2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 1

Italové z Audio Analogue mají přímo ve svém názvu příslib toho, že jejich srdcím je stará dobrá analogová cesta signálu víc než blízká. Snad i to nám dává právo očekávat od jejich korekčního RIAA předzesilovače velké věci - tedy to a také jeho cenové zařazení, které napovídá, že už není určen k žádným obyčejným gramofonům a přenoskám.

Už od pohledu je jasné, že AAphono patří do stáje toskánské značky - nejen perfektní zpracování, ale hlavně symetricky rozložené linky jasných maličkých diod po stranách kruhového ovládacího prvku, který vprostřed vertikálně protíná gravírovaná linka. Stejně pěkně vypracovaná, jako název výrobce v levém dolním a název přístroje v pravém dolním rohu.

V levé části panelu najdete informace na třech diodách vlevo informaci o zapnutí přístroje a o tom, zda je použito zesílení pro MM nebo MC přenosky, pak případně ohmický odpor (pro MC přenosky) v 5 možných stupních. Pravou část panelu okupují indikátory pro signál z MM přenosek - odpor (4 stupně) a kapacita (4 stupně).

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 2

Prostředí ovládací kolo tu neslouží jako u zesilovačů k regulaci hlasitosti, ale stiskem se přístroj zapíná a otáčením volí intenzita podsvětlení informačních diod. Je to trochu manýristické, ale proč nakonec ne.

Každá část štíhlého a dozadu protaženého přístroje (22 x 8,7 x 37,2 cm - š x v x h) je skvěle zpracovaná, bytelná a pěkně vypadající. Ostatně předzesilovač sám má 5,8 kg. Vidět je to na opracování každé hrany i na tom, jak všechny díly pečlivě lícují - je to spíše německá než italská kvalita zpracování.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 3

I pohled zezadu je krásně čistý - napájecí zásuvka je opatřená vypínací kolébkou, vstup a výstup signálu zajišťují čtyři bytelné cinchové terminály; vždy je vedle sebe vstupní a výstupní konektor, což napovídá něco o rozložení obvodů uvnitř přístroje. Úplně u kraje je pak zemnící kolík.

Všechny parametry se pak nastavují sadou maličkých tlačítek na spodní straně přístroje. Je to snad lehounce nepohodlné, nicméně pro jedno nastavení na začátku používání (a jak často reálně potřebujete parametry měnit, pokud se nevyžíváte ve zkoušení přenosek?) to je úplně v pohodě.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 4

Vnitřní konstrukce je pěkně čistá - najdete tu trojici pečlivě zapouzdřených transformátorů, dva menší pro každý kanál, ten největší pro digitální část. Oba kanály jsou identické, vybavené dvojicí paralelně zapojených operačních zesilovačů pro potlačení chyb. V obvodech najdete také subsonický filtr. Kondenzátory používané pro RIAA korekci mají podobu plastikových fólií.

Výrobce udává u předzesilovače zisk 40 dB (MM), respektive 65 dB (MC), pracovní frekvenční rozsah 10 - 20 000 Hz (+/- 0,25 dB) a odstup signálu a šumu 89 dB pro MM a 72 dB pro MC přenosky.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 5

AAphono jsme poslouchali místo Pro-Ject Phono Box a místo našeho referenčního Grandinote Celio, připojeno bylo na gramofonu VPI Scout s MC přenoskou Hana (více viz pravý sloupec), spíše pro orientaci pak předzesilovač hrál i v sestavě s Pro-Ject Elemental. Zesilovala tak buď Norma Revo IPA-140 nebo Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250. Kabeláž byla povětšinou z modelu Nordost Heimdall 2. O filtrech a dalších kabelech více v pravém sloupci --->. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30 a Xavian Premio.

Basová linka v titulní skladbě desky "Skala" Mathiase Eicka (2011 | ECM | 276 3107) byl akurátně objemná, pěkně měkká a pružná, s lehkostí pulsující a houpavá. Snad by jí slušelo trochu hutnější podání, trochu více solidnosti a váhy, ale v poměru k ostatním frekvenčním pásmům jsou basy vyrovnané, nepřehnané, vlastně správné. I kontury jsou přesné a čisté, není to nekonkrétní měkkost levných zařízení, spíše poddajná hebkost.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 6

Vokál Cassandry Wilson v její "Run the voodoo down" ("Traveling Miles" | 1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) byl krásně kontrolovaný, pevný a sebejistý, opět bez "vinylových" efektů, bez nějakého pocitu dodatečné "hezkosti" - jasný, znělý a dospělý, vibrující energií a zářící nad hudbou. Opět je objemově spíše o něco tenčí, menší, ale o to soustředěnější. Není to takový ten sladký, něžný zvuk, který jaksi podvědomě očekáváte od roztočené černé desky (a který je opravdu jen předsudkem) - je to čistý, rovný a velmi jasný zvuk, otevřený a snadno čitelný.

Nejvyšší konec frekvenčního pásma v "Got my mind set on you" George Harrisona ("Clound Nine" | 1987 | Dark Horse Records | 9 W1 25643) se zdál být maličko výraznější, jaksi o dýchnutí energičtější, ale výraznost nepřesáhla do pocitu dominance. Výšek je dost, jsou také jasné a čisté jako zvuk jako celek, navíc nekoušou ani u takto starší a vcelku standardní nahrávky. Předzesilovač již také opravdu velmi zdatně zvládá ohraničit jednotlivé tóny, třeba činel je tak skvěle čitelný, není to jednolité šumění, ale jasná kovová cinknutí navazující jedno na druhé.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 7

Ani dynamicky není AAphono mnoho co vytýkat - třeba velký buben v úvodu "Lion in winter" od Bee Gees ("Trafalgar" | 1971 | MFSL | MFSL-1-263) rozhodně nebyl stydlivý. Velký nástroj se správně dramatickým úderem, výbušným, plným a i když vás předzesilovač nezaplaví zvukem, nabídne místo toho sebevědomou kontrolu, konkrétnost a pevnost. Je cítit energický, soustředěný charakter přístroje i jeho schopnost udržet ve zvuku řád a klid.

Ona velmi dobrá organizovanost vede i k pocitu dobré přehlednosti a dostupnosti detailů - v Caveově "People ain´t no good" ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) působí přednes přirozeně, vnímáte i šum publika, tu a tam nějaký ten výkřik a vše působí autenticky, je to srozumitelné, ne ztracené kdesi v pozadí. Nástroje jsou čistě podané a i když třeba Grandinote Celio nebo AVID Pellere vám detaily ještě více zaostří a působí ještě přirozenějším a "bližším" dojmem, AAphono v reálném světě naprosto postačuje.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 9

I v živé "Heavy Duty Judy" v podání Pierrejean Gauchera ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) byl cítit organizovaný zvuk, byť co do podání hudební scény (vezmeme-li v potaz maximální nároky, jaké si tato cenová třída už zaslouží) to nebyl ještě úplně precizní hologram, bylo maličko cítit reprosoustavy. Ale dost vzduchu a jasně lokalizované nástroje v pravolevém, ale i předozadním směru vás k takovým hnidopišským myšlenkám nejspíš ani nepustí.

Audio Analogue AAphono hraje snad trochu "nevinylovým" způsobem, dává signálu z černých desek spíše čistý a jasný styl, bližší kompaktním diskům. Ale i když tak třeba "You win again" od Bee Gees ("E.S.P." | 1987 | Warner Bros. | 925-541-1) byla chvílemi trošičku tvrdší, než byste od elpíčka očekávali, nebylo to nijak nepříjemné a naopak živost, energie, výtečná organizace a dynamika a velmi solidní detail vytváří snadno poslouchatelnou, plynoucí kombinaci bez zádrhelů, které by odváděly pozornost od hudby.

2018 01 09 TST Audio Analogue AAphono 10

Kompaktní phono předzesilovač AAphono od talentovaných italských Audio Analogue splňuje vše, co budete v high-endové sestavě vybavené dobrým gramofonem s dobrou přenoskou potřebovat. Jednak je to skvělá stavba a pěkný vzhled, jednak je to možnost sladit provozní parametry s téměř jakoukoliv přenoskou typu MM i MC, což vám dává svobodu i do budoucna. Co se však počítá nejvíc, to je vyrovnaný zvuk (s možná trochu jasnějšími výškami), energický a dynamický, pevně kontrolovaný a agilní, zvuk, který dokáže vykřesat jiskru z každé vaší černé placky a přitom ani u starých výlisků nemáte pocit, že by přes svou nestrannost a čistotu nějak akcentoval jakékoliv nedostatky. AAphono je dobrou cestou, jak v již opravdu high-endové kvalitě poslouchat desky za ještě poměrně akceptovatelné peníze.

cca Kč 42 000,- (1 650 EUR)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečné zpracování

+ možnosti nastavení

+ pevný, čistý zvuk

+ dobrá dynamika

ZÁPORY

- trochu objemu zejména vespod by mohlo pomoci celkovému dojmu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies