HIFIStyl

2021 01 30 TST Falcon Reference 1

Základy britské značky Falcon položil v roce 1972 Malcolm Jones, muž, který byl také u zrodu jiné britské firmy, konkrétně KEF, kde se podílel na modelech a reproduktorech, které definovaly úspěch této dnes veliké společnosti s širokým záběrem. Falcon začal svou cestu jako výrobce referenčních studiových monitorů s aktivním koncepcí, časem se proměnil na dodavatele tlumivek pro více než 2/3 britských výrobců reprosoustav, aby ještě později byl největším ostrovním dodavatelem reproduktorů a dalších součástek pro reprosoustavy.

Mimo to ale Falcon Acoustics vyrábí své vlastní reprosoustavy v čele s řadou R.A.M., vedle níž najdete v nabídce třeba i autentickou reprodukci legendárního BBC Monitoru (BBC LS3/5a) nebo na druhém konci portfolia velký sloupový model s přídomkem Reference.

Reprosoustavy jsou to poměrně sošné, vysoké plných 120 cm, široké přijatelných 25,5 cm a hluboké poměrně výrazných 40 cm. Připočtěte k tomu 70 kg čisté hmoty a máte poctivý veliký sloupek. Ozvučnice jsou vyráběné v továrně, která se stará také o korpusy pro Sonus faber a vlastně je to trochu vidět.

2021 01 30 TST Falcon Reference 16

Základní konstrukce je z laminovaných MDF profilů o tloušťce 2,5 cm, přičemž dalších 0,9 cm přidává k tloušťce blíže nespecifikovaná tlumící vrstva. Lehce tvarovaná a zkosená čelní deska má tloušťku 3,8 cm byla prý modelována na počítači, také vnitřní příčky jsou zkosené, aby se minimalizovaly interakce mezi měniči. Čelní stěnu pokrývá vrstva Alcantary.

Zadní panel je vyrobený z kovu, má tloušťku 1,8 cm a v systému ne nepodobném aperiodickému bassreflexu od Sonus faber se tu kabinet otevírá. Zhruba v půlce výšky najdete jediný účelný pár reproduktorových terminálů.

2021 01 30 TST Falcon Reference 3

Jak boky s pěkným provedením a mírným klenutím, tak výrazné kovové nosníky s nožičkami a kovová deska základny, na nichž kabinet stojí a stejně tak horní skleněná deska s kovovým rámečkem připomíná italský rukopis. Zpracování je ale celkově opravdu pěkné, materiály hodnotné, byť vizualita je spíše decentní a konzervativní.

Na čelní stěně najdete čtyři reproduktory. Výškám velí obdélníček páskového měniče v relativně hlubokém zvukovodu. Ačkoliv tweeter není vyráběný přímo pro Falcon, ten si ho modifikuje a přidává právě přední část pro optimalizaci chování.

2021 01 30 TST Falcon Reference 4

Ve středním pásmu pracuje netypicky mohutná kopulka o průměru 5 cm, zasazená do výrazného zvukovodu. Počítačová simulace dovedla výrobce ke zvolení hypocykloidního tvaru. Opět nejde o zakázkový reproduktor, ale opět je modifikovaný tak, aby se „tovární“ zkreslení snížilo o dalších 40%.

Co je pak ale zcela proprietární, to je dvojice 18 cm basových reproduktorů. Kónické membrány jsou vyrobené z ultra-lehkého grafenu s vrchní vrstvou nanomateriálu. Materiál Sonaweave je prý o 60% lehčí a tenčí než běžné membrány a přitom má být pevnější a lépe tlumící, než konvenční materiály.

2021 01 30 TST Falcon Reference 6

Frekvenční výhybky jsou deskách plošných spojů tloušťky 3,2 mm, signálové cesty jsou z pozlacené tlusté vrstvy mědi. Součástková základna sestává z cívek na vzduchovém jádře a polypropylenových kondenzátorů, celé propojení kabely staví na 2,5 mm průřezu a teflonové izolaci.

Falcon udává u GC6500R Reference frekvenční rozsah na 20 – 40 000 Hz (bez konkretizované tolerance), jmenovitá impedance pak činí 4 ohmy a charakteristická citlivost 90 dB / 2,83 V / m.

2021 01 30 TST Falcon Reference 12

Reprosoustavy jsme poslouchali v showroomu ostravského dovozce na velmi vybraném systému, byť místnost sama byla pro reprosoustavy o něco menší, než by bylo optimum. Hrálo se primárně přes EMM Labs NS1 či Electrocompaniet EMC I MK V přes EMM Labs DV2 s koncovým zesilovačem Audia Strumento No.4, kdy se napájelo přes Shunyata Research Everest 8000 s kabelem Omega v2 XC. Alternativně se hrálo také na EMM Labs MTRX2 a pro porovnání krom Estelon Forza byly také Acoustic Energy AE520.

Hned s prvními tóny varhan či mohutného zvonu v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) cítíte, že frekvenční rozsah GC6500R Reference je skutečně velký – bas je přes relativně ještě přijatelnou velikost skutečně hluboký a nabízí i důraz, váhu a celkový pocit robustnosti. Není dominantní nebo vyčuhující, netlačí se dopředu (popravdě hraje velmi civilně a klidně), ale i varhany ve své velikosti „drží“ – specifikovaných 20 Hz v té úplně nejnižší oktávě tam sice už rozhodně není, ale o nějakých 10 Hz výše už se GC6500R Reference snaží velmi působivě a téměř plnohodnotně. V jejich charakteru neočekávejte zemětřesení, mnohem větší preferenci tu má informativnost a přesnost, takže dosažená přesnost nepůsobí na první poslech vlastně nijak efektně. Tón tam „prostě je“, dobře definovaný a ohraničený a přitom plný.

2021 01 30 TST Falcon Reference 9

Střední tóny by se možná daly označit za přirozeně dominantní, ale prosté explicitnosti. Zpěv Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) je v nahrávce samotné poměrně výrazný, Falcon to nijak nemaskují, naopak jako kdyby do výsledného projevu téměř neprostupovaly nechaly proniknout vokál jeho vlastní gravitací. Srozumitelnost je pak už z kategorie excelentních (adekvátně cenovce) a zvukové ladění staví na firemní tradici „vlastní nijakosti“, přidává ale oproti modelům R.A.M. výraznou porci detailů a konkrétnosti. Vokál pak byl veliký (ostatně to je celý zvuk) a plný, není to o tom, že by technická preciznost zněla tence nebo étericky, element těla tu není opomenutý.

Vysokotónový reproduktor pak „šmiká“ s excelentní svižností, i když pro optimum si to chce reprosoustavy správně natočit. Pak je – dosti expresivně zaznamenaný – činel v Davisově „So What“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) velice živý, nesmírně konkrétní, čistý a excelentně detailní, jak si tak od páskového tweeteru slibujete. Výšky v energii a nezabarveném, civilním, místy vlastně až nenápadném charakteru navazují na středobas a pomáhají vytvářet celkově velmi homogenní vjem. Detailů je tu pak spousta, ale jak už bylo řečeno, jsou prezentovány vlastně až velmi klidným způsobem, bez nacinkanosti a bez zdůrazňování těch řízných a potenciálně až agresivních frekvencí.

2021 01 30 TST Falcon Reference 10

To může být pro někoho trochu matoucí i z pohledu dynamičnosti, kde Falcon GC6500R Reference působí vlastně velmi klidným způsobem a chvíli trvá, než se na tento styl adaptujete a nebudete mít pocit, že chybí výraznější wow efekt. Třeba ale i rychlé a razantní sólo na bicí v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) má dostatečnou razanci, lehce subjektivně krocenou tím, že zvuk je plný, velký a klidný. Když se ale do poslechu vpijete, zjistíte, že průbojnost je naprosto dostatečná, uvolněná a hlavně že každý úder má autoritu a sílu, je kontrolovaný, byť neefektní, v dobrém slova smyslu „normální“.

Relativně jednoduchá, ale tak trochu na hraně nahraná „Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) dobře vystihovala celkový charakter GC6500R Reference – byla podaná analyticky, ale zároveň naprosto netechnicky, nemechanicky. Až trochu „přetažené“ struny kytary nebo sykavky jsou jakoby zklidněné, jemnější, neexponované a bez snahy o působivé vyniknutí, hudba prostě proplouvá, přesto je ale krásně konkrétní. Trochu to působí jako zvuk vyrovnaného referenčního monitoru, ovšem jaksi „v plném formátu“. Je to zvuk nenápadný, možná působící jako trochu „při zemi“, ale je tu spousta zřetelných dozvuků, je tu výborné podání barev nástrojů a je tu i nezatajené zmíněné „přebuzení“ nahrávky, vše ve velmi kultivovaném, prakticky za každých okolností poslouchatelném balení.

2021 01 30 TST Falcon Reference 15

Prostor hudební scény ve „Wasser Musik“ Goerga Friedricha Händela („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) vyplul z reprosoustav bez omezení, jako kdyby ozvučnice v místnosti nebyly. Scéna měla hloubku a šířku téměř „ode zdi ke zdi“, zvuk pluje s jakousi organickou samozřejmostí. Ani tady necítíte jakoukoliv snahu o efekt nebo sebeprosazení, reprosoustavy a jejich zvuk zůstává mimořádně klidný, uhlazený a opět „normální“, těžiště kvality poslechového zážitku tkví v kvalitě nahrávky, potažmo řetězce, ale GC6500R Reference jako kdyby nebyly a nechaly hudbu volně vznášet.

Plný rozsah GC6500R Reference vynikne v Cohenově „In my secret life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177), kde hluboké tóny tvoří plynoucí, houpavý rytmus a Falcon se jim přizpůsobí s naprostou nenuceností, lehce a s jakýmsi celkovým důstojným klidem a uvolněností. Přitom má v sobě hudba ten britský fluidní šarm s přirozeným fokusem na střední pásmo, který je plastické a naservírované takřka „pod nos“. Můžete GC6500R Reference poslouchat jak se vám chce, pokud mají k sobě připojený dostatečně „bytelný“ zesilovač, tak drží a prostě hrají, klidně a kultivovaně.

2021 01 30 TST Falcon Reference 11

Britské Falcon GC6500R Reference kombinují britskou (až lehce zdrženlivou) kultivovanost zvukového přednesu s lehkým dotekem italského vizuálního stylu (aby ne, když kabinety dodává stejná firma jako ty pro mistry designu od Sonus faber). Jsou to poctivé, vlastně konzervativně pojaté reprosoustavy, které si vytkly za cíl nabídnout plný frekvenční rozsah a minimum vlastního charakteru (ať už z pohledu frekvenční vyrovnanosti nebo zkreslení) – a obojího, jak se zdá, dosahují. To pro některé posluchače může znamenat trochu moc usedlý výsledný zvukový charakter, jistou nijakost (protože charakteru je – podobně jako u nižší řady R.A.M. – skutečně pomálu), ale pokud oceňujete maximální transparentnost, čistotu, přesnou, leč nenápadnou artikulaci a rozsah neefektně jdoucí od „sklepních“ oktáv až k těm nejvyšším tónům, pak jsou GC6500R Reference skutečně nástrojem, který upřednostňuje autentické vyznění nahrávek nad čímkoliv dalším.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních a nadstandardním zatlumením (koberce, akustické prvky Artnovion,…).

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 01 30 TST Falcon Reference m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Co je na první pohled na velkých Falcon Reference výjimečné, to je nástup v plné síle na 25 Hz, byť nejvíce energie je v oblasti kolem 110 Hz. Protože je ale hned za tímto peakem výrazný propad, jde patrně o výrazné zdůraznění módem místnosti. Patrně i sedlo na 1 kHz je zvýrazněno množstvím absorpčních panelů v místnosti. Odhlédneme-li od zmíněných efektů, které nepatří k reprosoustavám samotným (minimálně ne tak intenzivně), je frekvenční odpověď prakticky vyrovnaná, lehce akcentující pásmo 100 – 500 Hz (ale jen nepatrně). Celkově je vidět i velmi solidní blízkost vyzařovací charakteristiky pod úhlem, ačkoliv vysokotónový reproduktor je trochu směrový. Očistíme-li tedy frekvenční odpověď od vlivu místnosti, jsou Falcon Reference plnorozsahové a víc než solidně vyrovnané, se skutečně až referenčním charakterem.

2021 01 30 TST Falcon Reference m2

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2021 01 30 TST Falcon Reference m3

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 01 30 TST Falcon Reference m4

Waterfall

2021 01 30 TST Falcon Reference m5

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 01 30 TST Falcon Reference m6

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Ladění bassreflexu je dle sedla mezi prvními dvěma peaky na úrovni těsně pod 30 Hz, nejnižší bod impedanční křivky je zhruba na úrovni 4 ohm, což je celkově bezproblémové. Jen naprosto nepatrný náznak rezonance je na úrovni 280 Hz, kde je podle analýzy jednotlivých pásem nepatrná rezonance bassreflexu. V praxi ale není nikde na frekvenční odezvě vidět a tak by to neměl být žádný problém. Ani elektrická fáze není nijak zvlášť náročná, v rámci očekávané kvality použitých zesilovačů v této třídě by absolutně neměl být problém se zátěží.

2021 01 30 TST Falcon Reference m7

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 599 990,- - standardní dýha

Kč 629 990,- - exotické dýhy

Kč 669 990,- - barva RAL K7 ve vysokém lesku

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ poctivě plnorozsahové

+ velký zvuk

+ soustředěnost na středním pásmu

+ fyzická důraznost

+ tučný, bohatý zvuk

ZÁPORY

- mohou působit až příliš „civilizovaně“

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies