ROTEL Michi zesilovače

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 1

Dánsko je zvláštní země – možná za to může nedostatek kopců, možná zřetelná spotřeba alkoholu a antidepresiv, možná i přes všechno zmíněné velmi podmanivé kouzlo téhle zvláštní krajiny, ale na jeden metr čtvereční se tu rodí víc špičkových techniků, než by statisticky dávalo smysl. Rozhodně to platí v kontextu oboru špičkové reprodukce zvuku. Jedním z takových je i Hans Ole Vitus, jehož není třeba představovat, protože značka nesoucí jeho jméno je na světě už drahnou řádku let.

Vitus ví, že svými výrobky oslovuje náročnou klientelu, která tak úplně neřeší prostorové nároky špičkové techniky, přesto v jeho portfoliu lze najít zařízení, která lze v jistém kontextu označit jako kompaktní. Platí to mimo jiné pro integrovaný zesilovač SIA-025 MKII, „mladšího sourozence“ rozhodně nijak prostorově šetrného SIA-030 ze Signature Series.

Od prvního pohledu je to typický Vitus – vzhledu dominuje do tří segmentů rozdělený čelní panel, kdy v uzounkém prostředním „pásku“ najdete jednoduchý displej a logo, zatímco v kovových bočních plochách jsou dvě trojice elegantně zapuštěných tlačítek pro běžné ovládání. Ne že by práce s nimi byla problematická, ale dodávané dálkové ovládání je přeci jen praktičtější.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 2

Boční plochy jsou vyplněné chladícími profily, ty jsou v rámci co nejúčinnějšího chlazení dostupné také přes otvory v horním krytu. Teplo ale dobře odvádí celá nádherně zpracovaná skříň – nakonec je tu dost kovové plochy při šířce 43,5 cm, hloubce 47,1 cm a výšce 13,5 cm. Ještě lepší představu o bytelnosti přístroje vám dá váha 42 kg, která je na integrovaný zesilovač opravdu masivní.

Také zadní plocha je organizovaná přesně podle stylu Vitus Audio – veprostřed je napájecí zásuvka, bloky konektorů jsou symetricky rozdělené na pravou a levou část, stejně tak jeden pár reproterminálů pro každý kanál. Všechno má samozřejmě vysoký standard, adekvátní vysoké ceně. Je tu celkem pět vstupů (tři XLR a dva RCA, byť si poměr můžete při objednávce libovolně namíchat), jako doplněk je tu ještě jeden XLR výstup.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 3

Obvody částečně vycházejí z koncového stupně SS-010, s nímž má SIA-025 MKII společnou fyzickou velikost. Základem je volba součástek, které jsou vybírány s ohledem na to, aby nepracovaly nikde na víc než 25% svých deklarovaných hodnot, což má být přínosné nejen pro životnost zesilovače, ale také pro zvuk. Součástky pak pracují v plně symetrických obvodech.

Vitus nabízí u SIA-025 MKII dva základní provozní režimy, které se slyšitelně, i když ne drasticky liší – zesilovač může hrát v čisté třídě A, kde odevzdá 25 Wattů do 8 ohm na každý kanál, případně umí nabídnout 150 Wattů do stejné zátěže, přepnete-li do režimu A/B.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 4

Výrobce udává také další velmi solidní technické parametry – ať je to třeba rychlost přeběhu přes 35 V / us, výstupní impedance na terminálech pouhých 0,075 ohm nebo frekvenční rozsah 0 – 800 000 Hz. Solidní je také odstup signálu a šumu přes 100 dB na 1 kHz a celková úroveň THD+N pod 0,01%. Tlumící faktor dosahuje hodnoty 106 při 8 ohm.

Typické pro Vitus je také řešení ovládání hlasitosti. Konkrétně jde o pevnou odporovou síť řízenou přes relátka – celkem je k dispozici velký rozsah od -82 dB do +11 dB a to s jemností kroků po 1 dB.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 6

SIA-025 MKII jsme poslouchali v showroomu dovozce a to na osvědčené sestavě s Métronome DSC a Métronome DSC1, s Rockport Avior II a kompletní kabeláží Nordost Valhalla 2, zpestřenou o Odin 2, kompletní ethernetové řešení od SOtM, množství napájecího příslušenství Nordost / QRT, filtrem Accuphase PS-1230 a obrovskou plejádou akustických řešení. Sestava je jednoduše ultimativní. K porovnání jsme měli k dispozici SIA-030, ale na daném místě jsme slyšeli mnoho jiné elektroniky.

Přestože SIA-025 MKII má rozměry v praxi běžného komponentu, má autoritu a sebejistotu, kterou obvykle najdete mnohem spíš u velkých a dělených řešení. Basové broukání v „The Mooche“ Dukea Ellingtona (John Harle Band | „The HMW Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) sice ukázalo (viděno super přísným okem) lehký limit výkonu při opravdu vysoké hlasitosti, pokud nastavíte čistou třídu A, na druhou stranu při běžné poslechové úrovni je právě i v „áčku“ všechno pod velmi dobrou kontrolou. Bas je poddajný, plný a šťavnatý, má ale zároveň i ukázněnost, takže jednotlivé tóny jsou výtečně ohraničené, bezmála tak dobré, jako u SIA-030, i když tam není až takové sebevědomí. Celkově je to ale drahý, luxusní a suverénní přednes.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 7

Zpěvné hlasy King’s Singers v „Now is the month of maying“ Thomase Morleyho (John Harle Band | „The HMW Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) zněly s báječnou organičností – zvuku dominoval charakter Métronome DSC, samotný Vitus přidal spíše pevnost a kázeň, takže se neztratí ta suverénně přirozená srozumitelnost Métronome s mnoha křehkými detaily, zároveň ale zvuk jako kdyby stál nohama na zemi, je civilní, nezdůrazňující, otevřený a velmi, velmi uvolněný. I tady se vkrádá díky onomu nadhledu slovíčko „drahý“.

Cinkání činelů v „Blowin‘ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) bylo hladké, jemné a klidné, nikde žádná nepatřičná hrana, přesto byl činel jako takový soustředěný, pevný a jasný. Není to zvuk nacinkaný nebo dominující, analytičnost ovšem zesilovači nechybí – taktéž na tomto konci frekvenčního spektra je cítit, že tučný peníz není v tomto případě investicí do pozlátka. Nad vším ční hlavně pocit jakési harmoničnosti, činely ševelí s malým dotekem sladkosti, znělé a bohaté, nenucené a lehounké.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 11

Opulentní nahrávka Händelovy „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No. 2“ od Jacques Loussier Trio („Baroque Favorites“ | 2001 | Telarc | 0089408351624) byla dynamicky dramatická, plné klokotání kontrabasu téměř doslova poskakovalo se sedačkou a i při nízkých hlasitostech – což je pravý znak opravdu povedených přístrojů – udržel zesilovač kontrolu a pocit fyzického brumlání s dobrou strukturou. Zesilovač oproti svým velkým sourozencům má lehký limit v pocitu váhy nástrojů, není to tak veliká a tak dramatická smršť, která vás zaboří do sedačky, ale protože jde o kompaktní stroj pro kompaktnější prostory, má síly a dynamiky až až.

„Finaletto: Di si felice innesto“ (Gioacchio Rossini | „Il barbiere di Siviglia“ | Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | 1995 | Philips | 446 448 2) je plné drobných a živých detailů, ale také náročné na jejich vykreslení v momentech, kdy spustí celý orchestr, celý sbor i všichni sólisté. A opět se ukázalo, že SIA-025 MKII je velmi kompetentní zesilovač, který umí udržet pořádek a dává reprodukci nejen technickou preciznost, ale zároveň i organickou přirozenost s takovou nenásilnou čitelností. Není to tak expanzivní zvuk, jako mají „velké Vitusy“, je relativně kompaktní a celkově by se charakter dal asi docela dobře shrnout jako celistvost s „live“ prokreslením.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 16

Velká a rozmáchlá Mussorgského „Noc na Lysé hoře“ (Moscow Radio & TV Symphony Orchestra | „Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502) byla trochu kompaktnější, než jak to velkolepý systém umí, je cítit, že zesilovač oproti vyšším provedením není při koncertní hlasitosti tak suverénní, ale pořád jsme velmi, velmi daleko v high-endových vodách a pokud budete SIA-025 MKII používat v proporčně vhodné místnosti a tím i hlasitosti, podobných limitů stěží dojdete. Vykreslení prostoru je pak famózní, stabilita obrazu je excelentní a přehlednost bezproblémová, hlavně díky pěknému pocitu šířky i hloubky.

Na co jsme narazili, to byl poměrně zřetelný rozdíl mezi zvukem po puštění a po hodinách provozu na konci poslechového dne – Gibbova „Christmas Day“ z „Titanic Requiem“ (2012 | Rhino | 2564661065) prostě nezněla úplně stejně a to jsme k zesilovači nepřišli jako ke studenému. SIA-025 MKII měl velmi nonšalantní, elegantní nadhled už na začátku, ale s časem se zvuk ještě o dobrých 10% posunul a získal na sametovosti, bohatosti, vřelosti a vůbec vší té elegantní líbeznosti, kterou ve svém životě rozhodně chcete. Hudba se line barevná, šťavnatá a okouzlujícím způsobem muzikální, v sebevědomém balení, na dohled ultimativních komponentů Vitus.

2021 12 31 TST Vitus SIA 025 MKII 15

Pokud máte opravdu vysoké high-endové ambice, zároveň ale váš obývací prostor nemusí být mnohokomponentovou elektrárnou, SIA-025 MKII je jeden z nejlepších kompaktních zesilovačů, které si můžete pořídit. Vejde se na půdorys prakticky běžného zesilovače a přitom v něm dřímá síla, dynamika, detail a organická muzikálnost, která zastíní nejedno dělené řešení. Už to samo o sobě je působivým důkazem technického talentu Hans Ole Vituse a jeho týmu. „Malý“ Vitus SIA-025 MKII má možná o dost menší proporce, než jeho velicí souputníci, zvukově jim je ale výrazně blíž než fyzicky. Tohle je zesilovač s wow efektem, který mnohem víc odpovídá jeho cenovce než jeho půdorysu a je to velká paráda.

Kč 557 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ typický „velký“ Vitus (skoro) se vším všudy

+ kompaktní balení

+ kontrola a autorita i pro velký prostor a velké reprosoustavy

+ dynamická suverenita

+ solidní výkon ve třídě A

ZÁPORY

- poměrně dlouho trvá, než se zahřeje, což zřetelně proměňuje zvuk

- nelze oproti vyššímu modelu dokoupit digitální konektivitu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies