high end munich 2022 1

Poslední dva roky přerušily tradici největší evropské hi-fi show, konané spoustu předchozích let v mnichovském veletržním prostoru M.O.C. V polovině května 2022 se nicméně brány tohoto audiofilského svatostánku znovu otevřely, aby přivítaly výstavu, očekávanou po tak dlouhé pauze s netrpělivostí a nejistotou, protože i svět tak osobní, jako je poslech hudby, prošel během doby covidové proměnami a přesunul se víceméně úspěšně do online sféry. I my jsme vyrazili do Mnichova s mírně napjatým očekáváním, užít pár dní v třicetistupňových venkovních (a ještě vyšších vnitřních) teplotách.

Strávili jsme na tamním výstavišti vlastně jen den a půl a to zejména proto, že oproti vrcholným letům 2015 - 2019, kdy se v M.O.C. sotva dalo hnout, byl letošek o hodně vzdušnější. Hrubým odhadem a pocitem bychom řekli, že bylo reálně obsazeno tak o třetinu méně prostoru - všimnete si, že uličky jsou širší, stánky jaksi větší (aniž by to ale znamenalo, že jsou plnější hi-fi hraček) a na mnoha místech se najednou objevují odpočívací koutky a přestože byl i ročník 2022 pořád obrovskou výstavou, kterou je velmi náročné zcela projít, pocit výraznější prázdnoty oproti minulosti byl neoddiskutovatelný - nakonec je to trend výstav ve všech oborech, zmenšují se, případně rovnou mizí...

high end munich 2022 22

TRENDY A POCITY

Zdálo se nám, že krom celkově prázdnějšího pocitu dominují úbytky - celkově bylo méně novinek (zejména těch opravdu bombastických), než byste po dvouleté pauze vlastně čekali. Zřetelně méně bylo také gramofonů, mnohem méně bylo "bižuterie" jako jsou kabely, konektory nebo třeba prodejní stánky CD a vinylů. Nicméně více zase bylo (nebo se to možná jen zdálo) elektronkových konstrukcí a reprosoustav s "retro" / vintage konstrukcí a vzhledem, celkově pak výstavě skutečně dominoval high-end, jak předznamenává její název. I tady bylo cítit trend mizející "střední třídy" - takového toho normálního "opravdového" hi-fi s cenami v řádu 30 - 80 tisíc Kč / kus. Naopak výrobů za milion a vícero milionů bylo k vidění a slyšení skutečně bezpočet a to i u značek, které doposud takovou sféru prakticky ignorovaly. 

Protikladným pocitem k výše zmíněnému faktu může být, že se zdálo, že "drahé", luxusní značky zmizely z velkých expozic do těch menších (a levnějších...), že ten ultra drahý luxus za miliony se prezentuje skromněji a klidněji, jako kdyby bylo jasné, že klasický hi-fi zákazník je pro ně už jen okrajovou záležitostí. Nebo možná i velké a luxusní značky musí trochu šetřit, protože mnichovská show patří mezi šíleně drahé podniky, kde vás účast může přijít snadno přijít na miliony korun a to už si dnes rozmyslí i ti silnější... 

Dále se nám zdálo, že jedním z dílčích kroků, které mají ospravedlnit exotické ceny moderního high-end vybavení je i produkce doposud neobvyklého množství limitovaných a slavnostních edic výrobů. Téměř každý jako kdyby slavil nějaké kulaté či půlkulaté výročí a nadělil sobě i audio nadšencům nějakou specialitku. Možná to jde ruku v ruce s celkovou pomalou, ale viditelnou proměnou oboru, kdy se hi-fi a zejména high-end stávají sběratelskou vášní a do jisté míry také symbolem statusu.

Posledním zajímavým pocitem bylo to, že většina expozic nesázela rozhodně na to, aby vás ohromila zvukem. Jistě, posedět se dalo leckde, ale dominantně šlo o výstavu - o ukázání produktů, popovídání si nad nimi a opravdový poslech v seriózních podmínkách byl k dispozici tak u 20% expozic - i to je ale trend, který odpovídá segmentu luxusního zboží, kterým se hi-fi stává. 

high end munich 2022 85

NOVINKY A ZAJÍMAVOSTI

Navzdory menšímu rozsahu celé výstavy a zmíněnému pocitu, že novinky a atraktivní věci nejsou zastoupeny tak výrazně, jak by být mohly, bylo v Mnichově k vidění (a slyšení, pochopiteně) mnoho a mnoho zajímavého a vlastně toho bylo v reálu tolik, že na to fyzické a sluchové síly nestačily. Spousta zajímavých premiér se odehrála také za (polo)zavřenými dveřmi s nutností objednávky, pozvánky a podobně... Tento článek je spíše výčtem zajímavostí, než vylistováním všech premiér z výstavy. 

Zlatoust

high end munich 2022 2

high end munich 2022 3

Nová česká značka Zlatoust si klade za cíl nabídnout dostupný hi-fi předzesilovač / sluchátkový zesilovač / phono - za zhruba 30 000,- Kč dostanete komponent s vintage vzhledem a širokou škálou možností nastavení. 

Více na https://zlatoust.cz/

Sluchátkové království

high end munich 2022 4

Tak jako každý rok, tak i letos byla nemalá část plochy (i když také menší než dřív) věnovaná sluchátkovému poslechu s mixem známých i méně známých značek. Jednou z premiér byl třeba zlatý maličký sluchátkový zesilovač iFi Go Bar - https://ifi-audio.com/products/go-bar/ , iFi ukázali také nové "kapesní" komponenty Zen Air.

Degritter

high end munich 2022 5

I přes jistý úbytek vinylových řetězců stále nebyla nouze o doplňky a příslušenství - třeba o krásně výraznou pračku vinylů Degritter, představující vrchol současných technických řešení.

Raritní drahota

high end munich 2022 6

Značka Ambitious Audio Design je hostem na High Endu již poněkolikáté a stále se soustředí na malé, zato ultra drahé reprosoustavy. Jde o trend, který při jejich první výstavě před pár lety působil až směšně a dnes? Dnes se to zase tak šílené nezdá... I když model A1.1 na snímku stojí 95 000 EUR za pár.

Zcela mimo

Nemalý kus výstavní plochy spodních hal byl věnován produktům z kategorie "podivných". Část hal byla prázdná, což tedy nepůsobilo moc dobře, část byla věnovaná veletrhu součástek (což vzhledem k účasti asi deseti firem moc nefungovalo) a část plochy patřila exotickým produktům - třeba samohrajkám, evokujícím kusy automobilů a podobně. Prostě se zdá, že design a působivost se stávají i u drahých věcí důležitou součástí hry.

high end munich 2022 7

Absolutní luxus

high end munich 2022 8

high end munich 2022 9

Švýcarský Goldmund si vždy potrpěl na velké a drahé věci. Nový ultra systém Gaia to jen potrhuje - monumentální aktivní řešení nabízí osm zesilovačů, osm řídích prvků a design, který ocení každý ultra bohatý zákazník. Stereofonní systém Gaia totiž pořídíte za zhruba půl milionu EUR...

Vintage

high end munich 2022 13

Na notu vintage designu naskočil také Elipson se svou řadou Heritage.

Řecký svéráz

high end munich 2022 15

Nejen právě zesnulý Vangelis se řadí mezi řecké svérázné osobnosti - v hi-fi je takovým Kostas Metaxas se svými syny. Na High End přivezli své dva zbrusu nové kotoučové magnetofony - ultra netypický design a ultra vysoká cena (a přitom opravdu high-endová kvalita) jsou neklamnými poznávacími znaky.

Inovativní gramo

high end munich 2022 17

Retro styl s moderní technikou ukázal jeden z nemnoha vystavujících výrobců gramofonů, tradiční značky Thorens a jejich Direct Drive model TD 124 DD.

Metalový gramec a všechny barvy vinylu

high end munich 2022 16

high end munich 2022 20

Obecně i mezi gramofony bylo novinek relativně pomálu a když už, tak šlo o "limitky". Třeba nový gramofon v licenci Metallicy nebo do pastelových barev oblečné E.A.T. - oboje ze stáje manželů Lichteneggerových.

Bez ohledu na cokoliv 

high end munich 2022 23

Britští Graham Audio jedou svým vlastním směrem a je jim jedno, jak u toho vypadají - tak nějak by se dala asi filozofie značky vystihnout nejlépe. Jsou to ale jedni z posledních zástupců tohoto velmi tradičního přístupu k hi-fi...

Lampy ve velkém

high end munich 2022 24

high end munich 2022 25

high end munich 2022 26

Ze Slovenska na výstaviště dorazila dvojice nejnovějších komponentů značky Canor - Hyperion P1 a Virtus P1 mají opravdu high-endové ambice.

Ostřejší seveřané 

high end munich 2022 27

high end munich 2022 28 

high end munich 2022 29

Nový referenční design předzesilovače P30A a koncového stupně H30A přivezl do Mnichova Hegel, který také inovoval (a lehce zkompiloval) typickou jednoduchost designu svých výrobků. V kombinaci s novými KEF Blade Meta to znělo slibně...

Streamovací impérium

high end munich 2022 30

high end munich 2022 31

Newyorsko-varšavská značka Mytek ukázala v plné parádě všestranný Empire Streamer - zástupce dalšího z viditelných trendů "sjednocování", kdy v jednom luxusně pojatelém komponentu najdete mnoho funkcí (streaming, DAC, předzesilovač, sluchátkový zesilovač,...).

Více, hlouběji a maximalisticky

high end munich 2022 32

high end munich 2022 33

high end munich 2022 34

high end munich 2022 35

Dalším z trendů, které byly vidět, bylo zvětšování - bohatí zákazníci, kupující velké hračky, mají totiž velké prostory a je třeba jim je naplnit fyzicky i zvukově. K tomu se rozhodl se svým novým subwooferem také malý, ale úspěšný německý výrobce Fischer & Fischer. Už tak plnorozsahové 770.1 doplněné o dvojici subwooferů hrály skutečně bez limitů. Působivé, velmi působivé. Hrálo to tu s SPL Audio, značkou, která byla na více místech a jde o jednoho z mála zástupců (relativně) zaplatitelného a přitom poctivého hi-fi...

Zacementované přátelství

high end munich 2022 38

high end munich 2022 39

10 let spolu "pečou" hi-fi Focal a Naim a jako oslavu ukázali "betonové" komponenty a reprosoustavy - i když pravda, expozice působila lehce jako zádušní mše.

Menší monument

high end munich 2022 40

Menší verzi svých obrovských BC350 se jménem BC150 ukázal německý Burmester, který také pojal expozici také hlavně jako výstavku ve volném prostoru.

Mohutnost a skok o několik tříd

high end munich 2022 41

high end munich 2022 42

high end munich 2022 43

high end munich 2022 44

high end munich 2022 45

high end munich 2022 46

high end munich 2022 47

high end munich 2022 48

Nejméně očekávanou premiérou bylo představení referenčního modelu dánských Dali - Kore jsou sloupové reprosoustavy, obrovské a dostažené do maxima toho, co Dánové umí. Firma kvůli tomu koupila dokonce i několik subdodavatelů, ať už výrobů dřevěných nebo kovových "polotovarů" a během zhruba dvou let vývoje (300 výkresů a 20 000 člověko-hodin, celkem má soustava 200 součástek) dotáhla magnetické systémy i materiály velmi daleko. Poslech byl vskutku působivý, byť zdroje byl "jen" Bluesound NODE (ale zesilovaly zase jako monobloky v bi-ampingu koncáky z NAD Master Series s výkonem 750 Wattů... Cena? 80 000 EUR za pár, v Dali se rozhodli poskočit hoooooooooodně daleko za současné modely. Cílem modelu Kore je nabídnout reprosoustavy přátelské k běžné elektornice i běžné akustice při zachování Dali zvuku.

Americký vintage

high end munich 2022 49

high end munich 2022 50

high end munich 2022 52

Také v JBL se již před časem rozhodli, že vzhled podle 70. a 80. let minulého století stojí za zkoušku - řada modelů Lxx Classic byla relativně nedávno doplněná o integráč SA750 v podobném duchu. Trendy jsou také monitory studiového typu s vestavěnou digitální konektivitou včetně streamování.

50 let ve velkém

high end munich 2022 53

high end munich 2022 54

Ve velkém to ovšem pojal Mark Levinson s monobloky ML50 - hrající systém patří na špičku toho, co americké hi-fi může nabídnout. 

Racionální evoluce

high end munich 2022 56

Svůj postup v duchu mírné evoluce přivezli Q Acoustics s novou řadou Concept 50 / Concept 30. Jedno z mála "běžných hifi" na výstavě.

Inovativní Denon & Marantz

high end munich 2022 57

high end munich 2022 58

high end munich 2022 88

high end munich 2022 89

Obdobný přístup "rozumné evoluce" zvolilo také konsorcium Sound United. Marantz uvedl překvapující CD60, levný (!), ale přitom velmi dobrý (!!) CD přehrávač - už jsme jej měli možnost slyšet v klidném prostředí českého showroomu Marantz a za něco málo přes 20 tisíc korun jde o velmi seriózní přístroj. Zajímavé jsou ale také nové dostupné Denon PMA-900HNE (integrovaný zesilovač s digitální konektivitou a streamingem HEOS) a DCD-900NE, případně i PMA-1700NE, poctivý moderní integráč dle receptury Denon.

Prototypální Gryphon

high end munich 2022 60

high end munich 2022 59

high end munich 2022 61

Možná nová generace reprosoustav Gryphon, možná jen designérské cvičení - to byl vystavený prototyp malého dvoupásmového sloupku. Co ale rozhodně nebylo cvičení, to byly nové komponenty Apex z ultimativní kategorie. 

Americký bas

high end munich 2022 62

high end munich 2022 63

Americký GoldenEar (toho času součást korporace AudioQuest) ukázal nástupce subwooferů ForceField 3 a 4, pojmenované jednoduše ForceField 30 a 40. 

Hudba v teorii i praxi

high end munich 2022 65

Němečtí MBL pojali premiéru svých lehce přepracovaných 101 X-treme MKII kouzelně. Koncertem dvou smyčcových nástrojů, kdy hudebníci jasně ukazovali, co je to z jejich pohledu dynamika, drama, tempo... A pak pustili reprodukovanou nahrávku, která zněla tak famózně, jak systém za bezmála 20 milionů korun musí znít.

Vrchol konzultací

high end munich 2022 67

Znovuzrozená dánská značka Peak Consult se předvedla s jedním ze svých modelů, které stále ještě akcentují účel nad prvoplánovou krásou.

Další vintage

high end munich 2022 68

high end munich 2022 69

Hluboko do minulosti a tradic sáhli konstruktéři od Fyne Audio, kteří představili novou řadu Vintage. Známé tvary, známá pojetí, velký pocit deja vu... A přesto dostatečně "fyne audio".

Nová generace koaxiálů

high end munich 2022 71

Novou generaci svých typických top modelů předvedli také švýcarští Piega - na pohled jsou reprosoustavy zcela identické, technologicky ovšem celkem dost přepracované. 

Americko-švýcarské přátelství

high end munich 2022 72

CH Precision přivezli svou novou řadu 10 referenčních modulárních modelů, spolu s ní hrály reprosoustavy Lyra od Rockport Technologies, kteří přijeli do Mnichova vůbec poprvé. A rovnou s tím vzali i nový model Orion (za necelé 3 000 000,- Kč), i když jen jako pasivní výstavku...

Švédské radosti

high end munich 2022 73

Reprosoustavy řady Mingus, kabeláž Jorma a elektronika MSB téměř automaticky znamenají špičkovou kvalitu zvuku a ano - tohle byl jeden z vrcholů toho, co hrálo.

Švýcarské gramo

high end munich 2022 76

Jednou z mála značek, které se odhodlaly vsadit na nový gramofon byla rozhodně švýcarská Nagra.

Ultima(tivní) předzes

high end munich 2022 77

Předzesilovač Ultima Pre 3 (a zesilovače řady Ultima) ukazovali britští Chord Electronics.

Bedny z měsíce

high end munich 2022 78

high end munich 2022 79

Moon přivezl do Mnichova dvoupásmové regálovky zhruba stotisícové kategorie. Jejich nenápadnost a celkovou jednoduchost ale vyvažuje jejich zvuk - neuvěřitelně překvapivý a schopný naplnit basem i poměrně velkou poslechovou místnost. 

Maxi předek

high end munich 2022 82

Svůj nový předzesilovač nejvyšší řady ukazoval Dan D'Agostino v adekvátním "maxi" řetězci s Wilson Audio.

Grandinótní

high end munich 2022 86

high end munich 2022 87

Italská značka Grandinote je malá a originální, Max Magri nejen, že oděl celou svou poslechovku do rudé, ale také předváděl primárně své super citlivé reprosoustavy v luxusně působícím hlubokém laku.

NADějné novinky

high end munich 2022 92

high end munich 2022 95

Novinky předvedl také kanadský NAD - některé tajné, přesto byste se měli na letošek těšit, některé již veřejné. Z nich stojí za pozornost C 389, menší obdoba C 399 - možnost osazení BluOS kartou a Diracem. Z vyšší třídy pak také inovované modely Masters řady.

Aktivní soustředění

high end munich 2022 96

high end munich 2022 97

high end munich 2022 98

Novou tříčlennou řadu Focus představili zase v Dynaudio - systém je koncipován tak, že stačí pouze napájecí kabel a vše ostatní je již obsaženo ve štíhlých ozvučnicích. Menší regálovka, menší sloupek a větší sloupek sází na skvělý streamovací standard WISA, který mimo jiné může streamovat bezztrátově a bezdrátově klidně z kompatibilní televize či jiných zdrojů. Budoucnost aktivního minimalistického hi-fi bude pravděpodobně právě taková... Sexy detail je třeba "chytrá mřížka" - pokud ji přicvaknete, vnitřní DSP to pozná a lehce kompenzuje její vliv na výškáč.

Extrémní generace

estelon 01

estelon 02

Druhou vývojovou generaci svých top modelů Extreme (po inovování bezmála všech nižších modelů) ukázal Alfred Vassilkov a jeho značka Estelon. Na MSB elektronice jeden z top zvuků výstavy.

Masterovské MoFi

mofi 01

mofi 02

mofi 03

K vidění byl nový gramofon Master Deck od amerických MoFi, sám konstruktér Allen Perkins ukázal také nové Master Phono, aktuální top modely značky. 

Avantgardně potřetí

avantgarde 01

avantgarde 02

Kompletně přepracované modely Trio, Duo a Uno představili v Avantgarde Acoustics. Na první pohled to lze poznat podle "zapuštěné" výškové horny...

ZAJÍMAVOSTI TELEGRAFICKY

- Yamaha uvedla nový streamovací zesilovač R-N2000 (cca 100 000,- Kč) a reprosoustavy NS-2000A
- Monitor Audio představili "aktivní koncept" - extrémní design a systém vše v jednom, to je nový Concept 50
- podstatně více při zemi jsou nové aktivní verze modelů řady Borea od Triangle
- druhou vývojovou verzi gramofonu Alva ukázali Cambridge Audio
- razantně inovovaný systém D/A převodu Apex předváděli ve svých komponentech britští dCS
- na retro vlně se vezou také klasické dvoupásmovky Mission 770
- možná to nebyla novinka, ale působivou ukázkou technologie byly PMC Fact Fenestria
- v nové generaci ukázal Pro-Ject své gramofony - model X8 kupříkladu uvádí novou filozofii firmy, která se snaží akcentovat symetrický přenos signálu od MC přenosky celým řetězcem
- Audia Flight (respektive dceřinná značka Alare Labs) předvedla své nové reprosoustavy Remiga
- Grimm Audio ukázali aktivní reprosoustavy LS-1 (v tříkanálové konfiguraci!) s univerzálním zdrojem MU-1
- netypický "širokopásmový tweeter" AirBlade od AryaLabs hrál s novým elektronkáčem Western Electric 91E
- krátce byl ukázán centrální reproduktor Kaya C35 od Vivid Audio
- YG Acoustics hráli svou novou "nižší" řadu reprosoustav na nejvyšších modelech od Burmester
- prezentovány byly samozřejmě i nové 801 D4 od Bowers&Wilkins a to na elektronice Classé
- zajímavostí byl extrémně osazený top model Audio Physiks Medeos
- ve sluchátkovém světě šlo narazit na sluchátka Mark Levinson No. 5909
- u T+A byla k vidění sluchátka Solitaire T, kombinující moderní bezdrátové řešení s možností zapojení kabelem v audiofilské kvalitě
- v téže expozici byly také monobloky M200 - kompaktní zesilovače s výkonem 420 W na kanál

Být na mnichovském High Endu bylo zase po třech letech veskrze příjemné - potkáte známé lidi, osvěžíte si vzpomínky. Ale pravdou je, že výstava evidentně zeštíhlela a zdaleka nebyla tak nekonečně nabitá novinkami, jako tomu bylo dříve. Pořád ještě však rozhodně bylo co vidět i co poslouchat. A dobrá zpráva je, že nemalou porci z toho přivezou čeští zástupci na Audio Video Show Praha 3.6. a 4.6. !

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies