2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 1

Rakouskému Pro-Jectu vděčíme - díky jeho téměř třem dekádám snahy - za v současnosti kulminující renesanci obliby vinylů a právě díky značce Pro-Ject si může solidní standard gramofon koupit prakticky každý. Neméně péče pak ovšem firma vkládá i do produkce kompaktní elektroniky, která taktéž pokrývá všechny úrovně. Vrcholem nabídky je série RS2, která sice patří mezi kompaktní, ale už ne "krabičkové" komponenty a má skrývat high-endové technologie při zachování racionálních cen.

Aktuálně řada RS2 sestává z pouhých dvou komponentů, konkrétně předzesilovače s digitálními rozhraními a CD transportu, který má hodně vysoké ambice. CD Box RS2 T zepředu odpovídá standardnímu designovému rukopisu firmy, přístroj je to pěkně, byť ne luxusně zpracovaný (nejsou tu žádné okázalosti, jen solidní, tvarově jednoduché a pevné kovové obrobky). Čelnímu panelu dominuje veprostřed vsazený obdélník displeje, po levé straně najdete malou dvoupolohovou spínací páčku a vpravo v jedné linii čtveřici tlačítek pro základní ovládání reprodukce.

Pozornější čtenář patrně zbystřil, protože tu není žádný šuplík či škvíra, kterou by šlo do kompaktního těla (šířka 20,6 cm, hloubka 21 cm a výška 7,8 cm s nečekaně vysokou celkovou hmotností 3 kg) vpravit CD. Je to proto, že lze odklopit na robustních pantech usazené těžké víko, tvořící horní část přístroje a pod ním se objeví interiér s vsazeným tělem mechaniky. Jak unašeč disku, tak prostor kolem laseru jsou vyrobeny z uhlíkového vlákna, naopak zbytek mechanismu je z mohutného kovového obrobku; těžký, stabilní a skvěl provedený. I při pohledu dovnitř mechaniky samotné není vidět žádný kompromis, všechno je pěkně provedené. Pěkný je i magnetický puk, kterým se fixuje disk nebo hliníkové tělo jednoduchého dálkového ovládání.

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 2

Pohled na zadní stranu korpusu odhalí jen několik málo konektorů. Zajímat vás bude kulatý třípinový vstuk pro externí napájecí zdroj, který lze případně vyměnit za příkladně provedený "komponentový" z řady RS.

Protože CD Box RS2 T je čistým transportem, lze signál ze stříbrných kotoučků exportovat do připojeného D/A převodníku výhradně digitálními konektory. Koaxiální a optické spojení je nepřekvapivé, velký AES/EBU konektor nabízí teoreticky ideální spojení, stejně jako I2S ve stále běžnější podobě HDMI konektoru, zde i v kombinaci s master clock informací.

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 3

Srdcem přístroje je transport vyvinutý firmou StreamUnlimited, sídlící nedaleko Pro-Ject ve Vídni - jde o lidi, kteří se pod tuto hlavičku spojili, když vývoj svých špičkových mechanik ukončil ve stejném místě sídlící Philips. Transport má název CD-Pro 8 a hrdě se hlásí k tradici legendárních mechanik Philips CD-Pro 2. Celý blok mechaniky je pak usazený na antivibračním systému, složeném ze základu z uhlíkového vlákna, pružin a silikonových dorazů.

Mechanika je určena čistě pro Red Book standard, neuspějete tedy ani s SACD, ani HDCD, ale podle specifikací ani s datovými soubory uloženými na vypálených CD (třeba se sbírkou MP3 nebo FLAC souborů), nicméně to plně odpovídá maximalistickému zaměření přístroje.

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 4

Pro-Ject CD Box RS2 T jsme zkoušeli v redakčním prostředí, tedy v sestavě s OPPO UDP-205 (v roli D/A převodníku), Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, v setu s Teac NT-503, Emotiva XSP-1 a Emotiva XPA-DR2 a reprosoustavami KEF LS50 podpořenými GoldenEar SuperSub X a nakonec i s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Grandinote Shinai v kombinaci s Fischer&Fischer SN-70. O kabelech, filtrech a dalším příslušenství se více dozvíte v pravém sloupci -->.

Hluboké tóny v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) podal transport pěkně sebejistě, čistě, s nekomplikovanou jasností a ohraničením. Zvuk není přímo mohutný nebo hutný, je spíše moc pěkně rychlý a tím výtečně definovaný v konturách a když zaduní rezonance těla akustické kytary, vlastně cítíte její pracující tělo, cítíte i dostatečnou plnost, hlavně ale strukturu celého hlubotónového spektra, kdy vnímáte průběh celého tónu, každý jeden je samozřejmě vykreslený a všechno je uspořádané, organické, nepřehnané, neupejpavé, prostě velmi "normální".

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 5

Pochvalu si zaslouží transparentnost, s jakou transport nabídl hlas Doris Day v její "Penny from Heaven" ("Diamond Voices from the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140). Zpěv byl bezprostřední, uvolněný a lehký, transport hraje velmi zřetelně a snadno, snad jen s lehounkým patrným dotekem měkkosti, ale přesto velmi pevný a velmi konkrétní; sebejistý je snad to nejvhodnější slovo. Pro-Ject detaily ani neubírá, ani nenadsazuje, respektuje velmi nestranně charakter nahrávky a snaží se z ní extrahovat co nejpřesněji co nejvíce - a daří se to plně adekvátně tomu, co transport stojí.

Také nejvyšší tóny, kupříkladu všelijaký cinkot ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9), zní velmi solidně a dospěle. Transport už nejen, že výtečně oddělení jednotlivá cinknutí a precizně zařízeně jejich hrany, ale nechá s lehkostí vyznít i jemný dozvuk, to vše pak bez agrese nebo tvrdosti. Výšky zní lehce, ve správném objemu, bez technicistní průraznosti a přesto detailní, rychlé a už dospěle přesvědčivé, bez pocitu, že v nich schází informace nebo naopak třeba přebývá energie, kdepak; tady je všechno příjemně, civilizovaně čisté a čitelné.

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 6

Pevný a organizovaný zvuk byl patrný i v komplexní "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901), která transport nijak nezaskočila. Možná i tady sem tam trošičku probleskne jemnější, měkčí charakter, ale ani na okamžik nemáte pocit, že by hudba nebyla pod kontrolou, že by scházela dynamická živost, razance nebo rychlost a přestože Pro-Ject necílí na drtivou makrodynamiku, má soustředěnost a samozřejmost, v níž i větší orchestrální dílo vyznívá nepřiškrceně a sebevědomě.

Díky výtečně transparentnosti a rychlosti zvuku zvládá CD Box RS2 T moc pěkně prokreslit jakoukoliv skladbu s dávkou působivé přirozenosti. Dvořákova "Symfonice č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) byla učesaná, pevná, důstojně čitelná a přitom bez pocitu nějaké technicistní analytičnosti, všechno vyplývá přirozeně, klidně a s nadhledem, lze dobře a snadno vnímat ohraničení jednotlivých nástrojových sekcí, jednotlivých linek, všechno je snadno dostupné a transport nabízí pevnost hodnou high-endového zdroje signálu.

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 10

V "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) se nám moc líbila soustředěnost a zaostřenost, kterou Pro-Ject do reprodukce vnesl, celková přesnost, pevnost a pohodová přehlednost, díky čemuž působila excelentně pravolevá i předozadní osa a tedy celkové podání prostoru hudební scény. Bylo to nekomplikované a příjemně dospělé.

Hlavní byla ale plynulost a soustředěná spojitost a rytmičnost, s nimiž transport hudbu servíruje, Fleckova "Flight of the Cosmic Hippo" ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) byla organizovaná a energická, poslouchala se s úžasnou lehkostí, všechno bylo tam kde mělo být a v rytmu a plynulosti, díky nimž prostě jen kloužete nahrávkou a užíváte si opravdu high-endový přednes, v němž nemusíte hledat chyby, ale můžete se jen bavit hudbou.

2019 11 30 TST Pro Ject CD Box RS2 T 20

Vysoké ambice elektroniky Pro-Ject nejsou tajemstvím a doposud vrcholný zdroj signálu, CD transport CD Box RS2 T je důkazem, že rozhodně nejsou přehnané. Rigidní šasi v kombinaci s nádherně udělaným transportním mechanismem a zjevně celkově dobře udělaným vnitřkem nabízí na kompaktním půdorysu, typickém pro Pro-Ject, výsledky, které jsou plně srovnatelné s jakýmkoliv "velkým" strojem. Transport nabízí přesný, čistý a konkrétní zvukový výstup, který si můžete "dobarvit" libovolným D/A převodníkem v čele s digitálním předzesilovačem ze stejné firemní série, kde využijete ideální transport digitálních dat v I2S formě. Celkově je ale mechanika CD Box RS2 T působivá a představuje dospělý, výtečně udělaný a výtečně fungující high-endový transport, který je na poměry svých kvalit vlastně za rozumnou cenu.

cca Kč 60 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rychlost a spolehlivost načítání disků

+ výtečné zpracování a rigidnost mechaniky

+ čistota reprodukce

+ vlastně výtečný detail

+ dospěle komplexní zvuk

ZÁPORY

- tu a tam zaslechnete svistot točícího se CD

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies