kontrolu jejího chování. Také tady je patentovaný pohon Symmetrical Drive, dále pak pružná guma SBR ve vlnce závěsu a velký feritový magnet.

2022 07 30 TST s314 Omicron 4

Frekvenční výhybka dvoupásmového systému nemá oficiálně udávanou přechodovou frekvenci, ale dozvíte se, že používá komponenty vyšší třídy od Mundorf a Jantzen. Časovému sladění měničů pak napomáhá i velmi mírný záklon čelní desky.

Omicron jsou bassreflexové reprosoustavy, výdech najdete na zadní stěně, kousek nad kovovou destičkou s jediným párem pěkných terminálů WBT. Reflex nemá žádné zvláštní zaoblení nebo speciální tvarování. Zato používá systém PWaveBass (zkratka pro Perfect Quarter and Half-Wave Bass), předcházející vzniku vlastní rezonance nátrubku, která pak typicky promlouvá do frekvenční charakteristiky i míry zkreslení. Reprosoustavy v podstatě využívají vnitřní rezonanční komoru, která právě tyto rezonanční kmitočty potlačuje a to prý až o 30 dB.

2022 07 30 TST s314 Omicron 5

s314 udávají frekvenční rozsah 42 – 30 000 Hz (jakkoliv bez konkretizované tolerance), jmenovitou impedanci 8 ohm a charakteristickou citlivost poměrně nízkých 84 dB (opět bez deklarovaných podmínek).

Omicron jsme poslouchali ve všech redakčních sestavách – na hlavní s Roon, Métronome DSC1, Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR, GMG Power Harmonic Hammer 3000P a mixem kabeláže Nordost Heimdall 2, Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. Porovnávalo se tu s Xavian Quarta Evoluzione, ale nutno říci, že Omicron jsou na tuto místnost přeci jen trošku malé. V druhé sestavě hrály proti Fischer & Fischer SN-70 na Cambridge CXC, Teac NT-503 a Cambridge CXA81, to vše na kabeláži Dynamique Audio Horizon 2. Do třetice se utkávali s Fyne Audio F1-5 a to na RME ADI-2 DAC FS a Grandinote Shinai, kde je propojeno kabely ZenSati Authentica. O detailech sestav (příslušenství, podložky apod.) si můžete přečíst v pravém sloupci -->.

2022 07 30 TST s314 Omicron 6

Jak se zdálo, dokážou sice Omicron pěkně hrát i s dostupnější sestavou, ale čím víc jim „naložíte“, tím lepší je rozhodně výsledek. Zrovna tady dvakrát tak platí, že zdrojový komponent a zesilovač by cenou měly být (ideálně za každý z nich, samozřejmě) alespoň v ceně reprosoustav, protože ty mají atraktivně nízko nastavenou cenu.

Hudba Billie Holiday je líbezná a něžná, podobou základní atmosféru udrželi ve své verzi také Eva Svobodová a Luboš Andršt Acoustic Set („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). Omicron rozhodně překvapily tím, že z velmi kompaktních rozměrů je cítit i basová složka – samozřejmě není omračující, ale síla i artikulace jsou vůči cenové relaci famózní. Spodní tóny mají pevnost či spíše tuhou a napjatou pružnost, zároveň i důraz. Objem není takový, že by zaplnil velké místnosti, v menších a středních ovšem parádu udělá a to opět víc než by napovídaly proporce ozvučnic. Právě tady je také nejvíce znát nižší citlivost a potřeba trochu Omicron „nakopnout“ správnou elektronikou, kde je třeba nešetřit. Pak se dočkáte velmi pěkně a samozřejmě artikulovaných tónů.

2022 07 30 TST s314 Omicron 9

Margitův výkon za podpory Prague National Theater Chamber Orchestra v „Dalla Sua Pace“ z „Dona Giovanniho („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) je velmi solidní a stejná je i performance Omicron – jsou konkrétní i v nízkých poslechových úrovních (opět za předpokladu vůči ceně zdánlivě neadekvátně naddimenzované elektroniky) a hrají snadno, uhlazeně a přesto pořád živě, bez falešné dramatičnosti. Hlas zněl bohatě, přirozeně a s notnou dávkou muzikální pohody. s314 umí udělat hudbu krásnou, aniž by se uchylovaly k efektům.

Živý záznam Decziho „Morgan“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) nabízí opravdu umně sejmuté kovové perkuse, činely byly „dlouhé“, jasné, výtečně předestřené včetně až nečekaných detailů, kterých se obvykle dočkáte až v šestimístných sférách. Také trubka byla přesvědčivě kovová, jadrná a pronikavá, leč ne vulgární. Celkově jsou výšky přirozené – decentní, ale bezproblémově patrné v objemu a energii, ani při vysokých hlasitostech nesklouzávají k přílišné intenzitě.

2022 07 30 TST s314 Omicron 12

Co je parádní, to je možnost malé reprosoustavy zatížit i komplexní hudbou typu Tomáškovy „Agnus Dei“ z jeho „Requiem in C minor“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) a ony bez obav hrají na téměř realistických hlasitostech, aniž by se nějakým náznakem blížily k limitům. Velmi nás oslovila excelentní přirozená konkrétnost přednesu, aniž byste měli právě i nahlas pocit nějakého nepatřičného tlaku a nucenosti. Ani tady nezmizel onen pocit „snadnosti“, prostě hrají a dávají najevo, že jim dynamické schopnosti rozhodně neschází – opět v kontextu ceny a velikosti. Největší devizou je schopnost nechat hudbu plynout, je to paráda a radost poslouchat. Dokonce i ve chvíli, kdy se do dění zapojí několik školených a nahrávkou nijak netlumených vokálů, tak s314 „drží“.

Kytarová „Ellias“ od Ivanna Koreného („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) se soustředí na až audiofilskou blízkost podání detailů, Omicron je zvládají zároveň s výtečnou čistotou i netechničností, umí být přesvědčivě skutečné. Zvuk má lehounce vřelý nádech, poddává se tónům, pluje, teče. Přesto je detailů a nuancí mnoho, výtečně je vykreslený kov strun, ty jsou jako živé. Nic není nějak vytažené nebo zdůrazněné, avšak stejně vnímáte mnoho vrstev a přednes je krásně komplexní a jednoduše „jako doopravdy“. Proporce jsou samozřejmě nepatrně menší, zcela v souladu s velikostí reprosoustav. Hlavní vjem je to, že navzdory velké informativnosti netíhnou Omicron k suché monitorovosti.

2022 07 30 TST s314 Omicron 13

Co se týká podání prostoru, sluší se s314 roztáhnout víc, než by se mohlo jevit jako běžně přijatelné – přestože pomáhá samozřejmě už to, že výškáče jsou u vnějších hran ozvučnic (můžete je mít i „dovnitř“, pokud máte ozvučnice velmi blízko bočních stěn – je tu milý prostor k experimentování v rámci právě vaší akustiky), nejlepší je dát Omicron prostor k dýchání. Když hrál orchestr Virtuosi di Praga, založený a dirigovaný Oldřichem Vlčkem Vivaldiho „The Four Seasons – Concerto No. 2 in G minor“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022), hudební dění se odehrávalo mimo ozvučnice, bez pocitu, že by se muzika držela v nich nebo poblíž nich. Obraz není nijak obrovský, plně odpovídá malým regálovkám, ale nabízí opravdu krásný vzduch a pevnou lokalizaci. Také separace jednotlivých nástrojů a zvuků je velmi vyspělá.

Skvělé je na Omicron to, jak hrají prakticky bez jediné nepříjemnosti, jsou lidské, vřelé a nevtíravé, přesto krásně čisté a přirozeně netechnické. Reprosoustavy umí zachovat velkou část energie klavíru Jana Hřivnáče i bicí soupravy Karla Turnovského v mixu známých melodií „Romantic Piano – Foxtrot“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). Hudba utěšeně šlape, hladí nervy a duši, je úplně v pohodě a vytváří až pozoruhodně krásnou, barevnou atmosféru. Je to přesně ten typ decentní muzikálnosti, při níž nastavíte příjemnou hlasitost (a ta nemusí být nijak dramatická) a pustíte z hlavy celý řetězec, abyste se zanořili do hudby a užívali si jí bez zábran a zaškobrtnutí.

2022 07 30 TST s314 Omicron 16

Začínající firmy mají své kouzlo (za předpokladu, že nevytváří nějaké bizarní extravagantní kreace, ale naopak vědí, co je to technika a jak ji aplikovat) – můžete od nich získat hodně za (relativně) málo. Právě takový je i případ velmi, velmi mladé polské značky s314 a jejich malých regálovek Omicron. Jsou velice pěkně zpracované, osazené kvalitními komponenty a hlavně – fungují. Mají vyrovnaný, disciplinovaný a přitom přirozeně uvolněný zvuk a čím lepší sestavu k nim připojíte, tím více a více rozkvétají. Jejich schopnosti rozhodně leží výš, než kam je nastavená jejich cenovka. Jsou samozřejmě určené ideálně do malých, možná i středně velkých místností (dejme tomu od 10 do 25 m2), ale překvapivě dobře se popasovaly i s provozem „ve volném vzduchu“ v bezmála padesáti metrech čtverečních. Mají velmi přirozené naladění a přestože si řeknou o nějaký ten výkon a kontrolu kvůli své nízké citlivosti, je to jejich jediná praktická nevýhoda. s314 Omicron jsou excelentní. Dokonce tak vynikající, že testovací pár jsme zakoupili…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 07 30 TST s314 Omicron m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční odpověď je vlastně vzorně vyrovnaná, jakkoliv pod úhlem poměrně rychle ustupuje energie vysokotónového reproduktoru. Ve volném a na Omicron i velkém prostoru je první energie na cca 50 Hz, poblíž zdi a v menším prostoru by se asi měla dostat ke slibovaným 42 Hz. Celkově je vidět dobře odvedené naladění „do roviny“.

2022 07 30 TST s314 Omicron m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2022 07 30 TST s314 Omicron m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Tak jak pánové slibují, jejich technologie bassreflexu zajišťuje, že přítomné rezonance na 400 a 700 Hz jsou potlačené hluboko pod úroveň, kde by mohly ovlivňovat výsledek.

2022 07 30 TST s314 Omicron m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2022 07 30 TST s314 Omicron m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2022 07 30 TST s314 Omicron m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

Z poslechového místa je patrné, že pokud vynecháme místností způsobený propad kolem 200 Hz, hrají Omicron vlastně už kolem 30 Hz (navíc v pozici ne blízko zadní zdi!) a to je rozhodně působivé.

2022 07 30 TST s314 Omicron m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2022 07 30 TST s314 Omicron m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 07 30 TST s314 Omicron m9

Waterfall

2022 07 30 TST s314 Omicron m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 07 30 TST s314 Omicron m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 07 30 TST s314 Omicron m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance je excelentně čistý. První sedlo naznačuje ladění ozvučnice na cca 38 Hz, pak je průběh v podstatě rovný, prostý jakýchkoliv nespojitostí, naznačujících rezonance, nebo prudkých změn, které by znamenaly zátěž pro zesilovač. Také elektrická fáze je výtečně vyrovnaná, množství péče je výtečné, jakkoliv daní za takové kompenzace je prostě nižší citlivost, takže výkonem u svého zesilovače nešetřete.

2022 07 30 TST s314 Omicron m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓ ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

EUR 3 590,- (bez DPH) – standardní provedení
cca Kč 88 000,- Kč

EUR 3 830,- (bez DPH) – provedení v hlubokém lesku
cca Kč 94 000,- Kč

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi pěkné provedení

+ mimořádná linearita

+ nenucená soustředěnost

+ velmi pěkný prostor

+ vcelku citelný bas (jakkoliv se už trochu ztrácí, jsou-li dále od zdí)

+ výtečné technické provedení (impedance, fáze, nízké zkreslení…)

ZÁPORY

- za danou cenu asi nic

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: s314 | www.s314.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies